Cover 192 1

Gravel-pyörä: kannattaako sellainen hankkia?

Gravel-pyörä, tuo puoliksi maantie- ja puoliksi maastopyörä (joskin enemmän ensiksi mainitun kaltainen), on hiljattain kerännyt yhä enemmän suosiota. Gravel-pyörien myynti on lisääntynyt jatkuvasti ja kyseessä onkin kasvava markkina, joka vetää erinomaisesti tarjotessaan vaihtoehtoja ja vastauksia sekä aloittelevien pyöräilijöiden että ammattilaisten tarpeisiin. Levyjarrut, miellyttävät geometriat, modernit vaihteiston välityssuhteet, laaja valikoima renkaita, iskunvaimennus sekä jousitusjärjestelmät… Tämä kaikki on teknologisen kehityksen tulosta ja sitä tehostavat nykymarkkinat, joissa brändeillä on tilaa myydä ja kasvaa.

image

Gravel-pyöräily ei kuitenkaan ole jokaiselle, eikä tämän mallinen pyörä ole sitä, mitä joka pyöräilijä etsii. Se ei siis vastaa jokaisen ajajan tarpeisiin. Tämä mielessä pitäen olemme koonneet alle kolme syytä sille, miksi gravel-pyörä voisi olla juuri sinulle oikea vaihtoehto auttaaksemme sinua tekemään valintasi. Aloitetaanpa!

Monipuolisuus

Gravel-pyörää voisi kuvailla pyörien linkkuveitseksi: se kykenee kaikkeen, mitä haluatkin sen tekevän, mutta se ei silti ole ylivoimaisen hyvä millään erityisellä osa-alueella. Sen erinomaisuus piileekin sen monipuolisuudessa. Asfaltilla gravel-pyörä kulkee nopeammin kuin maastopyörä, mutta hitaammin kuin maantiepyörä. Maastossa laskuosuudella, riippuen osuuden teknisestä vaikeudesta, voi se olla joko nopeampi tai hitaampi kuin maastopyörä. Tasaisilla teillä ja poluilla se on nopeampi ja sitä on hauskempi ajaa kuin maastopyörää, mutta ajomukavuus ei välttämättä ole parempi.

image 1

Jos gravel-pyörään vaihtaa kiekot, voi sen sopeuttaa maastoon näin huomattavasti paremmin. Jos graveliin lisätään esimerkiksi maantiepyöräilyyn tarkoitetut renkaat, voi sitä käyttää aika-ajopyöränä. Jos tavoitteena on puolestaan ajaa haastavammissa maastoissa, mahdollistavat 650b-kiekot leveämpien renkaiden käytön parantamaan iskunvaimennusta, ajomukavuutta ja pitoa teknisemmillä reiteillä. Siitä huolimatta hommassa on aina rajansa, ja vaikka gravel-pyörän monipuolisuudella voikin leikitellä lähes loputtomasti, ei sitä koskaan voi muuttaa 100-prosenttisesti maantie- tai maastopyöräksi.

Säilytystilan puute

Jos asut pienessä huoneistossa tai talossa, eikä säilytystilaa ole tarpeeksi, on yksi gravel-pyörä, jolla voit liikkua kaupungissa, ajaa maanteillä ja eri poluilla tai käyttää sitä jopa pyöräretkeilyssä tai matkustellessa, täydellinen valinta. Ja kuten jo aiemmin mainitsimme, jos päivität renkaat, saat käyttöösi vielä lisää mahdollisuuksia.

Alueesi maastojen monimuotoisuus

image 2

Esimerkiksi voisimme ottaa Espanjan Tierra de Camposin alueen. Täällä tiet ovat pitkiä ja suoria, eikä korkeuseroja juurikaan ole. Tämä voi kuulostaa tylsältä maastotyypiltä useimpien pyöräilijöiden korvaan, mutta tältä alueelta löytyy myös laaja valikoima erilaisia maastopyöräilyvaihtoehtoja. Ne vaihtelevat aina metsäpoluista ja maaseudun teistä polkuihin ja reitteihin, jotka kulkevat viheralueiden ja pyöräilyreittien, kuten Canal de Castillan kautta. Tämän tyyppisellä alueella on gravel-pyörä juuri täydellinen, joskin täytyy myös myöntää, että maantiepyörä 30–32” renkailla selviytyy myös melko hyvin useimmilla teillä. Voittihan maantiepyörä tällä renkaan leveydellä kaikkien aikojen ensimmäiset gravel-maailmanmestaruuskisat.

Syyt, miksi gravel-pyörää ei kannattaisi ostaa

image

Kuten jo mainitsimmekin, eivät gravel-pyörät ole kaikille. Niillä on rajoitteita ja haittoja verrattuna maasto- ja maantiepyöriin ajettuna niiden omissa maastoissaan. Katsotaanpa seuraavaksi joitain syitä, miksei gravel-pyörää välttämättä kannattaisi hankkia.

  • Ne ovat päällystetyillä teillä hitaampia kuin maantiepyörät ja lisäksi hitaampia kuin maastopyörät teknisissä maastoissa. Gravel-pyörä voi olla nopeampi kuin maastopyörä vain tietynlaisissa maastoissa.
  • Maastopyöriin verrattuna ovat gravel-pyörät tehottomampia ja turvattomampia jyrkemmillä nousu- ja laskuosuuksilla, erityisesti, jos ajajalla eivät ole näihin vaadittavat tekniikka ja kokemus hallussa.
  • Jos olet juuri aloittanut pyöräilyharrastuksen ja haluaisit siirtyä maastoon, tulet kohtaamaan paljon rajoitteita siellä gravel-pyöräsi kanssa.
  • Gravel-pyörä ei ole yhtä miellyttävä ajaa kuin etujousituksella varustettu maastopyörä, cross-country-maastopyöristä puhumattakaan.
  • Maastopyörä voi toimia aivan yhtä hyvin eri maastoissa kuin gravel-pyöräkin oikeanlaisilla säädöillä, jopa maantiellä ajettaessa. Samaa voi sanoa aika-ajo- tai endurance-pyöristä.
  • Gravel-pyörät vaativat enemmän huoltoa ja kuluvat nopeammin kuin maantiepyörät. Maasto on kuluttavampi pyörälle kuin päällystetty tie, vaikka myös asfaltti voi kuluttaa renkaita.

Onko gravel-pyörä sen arvoinen?

Kuten niin monen muun asian kohdalla, se riippuu. Tutustutaanpa seuraavaksi useisiin tekijöihin, joita pohtia, ennen kuin teet valintasi.

Alueesi maastotyyppi

Jos asut alueella, jonka maastotyypit muistuttavat aiemmin esimerkiksi ottamaamme Tierra de Camposia, on gravel-pyörä täydellinen valinta. Jos läheltäsi ei löydy paljon maastoa ajettavaksi tai jos ne vaikuttavat liian teknisiltä, on tällöin paras vaihtoehto joko maantie- tai maastopyörä.

image 2

Löytyykö sinulta jo pyörä ennestään?

Jos kotoasi löytyy maastopyörä 29’’ kiekoilla ja etujousituksella, täytyisi sinun ainoastaan hankkia uudet kiekot ohuemmilla renkailla päästäksesi lähemmäs gravel-pyörää, joka olisi varustettu tasaisella ohjaustangolla ja olisi samalla hieman vähemmän aerodynaaminen mutta tarjoaisi parempaa iskunvaimennusta. Jopa vanha maastopyörä ilman etujousitusta ja 26’’ kiekoilla sekä ohuilla renkailla muistuttaa melko paljon gravel-pyörää – jotkut jopa pitävät gravel-pyöriä 90-luvun maastopyöriä!

Jos sinulla on maantiepyörä vannejarruilla, varmista, mitä renkaan leveyttä voit käyttää. 30–32” voi toimia, mutta tämä yhdistelmä ei ole erityisen yleinen. Toisaalta maksimileveys voi yltää jopa 32–34” asti tai ylikin moderneissa maantiepyörissä, jotka on varustettu levyjarruilla. Tämä yhdistelmä avaa lisää ajomahdollisuuksia sellaisissa maastoissa, jotka eivät ole teknisesti haastavia.

image 1

Jos sinulta ei jo ennestään löydy pyörää ja etsit sellaista, jolla voit ajaa sekä maantiellä että maastossa, jotka eivät ole erityisen teknisesti haastavia, on gravel-pyörä tällöin hyvä ostos, mutta ei silti missään nimessä markkinoiden ainoa vaihtoehto. Nykyiset endurance- tai aika-ajopyörämallit levyjarruineen, suurine kiekkojen ja niiden läheisten komponenttien välisine etäisyyksineen ja mukavine geometrioineen ovat myös hyviä vaihtoehtoja, jos ne sattuvat sopimaan mieltymyksiisi ja tarpeisiisi. Esimerkkejä näistä ovat Domane Trekiltä tai Endurance Canyonilta.

Ajaminen yksin tai ryhmässä

Jos ajat mieluiten yksin, kannattaisi sinun ostaa pyörä, joka parhaiten sopii juuri omiin mieltymyksiisi ja tarpeisiisi. Jos kuitenkin ajat mielellään ryhmässä, joka sattuu olemaan maantie- tai maastoajoon keskittynyt pyöräilykerho, ei gravel-pyörä välttämättä ole tähän hommaan riittävä.

Yhteenvetona

Voimme yhteenvetona todeta, ettei gravel-pyörä koskaan kykene olemaan täydellinen korvaaja maantie- tai maastopyörälle, ja jos se siinä onnistuu, vain harvoissa ja valituissa tilanteissa. Katso ympäristöösi: kuinka monia teitä, polkuja tai reittejä tiedät, joissa voisit ajaa gravel-pyörällä?

image 3

Jos et tiedä tai et ole täysin varma, on päätös helppo: maantiepyörä on tällöin parempi vaihtoehto.

Jos tiedät varmuudella, että alueeltasi löytyy runsaasti helpohkoa maastoajettavaa, hanki ihmeessä gravel-pyörä. Harkitse myös modernia aika-ajopyörää, erityisesti, jos suunnittelet ajavasi sekä maanteillä että maastossa.

Jos olet aloittelija ja maastojen lasku- ja nousuosuudet tuottavat yhä vaikeuksia, kannattaa asiaa harkita tarkkaan. Täysjousitettu tai etujousitettu hardtail-maastopyörä pienellä joustomatkalla (100–110 mm) on mukavampi, turvallisempi ja tehokkaampi vaihtoehto.

Jos läheltäsi löytyvä maasto on hyvin tekninen ja epätasainen ja haluat sillä ajaa, kannattaa gravel-pyörä unohtaa ja hankkia sen sijaan kunnon maastopyörä. Se voi olla hardtail-versio, mutta paras vaihtoehto on ehdottomasti täysjousitettu 120 mm:n joustomatkalla. Tällöin kykenet kapuamaan nousuosuuksia, mutta ennen kaikkea, laskeutumaan mäkiä, huomattavasti mukavammin.

Viimeisimpänä, muttei vähäisimpänä, älä unohda seuraasi. Se, ajatko yksin vai ryhmässä, vaikuttaa merkittävästi valintaasi. Kun ajat yksin, voit päättää oman tahtisi. Kun puolestaan ajat maantie- tai maastopyöräilyporukassa, voi gravel-pyörästäsi tulla suoranainen riippakivi.

Muista, että jos hankit itsellesi gravel-pyörän ja ajat ryhmässä tai maastoissa, joihin et ole vielä valmis, tulee koko kokemuksesi olemaan melko negatiivinen – niin fyysiseltä kuin henkiseltäkin kantilta. Jos sinulla ei ole harrastaessasi hauskaa, etkä nauti kokemuksestasi, tulet todennäköisimmin myymään gravel-pyöräsi eteenpäin – tai mikä vielä pahempaa, unohtamaan sen varaston nurkkaan. Sillä loppujen lopuksi, vaikka pyörä ei tietenkään ole tärkein asia pyöräilyssä, vaikuttaa se kuitenkin merkittävästi siihen, miten tämän upean lajin koemme.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaaditut kentät on merkitty *

Suositellut artikkelit