cover 151b

Kuinka käyttää autopesulan paineletkua pyörän pesemiseen

Useimmilla pyöräilijöillä ei ole käytettävissään ulkotilaa, jossa he voisivat pestä pyöränsä tavallisella vesiletkulla, nestesaippualla ja harjoilla tai pehmeillä sienillä. Lisäksi erityisesti pyörien pesuun tarkoitettuja tiloja on vaikeaa löytää, ja tästä syystä nopein ja tehokkain menetelmä onkin pysähtyä autopesulaan matkalla pyöräilemästä kotiin ja käyttää paineletkua pyörän pesemiseen. Helppoa kuin mikä!

Ongelmana on kuitenkin se, että pyöränvalmistajat eivät suosittele käytettäväksi korkeapainepesujärjestelmiä pyörien puhdistamiseen. Paineistettu vesi suihkuaa ulos 90 baarin tai 1 300 psi:n (paunaa/neliötuuma) voimalla, ja joskus jopa tätä kovemmalla paineella. Tällainen voima voi työntää likaa ja vettä tiettyihin alueisiin tai komponentteihin pyörässäsi, mistä voi seurata korroosiota, vaurioitumista tai tavallista nopeampaa rapistumista. Tämän mielessä pitäen voit kuitenkin vinkkejämme noudattamalla puhdistaa pyöräsi turvallisesti myös autopesulassa.

Älä turhaan kiirehdi

Ensimmäinen neuvomme on olla kiirehtimättä pesuprosessia. Sen sijaan se kannattaa tehdä kunnolla, kun sinulla on tarpeeksi aikaa, käyttäen muutamia yksinkertaisia lisätarvikkeita ja työkaluja, jotka auttavat tekemään hommasta helpompaa. Muista ottaa mukaasi hanskat, rasvanpoistoaine, harja ja sieni ja aja autopesulaan myöhemmin päivällä tai milloin tahansa, kun tiedät varmaksi, että ehdit pesemään pyöräsi huolella. Lopputulos tulee olemaan parempi. Lisäksi tulet huoltaneeksi pyörääsi kuten kuuluukin, pidentäen komponenttien elinikää ja säästäen prosessissa rahaa.

image 13

Pue hanskat välttääksesi sotkemasta käsiäsi, käytä rasvanpoistajaa voimansiirtoon ja valitse välineeksi harja puhdistaaksesi kaiken lian tältä alueelta ilman, että sinun tarvitsisi pestä sen läheisyydestä paineletkulla. Voit esipestä pyörän käyttäen juomapullosi vettä liottaaksesi likaa hieman ja käyttää sitten sientä puhdistaaksesi herkemmät komponentit ja alueet käsin.

Hyvältä etäisyydeltä ja nopein vedoin

Jotta välttäisit vahingoittamasta pyörääsi autopesulan korkeapaineletkuilla, älä osoita vesisuihkua yhteen paikkaan liian kauaa tai seiso liian lähellä pyörääsi. Älä myöskään osoita vesisuihkua tietyille alueille ja tiettyihin komponentteihin, jotka käymme pian läpi.

image 14

Jos pyöräsi on vain hieman likainen, voit suihkuttaa vettä siihen noin 1,5 metrin etäisyydeltä ja saada kaiken lian helpohkosti irti. Jos pyöräsi on kuitenkin hyvin likainen (rasva ja kaikenlainen muta), tulisi sinun aloittaa esipesulla, josta mainitsimme aiemmin, jotta voit välttää sen, ettei sinun tarvitse siirtyä liian lähelle pyörää paineletkun kanssa. Tämän vaiheen jättäminen väliin ja puhtaan lopputuloksen saaminen on mahdotonta ilman, että joutuisi osoittamaan vesisuihkua seisoen liian lähellä pyörää. Jotkin alueet saattavatkin kestää sen, mutta toiset voivat vaurioitua. Saatat esimerkiksi tulla laajentaneeksi pientä maalin lohkeamaa tai irrottaneeksi epähuomiossa tarroja.

Älä käytä saippuointitilaa

image 15

Saattaa vaikuttaa hyvältä idealta suihkuttaa saippuaa joka puolelle pyörääsi valitsemalla painepesurin saippuointitila, mutta älä unohda, että kyseessä on autopesula. Rakkaassa ratsussasi ei ole neljää valtavaa rengasta, eikä sen runko myöskään ole valmistettu paksuista teräslevyistä. Tämä saippua on tarkoitettu käytettäväksi autoissa, ei pyörissä. Jos kuitenkin kaipaat jotain apuja saadaksesi lian irti, käytä rasvanpoistajaa, kuten neuvoimme listamme alussa.

Älä tähtää vesisuihkua pyöriviin komponentteihin

Vältä keskiötä, napoja, ohjainlaakeria, poljinten akseleita, jousituksen akseleita sekä takavaihtajan rissoja, mutta myös ketjuja, jotka muodostavatkin juuri sen kaikista haavoittuvaisimman alueen, sillä jostain syystä pyöräilijöillä on tapana puhdistaa se seisoen liian lähellä paineletkun kanssa. Näin tekemällä vesi kuitenkin pääsee ketjun nivelkohtiin – ja niin tekee likakin.


Useimmat laakerit on tiivistetty, ja – kuten yllä olevasta videosta näkee – täytyisi niitä ruiskuttaa toden teolla painepesurilla, jotta vesi pääsisi sisään. Siitä huolimatta on kuitenkin parempi olla tähtäämättä niihin suoraan ja olla suihkuttamatta vettä liian läheltä, sillä kaikki laakerit eivät ole samanlaisia. Jotkut eivät välttämättä ole tiivistettyjä, kun taas toiset on tiivistetty vain kumitiivisteillä, jotka voivat vaurioitua ajan mittaan.


Viimeisimmästä videosta voit huomata, että vaikka kyseessä olisivat uudet komponentit, voi vesi silti päästä keskiöön, ohjainlaakeriin ja pyörän runkoon, jos pyörää pestään paineella.

image 16

Jos haluat puhdistaa sekä ketjut että koko voimansiirron (kampisarjan, takarattaan hammaspyörät ja takavaihtajan), varmista, että aloitat prosessin aiemmin suosittelemallamme esipesulla. Suuntaa sitten vesisuihkua varovasti alueelle vain, jos voit yhä havaita komponentteihin kiinnittynyttä likaa, aina laakereita välttäen. Siirry kampisarjan kohdalla hammaspyöristä ulospäin ja takarattaan hammaspyörien kohdalla ulospäin kohti suurimpia hammaspyöriä. Ole varovainen takavaihtajan rissojen kanssa, sillä hammaspyörät ovat hyvin lähellä laakereita. Ja muista, että voit aina valita harjan ja sienen paineistetun veden sijaan paremman ja turvallisemman lopputuloksen aikaansaamiseksi.

image 17

Sama pätee ketjuihin: Älä liioittele, sillä alue täytyy käydä paineletkulla läpi muutaman kerran, jotta se tulee täysin puhtaaksi. Sen sijaan voit jättää rasvanpoistajan vaikuttamaan muutamaksi minuutiksi ketjuille, ennen kuin hankaat niitä harjalla samalla, kun puhdistat sillä koko muun voimansiirron. Näin lika irtoaa helpommin.

Ole varovainen joustohaarukan kanssa


Tältä videolta voit nähdä, kuinka haarukan kaulaputken suihkuttaminen painevedellä voi johtaa veden vuotamiseen haarukan alaputkiin. Jos kuitenkin varovasti peset sen seisoen kauempana ja tehden letkulla nopeita pyyhkäiseviä liikkeitä, on riski huomattavasti pienempi. Tästä syystä joustohaarukoiden valmistajat eivät suosittele painepesua, vaikka haarukka olisikin varustettu sitä suojaavalla tiivistysjärjestelmällä. Jos käytät paineistettua vettä, muista liikuttaa vesisuihkua hellävaraisin pyyhkäisyin. Tässä tapauksessa turvallisin vaihtoehto on välttää rasvanpoistajia ja autopesuloiden saippuoita, ja käyttää pelkkää vettä tai vaihtoehtoisesti vettä, johon on sekoitettu neutraalia saippuaa, ja sitten taputella alue pehmeällä ja kuivalla liinalla.

Ole varovainen elektronisten komponenttien kohdalla

image 18

Sähkövaihteista on tullut melkoisen yleisiä, ja vaikka ne ovatkin vedenpitäviä, varoittavat valmistajat silti aina, ettei niiden puhdistamiseen saisi käyttää paineistettua vettä. Varo myös vaihdevipuja sekä etu- ja takavaihtajia. Sama pätee toki tehomittareihin ja muihin elektronisiin komponentteihin, kuten pyörätietokoneisiin, pyörän valoihin ja kameroihin. Sanomattakin selvää lienee se, että erityistä varovaisuutta tulisi noudattaa myös sähköpyörien osien, kuten moottoreiden, akkujen, ohjausyksikköjen, näyttöjen jne. kohdalla.

Kuivaaminen ja voitelu

Hankkiutuaksesi eroon kaikesta vedestä, joka on jäänyt siihen pesun jäljiltä, nosta eturengasta ja suorista pyöräsi ja kimmota sitä sitten takarenkaalla. Toista prosessi nostamalla pyörää seuraavaksi vaakasuunnassa ja anna sen pompahdella molempien renkaiden varassa. Pyöräytä lopuksi voimansiirtoa vastapäivään niin nopeasti kuin voit. Toista niin monta kertaa kuin on tarpeen, kunnes vettä ei enää tule ulos. Nyt voit hypätä pyörän selkään ja tuuli hoitaa lopun kuivattamisen matkallasi kotiin. Siitäkin huolimatta kotiin päästyäsi muista pyyhkiä pyöräsi vielä kuivalla liinalla (käytä erillistä liinaa voimansiirtoon). Kiinnitä erityistä huomiota kaikkiin kolosiin ja rakoihin ja pultteihin ja aukkoihin. Kun pyörä on täysin kuivunut, levitä hyvin ohut kerros voiteluainetta ketjuihin ja odota 15 minuuttia, ennen kuin poistat ylimääräiset paperilla – rasvaiset ketjut ovat nimittäin oikeita likamagneetteja.

Kun pidät edellä mainitut vinkit mielessä, voit aivan hyvin pestä pyöräsi autopesulassa. Tästäkin huolimatta ei ole haitaksi tehdä pikaista yleistarkastusta tarkastaaksesi pyöräsi vaurioiden tai korroosion varalta, tai katsoaksesi, tarvitsevatko pyörivät komponentit voitelua ottamalla voimansiirron, ohjainlaakerin, navat ja kaikki pyörivät komponentit irti. Jos homma vaikuttaa liian haastavalta, suosittelemme viemään pyöräsi luotettavaan pyöräkorjaamoon välttääksesi mahdolliset ongelmat ja säästääksesi rahaa pitkässä juoksussa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaaditut kentät on merkitty *

Suositellut artikkelit