Nykyisin hiilikuitu on pyörien valmistuksessa yleisimmin käytetty materiaali. Materiaalissa yhdistyvät vahvuus ja keveys, ja tuloksena on runkoja, joiden suorituskyky on vailla vertaistaan. Lisäksi, materiaalin ansiosta suunnittelijat voivat päästää mielikuvituksensa valloilleen ja suunnitella äärimmäisen innovatiivisia pyöriä, jotka parantavat ajajan suorituskykyä (UCI:n sallimissa rajoissa tietenkin). Jotta hiilikuiturunko voisi kuitenkin toimia uudenveroisesti ja näyttää vielä yhtä hyvältä, täytyy siitä pitää hyvää huolta. Tässä hiilikuiturunkoisen pyörän huoltovinkkimme:
Ole varovainen ja ota asioista selvää
Jos olet juuri hankkinut ensimmäisen hiilikuiturunkoisen pyöräsi, muista olla tavallistakin varovaisempi. Ennen kuin ryhdyt mihinkään muihin toimenpiteisiin – kuin hiilikuituisen petosi polkemiseen – etsi tietoa ja tutustu rungon ominaisuuksiin. Tämänkaltaiset artikkelit voivat olla todella hyödyksi.
Aloita lukemalla käyttöopas, joka löytyy valmistajan verkkosivustolta. Voit myös pyytää apua myymälästä, josta hankit pyörän tai kääntyä internetfoorumien, verkkosivustojen ja sosiaalisen median puoleen.
Mitä enemmän laadukasta tietoa saat hankittua, sen parempi. Pidä mielessä, että yksinkertaisesti satulatolpan kiristimen pultin ylikiristäminenkin voi vaurioittaa hiilikuiturunkoa – ole siis varovainen. Ja jos et osaa tehdä jotain tai et jaksa opetella kaikkea huoltotoimenpiteisiin vaadittavaa tietoa, vie pyörä suosiolla korjaamolle.
Kiinnitä huomiota siihen, kuinka säilytät, kuljetat ja pysäköit pyöräsi
Erityinen varovaisuus ja tietoisuus asioista ovat välttämättömyyksiä myös tällä osa-alueella.
- Älä pysäköi pyörääsi siten, että se pysyy pystyssä vain yhden tukipisteen avulla. Vaikka se voisi vaikuttaakin turvalliselta ratkaisulta, voi tuuli tai jokin sattumanvarainen liike töytäistä pyörän kumoon.
- Varo tolppia, lyhtypylväitä ja puita. Pienikin virheliike voi naarmuttaa rungon maalipintaa ja hiilikuitua.
- Kun pysäköit pyörän rinteeseen, asemoi pyöräsi nokka ylämäkeen päin ja käytä kahta tukipistettä (takakiekkoa ja ohjaustankoa) asettaessasi sen nojaamaan tukea vasten.
- Ideaalitilanteessa pyörä tulisi pysäköidä sille tarkoitettuun polkupyörätelineeseen, mutta jos sellaista ei ole lähistöllä, varmista, että pyörälläsi on kaksi tukipistettä tasaisella pinnalla. Viimeisenä keinona voit varovasti asettaa pyöräsi kyljelleen maahan sen voimansiirrottomalle puolelle (vaihteettomalle puolelle).
- Vältä korkeita lämpötiloja säilyttäessäsi ja kuljettaessasi pyörääsi. Älä jätä pyörää ulos suoraan auringonvaloon, auton sisälle, patterin viereen jne.
- Älä jätä pyörääsi ulos, erityisesti, jos asut lähellä merta. Jos et mitenkään saa sitä sisäsäilytykseen, peittele se suojalla välttääksesi sen altistumisen kosteudelle, lialle ja suolaisen meri-ilman aiheuttamalle korroosiolle.
- Kuljettaessasi kiinnitä pyörä hyvin ja suojaa runkoa asettamalla vaahtomuovipaloja kiinnityskohtiin.
- Kun kuljetat pyörää, älä kiristä kiinnityskohtien kiristimiä liian tiukalle, sillä se voi vaurioittaa hiilikuitua.
- Varmista, ettet ole jättänyt kiinnittäessäsi liikkumavaraa ja ettei runko pääse koskemaan pyörätelineeseen, ajoneuvoon, muihin pyöriin tai matkatavaroihin, kun pyörä on kiinnitettynä kuljetusta varten. Jos se kuitenkin pääsee koskemaan näihin, käytä pehmusteita suojana.
Suojaa runkoa
Ulkoiset tekijät vaikuttavat eri tavoin eri pyöriin. Runko tarvitsee eri tasoista suojaa riippuen pyöräilyn tyypistä, ajotyylistä, pyörän tyylistä ja designista sekä maastosta, jolla ajetaan. Sellainen sisäisellä kaapelireitityksellä varustettu maantiepyörä, jota käytetään yleensä puhtailla pinnoilla, tarvitsee vain vähän suojaa. Sen sijaan enduro-malli vaatii melkoisen paljon huoltoa ja huolenpitoa.
Pyörän alueet, jotka eniten altistuvat kulumiselle ja vaurioille ovat seuraavat:
- Takahaarukan alaputki voimansiirron puolella voi kulua ketjujen osuessa siihen töyssyjä ylitettäessä, erityisesti maastossa. Vaikkakin on yleisempää, että ketjut putoavat eturattaan hammaspyörältä ja tippuvat takahaarukan alaputkelle.
- Keskiön alue. Kun ketjut irtoavat eturattaan hammaspyörältä ja tippuvat sisäänpäin, lopeta polkeminen välittömästi estääksesi niiden takertumisen rungon ja eturattaan hammaspyörän väliin. Jos jatkat polkemista, voi hiilikuiturungon rakenne vaurioitua. Maasto-, gravel- ja cyclocross-pyöräilyssä vaurioita voi myös aiheuttaa kiekosta roiskuva lika. Kun mutaa on teillä hyvin paljon, voi se hidastaa kiekkoa ja naarmuttaa keskiötä.
- Kaapelien hankautuminen. Monissa nykyajan pyörissä on sisäiset kaapelireititykset, mutta toisissa kaapelit ovat yhä ulkopuolella ja voivat näin ollen hangata runkoa vasten. Kosketuspinnat pitäisi suojata runkotarroilla/kolhusuojilla tai kaapelikiinnikkeillä.
- Alaputki. Tämä alue kuluu ja vaurioituu erityisesti maastopyöräilyn alalajeissa etukiekon syöstessä siihen hienojakoista soraa tai kiviä. Mitä rankempi maasto, sitä paremman suojauksenkin tulee olla.
- Vaakaputki. Tätä aluetta voivat vaurioittaa ohjaustanko tai vaihdevivut ja jarrukahvat. Jos joudut kolariin tai pyörä kaatuu, voi vaakaputki naarmuuntua, kolhiintua tai lommoutua pahasti.
- Bikepacking-tavaratelineet, lokasuojat ja muut runkoon kiinnitettävät lisävarusteet voivat kuluttaa maalipintaa ja vaurioittaa pyörän runkoa, jos niitä käytettäessä ei ole varovainen. Käytä siis runkotarroja tai -teippiä.
Itse asiassa mikä tahansa rungon osa voi vaurioitua jollain tavalla. Siksi markkinoilla onkin saatavilla täydellisiä pyöränsuojaussettejä, jotka kiinnitetään runkoon toimimaan eräänlaisina suojakilpinä. Suosittelemme niitä lämpimästi, jos harrastat maastopyöräilyn alalajeja ja haluat pitää pyöräsi parhaassa mahdollisessa kunnossa. Jos haluat yksinkertaisesti suojata rungon kaapelien hankauksen aiheuttamilta vaurioilta tai keskittyä joihinkin tiettyihin alueisiin, voit hankkia tarrasettejä. Muita saatavilla olevia vaihtoehtoja ovat kumiset kaapelisuojat, neopreenista valmistetut takahaarukan alaputken suojat, kovasta muovista valmistetut suojat jne.
Puhdista ja siisti rungon pintaa
Hiilikuiturungon puhdistaminen on suhteellisen yksinkertaista. Käytä lämmintä vettä, saippuaa ja pehmeää harjaa. Ennen kuin levität rasvanpoistoainetta, varmista, että se sopii käytettäväksi hiilikuitupyörille, koska kaikki eivät sovi.
Jos hikoilet runsaasti ja pyöräilet paljon sisäharjoitusvastuksella, puhdista ja kuivaa pyörä hyvin välttääksesi suolan ja hien happamuuden aiheuttamaa korroosiota, erityisesti rakosissa ja ruuveissa.
Kuivatessasi pyörää tarkasta runko vaurioiden varalta. Huomioi, tarttuuko kuivaukseen käyttämäsi liina jonnekin. Jos havaitset lohkeaman, naarmun tai halkeilua, levitä sille kirkasta kynsilakkaa estääksesi sitä leviämästä.
Asianmukainen kunnossapito ja osien asennus
Jos toimit itse pyöräsi mekaanikkona, korjaat sen hajonneita osia ja asennat uusia, niin ota huomioon seuraavat suosituksemme:
- Älä kiinnitä runkoa pyöränhuoltotelineeseen puristimilla. Käytä kiinnittämiseen satulatolppaa ja jos satulatolppakin on valmistettu hiilikuidusta, varmista, ettei puristin ole liian tiukalla.
- Käytä oikeita työkaluja kutakin pyörän osaa varten. Käytä ennen kaikkea momenttiavainta suorittaaksesi suositellun kiristämisen.
- Käytä valmistajien suosittelemia voiteluaineita ja asennustahnoja kullekin komponentille sekä kullekin rungon alueelle.
Jos et omista oikeita työkaluja, eikä sinulla ole hajuakaan pyörän mekaniikasta, vie pyörä korjaamolle säästääksesi sekä aikaa että vaivaa.
Tarkastus ja korjaus
Pyörän kuivauksen yhteydessä tapahtuvan rutiinitarkastuksen lisäksi suosittelemme tekemään huolellisemman tarkastuksen aika ajoin – erityisesti, jos alat kuulla sellaisia ääniä, joita et ole ennen havainnut. Ne voivat kuulua pyörän komponentistakin, mutta on aina parempi olla hieman liian varovainen. Hiilikuitu ei kestä ikuisesti ja joskus jokin voi mennä pieleen valmistus- tai laaduntarkastusprosessissa. Siksi rungon takuuajan ja takuun ehtojen tunteminen on tärkeää.
Kun kaadut, törmäät toisen kulkuneuvon kanssa tai joudut muuhun merkittävään onnettomuuteen, eikä pyörässä ole näkyviä vaurioita, on sen käyttö silti parasta lopettaa ja viedä hiilikuitupyörien asiantuntijalle perusteellista tarkastusta varten. Toisin kuin metallipyörien tapauksessa, saattavat hiilikuiturungon vauriot jäädä huomaamatta jopa harjaantuneelta silmältä ja voivatkin ilmetä yllättäen. Jos pätevä ammattilainen löytää todisteita vaurioista, osaa hän yleensä kertoa, onko niiden korjaaminen mahdollista, kuinka paljon se tulisi kustantamaan ja millainen lopputulos tulisi olemaan. Monissa tapauksissa korjaukset eivät ole kannattavia, vaan järkevämpää on vaihtaa runko uuteen.