cover 116

6 syytä pyöräilyn aikaiselle kivulle ja särylle

Vaikka pyöräily on eittämättä äärimmäisen hyväksi terveydelle, on jokainen pyöräilijä jossain vaiheessa kokenut jonkinlaista kipua tai epämukavuuden tunnetta pyöräillessään. Kipujen joukkoon mahtuu kaikkea aina klassisesta takapuoli vs. satula -taistelusta (jonka pakaramme aina tapaavat hävitä) epämukavaan polttelevaan päkiäkivun tuntemukseen (metatarsalgiaan) ja lukemattomiin muihin kipuihin ja särkyihin, joista jotkin ovat voimakkaampia kuin toiset. Kyseessä voi olla yksinkertainen ajoittainen särky, kipu, joka äityy vietettyämme tunnin tai pari satulassa, jatkuva kolotus tai äärimmäinen kiputuntemus, joka estää pyöräilyn tyystin. Näitä kipuja lievittääksemme kokeilemme kaikenlaisia ratkaisuja: ajamme takapuoli ylhäällä satulasta, vaihtelemme käsiemme asentoa ohjaustangolla, venyttelemme tai suuntaamme fysioterapeutin pakeille. Helpotus on kuitenkin vain hetkellistä ja jos emme löydä kivun lähdettä, palaa se väistämättä takaisin. Tässä ovat 6 yleisintä pyöräilyn aikaisten epämukavuuden tuntemusten, kipujen, särkyjen ja vammojen aiheuttajaa:

Huono fyysinen kunto ja/tai säännöllisen treenaamisen puute

image 5

Kun kyse on pyöräilyn vasta aloittaneesta harrastajasta, ovat kivut ja säryt odotettavia asioita. Sama pätee heihin, jotka alkavat pyöräillä uudelleen pitkän tauon jälkeen. Yleisimmin kipua ja särkyä koetaan takapuolessa, mutta sitä esiintyy myös jaloissa, selässä, niskassa ja kämmenissä. Useimmat niistä katoavat, kun pyöräilijä pääsee jälleen parempaan kuntoon tai kun keho tottuu urheiluun ja asentoon pyörän selässä. Jos nämä kivut eivät kuitenkaan helpota, saattaa se tarkoittaa sitä, että jokin on vialla. Joitain uusia kipuja ja särkyjä voi kuitenkin harrastuksen edetessä esiintyä – ja nämä kuuluvatkin seuraavaan kategoriaan.

Liian paljon ja/tai liian nopeasti pyöräileminen

image 4

Jopa ammattipyöräilijöiden lihakset ovat kipeät useiden etappien tai hyvin intensiivisten kilpailujen jälkeen. Onkin siis aivan normaalia, että me tavalliset kuolevaiset kärsimme kivuista ja säryistä ajettuamme 5 tai 6 tuntia vaihtelevassa mäkimaastossa tai pyöräiltyämme aero-asennossa päästäksemme entistä kovempaa. Tämäntyyppinen “kärsimys” on erottamaton osa tehokkaita ja pitkäkestoisia pyörätreenejä. Kärsimystä on mahdollista vähentää, mutta edes parhaat biomekaanisten analyysien teettäjät eivät kykene poistamaan sitä päiväjärjestyksestä täysin.

Väärä asento pyörän selässä

image 3

Tämä on epäilemättä listamme kohdista yleisin syy kiputuntemuksille sekä niistä se, joka aiheuttaa suurimman määrän erilaisia kipuja ja särkyjä. Ongelmana voi olla käytännössä mikä tahansa aina klossien asennosta ohjaustangon korkeuteen ja satulan korkeudesta ja tyypistä ohjainkannattimen pituuteen. Ongelman lähteen löytäminen ei ole niin yksinkertaista, että se hoituisi vain muutaman tutoriaalin katsomalla sekä niiden pohjalta pultteja löysäämällä ja komponentteja säätämällä, sillä yhden ongelman ratkaiseminen voi hyvin johtaa seuraavan syntyyn. Jos pyöräilet paljon ja haluat välttää kipuja taataksesi niin hyvän ajomukavuuden kuin mahdollista, niin suosittelemme teetättämään biomekaanisen analyysin. Se ei ole halpaa lystiä, mutta pidä mielessä, että nopeammin ajamisen ja paremman ajomukavuuden lisäksi vältät myös vammoja ja pitkässä juoksussa säästät lisäksi rahaa kuluissa, joita saattaisi koitua lääkäri- ja fysioterapiakäynneistä sekä hieronnoista ja muusta. Pyörän räätälöimisen lisäksi täysi biomekaaninen analyysi voi myös paljastaa, että kivun lähde saattaa olla jommassakummassa kahdesta seuraavasta listamme kohdasta.

Kehon epäsymmetria

Hyvä biomekaanisen analyysin teettäjä aloittaa tutkimuksensa kysymyksillä fyysisestä kunnostasi, kivuistasi, vammoistasi, kokemuksestasi, pyöräilyn alalajistasi ja siitä, kuinka käytät pyörää. Sitten hän yleensä suorittaa katsauksen/mittauksen saadakseen selville nivelten liikeradan ja havaitakseen mahdollisia epäsymmetrisyyksiä. Jalkaterien tai koko jalan eriparisuus pituuden suhteen tai lonkka-, polvi- tai nilkkavamma voivat kaikki aiheuttaa sen, että keho pyrkii tasapainoon kompensoiden eroja. Tämä voi saada aikaan kipua ja särkyä tietyissä lihaksissa ja nivelissä samalla tai vastakkaisella puolella kehoa tai aivan eri alueella. Viimeisestä on esimerkkinä lonkkaongelmat, jotka usein aiheuttavat kipua alaselkään.

Lihasheikkous tai -epätasapaino

image 2

Molemmat näistä vaikuttavat sekä voimaan että notkeuteen, mistä syystä voimaharjoittelu ja lihasten plastisuuden työstäminen on äärimmäisen tärkeää. Pyöräilijän tulisi treenatessaan keskittyä niihin lihaksiin, joita hän käyttää ajaessaan, mutta myös niihin, jotka yksinkertaisesti auttavat ajamaan mukavammin, vaikka niitä ei aktiivisesti käyttäisikään, sekä niihin, jotka heikentyvät tai lyhenevät pyöräilyn seurauksena. Tämä on yhäkin tärkeämpää silloin, jos istut paljon töissä. Jos epätasapaino tai heikkous ei ole hyvin huomattava, ei sitä ole helppoa havaita. Siitä syystä suosittelemmekin pitkäaikaisesta kivusta kärsiviä käymään fysioterapeutin, biomekaanisten analyysien teettäjän tai urheilulääketieteen asiantuntijan juttusilla suorittamassa kaikki tarpeelliset tutkimukset ja testit.

Vääränlaiset vaatteet ja asusteet

image 1

Onhan tämä Sirokon blogi, joten emme tietenkään voi unohtaa niitä kipuja ja epämukavuuden tuntemuksia, jotka aiheutuvat vääränlaisten pyöräilyvaatteiden ja -asusteiden valinnasta. Tämä kattaa toki myös sellaiset tilanteet, joissa niitä käytetään väärin tai pahimmassa tapauksessa, ei lainkaan.

Takapuoli ja haara-alue ansaitsevat ekstrahuomiota. On suositeltavaa käyttää bib-shortseja, jotka on varustettu säämiskällä eli pehmusteella. Niitä tulisi myös käyttää ilman alusvaatteita ja niiden pitäisi olla oikeaa kokoa, jotta ne istuvat ihonmyötäisesti ja jotta säämiskä ei liiku, vaan täyttää tehtäväänsä aiheuttamatta hankautumista tai ihoärsytystä. Muista, että kankaat ovat hyvin joustavia, joten jos et osaa päättää kahden koon väliltä, valitse aina pienempi koko.

Jos kipua tai särkyä tuntuu kämmenten tai sormien alueella, voi se olla seurausta siitä, ettei käytä pyöräilyhanskoja tai siitä, että hanskat eivät välttämättä ole kunnolla pehmustetut kestämään sitä painetta, joka kohdistuu ohjaustankoon ajaessa.

Lopuksi kolmas kehomme tukipiste pyörän selässä: jalkaterät. Liian tiukat, pienet tai kapeat pyöräilykengät sekä liian paksut pyöräilysukat voivat vaikeuttaa verenkiertoa jalkateriin, kohdistaa niihin liikaa painetta ja aiheuttaa puutumista tai muun tyyppistä epämukavaa tunnetta jalkoihin.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaaditut kentät on merkitty *

Suositellut artikkelit