Kuvittelepa tilanne, jossa tulet kotiin uuvuttavan pyörätreenin jälkeen täysin uupuneena, nälkäisenä ja janoisena kaivaten vain suihkuun ja lepäämään. Viimeinen asia, mitä juuri nyt haluaisit tehdä, on vasta käyttämiesi pyöräilyvaatteiden peseminen. Jokainen pyöräilijä on varmasti käynyt läpi tämän henkisen kamppailun, mutta koska olet juuri nauttinut (tai kärsinyt) treenistäsi nämä vaatteet päälläsi, käytä hetki ajastasi ja pidä vaatteistasi vuorostasi huolta pesten ja huoltaen niitä; nekin ansaitsevat sen. Ja ole kiltti – älä pyydä kumppaniasi tai perheenjäsentäsi tekemään hommaa puolestasi. Sinä olet juuri saanut nauttia omasta vapaa-ajastasi, joten anna muillekin sama mahdollisuus.
Pyöräilyvaatteet ovat hyvin erityisellä tavalla valmistettuja vaatekappaleita ja tästä syystä ne tarvitsevat myös erityistä hoivaa ja huolenpitoa. Pyöräilyvaatteet on suunniteltu mukautumaan kehosi muotoihin ja tarjoamaan täydellisen käyttömukavuuden ja huippusuorituskyvyn ollessasi pyörän selässä. Tämän saavuttamiseksi on pyöräilyvaatteiden kankaat valmistettu eri kuiduista kuin arkivaatteidemme kankaat. Tämä on myös se syy, miksei niitä voi pestä arkivaatteiden kanssa samalla tavalla. Käyttäjien täytyy tarkasti noudattaa valmistajan ohjeita ja pitää niistä hyvää huolta välttyäkseen ongelmilta tai vaurioilta, jotka ovat seurausta muusta kuin luonnollisesta kulumisesta.
Tarkasta ensin pesuohjeet vaatteen pesulapusta ja katso, onko siihen sisällytetty kehotuksia pyykinpesutuotteista, joita sinun kannattaisi käyttää. Kaikki pyöräilyvaatteet eivät tarvitse samanlaista kohtelua, joten on tärkeää tietää, mitä vaatteita ei saa laittaa pesukoneeseen ja mitkä puolestaan voi.
Pyöräilyvaatteiden peseminen
Pese pyöräilyvaatteesi käsin käyttäen pH-neutraalia saippuaa. Erityisesti urheiluvaatteille tarkoitettujen pesuaineiden käyttäminen on myös vaihtoehto, mutta varmista, että pesuaine on tällöin niin neutraalia kuin mahdollista, eikä siihen ole lisätty hajusteita tai huuhteluainetta.
Jos mahdollista, pese vaatteesi niiden käyttöpäivänä. Jopa kevyt, viileällä vedellä käsin huuhtelu voi olla tarpeeksi, jos vaate ei ole erityisen likainen tai hikinen. Jos hikoilet paljon ja vaatteet ovat likaiset, on parasta liottaa niitä noin puoli tuntia viileässä vedessä siten, että mukaan on lisätty hieman saippuaa, minkä jälkeen ne tulisi pestä käsin. Älä kuitenkaan liota niitä liian kauaa, sillä kankaalle ei tee hyvää se, että se jätetään tuntikausiksi veteen. Tässä vinkki pyöräilyvaatteiden pesemiseen: käy niiden kanssa suihkussa, käytä neutraalia saippuaa ja hankaa niitä siten, että ne ovat yhä ylläsi. Ota ne sitten päältäsi huuhdellaksesi ja vääntääksesi niistä enimmät vedet. Tämä vinkki toimii hyvin kesävaatteiden kohdalla, mutta tilanne on tietenkin hieman eri talvivaatteiden, kuten pyöräilytakkien tai pitkien bib-shortsien ollessa kyseessä.
Älä koskaan käytä kuumaa pesuvettä, vaan pese korkeintaan 30 ºC:ssa. Tekniset pyöräilyvaatteet on suurimmaksi osaksi valmistettu synteettisistä kuiduista, jotka eivät siedä kuumaa vettä. Lisäksi monet pyöräilyvaatteet valmistetaan hyvin teknisistä kankaista, jotka on varustettu hengittävillä, eristävillä tai vedenpitävillä ominaisuuksilla. Kuumassa peseminen lyhentää ominaisuuksien käyttöikää.
Jos et jostain syystä voi pestä vaatteitasi käsin, vaan sinun on käytettävä pesukonetta, niin noudata näitä suosituksia:
- Älä sekoita arki- ja pyöräilyvaatteitasi keskenään.
- Sulje kaikki vetoketjut, tarranauhat ja muut kiinnikkeet.
- Laita pyöräilyvaatteet nurinpäin mesh-pyykkipussiin. Tämä suojaa niin vaatteen väriä kuin kangastakin.
- Pese vaatteet viileässä vedessä (korkeintaan 30 ºC:ssa) käyttäen lyhyttä pesuohjelmaa ja alhaista linkousnopeutta. Monissa pesukoneissa on urheiluvaatteille omistetut pesuohjelmat.
- Älä jätä märkiä tai kosteita vaatteita koneeseen. Ripusta ne kuivumaan niin pian kuin mahdollista välttääksesi pahat hajut ja kankaan heikkenemisen.
Tässä puolestaan lista asioista, joita välttää pyöräilyvaatteita pestessäsi:
- Älä käytä huuhtelu- tai valkaisuaineita. Huuhteluaineet muodostavat vaatteen pinnalle kerroksen, joka heikentää hengittävyyttä. Valkaisuaine puolestaan tuhoaa kuituja.
- Älä myöskään rumpukuivaa vaatteitasi. Kuivausrummun korkeat lämpötilat voivat aiheuttaa merkittäviä vaurioita vaatteisiin ja saada ne kutistumaan.
- Pyöräilyvaatteita ei koskaan tulisi silittää; ne on valmistettu rypistymättömistä materiaaleista.
Jos olet täysin poikki, kiireessä, laiska tai et jostain muusta odottamattomasta syystä pysty pesemään vaatteita heti, niin noudata näitä kolmea vinkkiämme:
- Jos et pysty pesemään vaatteita heti kotiin saapuessasi, mutta muutaman tunnin päästä kyllä, niin liota niitä kylmässä vedessä, kunnes ehdit pesemään ne käsin.
- Jos et voi pestä urheiluvaatteitasi saman päivän aikana, niin ripusta ne kuivumaan ilmastoidulle paikalle, jotta hien aiheuttama kosteus pääsee haihtumaan niistä. Yritä pestä vaatteet niin pian kuin mahdollista, sillä kun hiki kuivuu, kiinnittyy se kankaaseen ja vahingoittaa sen rakennetta, kiitos hien sisältämän ammoniakin ja suolan. Lisäksi kuivunut hiki voi myötävaikuttaa epämiellyttävien hajujen syntymiseen.
- Älä heitä pyöräilyvaatteitasi pyykkikoriin muun pyykin kanssa, sillä ne voivat imeä itseensä epämiellyttäviä hajuja ja saattavat jopa päätyä pesukoneeseen pitkään pesuohjelmaan vääränlaisten pyykinpesuaineiden ja huuhteluaineiden kanssa. Käytännössä tämä tarkoittaisi kaikkia aineita ja olosuhteita, joita valmistajat eivät suosittele. Jos onni on puolellasi, ei vaatteeseen jää näkyviä jälkiä, mutta se saattaa hyvin kietoutua rummun uumeniin tai jäädä kiinni toiseen vaatteeseen. Lisäksi tällainen pesuohjelma heikentää merkittävästi kangasta ja lyhentää vaatteen elinikää.
Onko olemassa pyöräilyvaatteiden pesemiseen sopivia kotitekoisia pesuaineita?
Netissä törmää usein kehotuksiin käyttää etikkaa, ruokasoodaa tai suolaa urheiluvaatteiden pesussa tarkoituksena hankkiutua eroon epämiellyttävistä hajuista. Tehdäänpä yksi asia selväksi: Etikalla on alhainen pH (2:n ja 3:n välillä), kun taas ruokasoodalla on korkea pH-arvo (10). Ottaen huomioon, että suosittelemme pH-arvoltaan neutraalin saippuan (pH 7) käyttämistä, olisi epäloogista suositella näiden kahden edellä mainitun kotitaloustuotteen hyödyntämistä.
Mitä suolaan tulee, mainitsimmehan juuri, että hien sisältämä suola vahingoittaa pyöräilyvaatteita, joten jätä suolasirottimesi rauhaan – ellet sitten halua korvata treeneissä menettämiäsi suoloja paitaasi nuoleskelemalla.
Pyöräilyvaatteiden kuivattaminen
Kun olet pessyt pyöräilyvaatteesi ja vääntänyt niistä enimmät vedet, on kuivumaan laittamisen aika. Sen lisäksi, ettei vaatteita koskaan tulisi heittää kuivausrumpuun, ovat tässä kolme vinkkiämme kuivattamiseen liittyen:
- Ripusta ne kuivumaan kääntäen vaatteet nurinpäin, jotta värit eivät pääse haalistumaan auringossa.
- Älä ripusta vaatteita kuivumaan suoraan auringonvaloon liian pitkäksi aikaa, sillä tämä lyhentää niiden elinikää. Olemme jo maininneet, etteivät pyöräilyvaatteet kestä korkeita lämpötiloja. Ne on myös suunniteltu kuivumaan nopeasti, joten ne ovat kuivat ennen kuin huomaatkaan.
- Älä ripusta vaatetta henkseleistä, hihoista tai muista joustavista osista. Nämä osat ovat äärimmäisen tärkeät oikeanlaisen istuvuuden kannalta, ja märän vaatteen paino venyttää ja vetää niitä kohti maata, vahingoittaen vaatetta.
Jos olet matkalla, eikä sinulla ole paikkaa, mihin ripustaa vaatteitasi, voit kietoa ne puhtaisiin pyyhkeisiin imeyttääksesi niihin niin paljon kosteutta kuin mahdollista, minkä jälkeen voit asettaa ne lämmönlähteen tai ilmastointilaitteen lähelle jättäen ne kuivumaan täysin. ÄLÄ KOSKAAN laita vaatteitasi suoraan lämmityslaitteen päälle!
Seuraavaksi muutama seikka merinovillasta valmistetuista pyöräilyvaatteista:
- Älä käytä erityisesti villalle tarkoitettuja pyykinpesuaineita. Ne soveltuvat tavallisten villavaatteiden pesuun ja sisältävät huuhteluaineita.
- Merinovilla imee hikeä hyvin tehokkaasti, mutta haihduttaa kosteutta synteettisiä kankaita hitaammin. Pestessäsi merinovillavaatteen huomaat sen painavan enemmän, sillä se säilyttää enemmän kosteutta. Ripusta merinovillavaatteesi kuivumaan pyykinkuivaustelineeseen taittaen vaatteen kahtia jakaaksesi painon tasaisesti ja välttääksesi kankaan liiallisen venymisen. Ideaalitapauksessa se tulisi levittää pyykinkuivaustelineelle vaakatasoon, mutta tiedämme, ettei tämä ole aina tilan puutteen vuoksi mahdollista.
Noudata näitä suosituksia pidentääksesi urheiluvaatteidesi elinikää – mitä parempaa huolta pidät niistä, sitä kauemmin ne palvelevat sinua. Ja muista, että materiaalien rakenne ja vaatteiden ihonmyötäinen istuvuus suojaavat käyttäjäänsä ja lisäävät käyttömukavuutta, mutta vaatteet kärsivät myös luonnollisesta kulumisesta niiden arkisen käytön seurauksena. Sama pätee renkaisiin, jotka kuluvat jokaisella ajamallasi kilometrillä. Mitä enemmän ajat, sitä todennäköisemmin renkaaseen tulee reikä. Bib-shortsitkin altistuvat runsaalle hankaukselle ja vaurioituvat ajan ja käytön myötä. Siksi kannattaakin kiinnittää huomiota merkkeihin, jotka kertovat meille siitä, että olisi aika hankkia uudet shortsit. Toisaalta, jos pidät hyvää huolta pyöräilypaidastasi, voi se kestää huomattavasti kauemmin ja jotkin muut vaatteet ja asusteet voivat kestää ja palvella sinua jopa ikuisesti.