Markkinoilta löytyy paljon unisex-pyöräilyvaatteita, mutta naisten ja miesten välillä on kuitenkin myös monia fyysisiä eroavaisuuksia. Tämän vuoksi naispyöräilijät, jotka etsivät parasta aluskerrosta pyöräilyyn, joka myös mukautuisi täydellisesti naisvartaloon, tarvitsevat tuotteen, joka on suunniteltu erityisesti heitä varten. Aluskerrokset on suunniteltu auttamaan kehon lämpötilan säätelyssä, kiitos niiden optimaalisen hengittävyytensä. Ne on myös valmistettu materiaaleista, jotka siirtävät hikeä ja kosteutta pois iholta pitääkseen sen kuivana.
Mainitsimmekin jo kaksi neljästä tärkeimmästä tekijästä, jotka ottaa huomioon aluskerrosta valitessa. Neljä tärkeintä ovat:
- Istuvuus
- Materiaalit
- Hihan tyyppi
- Tärkeimmät yksityiskohdat ja viimeistely.
Istuvuus
Naisille tarkoitetuissa aluskerroksissa on tietty muoto, joka on räätälöity naisvartalon kurveihin. Jos rintasi eivät ole suuret ja olet hyvin hoikka, saattaa unisex-mallinen aluspaita olla OK. Ei kuitenkaan väliä rintojen tai lantion koolla, sillä naisille tarkoitettu aluskerros tarjoaa naiskäyttäjälle aina enemmän käyttömukavuutta ja liikkumanvapautta.
Oikea koko on ensiarvoisen tärkeä asia. Naisten mitoitukset ovat unisex-kokoja pienemmät. Jos olet kahden koon välissä, valitse pienempi, sillä kangas on hyvin joustavaa ja venyy helposti istumaan kehosi muotoihin.
Ihoa myötäilevä istuvuus ja oikea koko mahdollistavat paitsi sen, että aluskerros hoitaa hommansa, mutta nämä seikat ovat ensiarvoisen tärkeitä myös muista syistä. Niiden ansiosta vaate ei rypisty tai ryttäänny bib-shortsien, pyöräilypaidan tai takin alle. Rypistyminen tuntuu epämukavalta, voi aiheuttaa hiertymiä, eikä se yksinkertaisesti näytä hyvältä.
Materiaalit
Naisten ja miesten mallien materiaaleissa ei ole eroavaisuuksia. Olemme jo puhuneet kolmesta päävaihtoehdosta oppaassamme pyöräilyvaatetuksen aluskerroksiin:
- Synteettiset kuidut joko antibakteerisella tai hajuja estävällä käsittelyllä tai ilman sitä. Ne kuivuvat suhteellisen nopeasti.
- Merinovilla. Luonnon materiaali antibakteerisilla ominaisuuksilla. Merinovillakangas kuivuu hitaammin.
- Merinovillan ja synteettisten kuitujen seos. Erityisen hyvin istuva, kevyt ja nopeasti kuivuva materiaali.
Sirokon naisten pyöräilyaluskerrosten mallistossa on vaihtoehtoja, joissa käytetään kahta ensimmäistä tyyppiä: 100-prosenttista merinovillaa tai synteettisiä kuituja (polyesteri ja elastaani).
Käytetäänpä myös tämä mahdollisuus vastataksemme polttavaan kysymykseen, jonka vastauksen kuuleminen helpottaa takuulla monia naisia ja miehiä:
Kutittavatko merinovillaiset aluskerrokset ihoa?
Ei. Vaikka ne olisivat 100-prosenttisesti merinovillaa, eivät ne ärsytä tai kutita ihoa. Tämä johtuu siitä, että toisin kuin muut villakuidut, on merinovilla hyvin hienoa ja ohutta. Keskivertoinen merinovillakuitu on halkaisijaltaan 16,5–24 mikronia (riippuen lampaan geeneistä, ruokavaliosta, ilmastosta jne.), kun taas muiden lampaiden villa voi olla kaksikin kertaa paksumpaa. Meidän ihmisten hiukset ovat noin 30 mikronin paksuisia.
Merinovillakuitujen ollessa niin hienoja ja ohuita ovat ne myös hyvin joustavia ja mukautuvat hellästi ihoomme, joten ne eivät aiheuta koskaan kutinaa – päin vastoin, merinovilla tuntuu hyvin pehmeältä ja miellyttävältä päällä.
Hihan tyyppi
Miesten ja naisten ylävartalot ja käsivarret ovat anatomisesti erilaiset, joten loogisesti ovat naisten aluskerrosten hihojen koot pienemmät.
Aluskerrokset jaetaan hihan pituuden mukaan kolmeen tyyppiin, jotka ovat:
- Pitkähihainen
- Lyhythihainen
- Hihaton.
Yleisimmistä materiaali- ja hihatyyppiyhdistelmistä muodostuu seuraavat neljä mallia:
- Hihattomat aluskerrokset, jotka on valmistettu mesh-tyyppisestä synteettisestä kankaasta.
- Lyhythihaiset aluskerrokset, jotka on valmistettu mesh-tyyppisestä synteettisestä kankaasta.
- Lyhythihaiset aluskerrokset, jotka on valmistettu merinovillasta tai merinovillan ja synteettisten kuitujen seoksesta.
- Pitkähihaiset aluskerrokset, jotka on valmistettu merinovillasta tai merinovillan ja synteettisten kuitujen seoksesta.
Yllä olevan listan ensimmäistä, kolmatta ja neljättä tyyppiä löytyy saatavilta Sirokon naisten (ja miesten) pyöräilyaluskerrosten valikoimasta.
Tärkeimmät yksityiskohdat ja viimeistely
Seuraavilla ekstraominaisuuksilla on merkitystä. Aloitetaan saumoista. Mitä vähemmän saumoja kankaassa on, sitä parempi. Saumojen täytyy olla myös tasaisia ja sijoitettuna sisäpuolen sijaan ulos ja sellaisiin paikkoihin, joissa ne eivät saa aikaan minkäänlaista epämukavuuden tunnetta tai aiheuta hiertymistä.
Matala ja pyöreä pääntie on optimaalinen kesäaluskerroksia varten, sillä näin se ei pilkota pyöräilypaidan alta. Merinovillaisten aluskerrosten pääntie on hieman korkeampi; se ulottuu hieman solisluun yläpuolelle ekstrasuojaa tarjotakseen.
Valitsitpa minkä hihan pituuden tahansa, niin varmista, että aluskerroksessasi on viistossa kulkeva sauma, joka kulkee kainalosta solisluuhun, eli niin kutsuttu raglan-hiha. Se takaa liikkumanvapauden ja mukautuu paremmin käsivarsien asentoon pyörän selässä ollessa.
Nyt kun tiedät, kuinka valita juuri oikeanlainen naisten aluskerros, niin tutustu pyöräilyvaatetuksen aluskerroksista kertovaan oppaaseemme. Opit muun muassa sen, milloin käyttää kutakin mallia ja kuinka yhdistellä aluskerroksia lyhyt- tai pitkähihaisten pyöräilypaitojen, pyöräilyliivien tai talvitakkien kanssa riippuen vuodenajasta, lämpötilasta sekä kylmän- ja lämmönsietokyvystäsi.