Το όνομα από ένα από τα αντιανεμικά γιλέκα της Siroko – το Crosswind – θα είναι η δικαιολογία μας για να μιλήσουμε για έναν από τους πιο χαρακτηριστικούς σχηματισμούς στην ποδηλασία: τον echelon. Μια θεαματική και υπέροχη κίνηση τακτικής όταν την παρακολουθείται από τον καναπέ, αλλά ένα πραγματικό βασανιστήριο για τους ποδηλάτες, ειδικά για εκείνους που μένουν πίσω καταλήγοντας να εκτίθενται σε όλο τον άνεμο με αποτέλεσμα να καταβάλλουν επιπλέον προσπάθεια όταν διαλύεται ο σχηματισμός. Αλλά ας μην προτρέχουμε και ας δούμε πρώτα με ποιον τρόπο φυσάει ο άνεμος.
Στην παραπάνω εικόνα μπορείτε να δείτε δύο σχηματισμούς echelon με τον άνεμο να φυσάει από τα δεξιά. Για αυτό οι ποδηλάτες έχουν απλωθεί σε όλο το δρόμο από τα δεξιά προς τα αριστερά προσπαθώντας να προστατευθούν από τον άνεμο. Στην ίδια εικόνα μπορούμε επίσης να παρατηρήσουμε τις τρεις βασικές προϋποθέσεις για να δημιουργηθεί ο echelon: ένας ίσιος και μακρύς δρόμος, ένας ισχυρός πλευρικός άνεμος και, πάνω από όλα, μια ομάδα ή αρκετούς ποδηλάτες που θέλουν να αποκοπούν από το πελοτόν.
Στην παραπάνω φωτογραφία έχουν ήδη καταφέρει να διαλύσουν μια φορά τον σχηματισμό echelon, οπότε η πρώτη ομάδα έχει σχηματίσει έναν επιθετικό echelon και η δεύτερη ομάδα έναν αμυντικό echelon. Η πρώτη ομάδα θέλει να δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερη απόσταση από τη δεύτερη, ενώ η δεύτερη προσπαθεί να καλύψει το κενό. Και στις δύο ομάδες (μπορούμε να το παρατηρήσουμε καλύτερα στη δεύτερη) υπάρχουν αρκετοί ποδηλάτες που μπαίνουν στον σχηματισμό για να φτάσουν στο μπροστινό μέρος της σειράς – ο καλύτερος τρόπος για να αναπτύξουν ταχύτητα και να καταβάλουν τη λιγότερη προσπάθεια. Οι ποδηλάτες δημιουργούν δύο σειρές που είναι απλωμένες κατά μήκος του δρόμου, ακολουθώντας μια δεξιά διαγώνια κλίση σε αυτήν την περίπτωση, με τους πρώτους ποδηλάτες να βρίσκονται προς την προστατευμένη πλευρά και τους τελευταίους στην πλευρά από όπου φυσάει ο άνεμος. Εάν ο άνεμος φυσούσε από τα αριστερά, ο σχηματισμός θα είχε την αντίθετη διαγώνια κλίση και η κίνηση θα ήταν αριστερόστροφη.
Τα τρία βασικά στοιχεία που αναφέρονται παραπάνω είναι θεμελιώδη για τον σχηματισμό ενός echelon, αλλά η οργάνωση, η δύναμη των ποδηλατών ή της ομάδας για να σχηματίσουν τον echelon, και φυσικά η κατάλληλη θέση και ο κατάλληλος χρόνος για τον διαχωρισμό είναι επίσης εξίσου σημαντικά. Ο λόγος για αυτό είναι ότι ο διαχωρισμός συμβαίνει όταν μια ομάδα ποδηλατών περιορίζει την προστατευόμενη περιοχή και αναγκάζει άλλους ποδηλάτες να εκτίθενται πλήρως στον άνεμο χωρίς να μπορούν να εισέλθουν στον σχηματισμό.
Πώς περιορίζεται η προστατευόμενη περιοχή; Στην πρώτη εικόνα μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι ο δρόμος είναι πολύ πλατύς, υπάρχει άφθονος χώρος για όλους τους ποδηλάτες για να προστατευτούν από τον άνεμο. Οι ποδηλάτες που βρίσκονται μπροστά στην κάθε ομάδα κινούνται στη δεξιά μεριά, αγκαλιάζοντας την άκρη του δρόμου, προσφέροντας στους υπόλοιπους ποδηλάτες προστασία από τον άνεμο. Αλλά αν στην πρώτη εικόνα οι μπροστινοί ποδηλάτες κινούνταν προς τα αριστερά, θα μείωναν την προστατευόμενη περιοχή.
Αυτό το πλάνο προέρχεται από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Δρόμου UCI που πραγματοποιήθηκε στη Ντόχα το 2016, ένας αγώνας όπου ο διαχωρισμός πραγματοποιήθηκε 177 χιλιόμετρα πριν από τη γραμμή τερματισμού. Αυτό ήταν δυνατό λόγω της κίνησης τακτικής που έκανε η Βρετανική ομάδα που, όπως μπορείτε να δείτε στη φωτογραφία, τοποθέτησε 4 ποδηλάτες μπροστά, αφήνοντας λιγότερο από το μισό δρόμο για να προστατευτούν από τον άνεμο οι υπόλοιποι ποδηλάτες. Αυτό σήμαινε ότι δεν υπήρχε αρκετός χώρος για όλους και πολλοί εκτέθηκαν στον άνεμο, ο οποίος σε αυτήν την περίπτωση φυσούσε από αριστερά. Στη φωτογραφία μπορείτε να δείτε ότι το πελοτόν αρχίζει να διαλύεται. Αν θέλετε να μάθετε με ποιον τρόπο τελείωσε η ιστορία ή να ρίξετε μια ματιά σε αυτό το πρωτάθλημα που είναι γεμάτο ανέμους, άμμο και καμήλες (επειδή δεν υπήρχε μεγάλο κοινό), εδώ είναι.
Η εξήγηση του echelon με τη χρήση απλών λέξεων μπορεί να είναι πολύ περίπλοκη, αλλά εντάξει, για αυτό υπάρχουν οι φωτογραφίες και τα βίντεο.
Αυτό το βίντεο από το Eurosport εξηγεί τέλεια το echelon χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα την άψογη στρατηγική και τον συντονισμό της ομάδας Lotto–Soudal στο τρίτο στάδιο του Ποδηλατικού Γύρου της Τουρκίας το 2016. Η Βελγική ομάδα με τους 4 ποδηλάτες σχημάτισε αρχικά το όλο echelon και στη συνέχεια μείωσε την προστατευόμενη περιοχή για να εισέρχονται σε αυτήν μόνο οι ποδηλάτες της ομάδας (μπορείτε να καταλάβετε ότι είναι συνηθισμένοι στον άνεμο), αφήνοντας τους υπόλοιπους εκτεθειμένους στον άνεμο. Με αυτόν τον τρόπο δημιούργησαν τις τέλειες συνθήκες για τον σπρίντερ τους, τον Γερμανό ποδηλάτη Αντρέ Γκράιπελ, για αυτό που μπορεί να ήταν το ευκολότερο σπριντ ολόκληρης της καριέρας του. Φανταζόμαστε ότι ο «Γορίλλας» ευχαρίστησε τους συμπαίκτες του περισσότερο από ποτέ για τη δουλειά που έκαναν εκείνη την ημέρα.
Το πιο συναρπαστικό πράγμα στον echelon που αποτελεί επίσης πρόκληση είναι ότι οι ποδηλάτες και οι διευθυντές αθλητισμού γνωρίζουν πότε μπορεί να συμβεί και ότι, εάν φυσάει ένας πλευρικός άνεμος και υπάρχει ένας ευθείος δρόμος μπροστά, αυτή είναι η στιγμή για να δώσει το έναυσμα και να ξεκινήσει το σόου μια ομάδα ποδηλατών. Αλλά ακόμα και με αυτό κατά νου και προειδοποιώντας τους ποδηλάτες να παραμείνουν σε εγρήγορση, σε καλή θέση και σε διάταξη ομάδας, μπορούν να συμβούν τα πάντα καθώς ο δρόμος έχει τους δικούς του κανόνες και υπάρχει ένα όριο στη δύναμη που έχουν οι ποδηλάτες. Πολλά φαβορί στους μεγάλους αγώνες τα έχουν παρατήσει χάνοντας τις πιθανότητές τους για συνολική νίκη. Άλλα φαβορί έχουν ανατρέψει όλη την κατάταξη και οι echelon ήταν εκείνοι που έκριναν το αποτέλεσμα σε πολλούς κλασικούς αγώνες ποδηλασίας.
Εάν είστε ποδηλάτες αγώνων, είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσετε έναν πλευρικό άνεμο κάποια στιγμή. Δεν είναι εύκολο να κάνετε ποδηλασία σε έναν echelon καθώς απαιτεί όλα όσα σας αναφέραμε παραπάνω: θέση, οργάνωση, συγκέντρωση και δύναμη. Δεν μπορείτε να χάσετε την συγκέντρωσή σας ούτε για ένα δευτερόλεπτο επειδή εάν αφήσετε το πεντάλ και μείνετε πίσω, τελειώσατε. Ανεξάρτητα από το πόσο δυνατοί είστε, δεν θα φτάσετε πολύ μακριά μόνοι σας Καλύτερα να μπείτε στη δεύτερη ομάδα, να σχηματίσετε έναν echelon, να κάνετε εναλλαγές και να προσπαθήσετε να καλύψετε το κενό. Η σκυταλοδρομία θα πρέπει να είναι σύντομη και ομαλή, διατηρώντας την ταχύτητα όσο το δυνατόν υψηλότερη και σταθερή. Μην κάνετε πολύ γρήγορα εναλλαγή επειδή με αυτόν τον τρόπο αναγκάζετε τον ποδηλάτη που μόλις ανακουφίσατε να εργαστεί πιο σκληρά για σας φτάσει και να προστατευτεί από τον άνεμο. Από την άλλη πλευρά, είναι καλύτερο να κάνετε εναλλαγή μπροστά παρά να παραμείνετε στο τέλος της σειράς. Η είσοδος στον echelon θα σας προσφέρει στιγμές «ξεκούρασης» και στιγμές που θα ηγείστε. Από την άλλη πλευρά, με το να είστε στην ουρά της ομάδας μπορεί να είναι πιο «άνετο», αλλά θα είστε σε εγρήγορση, θα πρέπει να αποφεύγετε την άκρη του δρόμου, και οποιαδήποτε λάθος κίνηση ή λάθος χειρισμός θα σας αφήσει πίσω.
Εάν δεν είστε ποδηλάτες αγώνων, πιθανότατα θα αποφύγετε τα βασανιστήρια των echelon, αλλά μια μέρα ίσως χρειαστεί να αντιμετωπίσετε τον άνεμο και θα μπορούσε να είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του ποδηλάτη. Το να κάνετε μόνοι σας ποδηλασία έχοντας έναν ισχυρό άνεμο απέναντί σας μπορεί να είναι σκέτος εφιάλτης, ενώ οι ισχυροί πλευρικοί άνεμοι μπορεί να γίνουν αρκετά επικίνδυνοι. Ανεξάρτητα από το πού προέρχεται ο άνεμος, ένα γιλέκο ποδηλασίας όπως το μοντέλο Crosswind ή οποιοδήποτε άλλο αντιανεμικό γιλέκο ποδηλασίας της Siroko θα γίνει ο καλύτερος σύμμαχός σας όταν υπάρχουν ισχυροί άνεμοι.