Η γνώση είναι δύναμη και το ίδιο ισχύει και στην ποδηλασία. Το να είστε σε θέση να μαθαίνετε από τα λάθη σας μπορεί να σας βοηθήσει να τα αποφύγετε στο μέλλον. Για αυτό, είτε είστε αρχάριοι είτε έμπειροι ποδηλάτες, έχουμε συγκεντρώσει τα 10 κορυφαία λάθη που κάνουμε στην ποδηλασία για να αποφύγετε. Αυτήν τη φορά θα εστιάσουμε σε εκείνα τα λάθη που κάνουμε πιο συχνά όταν είμαστε ήδη επάνω στο ποδήλατο.
Υπερβολική αυτοπεποίθηση
Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Κάθε ποδηλάτης – ανεξάρτητα από το επίπεδό του – κάνει αυτό το λάθος. Από έναν αρχάριο: «Κοίτα, μαμά, κάνω ποδήλατο χωρίς χέρια!» μέχρι έναν παγκόσμιο πρωταθλητή σαν τον Julian Alaphilippe, ο οποίος σήκωσε τα χέρια του για να γιορτάσει τη νίκη και κατέληξε να χάσει στο τελευταίο μέτρο. Και το να χάσει κάποιος έναν αγώνα θα ήταν το μικρότερο κακό καθώς αυτό το επίπεδο υπερβολικής αυτοπεποίθησης μπορεί να έχει χειρότερες συνέπειες, όπως η πρόκληση ενός ατυχήματος.
Να είστε πάντα προσεκτικοί – να γνωρίζετε τα όριά σας και μην παίρνετε περιττά ρίσκα, ειδικά κατά τη διάρκεια μιας άγνωστης κατάβασης, αλλά και όταν πηγαίνετε αργά όταν πιστεύετε ότι όλα είναι υπό έλεγχο και δεν προσέχετε τον δρόμο μπροστά σας.
Δεν σέβεστε τους κανόνες κυκλοφορίας
Αυτό είναι το πιο εμφανές λάθος για το οποίο δέχονται επίπληξη περισσότερο οι ποδηλάτες, τόσο από πεζούς όσο και από οδηγούς. Μπορεί να έχει να κάνει με κάτι πολύ απλό όσο το να περάσουν με κόκκινο φανάρι μέχρι κάτι μοντέρνο όπως το να κάνουν ποδήλατο μιλώντας στο κινητό. Όποιος είναι αναμάρτητος, ας ρίξει την πρώτη πέτρα – θα μαζέψουμε περισσότερες πέτρες από αυτές που έχει η διαδρομή Παρίσι-Ρουμπέ.
Δεν έχουμε καμία δικαιολογία: Εάν μας επιβληθεί πρόστιμο, μπορούμε να διαμαρτυρηθούμε για αυτό και να πούμε ότι η πόλη δεν είναι φιλική προς τα ποδήλατα ή ότι οι οδηγοί χρησιμοποιούν επίσης τα κινητά τους, αλλά ο νόμος είναι νόμος και θα πρέπει να τον τηρούμε. Ενημερωθείτε για τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας που ισχύουν στη χώρα σας ή στη χώρα που πρόκειται να επισκεφθείτε καθώς οι κανονισμοί ενδέχεται να διαφέρουν.
Δεν μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί σας ή δεν λέτε πού πηγαίνετε
Δεν υπάρχει πρόβλημα αν βγείτε παρέα με μια ομάδα αρκεί να παραμείνετε σε αυτήν την ομάδα μέχρι να επιστρέψετε σπίτι. Αλλά αν κάνετε μόνοι σας ποδήλατο, καλό είναι να σκέφτεστε τα αγαπημένα σας πρόσωπα όσο σας σκέφτονται και εκείνα. Σκεφτείτε την οικογένειά σας, την σύντροφό σας, τα παιδιά σας, και βάλτε τον εαυτό σας στη θέση τους. Φανταστείτε πώς θα ήταν να μην μπορούν να σας βρουν ή να μην μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί σας.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο όταν πηγαίνετε βόλτα με το ποδήλατό σας θα πρέπει να έχετε πάντα μαζί σας ένα πλήρως φορτισμένο τηλέφωνο και να λέτε στα αγαπημένα σας πρόσωπα πού θα πάτε. Υπάρχουν εφαρμογές τηλεφώνου που σας επιτρέπουν να κοινοποιείτε την τοποθεσία σας σε πραγματικό χρόνο και άλλες που σας επιτρέπουν να κάνετε μια επείγουσα τηλεφωνική κλήση σε περίπτωση ατυχήματος. Επίσης, οι υπολογιστές ποδηλασίας έχουν τη δυνατότητα να αποστείλουν ένα μήνυμα στις επαφές έκτακτης ανάγκης σας.
Δεν βγάζετε έγκαιρα το πόδι σας από το κλιπ του πεντάλ
Εάν αυτή είναι η πρώτη φορά που κάνετε πεντάλ με κλιπ, ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ! Θα πρέπει δοκιμάσετε μερικές φορές να βάλετε και να βγάλετε το πόδι σας από το κλιπ του πεντάλ πριν αρχίσετε να κάνετε ποδήλατο για να μην κινδυνεύσετε να πέσετε όταν σταματήσετε. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε πώς να βγάζετε γρήγορα το πόδι σας από το κλιπ του πεντάλ εάν κριθεί αναγκαίο. Ακόμα και αν δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείτε αυτόν τον τύπο πεντάλ, να είστε προσεκτικοί με τα καινούργια κλιπ του πεντάλ και τις δέστρες καθώς είναι πάντα πιο άκαμπτα και επομένως πιο δύσκολο να βγάζετε το πόδι σας.
Ακολουθεί μια συμβουλή για το πώς να καταλάβετε ότι έχετε μάθει πως λειτουργεί το κλιπ του πεντάλ: Προσπαθήστε να κάνετε ισορροπία και παρακολουθήστε με ποιον τρόπο μπορείτε να διατηρήσετε την ισορροπία σας χωρίς να βγάλετε το πόδι σας από το κλιπ του πεντάλ – μια πολύ χρήσιμη δεξιότητα που σας χαρίζει επιπλέον χρόνο σε οποιαδήποτε απροσδόκητη κατάσταση και σας βοηθά να αποφύγετε την πτώση. Αλλά όλα με την σειρά τους, και αυτό είναι να γνωρίζετε πώς να βγάζετε το πόδι σας από το κλιπ του πεντάλ και πώς να το κάνετε γρήγορα.
Προπονείστε πάντα σκληρά
Οι ποδηλάτες συνήθως κάνουν αυτό το λάθος όταν αρχίζουν να προπονούνται χωρίς να κάνουν προηγουμένως έρευνα ή χωρίς να έχουν καθοδήγηση. Εάν κάνετε ποδηλασία απλά και μόνο για να προπονηθείτε σκληρά υπάρχει κίνδυνος υπερβολικής προπόνησης. Το σώμα μας χρειάζεται ξεκούραση για να προσαρμοστεί φυσιολογικά και να βελτιώσει τη λειτουργία του. Εάν το σώμα σας βρίσκεται συνεχώς υπό πίεση και χρειάζεται αποκατάσταση, δεν μπορεί να βελτιωθεί και κατά συνέπεια δεν θα βελτιωθεί ούτε η απόδοσή σας – ή θα βελτιωθεί, αλλά με έναν πολύ πιο αργό ρυθμό από αυτόν που θα έπρεπε.
Το να το κάνετε χαλαρές βόλτες ενώ ξεκουράζεσαι ενεργά είναι επίσης ένα είδος προπόνησης. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να αναζητήσετε πληροφορίες, να ζητήσετε συμβουλές από άλλους ποδηλάτες και να πάρετε συμβουλές από έναν εξειδικευμένο προπονητή που μπορεί να σχεδιάσει ένα προσωπικό πρόγραμμα προπόνησης ανάλογα με το επίπεδο και τους στόχους σας. Όπως γνωρίζετε, οι πληροφορίες είναι δύναμη.
Φρενάρετε πολύ απότομα
Αυτό είναι ένα πολύ συνηθισμένο λάθος στους αρχάριους ποδηλάτες – η απειρία βρίσκεται αντιμέτωπη με διάφορες απροσδόκητες καταστάσεις, υπάρχει αίσθημα ανασφάλειας όταν ανεβαίνετε για πρώτη φορά επάνω σε ένα ποδήλατο και υπάρχει έλλειψη ικανότητας στον σωστό χειρισμό των φρένων. Εάν πατήσετε υπερβολικά τα φρένα, θα φρενάρετε απότομα και θα συμβούν ένα από αυτά τα δύο πράγματα: είτε θα ντεραπάρετε με την πίσω ρόδα είτε θα πετάξετε πάνω από το τιμόνι. Και οι δύο περιπτώσεις είναι άσχημες.
Το φρενάρισμα θα πρέπει να γίνεται σταδιακά, επομένως συνιστάται να δοκιμάζετε τις μανέτες φρένων και τα φρένα σας για να τα συνηθίσετε. Το φρενάρισμα γίνεται πολύ πιο προοδευτικά εάν χρησιμοποιείτε φρένα ζάντας, ενώ τα δισκόφρενα έχουν περισσότερη δύναμη και υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα υπερβολικού φρεναρίσματος.
Φρενάρετε στη στροφή
Δεν λέμε ότι δεν πρέπει να φρενάρετε στις στροφές – πρέπει να το κάνετε – αλλά δεν πρέπει να περιμένετε μέχρι να φτάσετε σε αυτήν ούτε να φρενάρετε πολύ απότομα όταν το ποδήλατο έχει κλίση. Θα πρέπει να ξεκινήσετε το φρενάρισμα πολύ πριν φτάσετε στην στροφή, όταν βρίσκεστε σε ευθεία θέση. Αυτό επιτρέπει να δημιουργήσετε μια καλύτερη κλίση στο σώμα (να προσαρμόσετε τη θέση του σώματος και του ποδηλάτου σας για να πάρετε την στροφή με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο) και να μειώσετε την δύναμη της πέδησης όταν το ποδήλατο παίρνει κλίση στην στροφή. Αν περιμένετε μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο πριν πατήσετε φρένο, θα πρέπει να συνεχίσετε το φρενάρισμα στην στροφή και έτσι να αυξήσετε τον κίνδυνο να πέσετε.
Η λανθασμένη χρήση των ταχυτήτων ποδηλάτου
Έχουμε αφιερώσει ένα ολόκληρο άρθρο σχετικά με το πώς να χρησιμοποιείται τις ταχύτητες στο ποδήλατο, αλλά αφού είναι πολύ συνηθισμένο να βλέπουμε ποδηλάτες από όλους τους κλάδους και όλα τα επίπεδα να τις χρησιμοποιούν με λάθος τρόπο, θα πρέπει να συνεχίσουμε να επιμένουμε.
Πέρα από όλα τα προβλήματα που αναφέραμε σε εκείνη την ανάρτηση, η χρήση μιας λανθασμένης ταχύτητας ή ρυθμού είναι ένα ακόμα ζήτημα. Μπορεί να οδηγήσει σε ανεβοκατέβασμα (μετακίνηση του κορμού σας πάνω-κάτω) καθώς κάνετε ποδηλασία με πολύ χαμηλό ρυθμό, να πιέζετε πολύ δυνατά τα πεντάλ σε μεγαλύτερη ταχύτητα – βασικά μοιάζει λες και θέλετε να σπρώξετε τα πόδια σας με το υπόλοιπο σώμα σας. Από την άλλη πλευρά, μπορεί να καταλήξετε να χοροπηδάτε πάνω στη σέλα εξαιτίας ενός μεγαλύτερου ρυθμού που δεν είναι κατάλληλος για την ταχύτητά σας ή το έδαφος που έχετε συνηθίσει. Το κατάλληλο εύρος ρυθμού κυμαίνεται μεταξύ 80 και 100 RPM (περιστροφές πεντάλ ανά λεπτό). Ο κάθε ποδηλάτης έχει τον δικό του.
Δεν προειδοποιείτε την ομάδα πίσω σας
Είτε είστε ποδηλάτες δρόμου ή βουνού, εάν κάνετε ποδηλασία ως ομάδα, θα πρέπει να λάβετε υπόψη ότι δεν είστε οι μόνοι στο δρόμο, στη διαδρομή, στο μονοπάτι, στον μονόδρομο, κ.λπ. – Εάν βρίσκεστε μπροστά, θα είστε οι πρώτοι που θα δείτε τις λακκούβες, τα σαμαράκια ή οποιοδήποτε άλλο είδος εμποδίων και για αυτό θα πρέπει να προειδοποιείτε την υπόλοιπη ομάδα φωνάζοντας ή δείχνοντας – ιδανικά και τα δύο – τον τύπο και την τοποθεσία του προβλήματος.
Δεν πολεμάτε με τον άνεμο ή προσπαθείτε υπερβολικά
Ας προχωρήσουμε σε ένα ακόμα λάθος που κάνουν πολλοί ποδηλάτες – είτε ακούσια είτε σκόπιμα – όταν κάνουν ποδηλασία ως ομάδα. Είναι πιο συνηθισμένο να δείτε έναν ποδηλάτη να μην πολεμάει με τον άνεμο από έναν ποδηλάτη που είναι υπερβολικά εκτεθειμένος σε αυτόν, αλλά λογικά, αν υπάρχει ένας ποδηλάτης που δεν πηγαίνει ποτέ μπροστά, θα υπάρχει ένας άλλος που πιέζετε περισσότερο από το αναμενόμενο από τον άνεμο.
Υπάρχουν επίσης ποδηλάτες που το παρακάνουν και δίνουν μάχη με τον άνεμο, αλλά αυτοί αποτελούν εξαίρεση. Όταν συμβεί αυτό, και δεν είναι οι πιο δυνατοί ποδηλάτες στην ομάδα, τα τελευταία χιλιόμετρα μπορούν να μετατραπούν σε μια πραγματική δοκιμασία.
Ιδανικά, όλοι οι ποδηλάτες στην ομάδα θα κάνουν ποδηλασία σε σχηματισμό. Εάν κάποιος δεν είναι τόσο προπονημένος όσο οι άλλοι ή δεν είναι τόσο επιθετικός, θα πρέπει να προσπαθήσει να προστατευτεί καλά μέσα στην ομάδα. Φυσικά, αν βρεθούν ξαφνικά στην μπροστινή θέση κατά τη διάρκεια μιας ανάβασης ή ενός τελικού σπριντ, πιθανότατα θα καταλήξουν σε μαύρη λίστα.
Μιλώντας για τον άνεμο, ας ολοκληρώσουμε το άρθρο επιστρέφοντας στο πρώτο λάθος που αναφέραμε: την υπερβολική αυτοπεποίθηση. Το να κάνετε ποδηλασία χωρίς χέρια δεν είναι καλή ιδέα όταν υπάρχει δυνατός άνεμος. Εάν χρειαστεί να φορέσετε μανίκια ποδηλασίας ή γιλέκο ποδηλασίας, σταματήστε και φορέστε τα ήρεμα. Θα αποφύγετε ένα ατύχημα.