Jos haluat jatkaa pyöräilyä myös talvella, niin lukaise läpi lyhyt oppaamme. Se opastaa selviytymään talven koleudesta ja kaamoksesta, jotka saavat monet pyöräilijät horrostamaan aina kevääseen saakka. Tässä kymmenen yksinkertaista ja hyödyllistä vinkkiä, jotka auttavat nauttimaan pyöräilystä myös kylmällä säällä:
Pukeudu asianmukaisesti
Kuten joku viisas mies kerran sanoi: “Ei ole olemassa huonoa säätä, on vain epäsopivia vaatetuksia”. Pyöräillessä juuri oikeanlaisten vaatteiden käyttäminen on ensiarvoisen tärkeää, eikä pelkästään siksi, että välttyisi kylmyydeltä, vaan myös siksi, ettei keho kuumenisi ja hikoilisi sen seurauksena liikaa. Kaikki talvet eivät ole samanlaisia. Joillain alueilla sataa paljon ja toisilla kylmyys ja lumi saapuvat hyvin aikaisin, eivätkä hievahda ennen kuin kevät on jo hyvässä vauhdissa. Joillain alueilla tuuli on jäätävä ja toisten alueiden talvilämpötilat pysyttelevät yleensä miellyttävissä lukemissa. Jokaiseen talvisäähän tarvitaan eri tyyppiset lämpimät vaatteet, mutta aina on yhtä tärkeää kerrospukeutua ja suojata jalkoja, käsivarsia, käsiä jne. Muista tarkastaa sääennuste, jotta tiedät, mitä pukea päälle.
Valmistele pyöräsi talveen
Myös pyörä tarvitsee erinäisiä talvivarusteita.
- Näkymistä ja näkemistä varten tarkoitetut pyörän ajovalot.
- Lokasuojat, jos asut alueella, jolla sataa paljon.
- Satulan alle liu’utettava lokasuoja alueille, joilla sataa harvoin.
- Alumiinivanteet jarruttavat paremmin kosteissa olosuhteissa kuin hiilikuituvanteet.
- Jos pyörässäsi on levyjarrut, niin tarkasta jarrupalojen ja -levyjen kunto.
- Talvirenkaat estävät puhkeamista kesärenkaita paremmin. Niillä säästää vaivaa ja rahaa.
Monilla pyöräilijöillä on erityinen talvipyörä. Se voi olla vanha pyörä tai erityisesti kylmää kautta varten ostettu. Esimerkiksi läskipyörä on täydellinen valinta, jos alueesi talvet ovat runsaslumiset ja tiet käyvät lähes ajokelvottomiksi.
Älä unohda tarkastaa, puhdistaa ja kuivata pyörääsi säännöllisesti. Tässä artikkeli, jossa selitämme perushuoltotoimenpiteet.
Sisäpyöräily
Voit valita spinningtunnit salilla tai treenisessiot sisätilojen harjoitusvastuksella. Tässä opas siihen, kuinka hikoilla pyörän selässä kotona. Hyvä sovelluskäyttöinen älytraineri ei ole edullinen, mutta siitä on paljon hyötyä talvikuukausien aikana. Jos talvi on ankara, osoittautuu sijoitus nopeasti kannattavaksi.
Peruskuntoharjoittelu + intensiteetin lisääminen
Emme ole pyöräilyammattilaisia, jotka polkevat täydellä teholla vielä 150 kilometrin matkankin jälkeen. Olemme amatöörejä ja aika, jonka voimme käyttää treenaamiseen on rajallinen. Joten pelkkä peruskuntoharjoittelu talvella on ajanhukkaa. Tietysti pyörän selässä täytyy viettää tunteja, jos haluaa parantaa suorituskykyään (erityisesti, jos on aloittelija), mutta 10–20 minuutin intervallien tekeminen juurin anaerobisen kynnyksen rajalla sekä 1–5 minuutin intervallien suorittaminen täydellä teholla on aivan yhtä hyödyllistä (tai jopa hyödyllisempää), kuin tuntikausien matalan intensiteetin harjoittelu.
Voima- ja keskivartaloharjoittelu
Core- ja voimaharjoittelu auttavat ehkäisemään vammoja ja parantamaan suorituskykyä, vakautta ja tehokkuutta pyörän selässä.
Voit esimerkiksi ottaa jäsenyyden kuntosalille ja alkaa harrastaa spinningiä tai muita tässä artikkelissa lueteltuja treenimuotoja. Voit myös hankkia perusvälineet ja treenata voimaa ja keskivartaloasi kotona.
Joka talvisella minuutilla on merkitystä
Jos olet silkasta suorituskyvystä kiinnostunut pyöräilijä, ja aikataulusi on kiireinen, kannattaa pyörän selässä viettämästäsi ajasta ottaa kaikki irti. Hyvä sisäharjoitusvastus, treenisovellus ja tehonmittauslaite eli tehomittari ovat välttämättömiä varusteita, kun haluat päästä lähemmäs tavoitteitasi ja unelmiasi joka ikisellä polkaisulla.
Aina valmiina polkemaan
Koskaan ei voi tietää, milloin tulee uusi mahdollisuus. Saatat saada kotityösi purkkiin nopeammin kuin luulit tai päästä lähtemään töistä ajoissa. Milloin hyvänsä saattaa tulla hetki, jolloin pääsisit hyppäämään pyörän selkään. Jos pyöräsi ei ole ajokunnossa, vaatteesi eivät ole kuivat tai riitä pitämään sinut lämpimänä, valojesi paristot ovat tyhjät, tai jos sinulla ei ole harjoitusvastusta, ovat todennäköisyydet sille, että oikeasti lähitisit pyöräilemään lähes olemattomat.
Talvipyöräilymoodi: PÄÄLLÄ
Esimerkiksi kun sää on tuulinen, lähde polkemaan vastatuuleen ja palaa takaisin myötätuulen puhaltaessa. Alussa olet energinen, eikä sinulle ole vielä ehtinyt tulla kylmä lähdettyäsi juuri kotoa. Paluumatkalla sinulla on vähemmän voimia jäljellä ja kehosikin on hikinen, joten myötätuulen tuoma apu on varsin tervetullutta.
Pito teillä ja poluilla muuttuu talvella kosteuden haihtuessa hitaammin. Varjoisilla ja alueilla maa pysyy kosteana koko talven läpi, mistä voi seurata lätäköiden muodostumista, niiden jäätymistä ja jopa kasvien kasvamista. Tämän vuoksi onkin ensiarvoisen tärkeää kiinnittää erityispaljon huomiota ajamiseen, säilyttää keskittyminen ja sopeutua olosuhteisiin.
Suhtaudu harjoittelusuunnitelmaasi joustavasti ja suorita sitä johdonmukaisesti ja progressiivisesti
Monet pyöräilijät ottavat harrastuksensa hyvin vakavasti, joko siksi, että he ovat amatööripyöräilijöitä, jotka kilpailevat tai siksi, että he osallistuvat mielellään pyöräilytapahtumiin ja haluavat onnistua joka vuosi paremmin. Jokainen meistä asettaa omat päämääränsä ja laatii harjoittelusuunnitelmansa, mutta talvi on monella tapaa monimutkainen ja vaikea kausi – tästä syystä on tärkeää olla joustava. Tässä joitain esimerkkejä siitä:
- Tarkasta sääennuste ja säädä harjoitteluaikatauluasi sen mukaan, jotta vältyt pyöräilemästä kaikista ankarimmissa olosuhteissa.
- Jos sää muuttuu huonoksi kesken treenisi, lopeta ulkoilu lyhyeen ja suorita treenikerta loppuu sisällä.
- Nauti joulusta.
Se, millä on todella merkitystä, on progressiivinen ja johdonmukainen harjoittelu koko talven läpi. Muutama päivä, jolloin ei noudata harjoitteluohjelmaa tai tulee syöneeksi tai juoneeksi liikaa, eivät merkitse paljoakaan, jos hommat hoitaa muuten oikein 12 viikon ajan.
Yhdessä pyöräily
Pyöräily ryhmässä (oli se sitten pieni tai iso) tai ystävän kanssa on loistava tapa pitää motivaatiota yllä talvella.
Lopuksi haluaisimme vielä suositella asiaa, jota jokaisen tulisi tehdä useammin: käytä pyörääsi niin paljon kuin voit – erityisesti niitä lyhyitä matkoja varten, jotka yleensä teemme autolla. Maissa, kuten Tanskassa, Alankomaissa ja Belgiassa jatketaan pyöräilyä talven tullen, joten miksei täällä Suomessakin. Ainoa tekosyy pyöräilemättömyydelle saattaisi olla se, ettei infrastruktuuri ole yhtä hyvä kuin edellä mainituissa maissa.