Kaikista pyörän osista ovat sen renkaat ja sisäkumit (eli sisärenkaat) ensimmäisiä osia, joita täytyy vaihtaa – jos kaikki sujuu suunnitelmien mukaan. Opastaaksemme sinut läpi moninaisen ja hämmentävän renkaiden maailman olemme koonneet tämän lyhyen ja kätevän oppaan. Käymme läpi seuraavat seikat:
- Milloin renkaat tulee vaihtaa
- Kuinka valita oikeankokoiset renkaat pyörääsi
- Kuinka valita oikeankokoiset sisäkumit ja venttiilit.
Milloin renkaat tulisi vaihtaa?
Renkaiden vaihto voi tulla ajankohtaiseksi kulumisen tai epävakaaksi tekevän rikkoutumisen (viilto, suuri reikä) seurauksena. Lisäksi renkailla on parasta ennen -päiväyksensä ja ne rapistuvat ajan mittaan, käytitpä niitä tai et. Mutta mistä tietää, kun rengas on kulunut liikaa tai sen käyttöikä on umpeutunut? Tässä muutamia näkyviä merkkejä, joista huomata se:
- Renkaan kulutuspinnan merkinnät eivät ole näkyvillä. Nämä ovat pieniä koloja kulutuspinnan keskellä. Kaikki renkaat eivät ole niillä varustettuja.
- Kulutuspinnat tai nappulat (jos niitä on) ovat kuluneet tai vaurioituneet. Ne kuluvat ensin keskiosasta, mutta nappulat voivat hukkua tai rikkoontua myös renkaan sivuosista.
- Jos näet rengasrungon, on renkaasi auttamattomasti vaihtamisen tarpeessa.
- Epäsäännöllisen muotoinen kulutuspinta. Tämä voi johtua liian vähäisestä tai liian runsaasta paineesta tai vääntyneestä rengasrungosta.
- Renkaissa on pieniä viiltoja ja reikiä, joissa on kiviä, puun paloja ja lasia tms., jotka voivat aiheuttaa rengasrikon.
- Jos kumi alkaa rakoilla tai kulutuspinnan kuvioinnit/nappulat alkavat irtoilla, on renkaan viimeinen käyttöpäivä umpeutunut.
- Irtosäikeet renkaan sivuilla.
Myös nämä muut näkymättömät merkit voivat kertoa, että renkaiden vaihto on ajankohtainen:
- Toistuvat rengasrikot
- Ohjauksen vaikeutuminen
- Lisääntyneet hankausäänet
- Liukuminen tai pidon puute jarruttaessa
- Vakauden puute kaarreajossa ja mutkissa.
Kuinka valita oikeankokoiset renkaat pyörällesi?
Helpointa ja yksinkertaisinta on katsoa nykyisen renkaasi kokomerkintää. Renkaan sivulla tulisi olla numeroita, jotka ilmoittavat ulkohalkaisijan ja renkaan leveyden. Nämä merkinnät voivat näyttää seuraavanlaisilta:
Ensimmäinen luku on halkaisija tai kiekon koko (rengaskoko) ja toinen puolestaan renkaan leveys. Eri lukemat yllä olevissa kuvissa kuuluvat kahteen olemassa olevasta standardista:
- Englantilainen standardi tuumina: 26×2,0 ja 29×2,40
- Ranskalainen standardi millimetreinä: 700x32c ja 700x25c.
Kolmas standardi, ISO/ETRTO, ilmoitetaan myös millimetreinä, mutta kuten näet alla olevasta kuvasta, ilmoitetaan leveys ensimmäisenä ja toisena puolestaan renkaan sisähalkaisija, ei ulkohalkaisijaa.
Jos haluat oppia lisää standardeista ja pyörän renkaan kokomuunnoksista, löydät lisätietoa aiheesta täältä.
Jos sattuu käymään niin, ettei nykyisen renkaasi sivussa näy kokotietoja, voit katsoa apua tässä esitelmistämme yleisimmistä ko’oista:
- 700c. Yleisin koko maantie-, CX-, gravel- ja hybridipyörissä.
- 650c. Yleinen pienikokoisissa maantiepyörissä ja joissain gravel-pyörämalleissa.
- 26″. Vanhemmissa maasto- ja kaupunkipyörissä. Näitä malleja on yhä myynnissä marketeissa ja suurissa tavarataloissa.
- 27,5″. Keskikokoinen MTB-koko, joka on nykyisin harvinaisempi.
- 29″. Maastopyörien standardikoko.
- 12″/16″/20″/24″. Vain lasten pyörissä. Selitämme tämän tässä artikkelissa.
Siinä missä oikea halkaisijan koko on ensisijainen asia, on myös oikea renkaan leveys hyvin tärkeää. Pyöräsi, vanteesi tai vannejarrusi eivät välttämättä sovi käytettäväksi leveämmän renkaan kanssa. Eli jos olet aikeissa ostaa leveämmän renkaan, niin tarkista ensin, sopiiko se pyörääsi. Yleisimmät leveydet ovat seuraavat:
- Maantiepyörät: 23–32 mm. Yleisin leveys on 25 mm. Kaikilla pyörillä ei pysty ajamaan yli 28 mm:n renkailla.
- Maastopyörät: Alkaen cross-country-pyörien 1,9 tuumasta läskipyörien 5 tuumaan. Kaikki MTB-mallit ja -tyypit eivät tue hyvin leveitä rengaskokoja.
- Cyclocross-pyörät: 28–35 mm. UCI:n (Kansainvälisen pyöräilyliiton) kisoissa yli 33 mm:n levyiset renkaat eivät ole sallittuja.
- Gravel-pyörät: 32–50 mm. Kaikissa gravel-pyörissä ei ole tarpeeksi tilaa hyvin leveille renkaille.
- Hybridi- ja kaupunkipyörät: 30–40 mm. 32 mm on yleisin leveys.
Kuinka valita oikeankokoiset sisäkumi ja venttiili?
Sisäkumin eli sisärenkaan koon täytyy olla sama kuin renkaan koon (ensimmäinen lukema englantilaisessa ja ranskalaisessa standardissa). Toisin sanoen koon 700×25 rengasta käyttävään maantiepyörään tarvitaan koon 700 sisäkumi. Koon 29×2,5 rengasta käyttävään MTB-pyörään tarvitaan 29-tuumainen sisäkumi.
Sisäkumi venyy, kun siihen pumppaa ilmaa, joten samaa sisäkumikokoa voidaan käyttää eri levyisille renkaille. Tässä joitain esimerkkejä:
Tarkasta, että renkaasi leveys on sisäkumin kokoasteikon sisällä ja että venttiilityyppi on sopiva pyörääsi. Kuvassakin näkyvät yleisimmät venttiilityypit ovat seuraavat:
- Presta-venttiili. Ohut venttiili pienellä lukkomutterilla, joka kierretään auki sisäkumin pumppaamisen ajaksi ja kiristetään taas takaisin, kun kumi on pumpattu.
- Schrader- tai autoventtiili. Aivan kuten autojen rengasventtiilien tapauksessa, täytyy korkki yksinkertaisesti kiertää auki pumppaamista varten.
Schrader-venttiili ei mahdu Presta-venttiilin reiästä vanteella. Presta-venttiiliä voidaan käyttää Schrader-venttiilireiässä sovittimen kanssa.
Markkinoilla on myös kolmas venttiilityyppi, Dunlop, mutta ne eivät ole erityisen yleisiä.
Muista kiinnittää huomiota myös venttiilin pituuteen. Jos vanteissasi on korkea profiili, tarvitset pidemmän venttiilin.
Tähän päättyy perusoppaamme pyörän renkaiden ja sisäkumien valinnasta. Tulevissa artikkeleissamme aiomme pureutua tarkemmin erityyppisiin renkaisiin maantie-, maasto- ja gravel-pyöriin. Käymme läpi erilaisia saatavilla olevia vaihtoehtoja, näytämme eroavaisuuksia niiden välillä ja selvitämme sen, miksi niissä on niin suuria hintaeroja.