Asia, joka tulee jokaisen pyöräilijän eteen ennemmin tai myöhemmin, on kumin puhkeaminen ja sen korjaamisen sekä renkaan täyttämisen opettelu. Perinteisten käsipumppujen ja modernimpien pumppujen (sellaisten, jotka hyödyntävät CO2-patruunateknologiaa, eivätkä itse asiassa välttämättä edes näytä pumpuilta) käyttäminen ovat kaksi yleisintä menetelmää renkaan täyttämiseen. Vaikka sähköiset minipumputkin käyvät yhä suositummiksi, ovat ne enemmänkin vaihtoehtoinen valinta listaan lisättäväksi – ainakin tällä hetkellä. Tässä blogijulkaisussa käymme läpi näiden kahden suosituimman menetelmän hyvät ja huonot puolet auttaaksemme sinua valitsemaan itsellesi sen juuri sopivan vaihtoehdon.
Perinteiset pumput
”Perinteisillä” käsipumpuilla tarkoitamme niitä tavanomaisia malleja, jotka yleensä osuvat kaupassa ensimmäisenä silmään. Nämä ovat myös niitä, joita suuri osa pyöräilijöistä käyttää. Näitä pumppuja on tarjolla eri ko’oissa, mutta keskikokoiset tai pienet ovat todennäköisesti niitä yleisimpiä, sillä ne voidaan helposti kiinnittää pyörän runkoon tai niitä voi kantaa mukana pyöräilypaidan tai takin taskussa. Minipumppua voi säilyttää myös satulalaukussa tai työkalupullossa.
Plussat:
- Käytännöllisyys: Käsipumppu ei tarvitse CO2-patruunoita toimiakseen, sillä se toimii yksinomaan käsivoimin. Muista siis pitää lihaksistasi huolta voidaksesi korjata mahdolliset reiät kumeistasi sekä täyttää renkaan sen oikeaan painetasoon asti.
- Kestävyys: Jos pidät huolta käsipumpustasi, voi sen käyttöikä olla vuosikausia, mikä tekeekin siitä loistavan investoinnin.
- Aloittelijaystävällisyys: Renkaan täyttäminen käsipumpulla voi viedä aikaa ja oikean painetason saavuttaminen voi olla hankalaakin. Prosessi on kuitenkin yksinkertainen ja toimii täydellisesti tien päällä mahdollistaen nopean reiän paikkaamisen.
Miinukset:
- Aika ja vaiva: Renkaan pumppaaminen täyteen käsin voi olla vaivalloinen homma, erityisesti, jos käytössäsi on minipumppu. Oikean rengaspaineen saavuttamiseen voi mennä aikaa ja kaikilla pumpputyypeillä ei välttämättä voi edes saavuttaa korkeita paineita. Voit kuitenkin aina pitää mukanasi pientä adapteria ja käyttää mitä tahansa lähimmältä huoltoasemalta löytyvää pumppua.
- Koko: Minipumppua on kätevä pitää mukana, mutta renkaan pumppaaminen täyteen vaatii vieläkin enemmän vaivannäköä. Keskikokoiset tai pienet pumput ovat huomattavasti parempi vaihtoehto, mutta jos et halua sulloa sellaista pyöräilypaitasi tai takkisi taskuun, täytyy sinun hankkia kiinnike, jolla voit kiinnittää pumpun pyörän runkoon.
- Ei niin nopea menetelmä: Kuten olemme jo maininneet, mitä pienempi pumppu, sitä työläämpää renkaan pumppaaminen on. Jos sinulla tai pyöräilykavereillasi on kiire tai jos rengas puhkeaa kesken kilpailun, ei tämän pumpun käyttäminen ole välttämättä paras vaihtoehto.
CO2-pumput
CO2-pumppua eli hiilidioksidikäyttöistä pyöränpumppua käytettäessä paineistettu CO2-kaasupatruuna kiinnitetään pieneen pumppuun (tunnetaan myös nimillä venttiili ja renkaantäyttäjä), joka palauttaa renkaan paineen vain sekunneissa. Tämä pumpputyyppi on melko suosittu sellaisten pyöräilijöiden keskuudessa, jotka kilpailevat säännöllisesti ja erityisesti maastopyöräilyssä. Sitä suosivat myös he, jotka kaipaavat nopeinta ja helpoimmin mukana pidettävää vaihtoehtoa.
Plussat:
- Nopeus: Tällä menetelmällä renkaan täyttäminen voi onnistua vain sekunneissa, mikä on mahtavaa, jos sattuu olemaan kiireessä tai pitkän pyörämatkan varrella.
- Kompaktius ja keveys: Sekä itse pumppu että CO2-patruunat on helppo pitää mukana. Ne mahtuvat hyvin esimerkiksi pyöräilypaidan taskuun tai työkalupulloon.
- Minimaalinen vaivannäkö: Tähän menetelmään ei liity lainkaan fyysistä vaivannäköä. Käyttäjän ei tarvitse pumpata lainkaan – vain kiinnittää pumpun suutin venttiiliin.
- Tubeless-renkaiden nosto vanteelle: Tehokkaan kaasun purkautumisen ansiosta CO2-pumpulla voidaan myös saada tubeless-renkaat nostettua vanteille. Suuri ilmavirta nostaa renkaan reunalangan vanteen uraan tiivistäen liitoksen ja mahdollistaen renkaan täytön. Tavallisella pumpulla tämä on mahdotonta.
Miinukset:
- Rajallinen käyttö: Patruunaa ei voi käyttää enää uudelleen sen tyhjennyttyä. Näin ollen jos epäonnistut patruunan käytössä tai kumi hajoaa matkan aikana useista kohdista ja patruunat loppuvat kesken, saatat tarvita jonkun hakemaan sinut kotiin kesken lenkin. Tämän menetelmän valitseminen tarkoittaa myös sitä, että mukana on aina pidettävä enemmän patruunoita kuin varakumeja aivan kaiken varalta. Joten jos yleensä pidät mukana kahta varakumia, ota mukaan kolme patruunaa.
- Hinta: Itse pumppu voi olla uudelleenkäytettävä, mutta CO2-patruunat eivät sitä ole, mikä tarkoittaa sitä, että tämä menetelmä tulee aiheuttamaan aina kuluja.
- Ei paras vaihtoehto aloittelijoille: Jos ei ole aivan varma siitä, kuinka pumppua käytetään, saattaa tulla hukanneeksi ilmaa tai täyttäneeksi renkaan liian täyteen, mikä johtaa suurempiin ongelmiin. Jos olet aloittelija ja päätät käyttää CO2-pumppua, muista harjoitella sen käyttöä, jotta vältyt ikäviltä tilanteilta tien päällä.
- Ympäristövaikutus: CO2-patruunat ovat kertakäyttöisiä, mistä aiheutuu kiistatta enemmän jätettä ja hiilidioksidipäästöjä perinteiseen pumppuun verrattuna. Havainnollistaaksemme: keskikokoinen auto vapauttaa noin 143 grammaa hiilidioksidia kilometrillä ja CO2-pumpun patruunassa on noin 16–25 grammaa hiilidioksidia.
Yleisiä suosituksia CO2-pumpun käyttämiseen
CO2-pumpun käyttäminen voi olla nopea ja kätevä keino täyttää renkaat. On kuitenkin ensiarvoisen tärkeää osata sen käyttö kunnolla, jotta voit tulla välttäneeksi kaasun hukkaamisen, renkaiden ja sisäkumin vaurioittamisen sekä – mikä tärkeintä – itsesi vahingoittamisen. Alta löydät yleisiä suosituksia CO2-pumpun tehokkaaseen käyttämiseen.
1. Harjoittele ennen ajamaan lähtemistä
Suosittelemme harjoittelemaan pumpun käyttöä kotona ennen pyöräilemään lähtemistä. Näin olet valmistautunut hätätilanteisiin, etkä tule tehneeksi virheitä, joista saattaisi seurata se, että joudut soittamaan jonkun hakemaan sinut autolla kesken matkan.
2. Käsittele pumppua ja patruunoita aina varovasti
CO2-patruunat voivat kylmetä äärimmäisen paljon ilman vapautumisen seurauksena. Tästä syystä suurin osa CO2-pumpuista on varustettu jonkintyyppisellä suojuksella. Jos omassasi ei ole suojusta, varmista, että käytät hanskoja tai liinaa suojataksesi käsiäsi ja ehkäistäksesi paleltumia.
3. Valitse oikeanlainen CO2-pumppu
Markkinoilta löytyy kahdentyyppisiä CO2-pumppuja:
Pumput sisäänrakennetulla paineen säädöllä: Tämäntyyppinen pumppu mahdollistaa renkaaseen siirtyvän kaasun määrän hallitsemisen. Näin voidaan välttyä siltä, että tulisi täyttäneeksi rengasta liikaa. Säädintä voidaan käyttää myös rengaspaineen säätämiseen ilman, että täytyisi käyttää kokonainen patruuna, jos tälle ei ole tarvetta. Muista kuitenkin, että pumpun säilyttämistä siten, että patruuna on siihen kiinnitetty, ei suositella. Yleisimmät säädintyypit sisältävät venttiilin pään, joka täytyy lukita tai kiertää paikalleen ilman virtauksen hallitsemiseksi. Osa malleista toimii vivulla tai on jopa varustettu mittarilla, minkä ansiosta psi:n hallinta onnistuu entistä tarkemmin.
Pumput ilman sisäänrakennettua paineen säätöä: Vaikka tämän tyyppiset pumput (käytännössä pelkät venttiilit, joihin patruuna kiinnitetään) ovat edullisempia ja helpompia käyttää, tyhjentävät ne koko patruunan yhdellä kertaa. Tämä tarkoittaa sitä, ettei käyttäjä kykene säätämään rengaspainetta tarpeidensa mukaan. Ainoa keino säädellä ilman virtausta silloin, kun on tullut täyttäneeksi rengasta liikaa, on kohdistaa painetta renkaan venttiiliin päästääkseen ilmaa ulos.
Aloittelijoita suositellaan valitsemaan paineen säätämismahdollisuudella varustettu pumppu. Näin he voivat välttää pienet virheet, jotka johtuvat hallinnan tai kokemuksen puutteesta.
4. Käytä sopivia CO2-patruunoita
Markkinoilla on eri kokoisia CO2-patruunoita: 16 g, 20 g ja 25 g. Varmista, että valitset rengastyyppisi kanssa yhteensopivan koon:
16 g: Yhteensopiva useimpien maantiepyörien kanssa.
20 g tai 25 g: Suositellaan maastopyörille ja leveämmille renkaille.
Pienemmän patruunan käyttäminen leveämpiin renkaisiin ei välttämättä täytä rengasta täysin, eikä se näin ollen saavuta oikeaa rengaspainetta.
Varmista aina, että patruunan pää sopii yhteen pumpun suuttimen kanssa.
5. Tarkasta venttiilin yhteensopivuus
CO2-pumput ovat pääosin yhteensopivia kahden yleisimmän rengasventtiilityypin kanssa, jotka ovat Presta (ohut venttiili) ja Schrader (paksu venttiili).
Varmista, että pumppusi on yhteensopiva renkaan venttiilin kanssa tai vaihtoehtoisesti, että se on varustettu molemmille venttiilityypeille sopivalla adapterilla.
6. CO2-pumpun käyttäminen
Löytyipä pyörästäsi sitten tubeless- tai clincher-renkaat, on reiän paikkaaminen ensimmäinen asia, mitä sinun tulisi tehdä. Lisäksi sinun tulisi tarkistaa, ettei kiekon ympäristössä tai siihen yhä kiinnittyneenä ole mitään, mikä voi aiheuttaa uuden reiän.
Katso seuraava video, jos käytössäsi on clincher-renkaat:
Jos käytössäsi on tubeless-renkaat, eivät ne puhkea aivan yhtä helposti. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö sitä tapahtuisi. Näin korjaat reiän:
Kun reikä on korjattu, varmista tubeless-renkaita käyttäessäsi, että olet saanut nostettua renkaan kunnolla ja tiiviisti vanteelle ehkäistäksesi vuotoja. Jos käytössäsi on clincher-renkaat, tarkista, ettei sisäkumi ole jäänyt kiinni renkaan ja vanteen väliin.
Kierrä patruuna pumppuun. Kierrä patruuna kokonaan venttiiliin kiinni (niin pitkälle kuin mahdollista) sellaisten pumppujen kohdalla, joissa on sisäänrakennettu säädin. Sellaisiin pumppuihin, joissa ei säädintä ole, vältä kiertämästä patruunaa täysin. Näin vältät patruunan puhkeamisen ja ilman vapautumisen liian aikaisessa vaiheessa.
Kiinnitä pumppu renkaan venttiiliin. Varmista, että pumpun suutin on oikein ja tiukasti aseteltu renkaan venttiilin ympärille. Jos renkaassasi on Presta-venttiili, muista kiertää lukkomutteri auki sen kärjestä ennen renkaan täyttämistä.
Vapauta ilmaa pikkuhiljaa. Jos pumpussa on säädin, avaa hiilidioksidin virtaus hitaasti välttääksesi täyttämästä rengasta liian nopeasti tai liikaa. Näin kykenet myös lopettamaan heti, kun olet saavuttanut haluamasi rengaspaineen. Jos pumpussa ei ole säädintä, vapautuu kaikki kaasu siitä kerralla aktivoituasi sen. Varo siis, ettet tule täyttäneeksi rengasta liikaa.
Pysäytä ilman virtaus, kun rengas on täynnä. Käytä säädintä lopettaaksesi ilman virtaamisen, kun rengaspaine on oikea. Irrota pumpun suutin renkaan venttiilistä.
Ilman säädintä toimiessasi irrota pumppu venttiililtä heti ja odota, että patruuna vapauttaa loput ilmat.
Laita pumppu säilöön ja säilytä myös käytetyt patruunat. Tyhjät CO2-patruunat täytyy kierrättää asianmukaisesti niiden aiheuttamien ympäristövaikutusten minimoimiseksi.
Viimeisimpänä, muttei vähäisimpänä: Suosittelemme tyhjentämään ja sitten täyttämään renkaat kotiin saavuttuasi lattiapumpulla, sillä hiilidioksidin käyttäminen voi johtaa siihen, että renkaat menettävät huomattavasti painetta ajan mittaan. Tämä voi tuntua ajajasta siltä, kuin renkaaseen olisi tullut uusi reikä tai ettei rengasta olisi korjattu kunnolla. Pidä myös mielessä, ettei hiilidioksidi sovi yhteen tubeless-renkaiden tiivistysaineen eli litkun kanssa.
Mikä pumpputyyppi olisi sinulle paras?
Se riippuu taitotasostasi, pyöräilyn alalajistasi, omista mieltymyksistäsi ja tarpeistasi sekä siitä, täytyykö sinun mahdollisesti joissain tilanteissa saada paikattua reikä hyvin nopeasti vai ei.
Jos pyöräilet harrastusmielessä tai jos sinulla ei ole takanasi paljoakaan kokemusta, on perinteinen käsipumppu ideaali valinta. Se mahdollistaa renkaiden täyttämisen omaan tahtiisi ilman, että sinun täytyisi huolehtia siitä, että sinulta loppuisi ilma kesken matkan (kuten CO2-patruunoiden loppuessa). Lisäksi käsipumpun käyttäminen on melkoisen yksinkertaista – siihen tarvitaan ainoastaan kärsivällisyyttä ja voimaa.
Jos tykkäät osallistua kilpailuihin, harrastat maastopyöräilyä tai pidät vain ajaessasi mielellään mukanasi mahdollisimman vähän tilaa vieviä tavaroita, on CO2-pumppu valintasi. Muista kuitenkin aina harjoitella ennen sen käyttämistä, jotta voit kohdata rengasrikon itsevarmuudella missä tahansa tilanteessa.
Joten loppujen lopuksi, löytyy molemmista pumpputyypeistä hyviä ja huonoja puolia ja onpa markkinoilla tarjolla myös muitakin vaihtoehtoja, kuten mini-hybridipumppuja, jotka voivat toimia aivan yhtä hyvin. Kaikkein tärkeintä on kuitenkin olla hyvin varustautunut joka ikistä pyörämatkaansa varten.