desperfectos b76ce682 7ee1 414b a413 88586d1dedbe

4 tapaa, joilla pyöräsi voi vaurioittaa pyöräilyvaatteitasi

Yhdessä aikaisemmista julkaisuistamme annoimme vinkkejä siihen, kuinka pitää hyvää huolta pyöräilyvaatteistasi pidentääksesi niiden käyttöikää niin paljon kuin mahdollista. Tällä kertaa keskitymme siihen, kuinka pyörän huono ylläpitäminen saattaa johtaa pyöräilyvarusteiden vaurioitumiseen tai ennenaikaiseen kulumiseen.

Jos mietimme, millaisia vaurioita kaksipyöräinen ystävämme voi aiheuttaa pyöräilyvaatteillemme, oletamme loogisestikin, että vain pyörän kanssa suorassa kosketuksissa olevat vaatteet joutuvat koetukselle. Tällaisia ovat bib-shortsit, pyöräilyhanskat ja kengät, sillä ne liittyvät kolmeen ratkaisevaan pyörän ja ajajan kontaktipisteeseen, eli satulaan, ohjaustankoon ja polkimiin. Jatka lukemista, niin tulet huomaamaan, että on olemassa eräs muukin pyöräilijöiden pitämä ja arvostama vaatekappale, joka saattaa joutua kovalle koetukselle rakkaiden pyöriemme vuoksi.

Bib-shortsit ja satula

siroko bx squadra

Bib-shortsit ovat ainoa asia pakaroidemme ja satulan välissä. Säämiskä istuu tiiviisti vartalomme muotoja vasten ja ulkopuolella oleva Lycra on käytännössä katsottuna liimautuneena satulaan, joten millainen tahansa epäsopiva kitka tällä alueella voi johtaa bib-shortsien vaurioitumiseen.

Jos satulassa on saumoja, uurteita tai massiivisia koristekuvioita, on hyvin todennäköistä, että tämän alueen kanssa kosketuksissa oleva bib-shortsien kangas vaurioituu ennemmin tai myöhemmin. Kankaan heikkeneminen voi vaihdella hienoisesta nukkaantumisesta (jos kyseessä on alue, joka altistuu vain paineelle) repeytymisiin tai kankaan hajoamiseen alueilla, jotka kärsivät runsaasta polkemisen aiheuttamasta kitkasta.

Jos kaadumme, naarmuuntuu satula usein sen leveämmältä puolelta. Se saattaa saada aikaan teräviä tai ulkonevia kohtia, joihin bib-shortsien Lycra voi jäädä kiinni.

Harkitse satulan vaihtamista uuteen heti kun huomaat minkä tahansa verhoilun osan alkavan rakoilla tai irrota kulumisesta johtuen.

Hanskat ja ohjaustanko

Pyörällä ajaessa täytyy käyttää hanskoja sekä turvallisuuden että ajomukavuuden vuoksi. Ne suojaavat meitä kaatumistilanteissa ja jos hanskat ovat lisäksi pehmustetut, tuntuvat ne mukavilta päällä lepuuttaessamme käsiämme ohjaustangolla. Hanskojen kokema kuluminen riippuu pyörän tyypistä, pyöräilijän otteesta sekä hänen ajoasennostaan.

guantes

Maastopyöräilijät nojaavat vahvasti ohjaustangon kahvoihin saadakseen. Hanskojen kulumisaste riippuu kahvojen materiaalista, mutta kuluminen on joka tapauksessa väistämätöntä.

Hyvät, tahmeapintaiset kahvat vaurioittavat hanskaa enemmän, mutta tälle ei oikein voi mitään. Maastopyöräilyssä tarvitaan hyvä ote ohjaustangosta liikkumisen ja pyörän hallitsemisen takaamiseksi. Hanskojen vaihtaminen uusiin aina aika ajoin on parempi ratkaisu kuin se, ettei kykene polkemaan ollenkaan kaaduttuaan huonosta otteesta johtuen.

Mitä sileämmät ja pehmeämmät ohjaustangon kahvat ovat, sitä pidempi on hanskojen käyttöikä, mutta paljon riippuu myös siitä tavasta, jolla pitelemme ohjaustankoa sekä käsiemme asennosta. Kuten sanottua, ovat kädet ensiarvoisen tärkeässä asemassa maastopyöräilyssä, sillä pyöräilijä joutuu pitelemään ohjaustangosta kiinni käytännössä koko ajan. Tämän vuoksi hanskojen materiaalin heikkeneminen on selkeämmin havaittavissa hanskojen sisäpuolella peukalon ja etusormen välissä. Myös koko hanskan kämmenosa joutuu koetukselle, erityisesti sormien juuresta ja alueilta, joihin yleensä sattuu, kun on nojannut pitkään väärässä asennossa.

Tilanne on eri maantiepyörien kohdalla, sillä sekä tuki että otteen tyyppi ovat erilaiset. Käsien ei tarvitse puristaa ohjaustankoa yhtä tiukasti kuin maastopyöräillessä ja kun käytämme vähemmän voimaa kahvoista kiinni pitämiseen, kuluvat hanskat yleensä vähemmän ja kestävät kauemmin. Toki silläkin on vaikutusta kuinka pidämme ohjaustangosta kiinni ja missä yleensä pidämme käsiämme.

Yleisin asento on pitää käsiä lepuuttajilla, jossa on kuminen tarttuma-alue, joten on normaalia, että sormettomat hanskat kuluvat sisäalueelta peukalon ja etusormen välissä. Lisäksi täyssormihanskojen kohdalla koko peukalon sisäpuoli kärsii melkoisesti. Miljoonien vuosien evoluutio on tuonut meille muita sormia vasten taipuvan peukalon, jota käytämme kahvoista tarttumiseen, erityisesti pyörän selästä poistuessamme. Kaikki pyöräilijät eivät tietenkään pidä käsiään ja sormiaan kahvoilla samalla tavalla, joten heidän hanskansakin kuluvat eri tavoin.

Maantiepyörien ohjaustankojen yläosa on jälleen yksi paikka, joissa yleensä pidämme käsiämme, joko pitäen siitä kiinni tai vain lepuuttaen sillä kämmeniämme. Hanskoista ei tarvitse huolehtia, sillä ne kuluvat tuskin lainkaan tässä asennossa. Samaa voi sanoa, kun laskemme kätemme käyrälle osalle kahvojen alla pitäen käsiämme niin kutsutussa alaotteessa. Kummassakaan näistä tapauksista eivät hanskasi pääse suuremmin kulumaan, ellet sitten ole käyttänyt hiekkapaperia ohjaustangon teippinä.

Kengät ja polkimet

Jokainen pyöräilijä, joka käyttää lukkopolkimia, on joskus liukastunut ja lyönyt kengänpohjan polkimeen yrittäessään kiinnittää klossejaan, mikä on saattanut jättää kenkään inhottavat jäljet. Tiedämme kaikki tämän tuskan, mutta tämä sattumus ei ole ainoa, mikä sitä aiheuttaa…

orange flanders socks

Pyöräilykengät hankaavat myös usein kampia vasten ja joissain tapauksissa jopa takahaarukan alaputkea vasten. Jos pidämme yllä 90 RPM:n kadenssia, ajaen kuusi tuntia viikossa, tekee tämä yhteensä 32 400 kierrosta. Aina kenkä ei välttämättä hankaa kankea vasten, mutta ajan mittaan ja lukuisten polkimien polkaisujen seurauksena alkavat sekä kanki että kenkiemme sisäosat kantapään kohdalta kulumaan. Vaikka joissain tapauksissa mitään ei olekaan tehtävissä, sillä pyöräilijän ajoasento saattaa olla oikea ja polkaisu sulava, voidaan ongelma joissain tapauksissa saada ratkaistu käymällä pyörän säätäjällä sekä säätämällä klosseja tai ajoasentoa.

Hei hei sukat!

Arvokkaat ja rakkaat pyöräilysukkamme eivät ole suorassa kontaktissa pyörän kanssa, mutta silti ne kuluvat merkittävästi, sillä hankaaminen tapahtuu satunnaisesti ja aina silloin tällöin. Lisäksi sukat tahriintuvat, rispaantuvat ja voivat jopa revetä.

gavia socks

Eturattaan hammaspyörän hampaat – jotka sijaitsevat muuten aivan sukkien tasolla – ovat terävät ja voivat hangata kangasta vasten ja repiä sitä. Muista, että jos käytät nauhallisia pyöräilykenkiä, tulisi nauhat asettaa turvallisesti, esimerkiksi kenkien sisäpuolelle, jotta ne eivät tartu pyörän rakenteisiin. Lisäksi, jos etuvaihtajan kaapeli on huonossa kunnossa, voi sukka tarrata siihenkin ja sen seurauksena rispaantua.

Jos sukka hankaa eturattaan hammaspyörän hampaita vasten, ei kangas välttämättä rikkoonnu, mutta siihen jää takuulla ikävä tahra. Minkä tahansa muun, kuin mustan värinen sukka tahriintuu ketjuista, eturattaan hammaspyörästä tai polkimista peräisin olevasta liasta, rasvasta tai voiteluaineesta. Tällaiset tahrat jäävät huomaamatta mustista sukista, mutta minkä tahansa muun väriset sukat näyttävät likaisilta, kunnes pääsemme kotiin pesemään ne. Rasvaan yhdistetty lika ei irtoa helposti, joten suosittelemme pesemään sukat käsin lämmintä vettä ja neutraalia saippuaa käyttäen.

Vaikka pitäisitkin kaiken puhtaana, on vaikeaa olla tahrimatta sukkaa sen koskiessa polkimia tai mitä tahansa osaa voimansiirrosta. Ainoa, mitä voit tehdä, on harjoitella pyörän selkään ja siitä pois nousemista, klossien kiinnittämistä ja irrottamista sekä jaloillesi optimaalisen asennon etsimistä niihin tilanteisiin, kun olet pyörän selässä, mutta et polje, sillä näissä tilanteissa tahrit sukkasi todennäköisimmin.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaaditut kentät on merkitty *

Suositellut artikkelit