depilacion 09eed63d 35ee 4486 a338 6a22fe59b587

Ihokarvanpoisto ja pyöräily: Kuinka ja miksi pyöräilijät ajelevat jalkansa?

Syy sille, miksi pyöräilijä saattaa poistaa ihokarvojaan, riippuu siitä, puhummeko ammattilaisesta, kilpailevasta harrastajasta, pyöräilyyn koukkuun jääneestä harrastajasta vai pyöräilyturistista. Syyt ovat seuraavanlaiset:

  1. Ulkonäkö. Suosituin argumentti, joka perustuu siihen ajatukseen, että näytämme enemmän ammattilaispyöräilijöiltä ajaessamme jalat ajeltuina.
  2. Ryhmäpaine. Näet todennäköisemmin pyöräilijän karvaisine jalkoineen pyöräilemässä yksin kuin ryhmässä. Ryhmä vaikuttaa siihen, mitä teemme ja kuinka käyttäydymme.
  3. Hierojalla käyminen. Hieroja tai fysioterapeutti arvostaa ajeltuja jalkoja, sillä se tekee hänen työstään helpompaa. Tämän lisäksi se helpottaa myös voiteiden levittämistä ja niiden imeytymistä.
  4. Vakavien ihovaurioiden riskin pienentäminen kaatumisen tai vamman tapauksessa. Ihokarvojen puuttuminen tekee haavojen puhdistamisesta ja hoitamisesta helpompaa ja nopeuttaa paranemista.
  5. Parempi hengittävyys ja jäähtyminen jalkojen alueen iholla, sillä hiki haihtuu nopeammin, eikä kosteus keräänny ihokarvoihin.
  6. Vähäpätöiset hyödyt. Karvattomuuden tärkeys aerodynamiikan kannalta on aika lailla myytti, sillä sen hyödyt ovat hyvin mitättömät. Jos sillä olisi todella merkitystä, ajelisimme todennäköisesti myös käsikarvamme.

Ihovaurioiden riskin pienentäminen, hieronnan sujuvuus ja kehon jäähdyttäminen ovat huomattavasti ulkonäköä tärkeämpiä seikkoja ammattilaisurheilijalle, vaikkakin jälkimmäisellä on myös jonkin verran merkitystä. Toisaalta pyöräilyturistin tapauksessa ovat ulkonäköasiat ja ryhmään kuulumisen osoittaminen kaksi tärkeintä syytä jalkojen ihokarvojen poistamiselle.

Ihokarvanpoiston menetelmät pyöräilijöille

Seitsemän yleisintä tapaa pyöräilijöiden ihokarvanpoistoon ovat:

  • Sähkökäyttöinen hiustenleikkuukone tai vartalotrimmeri
  • Sähköparranajokone
  • Perinteinen tai kasettimallisen vaihtoterän sisältävä partahöylä
  • Karvanpoistovoide
  • Vahaaminen
  • Epilaattori
  • Valopohjainen karvanpoisto: IPL-valoimpulssi- ja laserkarvanpoisto
  • Kunkin menetelmän hyvät ja huonot puolet:

    Sähkökäyttöinen hiustenleikkuukone tai vartalotrimmeri

    hair trimmer

    Hyvät puolet – Nopea, kätevä ja kotona onnistuva menetelmä.

    Huonot puolet – Jälki ei ole erityisen sileää.

    Helpoin ja nopein tapa poistaa ihokarvat on käyttää hiustenleikkuukonetta tai erityisesti kasvojen tai kehon karvoille tarkoitettua trimmeriä. Jälkimmäisellä saa melko tarkkaa jälkeä, mutta hiustenleikkuukone ei pääse leikkaamaan yhtä läheltä ihoa kuin partahöylä.

    Hoida karvanpoisto suihkussa, kylpyammeessa tai pyyhkeen päällä seisten pitääksesi sotkun aisoissa. Muista siivota karvat jälkikäteen, jotta ne eivät pääse valumaan viemäriin.

    Sähköparranajokone

    electric razor

    Hyvät puolet – Nopea, kätevä ja kotona onnistuva menetelmä.

    Huonot puolet – Lyhytkestoinen ratkaisu.

    Kun miehet alkoivat kiinnittää huomiota ihokarvoihinsa, alkoivat yritykset suunnitella heille eri tarpeisiin sopivia parranajokoneita. Tarjolla on märkä- ja kuiva-ajoon sopivia sähköparranajokoneita. Tulokset riippuvat ihotyypistäsi, ajettavien karvojen määrästä sekä parranajokoneeseesi käytettävissä olevasta budjetistasi. Mitä parempi teho ja laatu, sitä paremman lopputuloksen tulet saamaan.

    Kysy neuvoa joltain tutulta parranajokoneen omistajilta tai lue asiakasarvosteluja ennen ostopäätöstäsi. 

    Perinteinen tai kasettimallisen vaihtoterän sisältävä partahöylä

    cuchilla

    Hyvät puolet – Nopea, kätevä, tarkka lopputulos ja kotona onnistuva menetelmä.

    Huonot puolet – Lyhytkestoinen ratkaisu. Mahdolliset terän aikaansaamat haavat ja ihoärsytys.

    Yleisin menetelmä pyöräilijöiden keskuudessa. Jos sinulla on paljon ihokarvoja ja haluat tehdä sheivaamisesta helpomman kokemuksen, niin leikkaa tai trimmaa karvoja ennen höylän käyttämistä.

    Voit käyttää samaa mallia, mutta varaa eri höylät vartalosi ja kasvojesi iholle.

    Mitä pehmeämpää iho ja karva on, sitä parempi lopputulos ja vähemmän ihoärsytystä.

    Mitä parempi ja uudempi terä on, sitä helpompaa sheivaaminenkin on. Älä siis pihistele tässä asiassa rahojasi, ellet halua vaurioittaa ihoasi.

    Höylällä ajelemisen vaiheet:

    1. Kun olet trimmannut karvoja lyhemmiksi, kuori ihosi.
    2. Laita saippuaa kostealle jalalle ja ajele nilkasta ylöspäin karvan kasvusuunnan vastaisesti. Älä kiirehdi ja ajele hellävaroen vaikeapääsyisemmiltä alueilta.
    3. Kun olet ajellut toisen jalkasi, pese koko ajeltu alue huolella.
    4. Tarkasta sormillasi, ettei jäljelle jäänyt sinnikkäitä ihokarvoja ja toista sitten prosessi toiselle jalalle.
    5. Kun olet pessyt ja kuivannut molemmat jalkasi, levitä niille kosteusvoidetta.

    Muutama ensimmäinen sheivauskerta vie aikaa, mutta pääset kyllä siitä nopeasti kärryille. Tämän menetelmän ongelmana on se, että täydellinen lopputulos kestää vain hetken. 

    Karvanpoistovoide

    crema depilatoria

    Hyvät puolet – Nopea, kivuton ja kotona onnistuva menetelmä.

    Huonot puolet – Lyhytkestoinen ratkaisu. Ei sovellu herkälle iholle ja karkeille karvoille.

    Tämä muistuttaa edellistä menetelmää, mutta tällä kertaa terien sijaan käytetään voidetta, joka irrottaa karvat. Tällaiset voiteet sisältävät kemiallisia yhdisteitä, jotka hajottavat karvojen proteiinisidoksia, joten ole varovainen, jos ihosi on herkkä.

    Testaa tuotetta ensin pienelle alueelle nähdäksesi, kuinka ihosi reagoi siihen. Jos voide ei aiheuta punaisuutta, polttelua, kutinaa tai ihottumaa ja poistaa karvat tehokkaasti, voit levittää sitä koko jalkojesi alueelle.

    Lue ohjeet ennen voiteen levitystä, varo käyttämästä herkille tai intiimeille alueille ja noudata pakkauksessa lueteltuja vaiheita saadaksesi haluttuja tuloksia.

    Vahaaminen

    cera

    Hyvät puolet – Pitkäkestoinen ratkaisu.

    Huonot puolet – Ei (suositeltu) kotona suoritettava menetelmä, kivulias, voi aiheuttaa sisäänkasvaneita karvoja ja karvatupentulehdusta.

    Tämä ei ole ideaali menetelmä, jos olet hyvin karvainen henkilö ja tämä on ensimmäinen vahauskokemuksesi. Pystyt ehkä kestämään vahaamisen aikaansaaman kivun, mutta tulokset tulevat mitä todennäköisimmin olemaan pettymys. Lisäksi karvojen kasvaessa takaisin saattavat karvatupet tulehtua.

    Älä edes harkitse kotona vahaamista, sillä se voi olla hyvin sotkuista puuhaa. Jos päädyt tähän menetelmään, suuntaa kauneushoitolaan tai kosmeettiselle klinikalle, jossa toimenpide suoritetaan oikein.

    Epilaattori

    depilador electrico

    Hyvät puolet – Pitkäkestoinen ratkaisu ja menetelmä onnistuu kotona.

    Huonot puolet – Aikaa vievä ja kivulias menetelmä, joka saattaa aiheuttaa sisäänkasvaneita karvoja ja karvatupentulehdusta.

    Tämä menetelmä muistuttaa vahaamista siinä, että epiloidessakin karvat irrotetaan juuresta. Tämän takia menetelmillä on lähes samat hyvät ja huonot puolet. Epilaattorin etu vahaamiseen on kuitenkin se, että laitetta voi käyttää itse ilman paljoakaan aiempaa kokemusta. Karvojen irti vetämisen aiheuttamalta kivulta ei voi välttyä.

    Valopohjainen karvanpoisto: IPL-valoimpulssi- ja laserkarvanpoisto

    laser

    Hyvät puolet – Hyvin pitkäkestoinen ratkaisu.

    Huonot puolet – Kallis, kivulias ja aiheuttaa mahdollisesti ihoärsytystä. Karvat eivät myöskään katoa välittömästi.

    Valopohjaisella karvanpoistolla voidaan viitata kahdentyyppisiin hoitoihin: laserkarvanpoistoon (valon vahvistaminen säteilyn stimuloidulla emissiolla) sekä IPL (intense pulsed light) -valoimpulssikarvanpoistoon (tunnetaan myös valoepilointina). Kummassakin vaihtoehdossa käytetään eri laitteita ja valinta laser- ja IPL-hoidon välillä perustuu ihon tyyppiin ja väriin sekä karvan väriin ja paksuuteen.

    Jos päädyt tähän menetelmään, tulisi sinun ensin varata aika ihotautilääkärille ja etsiä sitten käsiisi erikoistunut klinikka, jossa ammattilaiset voivat arvioida tapauksesi ja suositella sinulle jompaakumpaa tekniikoista (tai ei kumpaakaan).

    Tämän menetelmän suurin etu on se, että se on pitkäkestoinen ratkaisu. Karvat eivät kuitenkaan katoa välittömästi. Tarvitset jaloillesi useamman hoitokerran, jos haluat olla täysin karvaton. Jos et halua pyöräillä karvaisilla jaloilla, aloita hoidot syksyllä tai talvella, kun ilmat viilenevät ja jalkasi pysyvät peitossa.

    Kuinka suurelta alueelta jaloistaan pyöräilijät poistavat ihokarvansa?

    Karvat tulisi aina poistaa koko jalan matkalta, nilkasta hieman nivustaivetta alemmaksi. Älä kuitenkaan ajele intiimialuettasi, sillä se on hyvin herkkä, lämmin ja kostea alue (erityisesti polkemisen aikana), joka on kosketuksissa satulaan ja altistuu hankaukselle. Mikä tahansa ihoärsytys, karvatupentulehdus, paise, näppy tai sänki voi pitää sinut poissa pyörän selästä muutaman päivän ajan.

    Jos et ole koskaan ajellut jalkojasi, ei sinun sitä tarvitse tehdä tunteaksesi olosi todelliseksi pyöräilijäksi. Monet meistä unohtavat karvat heti, kun puemme ylle bib-shortsimme ja tunnemme karvoinemme kaikkinemme olevamme kovan luokan pyöräilijöitä. Itse Peter Sagankin rokkasi ylpeänä maailmanmestarin pyöräilypaitaansa ja luonnostaan tuuheita jalkakarvojaan.

    Kommentoi

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaaditut kentät on merkitty *

    Suositellut artikkelit