Mitä maantiepyöriin tulee, on keveys yksi kaikentasoisten pyöräilijöiden eniten toivomista ominaisuuksista. Toisin kuin muut ominaisuudet, kuten aerodynamiikka tai jäykkyys, voi pyörän painon huomata heti sitä käsitellessä ja nostaessa, erityisesti jos aiempi pyörä sattuu olemaan painavampi.
Perinteisesti keveys on yhdistetty huippuluokan pyöriin sekä komponentteihin, joiden hinnat voivat kohota kohtuuttoman suuriksi, mutta nykyisin löytyy myös vaihtoehtoja, joissa yhdistyvät yllättävän alhainen paino sekä suhteellisen edullinen hinta.
Yleisön pyynnöstä kokosimme valikoiman kevyitä, levyjarrullisia maantiepyöriä, jotka ovat hinnaltaan 2 000 euron luokkaa (ja jotkut hieman kalliimpia). Nämä pyörät tarjoavat poikkeuksellisen hyvää vastinetta rahalle ja jotkin niistä yltävät painoiltaan jo miltei huomattavasti kalliimpien pyörien painoluokkiin. Komponentit eivät ehkä yllä huippuluokan pyörien tasolle, mutta kuten pyöräilyssä yleensäkin, on tässäkin tapauksessa valittava ne pyöräilykokemuksen osa-alueet, joissa on valmis tekemään kompromisseja.
Suurin haasteemme tätä listaa kootessamme oli se, etteivät brändit usein ilmoita painotietoja, ja tämän huomasimme usean mallin kohdalla. Valtaosa brändeistä ei tarjoa tätä tietoa, joten sitä kaipaavien on näissä tapauksissa turvauduttava netin kirjallisiin tai videomuotoisiin arvosteluihin. Ongelma on vain se, että tarjolla on huomattavasti enemmän arvosteluja ja artikkeleja korkeampitasoisista pyöristä kuin edullisemmista versioista. Uskomme kuitenkin, että seuraavien mallien painotiedot ovat suhteellisen paikkansapitäviä. Tutustutaan seuraavaksi niihin.
Trek Émonda ALR 5
Tästä mallista löytyvät alumiinirunko, hiilikuituhaarukka, sisäinen kaapelireititys, 11-vaihteinen mekaaninen Shimano 105 -osasarja sekä Bontrager-kiekot ja -komponentit. Tuloksena on 9 kg painava pyörä koossa 56 ilman polkimia 1 999 euron hintaan. Émondan ensiluokkainen malli painaa 6,6 kg, mutta maksaa 11 999 euroa. Yllättävintä on se, että brändin hiilikuiturungolla ja 12-vaihteisella Shimano 105 -osasarjalla varustettu huippumalli, Émonda SL 5 painaa 500 grammaa enemmän kuin alumiinirunkoinen malli ja maksaa 100 euroa enemmän.
Merida Scultura Endurance 400
XL-koon mallin 9,56 kg:n painollaan on tämä pyörä geometrialtaan huomattavasi mukavampi kuin aiempi malli, mutta se sisältää myös alumiinisen rungon, hiilikuituhaarukan, brändin omat komponentit sekä mekaanisen 11-vaihteisen Shimano 105 -osasarjan. Hintaa sille kertyy 1 899 euroa. Vaikka Merida Scultura Endurance on yli 500 grammaa painavampi kuin Trek, on se huomattavasti sitä suurempi, ja alumiinirunkonsa ansiosta se painaa merkittävästi hiilirunkoista mallia enemmän.
Canyon Endurace CF 6
Hiilikuidusta puheen ollen, käyttää saksalaisbrändi Canyon tätä materiaalia Endurace CF 6 -mallin rungossa, haarukassa, ohjaustangossa ja satulatolpassa. Siinä on myös alumiiniset Fulcrum-kiekot ja 10-vaihteinen mekaaninen Shimano Tiagra -osasarja (lukuun ottamatta etuvaihtajaa, joka on malliltaan Shimano 105). Verrattaessa Shimano 105 -osasarjan sisältäviin malleihin, on tässä pyörässä yksi vaihde vähemmän ja se on kenties yhden tason alempana laadussaan, mutta hintaa sille kertyy 2 049 euroa. Se painaa 9,18 kg koossa M ilman polkimia.
Jos etsit jotain edullisempaa, on tässä hieman painavampi (9,4 kg) malli, joka on varustettu alumiinirungolla, mutta puolestaan 12-vaihteisella Shimano 105 -osasarjalla: Canyon Endurace 7 hintaan 1 749 euroa.
Cube Attain c:62 Race
Tässä listamme toinen saksalaisbrändi, Cube, sen Attain C:62 Race -mallillaan. Se on varustettu hiilikuiturungolla ja -haarukalla, mekaanisella 12-vaihteisella Shimano 105 -osasarjalla, alumiinikiekoilla sekä brändin omilla komponenteilla. Tämän kaiken saat hintaan 1 749 euroa. Painoa mallille kertyy 9,2 kg koossa M ilman polkimia.
Cannondale Caad13 Disc 105
Jälleen yksi alumiinirunkoinen malli: klassikko Cannondalen valikoimassa, mutta varustettuna uudistetulla geometrialla, joka on mukautettu niin levyjarruihin kuin muihinkin markkinoiden uusiin trendeihin. Malli on varustettu hiilikuituhaarukalla, mekaanisella 11-vaihteisella Shimano 105 -osasarjalla, alumiinisilla Dt-Swiss-kiekoilla ja brändin omilla komponenteilla. Tällä videolla voit nähdä, että pyörä painaa 9,02 kg koossa 48 varustettuna polkimilla, juomapullotelineellä ja pyörätietokoneen kiinnikkeellä – erittäin hyvä paino vain 1 999 euroon nähden.
Radon Spire 7.0 and R1 Rival
Radon Spire 7.0 and R1 Rival ovat kaksi mallia jälleen yhdeltä saksalaisbrändiltä. Niiden hinnat ovat hyvin kilpailukykyisiä ottaen huomioon niiden painot ja komponentit.
Aloitetaan vuoden 2024 uutuudella. Spire 7.0 -malli on varustettu hiilikuiturungolla ja -haarukalla, alumiinisilla Mavicin kiekoilla, 12-vaihteisella Shimano 105 -osasarjalla sekä brändin omilla komponenteilla. Tämä kaikki 2 032 euron hintaan sekä 8,45 kg:n painolla koossa 48 ilman polkimia.
Myös brändin R1-malli on varsin varteenotettava vaihtoehto. Tämä alumiinirunkoinen ja hiilikuituhaarukkainen malli tarjoaa jotain, mitä mikään muu listamme pyöristä ei tarjoa: sähkövaihteet. Tarkemmin sanottuna se on varustettu 12-vaihteisella langattomalla Sram Rival -osasarjalla. Hinta on sama kuin edellisessä mallissa, mutta se painaa 9,05 kg koossa 50 ilman polkimia.
Sava Vegur 4.0
Sava on suhteellisen tuntematon brändi, joka tarjoaa erittäin hyvää laatua loistavaan hintaan. Tarjolla on useita, noin 2 000 euron hintaluokassa pyöriviä malleja hyvin vaikuttavilla painotiedoillaan. Esimerkiksi nostamme tämän aeromallin, joka maksaa 1 999 euroa ja painaa 8,9 kg (kokoa ei ole ilmoitettu). Siinä on hiilikuiturunko ja -haarukka, alumiinikiekot sekä mekaaninen 12-vaihteinen Shimano 105 -osasarja.
Van Rysel EDR 105
Viimeistelemme listauksemme sen kevyimmällä mallilla, joka on osa Decathlonin Van Rysel -malliston EDR 105. Sen varusteluihin lukeutuvat hiilikuituinen runko ja haarukka, mekaaninen 11-vaihteinen Shimano 105 -osasarja sekä alumiinikiekot. Kaikki tämä 1 999 eurolla ja vain 8,2 kg:lla koossa M, mikä on todella vaikuttava saavutus. Varustettuna paremmilla kiekoilla se vetäisi painonsa puolesta vertoja jo huomattavasti kalliimmille pyörämalleille.
Kuten näet, löytyy nykymarkkinoilta loistavia vaihtoehtoja pyöräilijöille, jotka haluavat hankkia kevyen maantiepyörän ilman, että siihen täytyisi panostaa koko omaisuuttaan. 2 000 euroon yltävällä budjetilla voi löytää malleja, jotka täyttävät odotukset paitsi painon suhteen, mutta ovat myös suorituskyvyltään yllättävän lähellä korkean hintaluokan pyöriä.
Loppujen lopuksi itselleen oikean pyörän valinnassa on kyse siitä, että löytää täydellisen tasapainon budjettinsa, tarpeidensa sekä kaikista parhaimpien varusteiden omistamisen halun välillä.