mtb tires

Kuinka valita maastopyörän renkaat

Ensimmäinen asia, joka sinun täytyy tietää ennen uusien maastopyörän renkaiden ostamista, on se, minkä kokoisia ja levyisiä renkaita käytät pyörässäsi tällä hetkellä. Selvittääksesi nämä tarkasta perusoppaamme pyörän renkaiden valinnasta ja noudata sen ohjeita, sillä ensimmäiset viitteet oikeiden renkaiden valintaan saat tämänhetkisistä renkaistasi.

Yleisimmät MTB-koot ovat:

  • 26″. Tämä oli vallitseva koko ennen koon 29″ suosion kasvua vuoden 2010 tienoilla. Koon 26″ malleja löytyy yhä tavaratalojen pyöräosastoilta.
  • 27,5″. Tämä on kahden pääkoon välissä oleva koko, joka saapui koon 29″ tullessa markkinoille. Nykyisin tätä käytetään pääosin pienikokoisissa pyörämalleissa.
  • 29″. Tämänhetkinen johtava standardi.

Leveydet vaihtelevat cross-country-pyörien 1,9 tuumasta läskipyörien tuumakokoon 5.

Jos tiedät jo renkaidesi koon ja leveyden, olet puolimatkassa. Seuraavaksi sinun tulee selvittää, minkä tyyppistä rengasta käytät.

Maastopyörärenkaiden tyypit

image 9

Clincher- eli perinteiset renkaat. Tämä avorenkaaksikin kutsuttu malli on yleisin edullisemman ja matalan keskitason hintaluokan pyörissä. 

Järjestelmä perustuu putkeen renkaan ja vanteen välillä. Kun sitä pumpataan venttiilin kautta, painaa putki renkaan vannetta vasten, kiinnittäen vaijerivahvisteisen palteen tukevasti vanteen koukkuun.

Clincher-renkaita löytyy kahta tyyppiä: sellaisia, joissa on vaijerivahvisteiset palteet ja sellaisia, joissa on taittuvat palteet. Merkittävin eroavaisuus näiden välillä on palteessa käytetty materiaali. Vaijerivahvisteinen palle on valmistettu teräksestä ja taittuva palle puolestaan Kevlar-kuidusta. Ne on helppo erottaa toisistaan: vaijerivahvisteista palletta ei voi taivuttaa ja taittuvia palteita taas nimensäkin mukaisesti voi.

image 10

Tässä niiden hyvät ja huonot puolet:

Vaijerivahvisteinen palle 

  • Plussat:
    • Ne ovat edullisemmat.
  • Miinukset:
    • Painavampia
    • Monimutkaisemmat asentaa kuin taittuvat palteet.

Taittuva palle 

  • Plussat:
    • Kevyemmät
    • Helppo asentaa.
  • Miinukset:
    • Ne ovat kalliimmat.

Tubeless-renkaat. Standardina korkeamman keskitason ja korkeamman hintaluokan maastopyörissä. Kaikissa keskihintaluokan malleissa ei ole tubeless-renkaita, vaikkakin vanteet saattavat olla ns. tubeless ready -mallit, eli tubeless-renkaille sopivat.

Järjestelmä on muutoin sama kuin perinteinen renkaan ja vanteen yhdistelmä, mutta ilman sisäkumia. Jotta ilma pysyy renkaan sisällä, tarvitaan sitä varten erityinen tubeless-rengas, vanne ja venttiili sekä nestemäinen tiivistysaine eli tuttavallisemmin litku, joka paikkaa itse vuodot ja reiät.

Jos harkitset rengastyypin vaihtoa, niin alta löydät edellä mainittujen tyyppien vertailun.

Clincher vs Tubeless

  • Hinta. Clincher-renkaat (erityisesti vaijerivahvisteisilla palteilla varustetut) ovat edullisemmat kuin tubeless-renkaat. 
  • Kokonaiskustannukset. Clincher-renkaat ovat tubeless-järjestelmää taloudellisempi vaihtoehto. Kuitenkin joidenkin maastojen ja pyöräilyn alalajien tapauksessa tilanne voi olla päinvastainen.
  • Paino. Tämä riippuu renkaasta, mutta samantyyppisiä malleja vertailtaessa on tubeless-järjestelmä hieman kevyempi.
  • Huolto. Clincher-renkaat vaativat vähemmän huoltoa kuin tubeless-renkaat.
  • Asennus. Clincher-renkaat on helpompi asentaa kuin tubeless-renkaat.
  • Rengasrikkojen korjaus. Tubeless-renkaat ovat toimivammat pienten reikien tapauksessa, sillä tiivistysaine paikkaa ne. Mitä suurempiin rengasrikkoihin (halkeamat, suuremmat reiät) tulee, on sisärenkaan vaihtaminen helpompaa.
  • Pito, hallinta ja/tai käyttömukavuus. Tubeless-renkaat voittavat tämän kategorian, sillä niillä voi ajaa hyvin alhaisilla rengaspaineilla ilman riskiä snake bite -tyyppisistä rei’istä, kuten voit nähdä alla olevasta kuvasta.
image 11

Clincher-renkaat ovat paras vaihtoehto vapaa-ajan käyttöön yksinkertaisissa maastoissa.

Tubeless-renkaat ovat puolestaan paras vaihtoehto säännölliseen käyttöön ja/tai kaikentyyppisiin maastoihin.

On tärkeää pitää mielessä, että vaikka clincher-renkaita voidaankin käyttää tubeless-vanteilla, ei tubeless-renkaita tulisi koskaan käyttää perinteisillä vanteilla. Asiaan liittyy kuitenkin joitain yksityiskohtia, joita ottaa huomioon, mutta käydään ne läpi eri artikkelissa.

Käymme seuraavaksi yksityiskohtaisemmin läpi yleisimpiä rengasleveyksiä maastopyöriin, sillä leveys on hyvin tärkeä tekijä oikeanlaisen renkaan valitsemisessa kutakin pyöräilyn alalajia varten.

Yleisimmät maastopyörien rengasleveydet

Puhuttaessa 29″-kokoisista renkaista, on ensimmäinen huomioon otettava asia se, että leveämmät renkaat ovat painavampia ja hitaampia, mutta tarjoavat paremman pidon, paremman otteen tienpinnasta kaarreajossa ja paremmat jarrutusominaisuudet. Toisaalta ohuempi rengas tarjoaa tienpinnasta huonomman otteen ja pidon, mutta on kevyempi, nopeampi ja ketterämpi.

image 12

Kussakin pyöräilyn alalajissa on valikoima renkaan leveyksiä, jotka sopivat eri maastoihin ja olosuhteisiin. Mitä vaikeampi pyöräilymuoto on, sitä leveämmät ovat yleensä renkaatkin.

  • Cross-country tai XC: 1,9″–2,3″
  • Trail/all-mountain: 2,3″–2,5″
  • Enduro/alamäkiajo: 2,5″–2,6″ 
  • Läskipyörät (fatbiket): 3,7″–5″, tosin yleinen vaihteluväli on 4″–5″.

Markkinoilla on myös 29+- tai 29 Plus -renkaita. Ne ovat yhäkin leveämpiä, 2,6″–3,0″, ja pääosin niitä käytetään trail-, all-mountain- ja enduro-pyöräilyssä.

Jos harkitset leveämmän koon valitsemista, pidä nämä kaksi asiaa mielessäsi:

  1. Varmista, että maastopyörässäsi on tarpeeksi tilaa leveämmälle renkaalle, ja että tilaa jää tarpeeksi eri komponenttien väliin, jottei mutaa pääse kertymään ja hidastamaan matkantekoasi.
  2. Varmista, että vanteen sisäleveys on tarpeeksi suuri valitsemallesi renkaalle. Käytä seuraavaa taulukkoa apunasi.
image 13

Kulutuspinta + kumisekoitus + TPI

Yhdistelmä lukemattomia kulutuspintakuviointeja monine kumisekoituksineen ja erilaisine rengasrungon TPI-lukemineen takaa sen, että markkinoilla on enemmän kuin tarpeeksi valikoimaa tarjoamaan oikean renkaan joka maastoon ja pyöräilymuotoon.

Kulutuspinta

Renkaan kuviointien muotoilu ja asettelu määrittävät tavan, jolla rengas tulee kiinnittää. Yleensä nuolta käytetään osoittamaan suuntaan, johon renkaan tulisi pyöriä. Joissain MTB-renkaissa on kaksi nuolta: “Front”-merkinnällä varustettu nuoli, joka osoittaa etukiekon suunnan ja “Rear”-merkinnällä varustettu nuoli takakiekolle.

image 14

Kulutuspinta on jaettu kolmeen alueeseen: keskiosaan, siirtymäosaan ja kaarreajo-osaan.

image 15

Renkaat soveltuvat tiettyyn maaperään ja/tai ajotyyliin riippuen kuviointien koosta, muodosta, suuntautumisesta ja välien etäisyydestä sekä asettelusta kulutuspinnan kolmella osalla. Tässä joitain yleisiä ohjenuoria:

  • Kuiva ja tiivis maaperä: Pienet, lyhyet ja tiuhempaan asetetut kuvioinnit mahdollistavat nopean ajamisen.
  • Kuiva ja irtonainen maaperä: Hieman suurikokoisemmat kuvioinnit, jotka ovat kauempana toisistaan ja siten, että kuviointeja on enemmän siirtymä- ja kaarreajo-osissa.
  • Märkä ja/tai mutainen maaperä: Korkeat ja paksut kuvioinnit. Enemmän erillään keskialueella kuin kaarreajo-reunoilla. Näin hankkiudutaan eroon mudasta ja saadaan parempi pito ja ote tienpinnasta.
  • Maaperätyyppien sekoitus: Taatakseen otteen lähes millä pinnalla tahansa ne yhdistävät keskikorkuisia/matalia kuviointeja, jotka on sijoitettu suuremmin välein keskiosaan ja korkeampia kuviointeja sivuilla.

Monet pyöräilijät käyttävät erilaisia etu- ja takarenkaan leveyksiä ja kuviointikokoja. Esimerkiksi leveämpi eturengas korkealla kuvioinnilla kaarreajo-osioissa parempaa tienpinnan otetta varten ja ohuempi takarengas matalammilla kuvioinneilla tuomaan nopeutta.

Kumisekoitus

Helposti ja yksinkertaisesti selitettynä: kovat sekoitukset ovat edullisempia, kestävät kauemmin ja ovat nopeampia, joten niitä käytetään pohjana koko kulutuspinnalle ja keskiosion kuviointiin. Pehmeät kumisekoitukset puolestaan tarjoavat parempaa pitoa kuin kovat sekoitukset, mutta kestävät huonommin, joten niitä käytetään pääasiassa kaarreajo-osion kuvioinneissa. Markkinoilla on laaja valikoima sekoituksia aina kovimmista pehmeimpiin ja kaikkeen siltä väliltä. Valmistajat yhdistelevät niitä tarjotakseen tietynlaisia renkaita kutakin pyöräilyn muotoa, maaperätyyppiä ja -olosuhteita sekä ajotyyliä varten.

TPI (Eli threads per inch, lankaa per tuuma)

image 16

Lankojen lukumäärä yhdessä rengasrungon neliötuumassa. Renkaat, joissa on korkeampi lankatiheys (yli 100–120) ovat notkeampia ja nopeampia, mutta tarjoavat vähemmän suojaa reikiä vastaan. Niitä käytetään pääosin cross-country-ajossa.

Alhaisemman tiheyden rengasrungoissa (alle 60) käytetään paksumpia lankoja ja enemmän kumia. Tuloksena on jäykemmät ja vahvemmat, mutta hitaammat renkaat. Niitä käytetään pääosin enduro- ja alamäkiajossa.

Toivomme, että tämä opas auttaa sinua valitsemaan renkaat, jotka sopivat maastopyörätyypillesi, ajotavallesi sekä maaperälle, jolla ajat. Oikeantyyppisiin renkaisiin vaihtaminen voi tehdä ajokokemuksestasi huomattavasti laadukkaamman vähentäen reikiä ja/tai parantaen ajotuntumaa, hallintaa, ajomukavuutta, käsittelyä ja mikä tärkeintä, turvallisuutta.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaaditut kentät on merkitty *

Suositellut artikkelit