Navnet på en af Sirokos vindtætte veste – Crosswind – vil være vores undskyldning for at tale om en af de mest karakteristiske formationer i cykling: echelon. Et spektakulært og smukt taktisk træk, når man ser det fra sofaen, men en reel tortur for cykelryttere, især for dem, der ikke kommer ind i frontkørerens rotation, ender med at blive udsat for al vinden og til sidst falder, når echelonen bryder op. Men lad os lige se, hvilken vej vinden blæser først.
På billedet ovenfor kan du se to echelons og vinden blæser fra højre. Det er grunden til, at cykelryttere blæses ud over vejen fra højre mod venstre og forsøger at beskytte sig mod vinden. På det samme billede kan vi også finde alle tre primære betingelser for at danne et echelon: en lige og lang vej, en stærk sidevind og frem for alt et hold eller flere cykelryttere, der ønsker at bryde væk fra pelotonet.
På billedet ovenfor har de allerede formået at bryde echelonet op, så den første gruppe danner et angrebs-echelon, og den anden gruppe er i en forsvars-echelon formation. Førstnævnte ønsker at skabe endnu mere afstand fra sidstnævnte, mens sidstnævnte prøver at fylde hullet. I begge grupper (vi kan se det bedre i den anden) er der et antal ryttere, der går ind i rotation for at køre i spidsen for en gruppe – den bedste måde at gå hurtigt og bruge færre kræfter. Cykelrytterne kører i to rækker strakt ud over vejen, roterer med uret i dette tilfælde, går op på den beskyttede side og går ned på den side, hvor vinden kommer fra. Hvis vinden blæste fra venstre, ville formationen være fra venstre mod højre, og rotation ville være mod uret.
De tre nøgleelementer ovenfor er grundlæggende for dannelsen af et echelon, men organisationen, styrken hos rytterne eller holdet til at danne echelonet og selvfølgelig er den rigtige position og tidspunktet for opbruddet også meget vigtig. Årsagen til dette er, at bruddet opstår, når et hold eller en gruppe ryttere indsnævrer det beskyttede område og tvinger andre ryttere til at blive fuldt udsat for vinden uden at være i stand til at gå ind i rotation.
Hvordan indsnævres det beskyttede område? På det første billede kan vi se, at vejen er meget bred, der er masser af plads til alle cykelryttere for at beskytte sig mod vinden. Cykelrytterne i spidsen for hver gruppe er placeret til højre og krammer vejkanten og giver resten af rytterne beskyttelse mod vinden. Men hvis frontkørerne i det første billede bevæger sig til venstre, reducerer de det beskyttede område.
Dette skud er fra verdensmesterskabet inden for cykling, som blev afholdt i Doha i 2016, et løb, hvor udbruddet fandt sted 177 kilometer før målstregen. Det var muligt på grund af det britiske holds taktiske træk, og som du kan se på billedet placerede 4 ryttere i spidsen, hvilket efterlod mindre end halvdelen af vejen for resten af rytterne for at blive beskyttet mod vinden. Dette betød, at der ikke var plads nok til alle, og mange blev udsat for vinden, som i dette tilfælde blæste fra venstre. På billedet kan du se, hvordan pelotonet begynder at bryde op. Hvis du vil vide, hvordan historien sluttede eller se på dette mesterskab fuld af vind, sand og kameler (for der var virkelig ikke meget publikum), så her er det.
At forklare echelons ved hjælp af kun ord kan være ret kompliceret, men hey, det er hvad fotos og videoer er til for.
Denne video fra Eurosport forklarer den perfekt ved hjælp af et fejlfri strategi og koordinering af Lotto Soudal-holdet i tredje fase af 2016 Cycling Tour of Turkey. Det belgiske hold på 4 cykelryttere dannede først hele echelonen og reducerede derefter det beskyttede område, så kun holdkørerne kom ind i rotation (man kan fortælle, at de er vant til vinden) og efterlader resten udsat for vinden. På denne måde skabte de de perfekte betingelser for deres sprinter, en tysk cyklist Andre Greipel, for hvad der måske har været den letteste sprint i hele sin karriere. Jeg forestiller mig, at “Gorilla” takkede sine holdkammerater mere end nogensinde for deres arbejde den dag.
Den mest spændende og udfordrende ting ved echelons er, at racerne og sportsdirektørerne ved, hvornår de kan forekomme, og at hvis der blæser sidevind, og der er en lige vej, er det tid for en gruppe cykelryttere eller et team til at tænde sikringen og starte showet. Men selv med dette i tankerne og advare cykelrytterne om at være opmærksomme, velpositioneret og grupperet, kan alt ske, da vejen har sine egne regler, og der er en grænse for rytternes styrke. Mange favoritter inden for store ture er blevet droppet af og mistet deres chancer for en samlet sejr. Andre har vendt placeringen på hovedet, og echelons var det, som ændrede løbet i mange cykelklassikere.
Hvis du er en racer-cykelrytter, er det meget sandsynligt, at du på et tidspunkt bliver nødt til at håndtere en sidevind. Det er ikke let at køre i et echelon, da det kræver alt, hvad vi lige har fortalt dig: position, organisation, koncentration og styrke. Du kan ikke miste fokus bare for et sekund, for hvis du taber hjulet og bliver droppet, er du færdig. Uanset hvor stærk du er, kommer du ikke meget langt alene. Det er bedre at deltage i den anden gruppe, danne et echelon, begynde at rotere og prøve at fylde hullet. Relæerne skal være korte og glatte, så hastigheden skal være så høj og konstant som muligt. Roter ikke for hårdt, for på den måde tvinger du den rytter, du lige har lettet over, til at arbejde hårdere for at komme på dit hjul og beskytte dig mod vinden. På den anden side er det bedre at udføre rotation i hovedet end at blive ved halen. At træde ind i rotationen giver dig øjeblikke med “hvile” i føringen. På den anden side har du muligvis mere “behageligt” i halen af gruppen, men du er på kanten, måske skumrer du ud på kanten af vejen, og enhver forkert bevægelse eller fejl, og du taber hjulet og falder af.
Hvis du ikke er en racer-cykelrytter, vil du højst sandsynligt undgå tortur af echelons, men en dag skal du muligvis håndtere vinden, og det kan være cykelrytterens største fjende. At køre alene og stå over for en stærk modvind kan være et mareridt, mens stærk sidevind kan blive ret farlig. Uanset hvor vinden kommer fra, vil en cykelvest som Crosswind-modellen eller nogen af de andre vindtætte cykelveste fra Siroko blive din bedste allierede i tider med stærk vind.