Osa meistä saattaa ajatella lokasuojista pitkälti samalla tavalla kuin vedenkestävistä pyöräilyvaatteista. Jos ei harrasta pyöräilyä sateella, tarvitseeko lokasuojia ollenkaan? Itse asiassa tarvitsee. Toki saatat tehdä treenisi sisäharjoitusvastuksella jopa pienimmän tihkusateen aikana, etkä tällöin tietenkään niitä tarvitse. Mutta entäs ne päivät, kun on satanut koko edellisen yön ja joina pyöräilykeli on mitä mainioin auringon paistaessa – sillä erotuksella, että tiet ovat yhä täynnä vettä, rapaa ja mutaa? Ilman lokasuojia sekä vaatteesi että pyöräsi tulevat sotkeutumaan ja kastumaan.
Tämä on toki ikävä tilanne, mutta vuodessa kahden tai kolmen tällaisen päivän takia tuskin kannattaa ostaa ja kiinnittää kiinteitä lokasuojia pyöräänsä. Tästä syystä markkinoilla onkin eri mallisia lokasuojia, jotka sopeutuvat eri olosuhteisiin ja eri pyöräilijöiden tarpeisiin. Tutustutaanpa niihin:
Satulan alle liu’utettava tai etuhaarukkaan kiinnitettävä lokasuoja
Nämä ovat helpoimpia asentaa, mutta myös niitä, jotka tarjoavat vähiten suojaa. Englanniksi näitä kutsutaan nimellä ass saver ja face saver. Kuten nämä nimetkin antavat olettaa, ne “pelastavat” takapuolesi ja kasvosi taka- ja eturenkaan roiskimalta vedeltä ja mudalta.
Maantiepyörissä käytetään enemmän satulan alle liu’utettavaa lokasuojaa, sillä takarengas on nimenomaan se, joka eniten sotkee ja kastelee selkäämme ja takapuoltamme päällystetyillä teillä.
Molempia tyyppejä käytetään yleisesti maastopyöräilyssä, sillä tässä lajissa eturengas roiskii mutaa kohti kasvoja ja tämä voi olla vaarallista. Lisäksi etuhaarukkaan kiinnitettävät lokasuojat suojaavat lialta myös maastopyörän joustohaarukkaa.
Irrotettava takalokasuoja
Yleensä irrotettavat takalokasuojat kiinnitetään satulatolppaan yksinkertaisella kiinnitysjärjestelmällä tai jonkinlaisella klipsimenetelmällä (tarranauha, kuminauha jne.).
Tarjolla on eri pituisia ja -levyisiä lokasuojia riippuen pyöräsi ja/tai kiekkosi tyypistä. Jotkin mallit voidaan taitella kasaan ja avata vain tarpeen tullen. Toisissa on mukana teillä näkymistä varten tarkoitetut valot.
Mutta miksi vain takarengasvaihtoehto? Tämä johtuu siitä, mitä aiemmin sanoimme satulan alle liu’utettavien lokasuojien käytöstä maanteillä ja maastopyöräilyssä. Takarengas on se, joka eniten kastelee ja likaa sekä pyöräilijää että pyörää.
Tämäntyyppiset lokasuojat ovat kultainen keskitie heille, jotka kaipaavat enemmän suojaa, kuin satulan alle liu’utettavat lokasuojat voivat tarjota, mutta jotka eivät silti halua asentaa täyspitkiä lokasuojia. Nämä sopivat sekä maantie- että maastoajoon.
Etuna maastopyöräilyssä käytettynä on se, että tällaiset lokasuojat eivät rajoita renkaan välystä samaan tapaan kuin täyspitkät lokasuojat, mikä on hyvin tärkeää mutaisissa olosuhteissa.
Täyspitkät lokasuojat
Jos sade ja vesi ovat juttusi, niin valitse täyspitkät lokasuojat, sillä ne suojaavat parhaiten.
Täyspitkiä lokasuojia on saatavilla muovisina, muovin ja metallin sekoituksina sekä pelkkää metallia sisältävinä versioina. Jotkin mallit asennetaan pidikkeillä ja kumihihnoilla runkoon ja haarukkaan, kun taas toiset voidaan asentaa vain sellaisiin pyöriin, joissa on valmiiksi aukot tai asennuspaikat lokasuojille. Tämä tuokin meidät seuraavan kysymyksen äärelle.
Voiko lokasuojia käyttää kaikkien pyörien kanssa?
Pikakiinnitettävät satulan alle liu’utettavat lokasuojat, etuhaarukkaan kiinnitettävät versiot sekä irrotettavat takalokasuojat voidaan kiinnittää mihin tahansa pyörään.
Täyspitkät lokasuojat asentaaksesi sinun täytyy tarkastaa, onko pyörässäsi aukot tai kiinnityspaikat niitä varten. Vaikka jotkin mallit onkin niillä varustettu, ei se ole niin yleistä maantie- ja maastopyörien tapauksessa. Asia on kuitenkin päinvastainen gravel-, hybridi- ja kaupunkipyörien kohdalla, sillä lähes kaikki näistä on varustettu jollain ratkaisulla lokasuojien asentamiseksi.
Jos haluat täyspitkät lokasuojat, mutta pyörässäsi ei ole niille kiinnityspaikkoja, voit ostaa pidikkeillä tai hihnoilla kiinnitettävät versiot.
Vielä yksi tärkeä asia ottaa huomioon on se, että onhan pyörässäsi tarpeeksi välystä täyspitkille lokasuojille.
Tarkista ensinnäkin kuinka paljon tilaa rungon/haarukan ja renkaan välillä on.
Jos pyörässäsi on vannejarrut, tarkasta, että tilaa riittää tarpeeksi asentaaksesi lokasuojan renkaan ja jarrusatuloiden väliin. Jos tila on rajallinen, niin valitse sellainen täyspitkien lokasuojien malli, jota ei sijoiteta renkaan ja jarrusatuloiden väliin.
Tämä ongelma ei päde pyöriin, jotka on varustettu levyjarruilla, ja yleensä niissä on tarpeeksi tilaa täyspitkien lokasuojien asentamiselle.
Muista aina lukea ja noudattaa valmistajan ohjeita asentaaksesi lokasuojat oikein ja välttyäksesi vaurioittamasta pyörääsi. Tarkasta, että rengas ei hankaa lokasuojaa vasten ja ettei lokasuoja liiku tai päästä epätavallisia ääniä.
Syyt lokasuojien käytölle
- Ne suojaavat renkaista roiskuvilta vedeltä ja lialta. Lokasuojan tyypistä riippuen tärkeimmät suojattavat alueet ovat koko pakarat, alaselkä, jalkaterät ja jalat erityisesti polvesta alaspäin.
- Ne suojaavat pyörääsi lialta. Jos olet koskaan ajanut ilman lokasuojia sateessa tai tiellä, joka on täynnä lammikoita, tiedät, kuinka likainen pyöräsi matkan päätteeksi on. Kaikenlaista moskaa tarttuu runkoon, haarukkaan, jarruihin ja voimansiirtoon, ja tämä sotku sinun täytyy myöhemmin siivota. Lisäksi pyörä täytyy puhdistuksen jälkeen kuivata ja rasvata välttyäksesi vaurioilta ja valmistellaksesi pyörän ajokuntoiseksi seuraavaa matkaa varten. Lokasuojien ansiosta voit välttää suuren osan talvipuhdistuksista ja -ylläpidosta ja kaiken lisäksi ne pidentävät pyöräsi ja sen osien elinikää.
- Ne suojaavat takana ajavia pyöräilijöitä. Lokasuojat ovat tietyissä pyöräilyporukoissa ja tiettyinä vuodenaikoina pakolliset, jotta vältytään veden roiskumiselta kanssapyöräilijöiden päälle. Näin kaikki selviävät matkasta suhteellisen puhtain ja kuivin vaattein.
Jos ajat ryhmässä ja vain sinulla on lokasuojat, niin varmista, että sijoitut kärkeen, sillä muussa tapauksessa takapuolesi ja selkäsi pysyy kuivana, mutta muu kehosi altistuu vedelle ja lialle.
- Ne lisäävät turvallisuutta. Kuten olemme jo maininneet, estää etuhaarukkaan asetettava lokasuoja maastopyöräilyssä mutaa joutumasta kasvoille ja silmille ja sokaisemasta näin ajajaa. Lisäksi jos edessä ajavalla on täyspitkät lokasuojat, ei hänen takarenkaansa muutu takana ajavien silmiä sokaisevaksi vesisprinkleriksi.
- Ne auttavat taistelemaan motivaation puutetta vastaan ja kannustavat nousemaan pyörän selkään useammin kuin ilman niitä. Jos pysyt lokasuojien ansiosta kuivempana ja lämpimämpänä kauemmin, voivat ne toimia täydellisenä mielialan kohottajana auttaen kamppailemaan talven kaamostunnelmia vastaan.
Kun heräät, katsot ulos ikkunasta ja huomaat, että sataa tai että tiet eivät näytä kuivuvan vielä hetkeen, voi ajatus pyörän selkään nousemisesta tuntua lannistavalta. Mutta kun tiedät, että voit silti lähteä pyöräilemään lokasuojiesi ja oikeiden vaatteiden kanssa, voi olosi tuntua samalta kuin lapsella, joka pääsee hyppimään lätäköihin kumisaappaidensa ja sadetakkinsa kanssa. Hauskaa voi pitää joka säällä!