Puhtaat ja kunnolla öljytyt ketjut paitsi ehkäisevät voimansiirron komponenttien kulumista (jotta pyörä toimii tehokkaammin ja säästät sekä aikaa että rahaa), voivat myös auttaa tekemään matkanteostasi nopeampaa. Valitettavaa kyllä, eivät useimmat pyöräilijät juurikaan kiinnitä huomiota ketjujensa huoltoon.
Tässä blogijulkaisussa käymme läpi ketjujen huollon toista vaihetta: voitelua. Mutta ennen kuin sukellamme aiheen pariin, varmista, että olet ensin puhdistanut ketjusi perinpohjaisesti. Likaiset ketjut saavat mudan tarttumaan voiteluaineeseen ja luovat hankaavan “tahnan”, joka saattaa vaurioittaa paitsi itse ketjuja, myös muita voimansiirron komponentteja.
Markkinoilta löytyy jos jonkinlaisia voiteluaineita, ja juuri oikeanlaisen valitseminen on erittäin tärkeää, minkä vuoksi tehtävään ryhtyminen saattaa tuntua jo lähtökohtaisesti lannistavalta. Älä kuitenkaan huoli, sillä seuraavaksi luomme katsauksen eri ketjuvoiteluaineiden kategorioihin ja valitsemme kustakin parhaat.
Voiteluainetyypit
Kuivien olosuhteiden voiteluaine
Tämän tyyppiset voiteluaineet on tarkoitettu käytettäviksi kuivissa ilmasto-olosuhteissa. Voiteluaine on äärimmäisen kevyttä ja pitää sisällään yhdistelmän öljyjä, jotka on varustettu nesteellä tai liuottimella, joiden tarkoitus on mahdollistaa se, että voiteluaine pääsee kunnolla pinnoittamaan ketjujen välilevyt, tapit ja telat. Tätä voiteluainetta käyttämällä saa suhteellisen puhtaat ketjut ja hyvän suorituskyvyn. Siitä huolimatta voimakkaan myrskyn tai pelkän pyörän pesun jälkeen joudut puhdistamaan ketjut uudelleen ja levittämään jälleen voiteluainetta.
Suosituksemme: Smoove Chain Lube
Kosteiden olosuhteiden voiteluaine
Kosteiden olosuhteiden voiteluaineet on tarkoitettu käytettäviksi kosteissa ilmasto-olosuhteissa. Niiden koostumus muistuttaa joko paksua öljyä tai kevyemmän tyyppistä rasvaa. Ne pysyvät ketjuilla kauan ja kestävät jopa rankkasadetta, mutta niistä voi toisaalta tulla oikeita likamagneetteja. Ota huomioon, että kosteiden olosuhteiden voiteluaineet voivat olla melko sotkuisia, eivätkä ainoastaan levitysvaiheessa, vaan myös silloin, kun ne joutuvat kosketuksiin käsien, jalkojen tai pyöräilysukkien kanssa.
Suosituksemme: Muc-off Bio Wet Lube
Vahapohjainen voiteluaine
Vahapohjaiset voiteluaineet ovat käyneet yhä suosituimmiksi, sillä ne ovat tarpeeksi monipuolisia toimiakseen sekä kosteissa että kuivissa ilmasto-olosuhteissa. Tämän tyyppisen voiteluaineen koostumus koostuu puhdistetuista vahahiukkasista, jotka emulgoituvat kantonesteessä. Tämä neste auttaa hiukkasia saavuttamaan ketjujen jokaisen kolon, jonka jälkeen se haihtuu jättäen jäljelle pelkän vahan. Tämä vaha päällystää ketjut hyvin ja pitää ne suojattuina, ja lika kiinnittyy niihin epätodennäköisemmin.
Saadakseen täyden tehon irti vahapohjaisista voiteluaineista, on kuitenkin ensiarvoisen tärkeää poistaa kaikki rasvan tai vanhan voiteluaineen jäämät ensin varmistaen, että ketjut ovat niin puhtaat ja kuivat kuin mahdollista.
Suosituksemme: Squirt Chain Lube
Uppovahaus
Tässä menetelmässä käytetään puhdistettua vahaa. Vaha täytyy sulattaa kattilassa, minkä jälkeen ketjut upotetaan siihen kokonaan, jolloin jokainen ketjujen sopukka täyttyy nestemäisellä vahalla. Menetelmän käyttäjän tulee varmistua siitä, että ketjut päällystyvät vahalla täysin ja nostaa ne sitten vahasta jättäen ne kuivumaan. Kuivuttuaan vaha voitelee ketjujen liikkuvat osat, eikä lika tartu niihin. Kun ketjut on asetettu takaisin paikoilleen, tuntuu polkeminen muutaman polkaisun ajan hieman kankealta, mutta kulku muuttuu sujuvaksi vain minuuteissa, ja vaha vähentää myös kitkaa. Ketjut ovat nyt huomattavasti tehokkaammat kuin aiemmin.
Tämä menetelmä on melko kallis, ja koska se vaatii putipuhtaat ketjut, saatetaan ne joutua pesemään ultraäänipesurilla tai suorittamaan perinpohjaisempia rasvanpoistotoimenpiteitä. Kun ketjut on vahattu, tarvitsevat ne sekä koko voimansiirto vain vettä puhdistuakseen. Tämän menetelmän ansiosta ei ketjuja mitä todennäköisimmin tarvitse voidella seuraavaan 800–1 000 kilometriin.
Suosituksemme: Silca Secret Chain Blend
Keraaminen voiteluaine
Tämä uusi keraamisten voiteluaineiden sukupolvi eri materiaaleista valmistettuine mikropartikkeleineen on tarkoitettu vähentämään kitkaa ja kulumista, mutta tuotteet tapaavat olla melko kalliita.
Tutkimukset näiden voiteluaineiden kitkan vähentämisestä ja pitkäkestoisuudesta vaikuttavat olevan liian hyviä ollakseen totta, ja testeissä on saatu ristiriitaisia tuloksia. Ottaen huomioon keraamisten voiteluaineiden hinnat, emme suosittele niitä arkikäyttöön. Ne ovat silti hyvä vaihtoehto, jos päällimmäisenä tavoitteena on parantaa pyörän suorituskykyä ja säästää energiaa vähentämällä kitkaa.
Suosituksemme: absoluteBlack GraphenLube
Minkä tyyppistä voiteluainetta minun kannattaisi käyttää?
Sopivan voiteluaineen valinta riippuu useista tekijöistä, kuten pyörän tyypistä, pyöräilytyylistä ja alalajista, ilmasto- ja maasto-olosuhteista sekä siitä, kuinka paljon aikaa on valmis käyttämään ketjujen huoltotoimenpiteisiin.
Jos ajaa normaalisti mutaisissa ja kosteissa maastoissa, tarvitsee voimakkaamman voiteluaineen, joka on myös vedenkestävä. Kuivissa maastoissa kevyempi voiteluaine riittää hyvin. Vaikka vahapohjaiset ja keraamiset voiteluaineet takaavatkin puhtaamman ja kestävämmän lopputuloksen, ovat ne kalliimpia ja vaativat etukäteisvaiheita, joissa ketjut valmistellaan voitelua varten. Toisaalta niiden levittäminen on yleensä helpompaa ja niistä saadaan samanlaisia tuloksia, kuin muista prosesseista, kuten uppovahaamisesta. Uppovahaaminen ei sovi pyöräilijöille, joilla on käytössään pieni budjetti tai vain vähän aikaa.
Henkilökohtainen suosituksemme kaikentyyppisille pyöräilijöille on suhteellisen edullinen vahapohjainen voiteluaine, kuten vaikkapa Squirt-merkin tuote.
Kuinka voiteluainetta käytetään?
Annostele vain pieni tippa kuhunkin telaan, älä koskaan rataspakkaan tai kampisarjaan. Tämän jälkeen siirrä voimansiirto taakse, jotta voiteluaine pääsee tunkeutumaan teloihin. Anna sen vaikuttaa 10–15 minuuttia, kunnes kantoneste haihtuu ja pyyhi tämän jälkeen ylimääräiset voiteluaineet liinalla. Vaikka liian vähäinen voiteluaineen käyttö on huono homma, sillä voiteluaine ei pääse tällöin kunnolla tunkeutumaan ketjulenkkeihin, saa liian suuren voiteluainemäärän käyttäminen vieläkin negatiivisemman vaikutuksen aikaan, sillä onhan se oikea likamagneetti.
Ovatko kalliit voiteluaineet rahansa arvoisia?
Tämä riippuu toki tuotteesta, mutta nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että mitä korkeammalla suorituskykyasteikolla ollaan, sitä nopeammin hintakin nousee verrattuna tuotteen mukanaan tuomiin hyötyihin.
Vaikka korkealaatuiset voiteluaineet voivat vähentää kitkaa hieman paremmin kuin tavalliset voiteluaineet, kannattaa muistaa, että kitka vähenee silti huomattavasti myös edullisemmilla vaihtoehdoilla. Tämä tarkoittaa sitä, että kalliimpien vaihtoehtojen tuomat 1–2 %:n marginaaliset hyödyt eivät ehkä ole hinnan arvoisia, ainakaan useimpien pyöräilijöiden kohdalla.
Huippuluokan voiteluaineet, kuten esimerkiksi Silcan, absoluteBLACKin ja CeramicSpeedin tuotteet erottuvat joukosta, mitä tulee suorituskyvyn ja polkemisen pehmeyden parantamiseen. Pyöräillessä täysin hiljainen voimansiirto saattaa saada pyöräilijän tuntemaan, kuin hän polkisi nopeampaa, vaikkakin tämä saattaa olla pelkkää mielikuvituksen tuotetta. Totta kuitenkin on, että ääni vihjaa voimansiirrossa olevan jonkin verran kitkaa, ja mitä suurempi hankaus, sitä huonompi suorituskyky. Ei kannata myöskään unohtaa, että näillä kalliilla premium-voiteluaineilla on toki monia etuja, mutta ne vaativat monimutkaisemman huoltoprosessin ja enemmän huomiota.
Kaiken kaikkiaan kunnollisen voiteluaineen valinta ja sen oikeanlainen käyttö voi tuoda merkittävästi lisähyötyä. Eri tyyppisillä voiteluaineilla on tietyt etunsa, mutta on hyvä muistaa, että huolimatta käytetyn voiteluaineen tyypistä, voi ketjujen likaisuus merkittävästi vähentää niiden suorituskykyä ja lyhentää niiden käyttöikää. Ketjujen pitäminen puhtaina ja hyvin voideltuina on ensiarvoisen tärkeää, jotta voidaan taata pyörän optimaalinen suorituskyky sekä miellyttävä pyöräilykokemus.