otono f592789f dd32 49ad 9ba3 8f2dd197bfca

10 vinkkiä, joiden avulla nautit pyöräilystä syksyllä

Älä edes harkitse pyöräsi siirtämistä varastoon ensimmäisten ruskalehtien pudotessa, sillä silloin jäisit paitsi yhdestä vuoden parhaimpiin kuuluvasta pyöräilyajankohdasta. Tämä kausi tuo totisesti mukanaan omat kommervenkkinsä, mutta noudattamalla näitä kymmentä yksinkertaista vinkkiä pääset nauttimaan syysmaisemista täysin rinnoin myös satulassa:

  1. Pidä mielessä päivän pituus ja tarkasta säätiedotus. Syksyllä tarjolla on vähemmän päivänvalotunteja ja sää on hyvin arvaamaton. Pidä silmällä säätiedotusta ja muista, että kellojen siirtämiseen saakka aurinko nousee myöhemmin ja laskee aiemmin.

    sunset bike

  2. Pysyttele näkyvänä. Muille näkymistä varten tarkoitetut valot ja heijastavat vaatteet ovat enemmän kuin tarpeeksi, jos lähdet matkaan hieman ennen auringonnousua tai saavut kotiin ennen pimeän tuloa. Jos puolestaan aiot pyöräillä yöllä, niin noudata tämän blogipostauksemme neuvoja, hanki hyvät, pimeällä näkemistä varten tarkoitetut ajovalot, pidä ne aina kiinni pyörässäsi ja muista ladata myös akku, jotta niiden virta ei lopu kesken pimeässä.

    cycling apparel vests men v1 langkawi lifestyle 01

  3. Pidä huolta pyörästäsi. Jos et tiedä, kuinka puhdistaa ja huoltaa pyörääsi, on tässä perusopas siihen, kuinka se onnistuu. Joka tapauksessa on täydellinen huolto luotettavassa korjaamossa paikallaan ennen haastavissa sääolosuhteissa pyöräilyä, jos olet käyttänyt pyörääsi paljon kesällä. Jos alueesi sääolosuhteet sitä vaativat, voit vaihtaa myös talvirenkaisiin, jotka tarjoavat paremman puhkaisunkestävyyden ja enemmän pitoa märillä teillä. 

    dirty bike

  4. Lokasuojat ja/tai talvipyörä. Joillain pyöräilijöillä on kakkospyörä, joka sopii erityisesti syksy- ja talviajoon. Näin heidän ei tarvitse asentaa ja ottaa pois lokasuojia tai altistaa uutta pyöräänsä vedelle ja lialle. Voit esimerkiksi ostaa edullisen käytetyn mallin tai valmistella syksyyn jo omistamasi pyörän.

    Jos aiot käyttää vain yhtä pyörää ja asut alueella, jolla sataa paljon, ovat hyvälaatuiset kiinteät lokasuojat välttämättömyys. Vähemmän sateisilla alueilla voi takarenkaan roiskeilta suojaava satulan alle liu’utettava tai satulatolppaan kiinnitettävä ja irrotettava lokasuoja riittää.

  5. Pysyttele kuivana. Tai ainakin niin kuivana kuin voit ja suojaudu niin ylhäältä kuin alhaalta päin tulevalta vedeltä. Jos sade on kevyttä, riittää kevyt, vettä hylkivä, mutta hengittävä takki, joka siirtää pois hikeä ja vapauttaa kosteutta. Koskaan ei myöskään ole pahitteeksi kantaa mukana vedenpitävää sadetakkia siltä varalta, että sade äityy kovaksi. Joskus on kuitenkin parasta pysähtyä, etsiä suoja ja odottaa siellä sateen lakkaamista. Mitä alhaalta päin tulevaan veteen tulee, auttavat jo mainittujen lokasuojien lisäksi vedenpitävät kengänsuojat tai varvassuojat pitämään jalkateräsi kuivina.

  6. Kerrospukeudu sellaisilla pyöräilyvaatteilla ja -asusteilla, jotka on helppo ottaa pois, laittaa päälle ja säilyttää taskuissa. Tässä blogikirjoituksessa kerroimme jo kuinka käyttää ja yhdistellä eri vaihtoehtoja (tuulenpitäviä liivejä, irtohihoja, pitkähihaisia paitoja ja aluskerroksia) sopimaan syksyisin väistämättömiin sään ja lämpötilan muutoksiin.

  7. Käytä fotokromaattisia laseja kevyesti sävytetyllä tai kirkkaalla linssillä. Fotokromaattisten lasien avulla voit sopeutua valaistuksen muutoksiin. Kevyesti sävytetyt linssit auttavat käyttämään kaiken pilvisenä päivänä saatavilla olevan valon hyödyksi. Kirkkaat linssit ovat tärkeä varuste yöpyöräilyyn.

  8. Varo lätäköitä sekä puista pudonneita lehtiä ja hedelmiä. Tässä muutama vinkki pyöräilyyn sateessa tai kosteissa sääolosuhteissa. Maisemien lisäksi toinen hyvä puoli syyspyöräilyssä on se, että voit pysähtyä kesken matkan poimimaan pyöräilypaitasi taskut täyteen pudonneita omenoita.

    autumn forest

  9. Aseta itsellesi tavoitteita ja haasteita. Tulevan vuoden haasteisiin keskittyminen on paras tapa kohdata niin kylmä sää kuin rajallinen päivänvalon määräkin. Tavoitteesi voi olla painonpudotus, kisatuloksen parantaminen, tietyn kilometrimäärän pyöräily vuoden aikana, kisoihin osallistuminen tai mikä tahansa muu. Jokaisella pyöräilijällä on omat tavoitteensa, mutta muista kuitenkin olla asettamatta mahdottomia tai epärealistisia päämääriä. Asteittainen edistyminen on parempi kuin turhautuminen liiallisesta kunnianhimosta johtuen.

  10. Kehittymisen ja muutoksen aika. Kesällä haluamme nauttia hyvästä säästä täysin rinnoin ja usein jätämmekin silloin huomiotta fyysiset ongelmat ja kivut, jotka saattavat pahimmassa tapauksessa estää pyöräilyn pitkällä aikavälillä. Syksy on hyvää aikaa seuraaville:
    • Teetätä biomekaaninen tutkimus. Näin voit tehdä tarpeelliset säädöt, jotka mahdollistavat mukavamman ajamisen tai ratkaisujen löytämisen ongelmiin ennen, kuin ne paisuvat liian suuriksi.
    • Ota personal trainer -tunteja tai käy ravintoneuvojan vastaanotolla parantaaksesi harjoitteluasi ja ravitsemussuunnitelmaasi tulevalle vuodelle.
    • Aloita salitreenaaminen tai palaa takaisin salille tai vaihtoehtoisesti liiku kotona hankkiaksesi voimaa tai kehittääksesi liikkuvuuttasi.
    • Aloita maastopyöräily tai palaa sen pariin. Syksyiset metsät ovat taatusti läski- tai maastopyörään vaihtamisen arvoisia.
    • Aloita cyclocross, pyöräilyn alalaji, joka sopii täydellisesti syksyyn ja talveen. Kaksi nykyhetken suurinta pyöräilytähteä, Mathieu van der Poel ja Wout van Aert, aloittivat mudan ja hiekan täyteisestä cyclocross-pyöräilystä.

cyclocross

Toivomme, että nämä vinkit auttavat sinua nauttimaan syyspyöräilykaudesta. Jos ei satu satamaan, ovat olosuhteet kuitenkin syksyllä useimmiten täydelliset pyöräilylle. Ei ole liian kuuma tai liian kylmä, maisemat ovat kauniita, reiteillä ja poluilla on vähemmän muita pyöräilijöitä ja raikas ilma ja auringonvalo kohottavat mielialaa. Ja ei sovi unohtaa, että pyöräily auttaa pysymään hyvässä kunnossa ja terveenä!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaaditut kentät on merkitty *

Suositellut artikkelit