Ensimmäisiä kysymyksiä, joita pyöräilyn aloittamista suunnitteleva miettii, ovat “Minkä kokoisen pyörän tarvitsen?” tai jos kyseessä on koko perheen harrastus “Minkä kokoinen pyörä minun kannattaisi hankkia tyttärelleni?” Joissain tapauksissa vastaus on yksinkertainen, mutta toisissa siihen saattaa olla hieman vaikeampaa vastata. Tämä johtuu siitä, että kuten vaatteiden ja kenkien kohdalla, ei kaikilla pyöräbrändeillä ole yhtä standardikoko-opasta, ja ostaja ottaakin riskin väärän kokoisen pyörän hankkimisesta, ellei hän tarkasta asiaa. Pyörän mitoitukset voivat vaihdella jopa saman merkin pyörissä riippuen pyörän designista ja geometrisista ominaisuuksista sekä käyttötarkoituksesta, johon se on suunniteltu.
Hyvät uutiset kuitenkin ovat ne, että kaikki brändit tarjoavat omat koko-oppaansa, joiden avulla voit valita sopivan koon. Lisäksi jotkin verkkokaupat tarjoavat personoitua apua yksityiskohtaisten kehon mittojen perusteella henkilöille, jotka ovat aikeissa ostaa pyörän.
Vastaamme joka tapauksessa muutamiin usein kysyttyihin kysymyksiin pyörien kokoihin liittyen:
- Minkä kokoisen pyörän tarvitsen?
Nyrkkisääntönä on, että pituutesi määrittää tarvitsemasi koon ja se toimii myös vertailupisteenä tarkastellessasi valmistajien kokotaulukkoja. Useimmat brändit määrittävät rungon koon satulaputken pituuden perusteella. Ne voidaan esittää sentteinä (48, 50, 52…), tuumina (17, 19…) tai kokoina (XS, S, M, L…). Tuumat ovat yleisemmät maastopyörissä, sillä ensimmäiset MTB:t valmistettiin Yhdysvalloissa. Nykyisin useimmat brändit valitsevat kirjaimet numeroiden sijaan pyrkimyksenään standardisoida koot omien malliensa kesken ja tavoitteenaan olla hämmentämättä käyttäjiä. On olemassa eräs perinteinen tapa, joka voi auttaa valitsemaan pyörän koon: standover-korkeuden mittaaminen. Se on pyörän vaakaputken ja haarojesi välinen etäisyys seisoessasi satulan edessä. Etäisyyden tulisi olla 2–5 cm.
- Mitä mittoja tarvitsen oman kokoni selvittämiseksi?
Olemme jo maininneet, että pituus on tärkeä seikka, mutta jos haluat tietää itsellesi sopivan pyörän koon vieläkin tarkemmin, täytyy sinun mitata jalkasi sisäpituus: Ota pois kenkäsi, seiso jalkateräsi ja jalkasi suorina ja mittaa lattian ja haarojesi välinen etäisyys. Voit helpottaa tehtävää asettamalla kirjan jalkojesi väliin. Saadaksesi maastopyöräkokosi kerro tämä mitta 0,21:llä saadaksesi koon tuumina tai 0,54:llä saadaksesi koon sentteinä.Saadaksesi maantiepyöräkokosi kerro tämä mitta 0,665:llä saadaksesi koon sentteinä.
- Mitä, jos mittani ovat kahden koon välissä?
Tässä tapauksessa voit mitata sylimittasi (pituus oikean käden sormenpäistäsi vasemman käden sormenpäihisi mitattuna siten, että kätesi on kohotettu lattian suuntaisiksi olkapäiden korkeudelle ja 90 asteen kulmaan). Jos sylimitta on pidempi kuin oma pituutesi, valitse suurempi ko’oista ja jos se on lyhempi, valitse pienempi. Onneksi tämä ongelma on “helposti” ratkaistavissa käyttämällä pidempää tai lyhempää ohjainkannatinta tai satulatolppaa setback-ominaisuudella tai ilman.
- Ovatko pyörien mitoitukset erilaiset naisille?
Naisten pyörien koko perustuu myös korkeuteen ja tässäkin tapauksessa tulisi noudattaa yleisiä edellä mainittuja suosituksia.
Naisten pyörien runkokoot ovat samat kuin unisex-pyörissä. Jotkut naiset tuntevat olonsa mukavammiksi naisten pyörällä johtuen sen erityisistä rakenneosistaan, geometrisista ominaisuuksistaan sekä hieman pienemmistä renkaistaan, kun taas toiset naiset valitsevat mieluummin unisex-mallin.
- Kuinka valita oikea koko lapsen pyörälle?
On kolme seikkaa, jotka pitää mielessä lasten pyörän kokoa valitessa: lapsen pituus ja ikä sekä se, että lasten pyörissä tuumissa mitattu rengas määrittää polkupyörän koon.Pähkinänkuoressa:
Nuorimmille (2–4-vuotiaille lapsille, jotka ovat 85–105 cm pitkiä) tarjolla on 12-tuumaiset renkaat sisältävä potkupyörä.
Sitten on olemassa 14-tuumaisia pyöriä, jotka sisältävät polkimet ja mahdollisesti apupyörät. Nämä pyörät on suunniteltu 3–6-vuotiaille lapsille, jotka ovat 95–115 cm pitkiä.
Kaksi tuumaa lisää ja kyseessä ovat 16-tuumaiset pyörät, jotka ovat käytännössä samanlaiset kuin edellisenkin kategorian versiot, mutta hieman suuremmat. Ne on tarkoitettu 7-vuotiaille tai alle ja 100–135 cm pitkille lapsille.
Seuraava askel ovat 20-tuumaiset pyörät 6–10-vuotiaille ja korkeintaan 140 cm pitkille lapsille. Näiden mukana ei enää tule apupyöriä.
Viimeinen tarkka koko on 24-tuumainen pyörä yli 9-vuotiaille ja yli 135 cm pitkille lapsille.
- Mitä 26-tuumainen pyörä tarkoittaa?
26-tuumainen pyörä viittaa renkaiden kokoon, ei rungon kokoon. Emme siis puhu pyörän koosta. Sama pätee 27,5- tai 29-tuumaisiin pyöriin. Kaikissa kolmessa tapauksessa puhumme aina maasto- tai hybridipyöristä.
- Onko rungon koolla merkitystä?
Kyllä ja ei. Rungon koko määrittää pyörän kokoa ja vaikka on äärimmäisen tärkeää käyttää oikeankokoista pyörää käyttömukavuutta ja hallittavuutta ajatellen, on myös totta, että on olemassa muita rakenneosia, joita voidaan käyttää säätämään hieman liian pientä tai liian suurta pyörää sopivan kokoiseksi. Säätäminen onnistuu kuitenkin vain hieman. Jos olet kokoa L ei ole järkevää valita S-koon pyörää ja jos olet S- ja M-kokojen välissä, olisi L-koon valitseminen huono päätös.
- Mistä löydän pyörän koon?
Pyörän koko on yleensä maalattu tai liimattu vaakaputkeen tai satulaputkeen. Näkyvillä on kirjain tai sentteinä tai tuumina ilmoitettu numero. Jos sellaista ei löydy, käytä mittanauhaa tarkistaaksesi satulaputken pituuden; tämä on pyöräsi koko.
- Täytyykö jalkojeni yltää maahan?
Jos olet aloittelija, on vastaus tähän kyllä. Suositellaan, että jalat voisi helposti asettaa maahan istuessaan satulalla. Tämä ei ole optimaalisin asento, mutta turvallisin sellainen. Myöhemmin, kun olet kartuttanut enemmän itsevarmuutta ja taitoa, voit kohottaa satulaa siten, että yllät maahan vain varpaillasi.
- Olen itsevarma pyörän selässä. Kuinka korkealle asetan satulan?
Sinun tulisi ottaa yllä mainittu jalkasi sisäpituus ja kertoa se 0,88:lla. Saat keskiön (keskikohta, jossa kammet pyörivät) ja satulan korkeimman pisteen välisen etäisyyden. Voit tehdä tämän myös vanhan koulukunnan tavalla. Nouse pyörän selkään ja paina kantapääsi polkimelle sen alimmassa asennossa. Tässä kohtaa jalkasi tulisi olla lähes täysin suorassa. Jos et ylety siihen, on satula liian korkealla. Jos jalkasi on puolestaan koukussa, täytyy satulaa nostaa.
- En saa ohjeista selkoa, minulla ei ole mittanauhaa, tämä on liian sekavaa, tarvitsen apua…
Mene paikalliseen pyöräliikkeeseen. Kuvaile myyjälle fyysistä kuntoasi (kuntotasoasi, notkeuttasi, vammojasi jne.) ja kerro hänelle mihin tarkoitukseen käytät pyörää. Myyjä voi antaa sinulle neuvoja ja kaupasta riippuen saatat voida kokeillakin useita malleja ja kokoja ennen kuin valitset itsellesi täydellisen.
Jos aiot käyttää pyörään paljon rahaa, on ensiarvoisen tärkeää saada myyjältä opastusta tai teetättää biomekaaninen analyysi. Myyjän avustus ja testaaminen kaupassa ovat ilmaisia, mutta biomekaanisen analyysin hinnat alkavat 100 eurosta.
Lopuksi todettakoon, että rungon oikea koko on tärkeä asia, mutta pyöriä ei kuitenkaan tehdä mittatilaustyönä. Käytön ja kokemuksen myötä voit hienosäätää pyörää mittoihisi tai tarpeisiisi sopivaksi siirtämällä ohjainkannatinta, ohjaustankoa, satulatolppaa ja satulaa tai muuttamalla niiden korkeutta ja/tai pituutta. Pyörän tulisi kuitenkin sopeutua sinun tarpeisiisi, eikä toisin päin.