Käydäänpä ensin perusasiat läpi: mitä pyöräilyssä tarkoitetaan, kun puhutaan irtolahkeista?
Irtolahkeet ovat tuubin muotoisia vaatekappaleita, jotka on suunniteltu käytettäväksi bib-shortsien kanssa. Ne peittävät melkein koko jalan aina reidestä nilkkaan saakka.
Kangas on tyypillisesti valmistettu synteettisestä kuidusta, vaikkakin markkinoilta löytyy myös merinovillaisia vaihtoehtoja. Tarjolla on eri tasoisia lämpösuojauksia sisältäviä irtolahkeita, ja ne voivat olla myös vedenkestävät. Kankaan on joka tapauksessa aina oltava joustavaa, jotta lahkeet istuvat täydellisesti.
Niiden tärkein tehtävä on suojata koko jalkaa ja polviniveltä paitsi alhaisilta lämpötiloilta ja kylmältä tuulelta, mutta myös UV-säteiltä. Markkinoilta löytyy myös kompressio-irtolahkeita, jotka voivat vähentää lihasten väsymistä, lisätä verenkiertoa ja parantaa treenistä palautumista.
Kuinka valita oikeanlaiset irtolahkeet pyöräilyyn?
Huomioon tulisi ottaa neljä tärkeää ominaisuutta:
- Kangas. Jos kaipaat lämpösuojaa, valitse malleja, joiden sisäpuoli on harjattu ja varustettu lämpöeristeellä. Jos haluat ainoastaan suojaa auringolta, riittää ohut Lycra-materiaali, joka on varustettu UPF 50+ -luokituksella.
- Liukumista estävä mekanismi nilkkojen ja reisien kohdalla, mikä estää irtolahkeiden liikkumisen ja valumisen kesken polkemisen. Joustava nauha silikonipinnoitteella on yleinen ratkaisu.
- Istuvuus. Oikean koon valinta takaa sen, että irtolahkeet ovat aerodynaamiset, istuvat ihonmyötäisesti, eivätkä tunnu epämukavilta polvinivelissä.
- Saumat. Niin vähän kuin mahdollista ja niin litteät kuin mahdollista, jotta vältytään hankaukselta ja epämukavilta tuntemuksilta polkiessa.
Miksi pyöräilijät käyttävät irtolahkeita?
Jotkin syistä ovat samat, kuin mitä kävimme läpi pyöräily-irtohihoja koskevassa blogikirjoituksessamme:
- Ne antavat lisäsuojaa kylmyydeltä, tuulelta, sateelta ja auringolta.
- Ne on helppo ottaa pois ja laittaa ylle, mutta ei kesken ajomatkan, kuten irtohihat. Vaikka olisit kuinka näppärä tahansa, täytyy irtolahkeiden riisumisen ajaksi pysähtyä.
- Ne vievät vain vähän tilaa ja niitä voi säilyttää pyöräilypaidan tai -liivin taskussa.
- Ne auttavat säilyttämään ruumiinlämmön.
- Ne ovat kompressiovaatteita, jotka parantavat verenkiertoa tehostaen palautumista ja lievittäen kipua sekä lihaskireyttä.
Lisäksi irtolahkeet ovat vaatekappaleita, joiden ansiosta voimme käyttää kesäkäyttöön tarkoitettuja bib-shortseja myös muulloin kuin pelkästään kuumina hellepäivinä.
Milloin käyttää irtolahkeita?
Jos niiden tarkoitus on ainoastaan suojata auringolta, niin käytä niitä aina pyöräillessäsi. Erityisen tärkeää niitä on käyttää niinä vuorokauden- ja vuodenaikoina, kun ultraviolettisäteily on voimakkaimmillaan.
Mitä tulee lämpösuojalla varustettuihin irtolahkeisiin, on kyse hyvin henkilökohtaisesta valinnasta, joka riippuu kylmänsietokyvystäsi, pyöräilytyylistäsi- ja tahdistasi sekä alueesi sääolosuhteista.
Suosittelemme yleisesti käyttämään niitä 8–15 °C:n lämpötiloissa. Haluamme kuitenkin vielä korostaa, että jokaisen pyöräilijän on tehtävä tämä päätös oman tilanteensa pohjalta muiden pukeutumisesta piittaamatta. Ei ole mitään järkeä kylmettää itseään pukeutumalla samalla tavalla kuin paremmin kylmää sietävät pyöräilykaverit. Lämpimänä pysyttely on tärkeintä, eikä tätä seikkaa voi painottaa liikaa. Erityisesti tämä koskee irtolahkeiden käyttämistä, sillä ne on erityisen helppo pukea ylle ja riisua.
Voit pukea irtolahkeet, kun lähdet pyöräilemään aikaisin aamulla, jolloin lämpötila ei vielä ole kohonnut. Kun aurinko alkaa nousta ja ilma lämmetä, voit helposti riisua ne jalastasi ja laittaa vaikka pyöräilypaidan taskuun.
Ne tulevat tarpeeseen myös silloin, kun lämpötila laskee kesken pyöräilyn. Voit säilyttää irtolahkeita taskussa ja kun sinulle tulee kylmä, yksinkertaisesti pukea ne yllesi.
Puetaanko irtolahkeet bib-shortsien lahkeiden päälle vai alle?
Irtolahkeet puetaan bib-shortsien alle.
Kuinka irtolahkeet puetaan?
Pue ensin bib-shortsit ja sukat. Vedä sitten irtolahjetta ylöspäin, kunnes sen alapää on nilkan korkeudella. Venytä sen jälkeen irtolahjetta aina reiden alkukohtaan saakka. Taita ja nosta bib-shortsien lahje yli reitesi keskiosan. Vedä irtolahjetta ylöspäin, kunnes joustava nauha yltää reiden puoliväliin tai hieman sitä korkeammalle. Vedä sitten bib-shortsien lahje alas jalkasi ylle, kunnes sen sisäpuolella oleva liukueste on irtolahkeen joustinnauhan alapuolella.
Puetaanko sukat irtolahkeiden päälle vai alle?
Tämä kysymys aiheuttaa kalabaliikkia pyöräilymaailmassa. Olemmekin jo kertoneet kirjoittamattomista säännöistä, jotka koskevat pyöräilysukkien käyttöä.
Tämä on mielipidekysymys. Yleensä sukkia käytetään irtolahkeiden alla, pääosin käyttömukavuuteen liittyvistä syistä sekä siksi, että silloin irtolahkeiden pukeminen ja riisuminen on helpompaa. Jos kuitenkin haluat esitellä sukkiasi ja pukea ne päällimmäisiksi, niin pue ihmeessä. Laita ne jalkaasi sen jälkeen, kun olet jo pukenut irtolahkeet.
Irtolahkeet ja bib-shortsit vai bib-housut?
Jos voit ostaa sekä irtolahkeet että bib-housut, niin miksi jättäisit toisen hankkimatta? Jos sää on viileä, eikä lämpötila nouse päivän mittaankaan, niin käytä bib-housuja. Jos lämpötila on viileä ja lähdet kotoa lämmittelemättä, mutta sää saattaa parantua päivän mittaan ja/tai tulet treenaamaan kovaa, kannattaa tällöin pukea irtolahkeet. Näin voit ottaa ne pois, kun lämpötila kohoaa tai kehosi on lämmennyt tarpeeksi.
Tässä molempien vaatteiden hyvät ja huonot puolet:
- Irtolahkeet
- Plussat
- Monipuoliset ja sopeutuvat lämpötilojen muutoksiin
- Helppo pukea, riisua ja pitää mukana.
- Niiden avulla voit käyttää kesäshortsejasi pidemmälle syksyyn.
- Edullisemmat kuin bib-housut.
- Nopeampi pestä ja kuivata.
- Miinukset
- Ne tarjoavat lämpösuojaa vain nilkasta reiden puoliväliin asti. Pakarat ja haarat altistuvat kylmälle.
- Täytyy käyttää kahta vaatetta: bib-shortseja ja irtolahkeita.
- Jos ne eivät ole reidestä sopivan tiukat, ne tapaavat valua alaspäin.
- Plussat
- Bib-housut
- Plussat
- Lämpösuoja jaloissa, pakaroissa, haaroissa sekä vatsan ja alaselän alueella.
- Tarvitsee käyttää vain yhtä vaatetta.
- Miinukset
- Istuvuus ei ole yhtä ihonmyötäinen kuin irtolahkeissa. Bib-housut yltävät olkapäiltä nilkkoihin saakka. Joillain pyöräilijöillä on pitkät jalat ja lyhyempi ylävartalo, kun taas toisten mittasuhteet ovat päinvastaiset. Onkin vain luonnollista, etteivät bib-housut välttämättä istu täydellisesti koko vartalon alueella. Silti nykyaikaiset kankaat ovat hyvin joustavia ja tarjoavat hyvän istuvuuden myös erilaisille vartaloille.
- Haarojen alue hikoilee enemmän, erityisesti, jos kangas ja säämiskä eivät ole hengittäviä.
- Kalliimmat kuin irtolahkeet.
- Ne kuivuvat hitaammin johtuen vuodenajasta (talvi), siitä että niissä on enemmän kangasta ja siitä, että ne ovat paksummat kuin irtolahkeet.
- Plussat
Kuten huomaat, on irtolahkeilla jonkin verran enemmän hyviä puolia bib-housuihin verrattuna. Pyöräilijät, jotka ajavat alueilla, joiden talvet ovat leutoja, tapaavat varustautua ainoastaan irtolahkeilla, kun ilma viilenee. Jos satut olemaan yksi heistä, tai jos kaipaat hyvän vaihtoehdon syksyn ja loppukevään treeneihin, niin tutustu Siroko-irtolahkeisiin ja Siroko-bib-shortseihin.