Pyörän säätöjen tekeminen kotona käyttäen apuna vain ja ainoastaan vinkkejä vaikkapa tämän tyyppisestä blogipostauksesta voi olla melkoista sähläystä ja sillä voi olla jopa kauheita seurauksia. Onneksemme maailma on kuitenkin pullollaan kaikenlaisia helposti saatavilla olevia teknologioita, joiden avulla pyörän säädöt voi hoitaa itse ja vieläpä nopeasti ja pienellä rahamäärällä. Jos ammattilaisen tekemä pyörän säätäminen tuntuu palveluna liian kalliilta tai jos haluat vain kokeilla suorittaa perusvaiheet itse, jatka lukemista. Listaamme muutamia sovelluksia ja videotutoriaaleja, joiden avulla voit hoitaa homman omin käsin.
Mitä tarvitset?
Mittanauhan, pyörän, älypuhelimen, tripodin tai jonkin jalustan, jolla pidät puhelintasi paikoillaan sekä tiettyjä sovelluksia varten sisäharjoitusvastuksen pitämään pyörän tiukasti paikoillaan.
Kehon mitat
Kannattaa aloittaa mittaamalla keho mittanauhalla. Mittojen tulisi sisältää koko kehon pituus, jalan pituus sisäreidestä mitattuna sekä käsien pituus. Tarvitset näitä kolmea yksinkertaista mittaa tiettyjä sovelluksia ja YouTube-tutoriaaleja varten.
Sovellukset pyörän säätämiseen
Muista, että vaikka nämä sovellukset voivatkin olla erittäin hyödyllisiä ja jotkin niistä myös melko tarkkoja, eivät ne korvaa oikeaa ammattilaisen tekemää pyörän säätämistä. Jos koet minkäänlaisia kipuja tai epämukavia tuntemuksia pyörän selässä, tai jos kaipaat personoidumpia säätöjä, suosittelemme kääntymään suoraan ammattilaisen puoleen. Jos kuitenkin päätät luottaa sovelluksiin, on saatavillasi paljon vaihtoehtoja joko Androidille tai iOSille tai molemmille. Olemme koonneet tähän parhaat:
MyVeloFit: Jos kaipaat sellaista sovellusta, joka antaa sinulle tuloksia, jotka ovat niin lähellä biomekaanista analyysiä kuin mahdollista, olet löytänyt etsimäsi – se on MyVeloFit. Sen loivat ammattilaiset mielessään tietty tavoite, joka oli tehdä dataan perustuva pyörän säätäminen saataville ja helpoksi kaikille, jotta kuka tahansa voi arvioida omaa tilannettaan ja tehdä säätöjä käyttäen omaa henkilökohtaista dataansa.
Saadaksesi eniten irti tästä sovelluksesta, tarvitset pyörän ja sisäharjoitusvastuksen, kameran tai älypuhelimen itsesi kuvaamiseen sekä tripodin tai vastaavan pitämään puhelimesi paikoillaan.
Tämä sovellus opastaa sinut prosessin läpi, aloittaen liikkuvuutesi ja notkeutesi arvioinnilla. Sitten se analysoi ajoasentosi antaen sinulle yksityiskohtaisen raportin tarvittavine säätöineen. Kun olet tehnyt nämä säädöt, arvioi sovellus ne uudelleen ja toistaa prosessin, kunnes se löytää juuri ne säädöt, jotka sopivat tarpeisiisi parhaiten.
Voit testata sitä ilmaiseksi muutamien sen ominaisuuksien ollessa lukittuina, ja jos todella haluat ottaa siitä kaiken hyödyn irti, on saatavillasi kaksi maksullista tilausvaihtoehtoa. 35 $:n kertamaksulla saat Enthusiast-tilauksen, jolla saat 2 viikon käyttöoikeuden yhdelle pyörälle. Kaikki ominaisuudet eivät ole saatavilla tässä versiossa. 75 $:lla saat Pro-tilauksen. Tämä on vuotuinen tilaus, jolla voit halutessasi säätää useita eri pyöriä.
Bike Fast Fit: Tämä sovellus on saatavilla ainoastaan iOS-käyttöjärjestelmille, ja tarjolla on kaksi maksullista tilausvaihtoehtoa. Perusversio maksaa 4,99 $ vuodessa tai 0,99 $ kuukaudessa ja tilauksen voi aloittaa 7 päivän ilmaisella kokeilujaksolla. Tarvitset sisäharjoitusvastuksen ja tripodin puhelimellesi. Kuvaa itseäsi polkemassa pyörää ja lataa video sovellukseen pyörän, liikkeen ja ajoasennon arviointia varten. Sovellus luo raportin kaikkine suositelluine säätöineen. Elite-versio tarjoaa perusteellisemman analyysin vain hintaan 9,99 $, ja onkin harkitsemisen arvoinen vaihtoehto.
Bike Fit Calculator: Tämä sovellus on täysin ilmainen ja saatavilla ainoastaan Android-käyttöjärjestelmille. Kyseessä on kenties listamme yksinkertaisin sovellus, joka tarjoaa vähemmän kustomointivaihtoehtoja ja vähemmän perusteellisia raportteja, mutta on tarpeeksi perussäätöjä varten. Valitse pyörän tyyppi, syötä kehosi ja pyöräsi mitat ja anna sovelluksen tehdä työt puolestasi. Tämän jälkeen se antaa ehdotuksia siitä, mitä säätöjä voisit tehdä.
Roadie Bike Fit: Tämä sovellus maksaa 4,99 $ ja on saatavilla vain Android-käyttöjärjestelmille. Hinnan lisäksi parasta siinä on se, ettet tarvitse sisäharjoitusvastusta pitämään pyörää paikoillaan. Sen tarvitsee vain olla tasaisella pinnalla. Ota kuva pyörästä, jotta sovellus voi itse laskea mitat ja ota sitten toinen kuva sinusta istumassa satulassa noudattaen sovelluksen ohjeita. Näin sovellus saa mitat, jotta se voi analysoida ne ja ehdottaa tarpeellisia säätöjä.
YouTube-tutoriaalit
YouTube on erinomainen paikka etsiä tutoriaaleja kaikenlaisista aiheista, mukaan lukien pyörän säätöjen tekemisestä. Sieltä löytyy videotutoriaaleja aina satulan korkeuden säätämisestä klossien asentoon. Tärkeintä on löytää luotettavia videoita sekä tietenkin sellaisia, joiden ohjeet ovat selkeät ja helposti noudatettavat. Tässä loistava esimerkki Specialized University -kanavalta. Siinä käydään läpi kaikki välttämättömät säädöt selkeine selityksineen:
Katso seuraavat kaksi videota nähdäksesi, kuinka laittaa klossit paikoilleen:
Tarjolla on niin paljon sisältöä ja niin monelta sisällöntuottajalta, että joskus ehdotusten ja menetelmien määrä voi johtaa vain hämmennykseen – sekä pahimmassa tapauksessa kipuihin tai jopa vammoihin sekä ajan hukkaamiseen. Tämä on asia, johon Chris Miller paneutuu seuraavalla videolla tehden varsin järkeenkäyvän yhteenvedon: ammattilaisen tekemä pyörän säätö voi olla jokseenkin kallis, mutta se on sen arvoista, eikä pelkästään siksi, että säästät paljon aikaa, vaan myös siksi että neuvot ja parannusten seuranta, jonka saat ammattilaiselta, voivat ratkaista monia kysymyksiä, joita sinulla saattaa olla.
Säädöt ja seuranta
Ei väliä, käytitkö sovellusta vai noudatitko videotutoriaalin ohjeita, täytyy sinun testata pyörää heti joka ikisen säädön jälkeen tarkistaaksesi, oletko tehnyt ne oikein. Tämän lisäksi sinun on tarkkailtava itseäsi muutaman päivän tai viikon ajan säätöjen tekemisen jälkeen seurataksesi, ovatko säädöt sinulle sopivia sekä huomioidaksesi, koetko pyöräillessä tai sen jälkeen minkäänlaista epämukavuutta tai kipuja. Nämä tiedot voivat auttaa sinua tekemään tarkempia säätöjä tai perumaan jo tekemiäsi muokkauksia.
Yhteenvetona: Muista, että itse suoritettu pyörän säätöjen tekeminen voi olla hyvin hyödyllinen joissain tapauksissa, mutta sitä ei tulisi pitää ammattilaisen tekemää säätöä korvaavana toimenpiteenä. Jos sinulla on tiettyjä ongelmia pyöräilyasentosi kanssa tai kipuja pyöräillessäsi tai jos haluat mukautetummat säädöt suorituskykyäsi parantaaksesi, suosittelemme kääntymään ammattilaisbiomekaanikon puoleen. Pyöräilijälle se on paras investointi itseensä, jonka voi tehdä.