Tästä tosiseikasta ei pääse mihinkään: jos todella haluaa kyetä pyöräilemään nopeammin, on paras tapa siihen treenaamisensa ja ravitsemuksensa kunnollinen suunnittelu. Mutta voit myös kasvattaa suorituskykyäsi ja lisätä nopeuttasi tekemällä seuraavia muutoksia. Jotkin listamme vinkeistä ovat ilmaisia ja toiset taas maksavat hieman. Suurin osa niistä kuitenkin on sellaisia muutoksia, säätöjä ja päivityksiä, jotka jokaisen pyöräilijän on joka tapauksessa tehtävä ennemmin tai myöhemmin.
Puhdista ja voitele ketjut ja voimansiirto
Voimansiirron ylläpito, puhdistaminen ja voitelu ovat ensiarvoisen tärkeitä toimenpiteitä, ellei halua menettää tehokkuutta. Tehonmenetystä ei esiinny, kun koko voimansiirto on puhdas ja kunnolla voideltu. Lisäksi huoltotoimenpiteillä tulee pidentäneeksi myös ketjujen, rataspakan ja eturattaan hammaspyörien käyttöikää. Kaikki, mitä tarvitset, on rasvanpoistoaine, muutama jäykkäharjaksinen pesuharja, pesusieniä sekä astianpesuainevettä. Voit käyttää myös ketjupesuria erinomaisen puhdistustuloksen takaamiseksi.
Markkinoilta löytyvien ketjuvoiteluaineiden valikoima on valtava. Voit löytää tuotteita aina öljyistä ketjujen uppovaha-aineisiin ja erikoisvaihtoehtoja on tarjolla myös kosteisiin ja kuiviin olosuhteisiin. Tarpeisiisi sopiva vaihtoehto löytyy viimeistään yrityksen ja erehdyksen kautta. Älä kuitenkaan liioittele ja hukuta ketjuja voiteluaineeseen, sillä liiallinen määrä on haitaksi ja kerryttää ketjuihin enemmän likaa. Voitele, odota muutama minuutti, jotta tuote ehtii valumaan kaikkiin kolosiin ja poista sitten ylimääräinen kuivalla kankaalla.
Käytä vaihteita oikein
Jos ketjuihin, rataspakkaan, eturattaan hammaspyöriin ja takavaihtajan rissoihin kohdistuu liikaa jännitettä ja/tai kitkaa, menettää voimansiirto tehoaan. Vaihteiden käyttäminen epäsopivalla tavalla johtaa ketjujen menemiseen ristiin (esim. suuri eturattaan hammaspyörä + suuri takarattaan hammaspyörä -yhdistelmä) ja aiheuttaa sen, että ketjut joutuvat taipumaan monesta kohdasta, mikä luo enemmän jännitettä ja kitkaa.
Asettele kaapelit järkevästi
Jos pyöräsi ei ole uusi, ovat kaapelit mitä todennäköisemmin paljaina ja näkyvillä ohjaustangon alla. Valmistajat ovat saaneet uusien pyörien kaapelit katoamaan reitittämällä ne ohjaustangon, ohjainkannattimen, emäputken ja rungon sisälle. Suunnittelijat eivät suinkaan ole tehneet näitä designeja kiusallaan tai tehdäkseen sekä mekaanikkojen ja käyttäjien elämän vaikeaksi joka kerta, kun heidän täytyy vaihtaa tai korjata osia. Ne ovat yksinkertaisesti parannuksia aerodynamiikassa. Mitä sotkuttomampi ja paremmin järjestelty pyörän etuosa, sitä alhaisempi ilmanvastuskerroin. Joten leikkaa kaapeleista niin lyhyet kuin mahdollista ja niputa ne valitsemillasi kaapelin järjestämiseen tarkoitetuilla tarvikkeilla.
Vaihda laakerit
Kun tulee aika vaihtaa keskiö- tai napalaakeri, harkitse olemassa olevan mallin päivittämistä parempaan. Laakereiden ei tarvitse olla keraamiset. Laadukkaat teräslaakerit ovat edullisemmat ja tarjoavat todella hyvää suorituskykyä tavallisiin laakereihin verrattuna. Jos tämänhetkiset laakerisi ovat yhä hyvässä kunnossa, muista olla voitelematta niitä liikaa (vain 30 % laakerin vapaasta tilasta tulisi täyttyä öljyllä). Liian suuri määrä voiteluainetta saa kuulat liukumaan pyörimisen sijaan, ja tehokkuus heikkenee.
Renkaat ja sisäkumit
Ero korkealaatuisten ja tavallisten renkaiden välillä on varsin massiivinen. On toki totta, että ne myös maksavat huomattavasti enemmän (noin 30–50 €), mutta lisämaksu on sen arvoinen. Niiden eroavaisuudet tulevat esille paitsi nopeuden, mutta myös turvallisuuden ja puhkeamiskestävyyden parannuksina. Markkinoilta löytyy valtava valikoima eri malleja, mutta voimme suositella esimerkiksi uudistettua klassikkoa, Continental GP 5000 -mallia, jonka tubeless-version valitsevat yhä useammat ammattilaiset.
Kitka kumisten butyylisisäkumien ja niiden rengasrunkojen välillä on huomattavasti suurempi kuin lateksi- tai polyuretaanisisäkumien tapauksissa. Mitä suurempi kitka, sitä suurempi energiahäviö. Tämä taas puolestaan johtaa matalampaan nopeuteen tai siihen, että saman nopeuden saavuttamiseksi tarvitaan enemmän tehoa.
Käytä oikeaa rengaspainetta
Olemme julkaisseet aiheesta artikkelin, joka sisältää kaikki tarvittavat yksityiskohdat. Lyhyesti sanottuna liian suuri paine johtaa siihen, ettei rengas kykene sopeutumaan töyssyihin tai epätasaisiin pintoihin. Liian pieni paine puolestaan aiheuttaa enemmän kitkaa kuin olisi tarpeen. Tutustu artikkeliimme, käytä netin laskureita ja hanki painemittari tai pumppu, joka on varustettu painemittarilla.
Säädä pyöräilyasentoasi
Taivuta kyynärpäitäsi ja tuo ne lähemmäs kehoasi. Vedä olkapäitäsi taaksepäin ja laske päätäsi. Pelkästään nämä muutokset tekevät asennostasi aerodynaamisemman ilman, että sinun täytyisi käydä läpi biomekaanista analyysiä – olethan itse suurin este ilmanvirtaukselle. Jos pienennät aluetta, joka aiheuttaa ilmanvastusta, kykenet luonnollisesti ajamaan nopeammin.
Ohjainkannattimen laskeminen hankkiutumalla eroon ohjainlaakerin välirenkaista on toinen vaihtoehto, mutta kaikki eivät voi (tai heidän ei kannata) sitä tehdä. Joskus on parempi ajaa kapeammalla ohjaustangolla, parantaa notkeutta ja keskikropan ja ylävartalon voimaa voidakseen kumartua helpommin ja pysytellä asennossa kauemmin.
Kuinka kauan tämän asennon voi sitten pitää ja kuinka paljon kipua tai epämukavuutta se voi aiheuttaa? Jos yleisajoasento ei ole oikea, aiheuttaa se enemmän haittaa kuin hyötyä. Siksi kannattaakin käydä biomekaanisessa analyysissä. Siten voit arvioida notkeuttasi ja nähdä, kuinka paljon voit parantaa ajoasentoasi tehdäksesi siitä aerodynaamisemman.
Kypärä ja pyöräilyvaatteet
Ellei käytössäsi ole aika-ajo- tai triathlon-pyörää, ei sinun tarvitse vaihtaa aika-ajokypärään. Vaikka se teoriassa mahdollistaakin nopeimpien vauhtien saavuttamisen, ei se näytä erityisen esteettiseltä maantiepyörällä – ja vielä vähemmän, jos ajoasentosi on pysty, eikä sellainen, josta mainitsimme aiemmin. Yksinkertainen aerokypärä vähemmillä ilma-aukoilla tarjoaa merkittäviä parannuksia suorituskykyyn, jotka vain paranevat sitä mukaa, mitä nopeammin ajat.
Sama pätee vaatetukseen. Aerodynaamisin valinta on aika-ajopuku tai ihonmyötäinen tempohaalari. Seuraavaksi aerodynaamisin vaihtoehto on kisapuku, joka tarjoaa suuremman liikkumanvapauden ja sisältää usein takataskut. Vähiten aerodynaaminen vaihtoehto on hyvin istuva pyöräilypaita ja bib-shortsit. Mitä vähemmän ryppyjä, laskoksia tai saumoja, sitä parempi.
Mainittakoon vielä, että yksinkertaiset aerosukat ovat yllättävänkin paljon tehokkaammat tavallisiin pyöräilysukkiin verrattuna. Tämä marginaalinen hyöty yhdistettynä yllä mainittuihin asioihin on varsin huomattava parannus. Joten jos sinun täytyy vaihtaa tai päivittää varusteita (sekä omiasi että pyörän), on järkevää etsiä sellaisia ratkaisuja, jotka voisivat auttaa parantamaan ajotehokkuutta ja ajamaan nopeammin.