Jos olet intohimoinen pyöräilyharrastaja, olet kenties jo kuullut Stravasta. Mutta mikä se oikeastaan on ja miksi sen suosio on noussut muutamien viime vuosien aikana? Tässä blogijulkaisussa kerromme kaiken, mitä sovelluksesta tulee tietää, aina sen kaikista ilmaisominaisuuksista segmenttien toimintaan ja siihen, mitä KOM/QOM tarkoittaa. Pohdimme myös sitä, onko Premium-versio ostamisen arvoinen vai ei, sekä sitä, kuinka parittaa laitteesi seurataksesi treenejäsi. Jatka lukemista selvittääksesi, miksi Stravasta on tullut niin suosittu lajin harrastajien keskuudessa!
Mikä on Strava?
Strava on alusta, jolle käyttäjät voivat rekisteröityä ja jolla sitten analysoida ja jakaa urheiluaktiviteettejaan (juoksu, pyöräily, uinti, vaellus) älypuhelinta, pyörätietokonetta, GPS-laitteita, älykelloa ja kaikenlaisia muita päällä pidettäviä laitteita käyttäen.
Aivan kuten mikä tahansa muukin urheilusovellus, tarjoaa myös Strava treeni- ja data-analytiikkatyökaluja, tosin kaikki sen ominaisuudet saa käyttöönsä vain Premium-tilauksella.
Strava pitää sisällään myös sosiaalisen median elementin. Käyttäjät voivat nimittäin vuorovaikuttaa ja “kilpailla” toisten urheilijoiden kanssa vertailemalla tuloksiaan ja dataansa keskenään, kommentoida tai ylistää toisten julkaisuja, sekä liittyä klubeihin tai haasteisiin.
Stravan avulla käyttäjät voivat tutustua uusiin lajin harrastamiseen soveltuviin reitteihin ja paikkoihin. Lisäksi se tarjoaa reaaliaikaisen seurantatyökalun (beaconin), jotta ystävät ja perhe voivat seurata käyttäjän sijaintia ja edistystä.
Kuinka Strava toimii?
Ensinnäkin käyttäjän on joko sovelluksen tai työpöytäversion kautta rekisteröidyttävä luodakseen tilin.
Rekisteröitymisen jälkeen käyttäjä voi kirjata urheiluaktiviteettejaan käyttäen GPS-yhteensopivia laitteita, kuten urheiluälykelloa, pyörätietokonetta tai älypuhelinta. Näiden aktiviteettien data latautuu Strava-alustalle joko sovelluksen kautta tai tuomalla sen muiden sovellusten tai palveluiden välityksellä. Jälkimmäistä vaihtoehtoa varten valittu sovellus täytyy synkronoida Stravan kanssa.
Kun data on rekisteröity Stravaan, voi omia urheiluaktiviteettejaan tarkastella ja vertailla muiden käyttäjien dataan. Sovelluksesta näkee kuljetun matkan, ajan ja nopeuden sekä sykkeen ja tehon, jos käytössä on ollut syke- ja tehomittari. Lisäksi se näyttää graafeja, reitin karttoja sekä korkeuseroja ja kaikki käyttäjän suorittamat segmentit.
Tämä on sovelluksen sosiaalisin puoli, sekä käyttäjien näkökulmasta viihdyttävin sellainen (tai kenties toksisin, riippuen siitä, miten asiaa tarkastelee). Voit vertailla dataasi ja aikojasi tiimikavereidesi ja muiden alueen pyöräilijöiden vastaaviin.
Mitä segmentit tarkoittavat Stravassa?
Strava-segmentit ovat pienempiä osioita tietyistä reiteistä. Ne ovat käyttäjäyhteisön jäsenten luomia, ja niiden tarkoituksena on tarkastella ja vertailla saman segmentin suorittaneiden käyttäjien tuloksia. Kuka tahansa käyttäjä voi luoda uuden segmentin, jos sellaisia ei ole jo alueella – tai toki luoda tietyn segmentin, vaikka alueella olisikin niitä jo runsaasti.
Kun rekisteröit urheiluaktiviteetin Stravaan, sovellus analysoi automaattisesti matkan varrella olleet segmentit ja näyttää kaikkien niiden läpi kulkeneiden käyttäjien tulokset. Sovellus luo klassifikaatioluokitukset kullekin segmentille. Näiden avulla tuloksia voi vertailla muiden käyttäjien kanssa esimerkiksi iän, sukupuolen tai seuraamiensa henkilöiden perusteella. Näin käyttäjät voivat määrittää vahvuuksiaan ja heikkouksiaan, parantaa suorituskykyään ja motivoida itseään hauskan kilpailun keinoin. Strava palkitsee kunkin segmentin parhaan ajan saaneen (QOMin tai KOMin) virtuaalisilla mitaleilla.
Mitä ovat QOM ja KOM?
QOM ja KOM ovat kaksi Stravan käyttämää termiä käyttäjistä, jotka sijoittuvat korkeimmalle sijalle rekisteröimällä parhaan tuloksen tietystä segmentistä. Ne ovat lyhenteitä sanoista Queen of the Mountain (kukkulan kuningatar) ja King of the Mountain (kukkulan kuningas).
Mitkä ovat Stravan ilmaisominaisuudet?
Strava tarjoaa monia ominaisuuksia käyttäjilleen ilman maksullista tilausta. Käyttäjät voivat muun muassa:
- rekisteröidä sovellukseen mitä tahansa urheiluaktiviteetteja (juoksu, pyöräily, uiminen, kävely, laskettelu jne.).
- pitää kirjaa reiteistään ja datastaan, kuten matkasta, ajasta, tahdista, nopeudesta, korkeudesta jne.
- vertailla tuloksiaan muiden käyttäjien tuloksiin samalla segmentillä.
- haastaa itsensä motivoituakseen ja pitääkseen hauskaa urheillessa.
- vuorovaikuttaa muiden käyttäjien kanssa, seurata heidän aktiviteettejaan ja liittyä klubeihin sekä jakaa omia saavutuksiaan ja reittejään mihin tahansa muuhun sosiaaliseen verkostoon.
- seurata ja jakaa sijaintinsa ystävien ja perheen kanssa, jotta he voivat nähdä aktiviteetin reaaliajassa. Käyttäjän tarvitsee ainoastaan asettaa beacon-asetus päälle ja jakaa tekstiviesti haluamilleen ihmisille.
Kuten huomaat, on Stravan ilmaisversiossa tarpeeksi ominaisuuksia takaamaan parhaan kokemuksen useimmille käyttäjille. Tästäkin huolimatta tässä versiossa on rajoituksensa, kuten edistyneen data-analyysin puute sekä se, etteivät käyttäjät kykene mukauttamaan tavoitteitaan.
Kannattaako Strava Premiumista maksaa?
Tämä riippuu urheilijan tarpeista ja tavoitteista. Strava Premiumissa on useita muita toiminnallisuuksia, jotka voivat olla hyvin hyödyllisiä tietyille käyttäjille, mutta eivät välttämättä kaikille. Strava Premiumin myötä käyttäjät hyötyvät muun muassa:
- edistyneestä data-analyysistä. Strava Premium näyttää aktiviteeteista tarkempaa dataa, mukaan lukien temmon ja rasituksen vertaaminen eri osioissa käyttäjän segmenteillä, ja antaa mahdollisuuden tutkiskella suorituskykyä ja edistymistä ajassa mitattuna. Tästä huolimatta markkinoilta löytyy Stravaa kokonaisvaltaisempia ja edistyneempiä ohjelmaratkaisuja niille pyöräilijöille, jotka haluavat sukeltaa yhä syvemmälle urheiluanalytiikan maailmaan.
- työkaluista treenikertojen suunnitteluun ja omien mukautettujen tavoitteiden luomiseen.
- yksityiskohtaisista topografisista kartoista, jotka näyttävät reittien korkeuserot ja kaltevuudet.
- maineikkaiden urheiluvalmentajien laatimista eksklusiivisista treenisessioista.
- reittien statusinformaatiosta sekä reittien suunnittelusta.
Jos yllä mainitut ominaisuudet ovat sellaisia, joita pidät välttämättöminä omien tavoitteidesi ja henkilökohtaisten tarpeidesi kannalta, voi olla järkevää kokeilla Strava Premiumia. Jos et kuitenkaan todella tarvitse niitä, on ilmaisversio varmasti riittävä. Suosittelemme aloittamaan ilmaisversiolla, tutkimaan, onko siinä kaikki, mitä tarvitset ja jos ei, kokeilemaan Premium-versiota käyttämällä Stravan 30 päivän ilmaiskokeilua.
Paljonko Stravan käyttäminen maksaa?
Stravan ilmaisversiolla ei ole aikarajoituksia eikä siihen liity minkäänlaisia piilokustannuksia.
Strava Premium tarjoaa 30 päivän ilmaisen kokeilujakson. Jakson jälkeen voit valita, haluatko suorittaa maksun kuukausittain vai vuosittain. Löydät alueesi hinnaston täältä.
Mitä tarvitsen käyttääkseni Stravaa ja alkaakseni rekisteröimään kaikki treenini?
- Strava-tilin, pyörän ja intoa pyöräilyyn.
- Elektronisen laitteen, joka rekisteröi aktiviteettisi. Se voi olla älykello, älypuhelin tai pyörätietokone – kunhan se voidaan synkronoida Stravan kanssa. Tarjolla on myös nopeus- ja kadenssiantureita, jotka siirtävät datan Stravaan Bluetoothilla.
- Internet-yhteyden.
Kuinka muodostaa pariliitos Stravan ja jonkin mainitsemamme laitteen välille?
Noudata näitä vaiheita:
- Varmista, että laitteesi on yhteensopiva Stravan kanssa, ennen kuin yrität muodostaa pariliitoksen.
- Avaa Strava-sovellus.
- Kun olet avannut sovelluksen, siirry asetuksiin oikeasta yläkulmasta ja klikkaa “Link other services” (liitä muita palveluita).
- Klikkaa “Connect a device to Strava” (yhdistä laite Stravaan) ja noudata ohjeita.
Yhteenvetona voisi siis sanoa, että Strava on pyöräilijöille suunnattu sovellus, jossa yhdistyvät urheiluyhteisö sekä suorituskyky ja tervehenkinen kilpailu. Mietitkö yhä, tarvitsetko itse Stravaa? Se riippuu siitä, minkä tyyppinen pyöräilijä olet, ja mitä kaipaat sovellukseltasi. Jos päätät rekisteröidä Strava-käyttäjätilin, et mitä todennäköisimmin tule katumaan sitä, mutta pidä mielessä, että se on työkalu, ei tavoite tai päämäärä. Tärkeintä on nauttia pyöräilystä ja pitää huolta niin fyysisestä kuin henkisestäkin terveydestä.
Pingback: Pelillistäminen Voi Tehdä Sähköpyöräilystä Hauskempaa – eFillari