Jos olet aloitteleva pyöräilijä tai tykkäät pyöräillä ainoastaan aurinkoisina päivinä, saatat pohtia, olisiko kuntopyörä hyvä investointi. Sitä voisi käyttää silloin, kun ei ole aikaa lähteä ulos pyöräilemään, kun sää on liian kylmä tai yksinkertaisesti pitääksesi itsesi helpommin paremmassa kunnossa. Jos oletetaan, että sinulla kuitenkin on jo tavallinen pyörä sekä kaikki perusvarusteet pyöräilyharrastusta varten, on tässä 10 syytä sille, miksei kuntopyörä ole rahanarvoinen investointi perussisäharjoitusvastukseen verrattuna.
Ne vievät paljon tilaa
Kyllä, myös sisäharjoitusvastukset vievät jonkin verran tilaa, mutta ne voidaan monesi purkaa ja useimmat voi myös taitella kasaan ja pistää helposti säilöön. Kuntopyörät puolestaan, erityisesti suuret ja monimutkaiset sellaiset, vievät valtavasti tilaa. Tämä täytyy siis ottaa huomioon, jos asuu pienessä talossa tai asunnossa. Markkinoilta löytyy vain hyvin vähän sellaisia kuntopyörämalleja, jotka voi taittaa kasaan ja varastoida kätevästi. Valtaosa niistä päätyy kokoon kasaamisen jälkeen vain yhdeksi huonekaluksi muiden joukossa.
Ne ovat melkoisen painavia ja vaikeita purkaa
Sekä kuntopyörät että älypyörät voivat olla hyvin painavia. Paino tuo niille vakautta, mutta toisaalta se heikentää niiden liikuteltavuutta ja kuljettamisen helppoutta verrattuna tavallisen pyörän ja sisäharjoitusvastuksen yhdistelmään. Jos jonain päivänä haluaakin treenata ikkunan ääressä, puutarhassa tai parvekkeella, tarvitsee ainakin yhden toisen henkilön auttamaan kuntopyörän liikuttamisessa tai purkamisessa.
Hinta
Kuten useimpien laitteiden ja varusteiden kohdalla, löytyy myös kuntopyöriä hyvin edullisina versioina. Nämä halpamallit ovat kuitenkin selkeästi huonompia verrattuna jopa kaikista yksinkertaisimpiin harjoitusvastuksiin. Laadukkaammat kuntopyörät, jotka on varustettu edistyneemmillä ominaisuuksilla, ovat melko hintavia ja jopa kalliimpia kuin kaikista eniten maksavat harjoitusvastukset.
Kuntopyörän hankinta ei siis ole hyvä investointi, erityisesti silloin, jos ei pyörän hankintahetkellä edes ole varma siitä, tykkääkö lopulta sisäpyöräilystä ja tuleeko laitteelle käyttöä. Ottaen huomioon, että kotoa löytyy jo tavallinen pyörä, olisi paljon fiksumpaa investoida sisäharjoitusvastukseen, joko uuteen tai käytettyyn sellaiseen ja kokeilla sitä ensin.
Vähemmän realistinen kokemus
Kuka tahansa pyöräilijä, joka on joskus kokeillut peruskuntopyörää tai spinningpyörää on hyvin tietoinen siitä, ettei tällaisella pyörällä ajaminen tunnu samalta kuin ulkona oikealla pyörällä polkeminen. Edes pyörä yhdistettynä harjoitusvastukseen ei kykene tarjoamaan samanlaista kokemusta. Viimeksi mainittu mahdollistaa kuitenkin todentuntuisemman kokemuksen, sillä käyttäähän tällöin omaa pyöräänsä, satulaansa, ohjaustankoaan ja polkimiaan.
Sitten on toki itse pyörityksen tuntuma, joka ei useimpien kuntopyörien kohdalla ole lähelläkään oikealla pyörällä polkemista. Tämä johtuu ennen kaikkea siitä, että kuntopyörien tarjoama vastus perustuu jarrujen aiheuttamaan kitkaan, kosketukseen kiekon kanssa tai polkimien pyöritykseen. Huippuluokan kuntopyörät tarjoavat tosin sähkömagneettista vastusta, joka on hieman realistisempi.
Matala vastus
Jos on pyöräillyt jo jonkin aikaa, on hyvin todennäköistä, että kuntopyörien tarjoamat tasot tai vastus ja treeniohjelmat eivät riitä pyöräilijän tarpeisiin. Tämä tarkoittaa sitä, että saattaa joutua lisäämään vastusta tasolle 6 (10 ollessa maksimi) voidakseen edes tuntea polkevansa pyörällä eteenpäin. Tämä johtuu siitä, etteivät useimmat kuntopyörät ole suunniteltu tai kehitelty pyöräilijöitä varten, vaan enemmänkin kuntoilijoille ja heille, jotka haluavat suorittaa yleistä, cardio-treeniin keskittyvää treeniohjelmaa. Erityisesti pyöräilijöille kehitellyissä kuntopyörissä ei tällaisia rajoitteita ole, mutta sellaisen hankinta tarkoittaisi silti sitä, että kotoa pitäisi löytyä lisätilaa ja taskusta paljon ylimääräistä.
Rajoitettu sisäkäyttöön
Toisin kuin tavalliset pyörät, joita voidaan käyttää sekä sisällä (harjoitusvastuksen kanssa) että ulkona, voidaan kuntopyöriä käyttää ainoastaan sisätiloissa ja tietyssä, niitä varten suunnitellussa paikassa, sillä niiden kuljettaminen tai purkaminen ei ole helppoa, kuten jo mainitsimmekin. Puolestaan sisäharjoitusvastusta voi käyttää kotona tai ulkona puutarhassa – ja sen voi jopa ottaa mukaan lomamatkoille!
Monipuolisuuden puute
Löytyipä kotoa sitten maasto-, maantie- tai kaupunkipyörä, voi sillä suorittaa aina arkipäiväisiä asioita, kuten ostoksilla tai salilla käymistä tai pyöräilyretkiä perheen ja ystävien kanssa ja kaiken tämän lisäksi sitä voi myös käyttää sisäharjoitusvastukseen yhdistettynä kotona. Jopa tiettyihin pyöräilyn alalajeihin kaikkein erikoistuneimpia ja teknisesti monimutkaisiakin pyöriä, kuten downhill- ja aika-ajomalleja, voi silti käyttää kulkuvälineenään ja yksinkertaisten asioiden hoitamisessa. Kuntopyörällä puolestaan on vain yksi ja ainoa tarkoitus: toimia pyöräilyvälineenä kotona. Tosin jos jostain syystä haluaa vain treenata kotona, voi kuntopyörä ollakin täysin hyvä valinta.
Rajalliset mukauttamis- ja säätömahdollisuudet
Kuten olemme jo aiemmin vihjailleet, tuntee valtaosa pyöräilijöistä olonsa hieman epämukavaksi tai kömpelöksi kuntopyörän selässä. Suurimmaksi osaksi tämä johtuu autenttisen, tavallisella pyörällä ajamisen tunteen puuttumisesta. Erityisesti tämä koskee ajoasentoa, sillä useimmissa kuntopyörissä ei ole sellaisia samanlaisia ohjaustankoja, satuloita tai polkimia, joita pyöräilijät yleensä käyttävät. Tämä johtaa epämukavaan asentoon pyörän selässä ja erityisesti sen huomaa pitkien treenien aikana ja vielä selkeämmin silloin, kun pyörä ei ole kunnolla säädetty ajajan kehon mittoihin tai jos siinä ei ole tarpeeksi säätömahdollisuuksia (joka on valitettavasti totta useimmissa tapauksissa).
Parhailla ja laadukkailla kuntopyörillä sekä älypyörillä on mahdollista saavuttaa lähes täsmälleen sama ajoasento kuin tavallisella pyörällä. Niissä on kuitenkin aina varjopuolensa, kuten se, että ne voivat vaikuttaa ajajan Q-kulmaan (joka tarkoittaa nelipäisen reisilihaksen aiheuttaman vetosuunnan ja polvilumpiojänteen vetosuunnan välistä kulmaa) tai se tosiasia että ne ovat painavampia ja kalliimpia.
Tylsistymisen riski treenatessa
Tämä on aihe, jota kävimme aiemmin läpi blogijulkaisussamme koskien sisätilojen harjoitusvastuksilla treenaamista. Ei maisemanvaihdoksia, ääniä, seuraa, erilaisia maastoja, saati mitään haasteita, joita kohtaa ulkona pyöräillessä… Useimmat sisäharjoitusvastuksia omistavat pyöräilijät käyttävätkin niitä vain siksi, ettei heillä ole muutakaan vaihtoehtoa.
Tarjolla on monia tapoja, joilla pitää tylsyys loitolla. Näitä ovat esimerkiksi sovellukset, kuten Zwift tai Bkool, jotka ovat tehneet sisäpyöräilystä e-urheilua. Valtaosa kuntopyöristä ei mahdollista näiden sovellusten käyttämistä niiden ollessa saatavilla vain älypyörille. Siitä johtuen riski sille, että tylsistyy ja alkaa jopa vihata sisäpyöräilyä, on korkea. Ja tämä on muuten juuri sitä, mitä kukaan pyöräilijä ei treenaamiseltaan halua.
Jälleenmyyntipotentiaali ja arvon lasku
Edulliset kuntopyörät menevät helposti kaupaksi käytettynä, sillä aina löytyy joku, joka haluaa hyvään kuntoon budjettiaan pilaamatta. Uudet kuntopyörät alkavat kuitenkin menettää arvoaan hyvin nopeasti ostamisen jälkeen ja niitä on vaikea saada kaupaksi itselleen tuottoisaan hintaan johtuen siitä, että kuntoiluvälinemyymälät järjestävät jatkuvasti hyviä diilejä ja alennusmyyntejä, joten voi olla, että saman mallin saa tarjouksessa uutena yhtä edullisesti.
Lisäksi, mitä kalliimpi ja monimutkaisempi kuntopyörä on, sitä pienemmät ovat todennäköisyydet sille, että sen saa myytyä eteenpäin. Jos siis lopulta kyllästyt sisätiloissa polkemiseen, saatat saada riesoiksesi suuren, kalliin vempaimen, joka vie paljon tilaa, eikä edes toimi hyvänä huonekaluna (ellei rumaa vaaterekkiä lasketa huonekaluksi).
Totuuden nimissä täytyy kuitenkin todeta, että pyörän ja sisäharjoitusvastuksen yhdistelmälläkin on joitain huonoja puolia. Ne eivät kuitenkaan ole mitään verrattuna kuntopyörän miinuksiin. Suurimmalle osalle pyöräilijöistä on valinta näiden kahden välillä hyvin selkeä: sisäharjoitusvastus vie voiton. Niitäkin on markkinoilla niin monia, että jokaisen kannattaa harjoitusvastusta ostaessaan tutustua valikoimaan ja valita sitten vaihtoehto, joka parhaiten sopii omiin tarpeisiin ja olosuhteisiin.