Γνωρίζετε ήδη τις θετικές επιδράσεις που δημιουργεί η ποδηλασία στο σώμα σας, αλλά δεν υπάρχουν μόνο πλεονεκτήματα. Υπάρχουν επίσης «αρνητικές» ή όχι και τόσο θετικές επιδράσεις (ανάλογα με τον τρόπο που το βλέπετε) που αργά ή γρήγορα γίνονται αντιληπτές. Ειδικά αν αφιερώνετε πολύ χρόνο στη σέλα και εάν προπονείστε σκληρά για αγώνες ή για αυτο-βελτίωση.
Ας ξεκινήσουμε από εκεί που σταματήσαμε, δηλαδή με τη μυϊκή ανισορροπία: μια αισθητή διαφορά ανάμεσα στα κάτω και τα άνω άκρα. Μπορείτε να γίνετε ένα είδος «ποδηλάτη Τ–Ρεξ» με πολύ ανεπτυγμένους μύες στα πόδια και πολύ λιγότερο γυμνασμένα χέρια.
Πέρα από τα χέρια, ο κορμός είναι άλλη μια παραμελημένη περιοχή όχι μόνο επειδή δεν γυμνάζουμε τους μύες εκεί, αλλά και επειδή η απώλεια λίπους μπορεί να γίνει τόσο αξιοσημείωτη που μπορούμε να γίνουμε εύκολα ένας σκελετός ανθρώπινου σώματος για μαθήματα ανατομίας. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι επιπλέον ασκήσεις γυμναστικής είναι ζωτικής σημασίας για την ενδυνάμωση ολόκληρου του κορμού και των άνω άκρων.
Μπορεί επίσης να υπάρχει έλλειψη ισορροπίας στην ανάπτυξη των μυών στα πόδια. Οι τένοντες λειτουργούν πολύ λιγότερο από τους τετρακέφαλους και κονταίνουν επειδή κάνετε πεντάλ, οπότε απαιτούνται εκτάσεις, μασάζ και ειδική γυμναστική. Η βράχυνση των μυών σημαίνει ότι μερικές φορές όταν στέκεστε όρθιοι αφού καθίσετε για μεγάλο χρονικό διάστημα ή λυγίσετε τα πόδια σας αφού τα τεντώσετε στον καναπέ ή στο κρεβάτι για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι μύες γίνονται σκληροί και θα πρέπει να κάνετε μερικές εκτάσεις ή να σας βοηθήσει κάποιος να τεντώσετε τα πόδια σας.
Ο πόνος είναι κάτι που τον συνηθίζουν οι ποδηλάτες. Υπάρχουν πολλοί τύποι πόνου στο ποδήλατο:
Πόνος στον αυχένα και στον ώμο λόγω της στάσης του σώματος και επειδή μεταφέρεται πάρα πολύ βάρος στα χέρια. Αυτό μπορεί να διορθωθεί ρυθμίζοντας τη θέση στο ποδήλατο.
Πόνος στα πόδια όταν ανεβαίνετε σκάλες ή απότομες πλαγιές. Μην εκπλαγείτε εάν αρχίσετε να διαμαρτύρεστε ή να κάνετε μορφασμούς όταν ανεβαίνετε σκαλοπάτια και αναρωτιέστε: «Τι κλίση υπάρχει εδώ!;»
Αλλά ανάμεσα σε όλους τους πόνους υπάρχει ένας που παίρνει πραγματικά το βραβείο, ειδικά όταν ξεκινάτε την ποδηλασία: ο πόνος στον πισινό και τον καβάλο. Μπορεί να είναι φρικτός και να σας τρομάξει από το να κάνετε ποδήλατο μετά την πρώτη μεγάλη βόλτα σας. Ο πισινός συνηθίζει και ο πόνος εξαφανίζεται ή τουλάχιστον μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Μπορείτε να τον αποφύγετε επιλέγοντας ένα καλό κοντό παντελόνι, μια κατάλληλη σέλα και τη σωστή στάση επάνω στο ποδήλατο.
Μια ακόμα πολύ συνηθισμένη επίδραση σε αυτήν την περιοχή είναι το μούδιασμα. Να προσέχετε, κατεβείτε από τη σέλα και χρησιμοποιήστε την ίδια λύση με αυτήν για τους πόνους στους γλουτούς: κοντό παντελόνι, σέλα και σωστή στάση. Αυτή η περιοχή μπορεί επίσης να εκτεθεί και σε άλλα προβλήματα λόγω της τριβής. Η ερυθρότητα, ο κνησμός, τα σπυράκια και ακόμα και οι πληγές μπορούν να καταστρέψουν μια μέρα επάνω στο ποδήλατο και τις επόμενες εβδομάδες εάν δεν έχετε ένα καλό ζευγάρι κοντών παντελονιών ή δεν τα φοράτε σωστά (να θυμάστε να μην χρησιμοποιείτε εσώρουχα). Απλώστε λίγη κρέμα πριν ξεκινήσετε την ποδηλασία (υπάρχουν συγκεκριμένες κρέμες για την τριβή/το μαξιλαράκι κατά της τριβής) και επίσης μετά το ντους για να διατηρήσετε την περιοχή ενυδατωμένη.
Μιλώντας για κρέμες, υπάρχει μια ακόμα περιοχή στο σώμα σας που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή: τα χέρια σας. Όσο περισσότερο χρόνο ξοδεύετε κρατώντας το τιμόνι, τόσο πιο μαυρισμένα θα είναι τα χέρια σας. Η λύση για αυτό είναι να φοράτε γάντια, τα οποία θα σας βοηθήσουν επίσης να αποφύγετε το μούδιασμα και θα σας προστατεύσουν σε περίπτωση πτώσης. Πέρα από αυτό, καλό είναι να χρησιμοποιείτε ειδικές κρέμες για να φροντίζετε σωστά τα χέρια σας, διαφορετικά δεν θα είναι ποτέ μαλακά και απαλά.
Τα αντηλιακά, ωστόσο, δεν θα σας προστατεύσουν από το να κάνετε διαφορετικές αποχρώσεις ακανόνιστου μαυρίσματος. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε αντηλιακό – το αντίθετο – θα πρέπει να το χρησιμοποιείτε όλη την ώρα. Όσο περισσότερο χρόνο αφιερώνετε επάνω στο ποδήλατο, τόσο μεγαλύτερη προστασία θα χρειαστείτε. Αλλά τα αντηλιακά έχουν τα όριά τους και πιθανότατα θα καταλήξετε με γραμμές και ρίγες σε όλο το δέρμα μας. Για τους απλούς θνητούς, τα περίεργα, ακανόνιστα σημάδια στο μαύρισμά μας δεν φαίνονται λογικά και τραβάνε τα βλέμματα στην πισίνα ή την παραλία, αλλά για τους ποδηλάτες είναι μια πηγή υπερηφάνειας, όπως οι ουλές στον κεντρικό χαρακτήρα της ταινίας Τα Σαγόνια του Καρχαρία. Ακολουθούν μερικές από αυτές τις χαρακτηριστικές γραμμές μαυρίσματος:
Αρχίστε να συνηθίζετε την ιδέα ότι θα έχετε λευκά πόδια όπως ο διάσημος λύκος Two Socks στην ταινία Χορεύοντας με τους Λύκους. Και ανάλογα με το ύψος της κάλτσας που θα φοράτε, ο λευκός τόνος θα φτάνει μέχρι τα πόδια.
Τα γυαλιά ηλίου ποδηλασίας συχνά αφήνουν μια λευκή περιοχή γύρω από τα μάτια σας, ενώ το υπόλοιπο πρόσωπό σας θα είναι μαυρισμένο, κάτι που μπορεί να σας κάνει να μοιάζετε με τον Σπάιντερμαν ή με έναν μαυρισμένο πίθηκο με φύλλα (που ονομάζεται έτσι για κάποιο λόγο – δεν χρειάζεστε οπτικά βοηθήματα για να δείτε πού πάει αυτό).
Η μύτη θα είναι πιο σκούρα από το υπόλοιπο πρόσωπο, και το ίδιο θα συμβαίνει και στα χέρια σας και στην περιοχή των τετρακέφαλων στα πόδια σας καθώς αυτές είναι οι περιοχές που επηρεάζονται άμεσα από τον ήλιο.
Λευκά χέρια επειδή θα χρησιμοποιείτε γάντια και λευκές γραμμές στο μαυρισμένο λαιμό ως αποτέλεσμα της στάσης του σώματός σας επάνω στο ποδήλατο.
Αυτά τα σημάδια τα δημιουργεί ο ήλιος, αλλά η ποδηλασία μπορεί επίσης να αφήσει ουλές στο σώμα σας ως αποτέλεσμα μιας πτώσης, ενός ατυχήματος ή ενός τραυματισμού. Ας ελπίσουμε ότι αν πέσετε ή αν πάθετε κάποιο ατύχημα, δεν θα είναι κάτι σοβαρό για να μπορείτε να το καλύψετε και να συνεχίσετε!
Άλλη μια επίδραση της ποδηλασίας είναι ότι θα έχουμε ρινική καταρροή περισσότερο από το συνηθισμένο. Ειδικά όταν είμαστε επάνω στο ποδήλατο, ακόμα περισσότερο αν έχουμε αλλεργίες και είναι άνοιξη. Η καταρροή οφείλεται κυρίως στις αλλεργίες, αλλά το γεγονός ότι αναπνέουμε πιο έντονα και είμαστε εκτεθειμένοι στο κρύο, την υγρασία και τον αέρα, μας κάνει να γινόμαστε πραγματικά μυξιάρικοι ποδηλάτες.
Στο προηγούμενο άρθρο σχετικά με τις θετικές επιδράσεις της ποδηλασίας στο σώμα μας αναφέραμε ότι ο μεταβολικός ρυθμός μας αυξάνεται και αυτό μας κάνει να πεινάμε. Τρώμε περισσότερο και κάνουμε το πεπτικό μας σύστημα να λειτουργεί περισσότερο και πιο τακτικά. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την κίνηση του σώματος από την άσκηση και το γεγονός ότι ακολουθούμε μια υγιεινή διατροφή με πολλά λαχανικά, δεν θα είναι περίεργο που θα έχουμε περισσότερα αέρια ή θα παράγουμε φυσικό αέριο για τις αναβάσεις.
Ελπίζουμε να γελάσατε με το άρθρο και, το πιο σημαντικό, να μην σκοπεύετε να αλλάξετε σπορ ούτε να σταματήσετε να κάνετε ποδηλασία αφού διαβάσετε όλες αυτές τις «αρνητικές” ή όχι τόσο θετικές επιδράσεις. Όλα μπορούν να λυθούν ακολουθώντας τις συμβουλές μας, οπότε κρατήστε ψηλά το ηθικό σας, έρχεται η άνοιξη και θα πρέπει να ξεκινήσετε να δημιουργείτε εκείνες τις ακανόνιστες γραμμές μαυρίσματος.