Vaikka onkin todennäköisempää hävitä kisa alamäkeen ajamalla kuin voittaa se, ei tämä estä pyöräilijöitä tarttumasta tilaisuuteen laskuosuuksilla etapin, klassikon tai jopa suuren ympäriajon kokonaiskilpailun (GC) voittamiseksi. Kyllä vain, kisa on mahdollista voittaa myös alamäkeen ajamalla, ja seuraavassa esittelemme 11 laskua, jotka tavalla tai toisella vaikuttivat kisan lopputulokseen:
Tom Pidcock, Ranskan ympäriajo 2022, 12. etappi
Lähdetään liikkeelle viimeaikaisimmasta esimerkistä: Tom Pidcockin mestarisuorituksesta Col Du Galibierin laskuosuudella. Ellei tämä brittipyöräilijä olisi kiitänyt alamäkeen suorastaan hengenvaarallista vauhtia, ei hän olisi saanut kiinni irtiottajia, eikä mitä todennäköisimmin olisi tuulettanut voittoaan legendaarisella Alpe d’Huezilla.
Sean Kelly, Milano – San Remo 1992
Milano – San Remoa kutsutaan helpoimmaksi monumentiksi suorittaa loppuun ja vaikeimmaksi voittaa. Irlantilainen Sean Kelly voitti sen kahdesti. Hän päihitti Greg Lemondin ja Mario Beccian loppukirissä vuonna 1986 saavutettuaan heidät Poggion nousuosuudella. Vuonna 1992 Sean Kelly voitti toisen loppukirin, tällä kertaa Moreno Argentinia vastaan (joka ei oikeastaan ollut hänelle tuolloin vaarallinen vastus). Jälleen kerran voittoon johtanut siirto tapahtui Poggion laskuosuudella, joka on se osa kisasta, jonka kaikki ammattilaiset tuntevat läpikotaisin, ja jolla kisa usein joko hävitään tai voitetaan.
Matej Mohorič, Milano – San Remo 2022
Slovenialainen Matej Mohorič on aina ollut loistava laskuosuuksien ajaja. Hän on saanut kunniaa ilmanvastusta pienentävän super tuck -ajoasennon tuomisesta pyöräilymaailman tietoisuuteen. UCI kielsi asennon vuonna 2021. Eräs asia, jota ei ainakaan vielä olla kielletty, on säädettävien hissitolppien eli dropper-satulatolppien käyttäminen. Tällaista käytti myös Bahrain-Victoriousin ajaja madaltaakseen painopistettään, ottaakseen riskin Poggion laskuosuudella ja päätyäkseen maaliin voittajana San Remon Via Romalla.
Savoldelli, Italian ympäriajo 1999, 14. etappi
Jos Mohoričin huimapäinen lasku sai ihosi kananlihalle, ei sinun ehkä kannata katsoa Paolo Savoldellin eli Il falcon suoritusta hänen kiitäessä alamäkeen kuin petolintu saaliinsa perässä vuoden 1999 Giro d’Italian 14. etapin voittoon. Mitä ensimmäisestä osasta (yllä) ei näe, on kuinka italialainen ajaja kuroo kiinni Pantanin, Caucchiolin ja Penan lähes kahden minuutin etumatkan (he ottivat turhankin rennosti) Colle Faunieran laskuosuudella. Savoldelli saavutti heidät Ivan Gottin seuratessa tiukasti hänen kannoillaan (videolla kohdassa 21:52), nousi edelle ja pääsi irti joukosta. Sitten hän saavuttaa Missaglian, joka oli irrottautunut joukosta ja muita edellä.
Ajaessaan Madonna del Colletton nousuosuutta hän karistaa Missaglian kannoiltaan. Laskuosuudella hän syöksyy alas mäkeä aivan kuin tuntisi joka ikisen mutkan ja töyssyn kuin omat taskunsa. Tuona päivänä hän ei ollut lempinimensä mukaisesti haukka, vaan oikea hävittäjälentäjä elementissään.
Vincenzo Nibali, Lombardian ympäriajo 2015
Jouduttuaan ulos Espanjan ympäriajosta tiimiautosta kiinni pitelemisensä johdosta, ajoi italialaispyöräilijä kauden päätöskisan, jossa hän tuli totisesti todistaneeksi kykynsä ja taitonsa. Hän voitti Trittico Lombardon tultuaan toiseksi Coppa Agostonissa ja voitettuaan Coppa Bernocchin ja Tre Valli Varesinen. Hän sijoittui myös kolmanneksi Memorial Marco Pantanissa, viidenneksi GP Industria e Commercio di Pratossa sekä 42. sijalle vuoden 2015 maantiepyöräilyn maailmanmestaruuskilpailuissa Richmondissa. Messinan hain paras suoritus nähtiin kuitenkin Lombardian ympäriajossa, vuoden viimeisessä monumentissa ja syksyn tutussa klassikossa. Mestarinnäyte nähtiin Civiglion laskuosuudella.
Chris Froome, Ranskan ympäriajo 2016, 8. etappi
Chris Froome käytännössä katsoen sinetöi Ranskan ympäriajon voittonsa ensimmäisellä vuorietapilla vuosina 2013 ja 2015. Samankaltaista kisan kulkua odotettiin vuonna 2016, ja entistä enemmän sitä uumoiltiin, kiitos Pyreneiden haastavan 8. etapin, joka sisälsi Tourmalet’n, Hourquette d’Ancizanin, Val Louron-Azet’n ja Peyresourden vuorensolat. Erityistä tällä etapilla oli se, että se ei päättynyt korkeaan kohtaan vuorilla, vaan Bagnères-de-Luchoniin. Team Skyn joukkue dominoi koko kisaa, mutta Chris Froome ei ajoittanut hyökkäystään Peyresourden nousuosuudelle. Sen sijaan hän teki sen laskuosuuden alussa järjestäen loistavan esityksen ja lopulta voittaen koko etapin ja päästen pukemaan ylleen keltaisen paidan.
Marc Hirschi, Ranskan ympäriajo 2020, 12. etappi
Kapeat, epäsäännölliset ja odottamattomia mutkia täynnä olevat tiet, joiden pinnat ovat kaiken kukkuraksi epätasaisia. Kun tähän yhdistetään vielä koko laskun ajan jatkuvasti vaihtelevat valaistusolosuhteet (hyvin aurinkoisine alueineen ja täysin varjoisine pätkineen), on lopputuloksena hyvin haastava laskuosuus, jolla parhaat alamäkiajajat kykenevät viemään itsensä äärirajoille (ja niiden yli) napatakseen voiton. Juuri tämän sveitsiläinen Marc Hirschi teki omituisen ja yllättävän vuoden 2020 Tour de Francen 12. etapilla.
Alex Aranburu, Baskimaan ympäriajo 2021, 2. etappi
Joskus maaston tunteminen on aivan yhtä tärkeää kuin alamäkiajoon tarvittavat taidotkin. Tämä päti myös baskipyöräilijä Alex Aranburun tapaukseen Baskimaan ympäriajon toisella etapilla vuonna 2021. Hän iski hieman ennen La Asturianan huippua, luoden eroa, jota hän sitten pidensi laskuosuuden aikana ajaen märällä tien pinnalla. Tämä kaikki johti baskin tuuletuksiin maaliviivalla Sestaossa.
Nairo Quintana, Tour des Alpes-Maritimes et du Var 2022, 3. etappi
Moni saattaa yllättyä nähdessään kolumbialaisajajan tällä listalla, mutta totuus on, että Nairo Quintana on äärimmäisen taitava pyöräilijä. Kyllä, hänellä on vaikeuksia omaksua vetovastuuta ryhmän kärjessä ja hänen tiedetään käyttäneen kyynärpäätään pyytääkseen välitöntä kiertoa kärkeen siirryttyään, mutta toki kaikilla on oma roolinsa hommassa. Nairomanin ansioluetteloa tarkastellessa käy selkeästi ilmi, että tämä kolumbialainen todella tietää, kuinka hyödyntää vahvuuksiaan. Hän on todistanut olevansa suurenmoinen ylämäkiajaja ja todellinen maestro nauhamuodostelmissa. Hän on myös osoittanut huomattavaa taituruutta laskuosuuksilla, kuten ylä- ja alamäkisuorituksellaan Tour des Alpes-Maritimes et du Var -kisan 3. etapilla. Tästä seurasikin lopulta etapin ja kokonaiskilpailun voitto.
Romain Bardet, Critérium de Dauphiné, 5. etappi
Mäkiosuus ylös Col d’Allosista Barcelonnetteen on häikäisevä. Tämän rinteen alastulo laittaa kuitenkin testiin joka ikisen pyöräilijän tekniikan, tietotaidon, rohkeuden sekä vaistot. Ja erityisesti silloin, kun pyöräilijä ajaa etapin voitosta yhdessä maailman maineikkaimmista viikon mittaisista kisoista, Critérium du Dauphinéssa. Laskuosuus Col d’Allosista Barcelonnetteen sisältää niin kapean ja kiemurtelevan tien (erityisesti tämän 17, 5 km:n laskuosuuden puolivälissä) kuin rosoista asfalttia, epätasaisia pintoja, soraa ja paljon muuta. Toisin sanoen tämä on haaste, jonka vain ammattilaiset, kuten ranskalainen Romain Bardet voivat ottaa vastaan tietäen, että he tulevat hoitamaan homman kotiin.
Chris Froome, Italian ympäriajo 2018, 19. etappi
Lopetetaan yhteen viime vuosien vaikuttavimmista pyöräilymaailman urotöistä: Chris Froomen voittoon. Hänen majesteettinen suorituksensa alkoi 80 km ennen maaliviivaa Colle delle Finestren vuorisolassa, jossa asfaltti vaihtuu hiekkatieksi. Sitten Froome varmisti voittoasemansa Kottisten Alppien laskuosuudella ja sinetöi vihdoin voittonsa Sestrieren nousu- ja laskuosuuksilla sekä viimeisellä mäkiosuudellaan Bardonecchiaan Jafferaulle. Seuraava video puhukoon puolestaan: