Jos haluat jatkaa pyöräilyä myös kylmien ja huonojen säiden saavuttua, on eräs vaatekappale, jota ilman ei yksinkertaisesti pärjää: hyvät talvi-bib-housut. Niitä käytetään yleisimmin kylmimpien kausien aikana, mutta riippuen asuinpaikastasi ja kylmyydensietokyvystäsi voit todennäköisesti käyttää niitä suurimman osan syksystä ja alkukeväästä.
Jos et ole koskaan aiemmin käyttänyt bib-housuja, pyörii mielessäsi varmaankin paljon kysymyksiä. Älä kuitenkaan huoli – tässä blogipostauksessa yritämme vastata yleisimpiin. Aloitetaanpa!
Mitkä ovat talvi-bib-housut?
Ne ovat lämpimät housut, jotka on valmistettu pehmeästä ja lämpimästä kankaasta. Käyttömukavuuden lisäksi ne tarjoavat lämpöeristystä sekä suojaa kylmyydeltä ja tuulelta aina vyötäröltä nilkkoihin saakka.
Millaisia bib-housuja on olemassa?
Jaoteltuna sen mukaan, onko ne varusteltu säämiskällä ja henkseleillä vai ei:
- Bib-housut sekä säämiskällä että henkseleillä. Yleisin tyyppi.
- Bib-housut henkseleillä, mutta ilman säämiskää. Näitä käytetään yleensä säämiskällä varustettujen bib-shortsien yllä.
- Pyöräilytrikoot säämiskällä, mutta ilman henkseleitä. Nämä eivät ole erityisen yleiset pyöräilijöiden keskuudessa.
Jaoteltuna sen mukaan, kuinka paljon lämpöeristystä kangas tarjoaa:
- Syys- tai kevätkäyttöön tai viileämpiin kesäkeleihin tarkoitetut. Tarjoavat suojaa 10–15 °C:een lämpötiloissa.
- Talvikäyttöön tarkoitetut. Tarjoavat suojaa 0–10 °C:een lämpötiloissa.
- Äärimmäisen kylmiin olosuhteisiin tarkoitetut. Suositeltu alle 0 ºC:n asteen lämpötiloihin.
Kannattaa ottaa lämpötilavälit ohjenuoraksi bib-housuostoksilla, sillä vuodenajat ovat vain havainnollistavia. Syyssää Helsingissä on luonnollisesti huomattavasti viileämpi kuin vaikkapa Espanjan Barcelonassa.
Tietenkin tarjolla on myös naisten malleja heitä varten suunnitelluin muotoiluin, henkselein ja säämisköin.
Pyöräilytrikoot henkseleillä vai ilman?
Valitse aina pyöräilytrikoot, jotka on varustettu henkseleillä, ellei sitten ole jotain erityistä syytä, jonka vuoksi et voi niitä käyttää. Henkselit takaavat paremman istuvuuden ja tuen ehkäisten säämiskää liukumasta alas tai liikkumasta.
Pyöräilyhousujen, jotka eivät sisällä henkseleitä, täytyy olla varustettu vyötärön kuminauhalla ja/tai kiristysnyöreillä, jotta trikoot eivät valuisi alas pyöräilemisen aikana. Tämäntapaisia kiinnitysmenetelmiä tai lisätukea tuovia ominaisuuksia täytyy yleensä pitää tiukalla ja ne tekevät vaatteesta melko epämukavan.
Henkselit tuovat myös ekstraeristystä auttaen pitämään koko keskivartalon alueen lämpimänä.
Bib-housut säämiskällä vai ilman?
Säämiskällä, eli pehmusteella varustetut bib-housut ovat mukavammat, yksinkertaisemmat ja käytännöllisemmät, mutta kyse on kuitenkin hyvin henkilökohtaisesta päätöksestä. Jotkut pyöräilijät käyttävät pehmustamattomia bib-housuja säämiskällisten bib-shortsien päällä, sillä näin he voivat yksinkertaisesti laittaa ne jalkaan ja ottaa pois milloin tahansa. Kuten mainittua, tämä on henkilökohtainen valinta.
Pidä kuitenkin mielessä seuraavat vinkit:
Miksi tarvitsisin talvi-bib-housut?
Syyt ovat seuraavanlaiset:
- Pitääksesi koko alaselkäsi ja vatsasi lämpimänä.
- Suojataksesi polviasi alhaisilta lämpötiloilta.
- Suojataksesi jalkojasi tuulelta, kylmyydeltä ja mallista riippuen myös mahdollisesti sateelta.
- Vähemmän saumoja ja henkseleitä kuin silloin, kun käytät säämiskättömiä bib-housuja säämiskällisten bib-shortsien päällä.
- Ne ovat lämpimämmät ja mukavammat, joten voit tehdä pitkäkestoisempia pyöräilyreissuja ja jos haluat, pyöräillä nopeammin ja pidemmälle.
Kuinka valita oikeat talvi-bib-housut?
Kuten aina muistuttelemme, on jokainen pyöräilijä erilainen. Kaksi samassa kaupungissa asuvaa pyöräilijää voi reagoida hyvin eri tavoin kylmään tai kuumaan säähän. Tästä syystä päätökseesi vaikuttaakin se, millainen kylmänsietokyky sinulla on.
Akklimaatio eli sopeutuminen tietyn alueen lämpötiloihin vaikuttaa myös. Esimerkiksi Kanariansaarten talvessa monet paikalliset pyöräilijät käyttävät bib-housuja, kun taas turistit tapaavat käyttää bib-shortseja.
Pyöräilytreeniesi tahti ja intensiteetti sekä tietenkin myös henkilökohtaiset mieltymyksesi vaikuttavat merkittävästi.
Siksi ensimmäisenä kannattaakin pysähtyä miettimään asuinpaikkasi ilmastoa sekä sitä, minkätyyppinen pyöräilijä olet.
Tässä kuitenkin pääominaisuudet, jotka sinun tulisi ottaa huomioon bib-housuja valitessasi:
- Kangas. Tämä on bib-housujen tärkein elementti, sillä siitä riippuvat niin oikea istuvuus kuin suojaus kylmyydeltä, tuulelta ja vedeltä. Nämä saavutetaan käyttämällä hyvin joustavia teknisiä kankaita eri painoineen ja ominaisuuksineen:
- Eristävä kangas. Talvikäyttöön tarkoitetuissa bib-housuissa tulisi olla vähintään yhdentyyppinen vuorikangas, joka tarjoaa lämpösuojaa kylmyyttä vastaan.
- Tuulenpitävä kangas. Suoja jäätävää tuulta vastaan, joka puhaltaa tietyissä kolkissa maailmaa tiettyihin aikoihin vuodesta. Tällainen kangas voi peittää koko housut tai pelkät paneelit kriittisimmillä alueilla.
- Vedenkestävä tai vettä hylkivä kangas. Sisältää DWR-pinnoitteen (durable water repellent -pinnoite), joka estää tihkusadetta tai roiskeita läpäisemästä kangasta ja kastelemasta bib-housuja läpimäriksi. Se ei tee bib-housuista 100-prosenttisen vesitiiviitä, sillä täyden vedenpitävyyden aikaansaamiseksi jouduttaisiin tinkimään joustavuudesta ja hengittävyydestä.
- Säämiskä. Tarkasta valmistajan ohjeet ja valitse itsellesi sopiva tyyppi sen perusteella, kuinka paljon aikaa tulet viettämään satulassa. Hyvän säämiskän tulisi lisätä ajomukavuutta vähentämällä kehon painosta aiheutuvaa painetta, vaimentamalla ajamisen aiheuttamaa tärinää ja vähentämällä hankautumista polkemisen aikana. Naisten tulisi käyttää bib-housuja, jotka on varustettu naisia varten suunnitelluilla säämisköillä.
- Henkselit. Niiden tulisi olla joustavat, mutta tarpeeksi jämäkät pitämään bib-housut ylhäällä ja säämiskän paikoillaan. Yläosa ja selän alue tulisi olla valmistettu hengittävästä materiaalista, sillä alla pidetään aluspaitaa ja ylle puetaan talvitakki tai pitkähihainen pyöräilypaita.
Naisten talvi-bib-housut on varustettu erityisesti muotoilluilla henkseleillä mukautumaan naisvartaloon.
- Istuvuus ja koko. Bib-housujen on tarkoitus olla napakat ja istua ihonmyötäisesti. Niiden ei tule olla liian tiukat, sillä tällöin ne rajoittaisivat liikkumanvapautta, mutta niiden ei tulisi olla liian löysätkään. Joten ota mittasi ja tarkasta valmistajan koko-opas ennen pyöräilytrikoiden ostopäätöstä. Koot ovat universaaleja, mutta kehomme eivät, joten vaikka kankaat ovatkin joustavat, on pieni virhemarginaali aina olemassa.
- Heijastavat yksityiskohdat. Tämä on ensiarvoisen tärkeä elementti tullaksesi nähdyksi ja ajaaksesi teillä turvallisesti. Heijastavat yksityiskohdat muodostuvat yleensä logosta tai brändin nimestä, joka on sijoitettu jalan takaosaan pohkeiden tasolle tai housujen sivuille.
Miten pissaaminen onnistuu bib-housuja käytettäessä?
Lopetetaanpa tämä kysymys-vastaus-tuokio aiheella, jota kävimme läpi jo julkaisussamme koskien naisten bib-shortseja. Ongelma on yhä sama. Miehille homma on hieman helpompi, sillä bib-housujen kangas on hyvin joustavaa, joten he voivat vain vetää etuosan alas ja hoitaa asiansa.
Naisille asia on hieman monimutkaisempi ja vaikka tarjolla onkin monia vaihtoehtoja, on helpointa riisua talvitakki tai pyöräilypaita, laskea henkselit ja vetää bib-housut alas.
Mitä suurempaan hätään tulee, ovat kaikki sukupuolet samalla viivalla, tarvitsi meidän pitää vessatauko yhtä kovasti kuin Tom Dumoulinin tai ei.