Pyöräilyssä – kuten niin monella muullakin elämän osa-alueella – ovat perusasiat niitä, jotka on vaikeinta saavuttaa, hallita ja ylläpitää. Niiden uhrauksien ja sen vaivannäön määrä, mitä tarvitaan perusteiden rakentamiseen, on suorastaan valtaisa – erityisesti, jos prosessista ei oikeasti nauti. Onhan totta, että kaikki tykkäävät “maagisista koostumuksista”, superfoodeista ja tuotteista, jotka lupaavat edistystä ja poikkeuksellisia tuloksia hyvin vähäisellä vaivannäöllä ja yleensä suurilla rahasummilla.
Kun otetaan huomioon pyöräilyn perusteiden vaikea saavutettavuus sekä pikakeinojen houkuttelevuus ja lisätään päälle vielä hieman hyvää mainostusta ja asiakkaan kuvitelma olemassa olevien tuotteidensa vanhentumisesta, saattavat monet pyöräilijät olla siinä uskossa, että uusi pyörä, komponentit tai varusteet voivat tehdä heistä parempia lajissa (tai eivät ainakaan entistä huonompia). Tämä saattaa toki joskus ollakin totta ammattilaisten kohdalla, mutta ei välttämättä perusjampan tapauksessa. Siksi onkin yleisesti ottaen parempi investoida ensi kädessä itseensä sen sijaan, että kuluttaisi paljon rahaa uuteen pyörään tai kiekkoihin. Mitkä sitten olisivat hyviä investointikohteita? Tässä muutamia ehdotuksia:
Pyörän säätäminen
Blogiamme lukeneet saattavat muistaa meidän suositelleen tätä keinoa ennenkin. Jotta voisimme täysin rinnoin nauttia pyöräilystä terveenä, välttää vammoja ja ottaa kaiken ilon irti joka ikisestä hikipisarasta, täytyy pyörän olla mukautettu vartalomme mittoihin, eikä toisinpäin. Ammattilaisen tekemä biomekaaninen analyysi ei ole välttämättömyys kaikissa tapauksissa, mutta pyörän koon sekä perusmittojen täytyy olla oikeat.
YouTubesta löytyy monia opetusvideoita pyörän säätöjen suorittamiseen kotona. Tarjolla on myös ilmaisia verkkosivustoja ja maksullisia palveluita tarjoavia sivustoja sekä sovelluksia, jotka auttavat prosessissa, mutta jos todella haluat ajaa mukavasti ja saada jaloistasi kaiken niiden potentiaalin irti, suosittelemme investoimaan ammattilaisen tekemään biomekaaniseen analyysiin, sillä se on ehdottomasti sen arvoinen.
Bib-shortsit hyvällä säämiskällä
Kun olet hoitanut pyöräsi säädöt kuntoon, on seuraava tärkeä askel laadukkaalla säämiskällä eli pehmusteella varustettujen hyvien bib-shortsien hankkiminen. Tulet takuulla huomaamaan eron suorituskyvyssäsi, kun takapuolesi ja haaravälisi lakkaavat kärsimästä.
Siroko tarjoaa valikoimassaan bib-shortseja sekä naisille että miehille, ja vaihtoehtoja löytyy joka budjetille. Tästä blogipostauksesta löydät ostajan oppaan, josta näet niiden eri ominaisuudet ja jonka avulla voit valita omiin tarpeisiisi parhaiten sopivan tyylin.
Tekniikkaneuvot
Lähes jokainen meistä on opetellut pyöräilemään perheenjäsenen avustuksella, joka on antanut meille ensimmäiset pyöräilyyn liittyvät ohjeistuksemme. Loput tarvittavista taidoistamme opimme ajan kuluessa, kerättyämme alle kilometrejä, kuunneltuamme muiden pyöräilijöiden neuvoja sekä tekemällä itse virheitä. Mutta onko pyöräilytekniikkamme silti optimaalinen? Monesti ei. Joskus johtuen joko pelosta tai siitä, ettei kukaan ole yksinkertaisesti opettanut meille oikeita tekniikoita, jäämme paitsi valtavasta määrästä parannuksia, joista voisi seurata upeita mahdollisuuksia ja ennen kaikkea roppakaupalla hauskaa.
Ei väliä, onko lajisi maastopyöräily, maantiepyöräily, gravel vai BMX, suuntaa valmennuskeskukseen tai palkkaa ammattilaispyöräilyvalmentaja kehittääksesi pyörän hallintaasi ja painosi tasapainottelua ajaessasi, oppiaksesi pyöräilemään laskuosuuksia ja ajamaan ryhmässä sekä hioaksesi kaarreajo- tai jarrutustaitojasi jne. Kyseessä on investointi turvallisuuteen, ajomukavuuteen ja hauskanpitoon. Pitkässä juoksussa se säästää aikaa ja auttaa välttämään monia ongelmia.
Ravitsemusterapeutti
Painosta huolehtimisen on nykyisin pyöräilyssä korvannut huomattavasti terveellisempi, mutta myös huomattavasti kalliimpi pakkomielle aerodynamiikkaan. Tästäkin huolimatta paino on yhä äärimmäisen tärkeä seikka jokaiselle pyöräilijälle – erityisesti sellaisille, jotka tykkäävät pyöräillä ylämäkiosuuksia. Ennen kuin kuitenkaan yrität vähentää pyöräsi painoa hinnalla millä hyvänsä, kokeile työskennellä ammattimaisen urheiluravitsemusterapeutin kanssa, joka voi auttaa pudottamaan painoasi terveellisellä tavalla, jos sellaiselle on tarvetta. Asia vaatii vaivannäköä ja sitoutumista, mutta ravitsemusterapeutin palkkaaminen on investointi, joka tuo takuulla tuottoa niin pyörän selässä kuin muuallakin.
Pyörätietokone, sykemittari ja tehomittari
Jälleen kerran kannustamme varusteisiin investoimiseen, mutta tämän vinkin tavoitteena on saada dataa, tutustua itseemme paremmin ja saada näin eniten irti satulassa viettämästämme ajasta (jos siis tämä on se, mitä kaipaat). Jos et ole äärimmäisen kiinnostunut datasta ja suorituskyvystä, on yksinkertainen sykemittarilla varustettu pyörätietokone enemmän kuin tarpeeksi tehokasta sykeharjoittelua varten. Sykearvojen seuranta oli standardi vielä noin 20 vuotta sitten ja yhä tänä päivänä sykearvoja pidetään tärkeänä datana. Kuitenkin tehomittarien saavuttua alalle on harjoittelu siirtynyt uudelle aikakaudelle. Tehomittari on toki kalliimpi, mutta myös tärkeä päivitys, joka vie treenisi seuraavalle, entistä tarkemmalle tasolle. Tästä huolimatta informaation ja datan määrä on valtava, ja ellet sitten satu tietämään erityisesti treenaamisesta ja saatavan datan hyödyntämisestä, kannattaa sinun ehkä alkaa miettiä seuraavaksi esittelemäämme investointia.
Personal trainer
Ammattilaisen puoleen kääntyminen ei luonnollisestikaan ole välttämätöntä, mutta sen hyödyllisyys on samalla tasolla kuin artikkelin alussa mainitsemamme vinkin pyörän säätämisestä. Jos sinulla on aikaa ja halua opetella, voit laatia itsellesi oman treeniohjelman. Jos kuitenkin investoit hyvään urheiluvalmennukseen, tulee edistymisesi olemaan nopeampaa ja terveellisempää. Ensinnäkin, pyöräilyvalmentaja tietää, kuinka analysoida tärkeää dataa. Lisäksi ammattilaiskoutsin palkkaaminen tarkoittaa sitä, että voit säästää muutoin opetteluun ja tutkimiseen käyttämääsi aikaa ja käyttää sen itse lajin harrastamiseen. Lopuksi, ammattilaispalvelusta maksaminen on sitoumus, joka kannustaa pitäytymään treeniohjelmassa. Jokaisella valmentajalla on omanlaisensa treeniohjelmat, palvelut ja seurantakäynnit. Jos siis haluat edistyä, tee taustatutkimusta varmistaaksesi, että valitset henkilön, joka sopii parhaiten tarpeisiisi (tavoitteisiisi, kokemukseesi, taitoihisi, käytettävissä olevaan aikaasi ja sitoutumistasoosi).
Voit poimia käyttöösi yhden, kaksi tai vaikka jopa kaikki näistä vinkeistä. Kaikki riippuu siitä, millainen pyöräilijä olet, millainen budjetti ja kuinka paljon aikaa sinulla on käytettävissäsi sekä tietenkin siitä, kuinka paljon olet valmis sitoutumaan ja näkemään vaivaa. Muista, että edistyessäsi kehittymisesi hidastuu ja käy vaikeammin havaittavaksi. Sitä on myös vaikeampaa ylläpitää, mutta toisaalta sinulla on hallussa jo ne perusteet, jotka laittavat sinut takaisin edistymisen tielle, jos satut lipsumaan siltä. Tee muutoksia ja kokeile uusia asioita. Näin kehosi ei totu suorittamaan samaa treeniä kerta toisensa jälkeen, eikä mielesi kyllästy. Ja mikä tärkeintä, tee se siksi, että haluat ja siksi, että rakastat lajia ja nautit itse prosessista.