lana merino man

Merinovilla pyöräilyvaatteissa: luonnostaan hyvä

Oletko koskaan miettinyt, miksi merinovillaa käytetään sukkien, paitojen, termisten aluskerrosten ja muiden pyöräilyvaatteiden valmistuksessa? Tässä 10 syytä sille, miksi tämä luonnonkuitu on erinomainen vaihtoehto synteettisille kuiduille:

Lämpöä säätelevät ominaisuudet

Merinovilla pitää lämpimänä, kun ulkona on kylmä ja viileänä, kun on kuuma. Se tekee samaa myös lampaille talven tai kesän saapuessa.

srx pro team base layer women lifestyle estudio 05 v1

Merinolampaiden villan kuidut ovat hyvin ohuita, kiharia ja joustavia, jopa 40 kiharakaarta sentillä. Tämä luo ilmakammioita, jotka säilyttävät kehon lämmön ja muodostavat eristävän suojan ulkopuolella olevaa kylmää ilmaa vastaan. Lisäksi sen korkea kosteudenimemiskyky (jopa yksi kolmasosa omasta painostaan) toimii loistavasti matalissa lämpötiloissa, sillä se pitää ihon kuivana ja myös siksi, että villa lämpenee imiessään kosteutta. Tämä absorptiolämpö tuotetaan eksotermisessä prosessissa, jossa villa- ja vesimolekyylit törmäävät vapauttaen energiaa.

Merinovillavaatteen käyttäminen kesällä saattaa kuulostaa hullulta, mutta villa itsessään ei eritä lämpöä. Samat ilmakammiot, jotka eristävät kylmältä, eristävät myös lämmöltä. Mutta eikös kehomme tuota lämpöä pyöräillessämme? Kyllä! Merinovillan viilentävä vaikutus on seurausta seuraavasta kahdesta ominaisuudesta

Kosteudenimukyky

Hygroskooppisuus. Mitä se tarkoittaa? Tiedätkö ne pienet pussukat, joissa lukee “silica gel” ja jotka tulevat monesti erilaisten pakettien mukana? No, silikageeli on myös hygroskooppista, aivan kuten merinovillakuidutkin. Tämä tarkoittaa, että villa imee kosteutta keholta, varastoi sen, jotta iho säilyy kuivana, ja ollessaan hengittävä se myös siirtää sen ulos. Kun ulkona on kuuma, kuivuu villa nopeasti ja viilentävä vaikutus saavutetaan sillä, että keho voi jatkaa hikoiluaan.

Hengittävyys

Verrattuna synteettisiin kuituihin, kuten polyesteriin, on merinovilla 30 kertaa hengittävämpää. Tämä johtuu siitä, että hikoileminen tapahtuu itse merinovillakuiduissa, mikä mahdollistaa ilman virtaavan luonnollisesti. Synteettisten kuitujen kohdalla hikoilun sujuminen puolestaan riippuu kuitujen välisten ilmarakojen koosta.

image 10

Antimikrobiset ominaisuudet

Merinovilla ehkäisee bakteerien kasvua kolmella tavalla:

  • Kuidun liuskamainen pinta ehkäisee bakteereja kiinnittymästä siihen.
  • Kiitos sen erinomaisen kosteudenimemiskyvyn ja hengittävyyden, ehkäisee se hien kertymistä ihon pinnalle.
  • Merinovilla on käytännössä lampaan karvaa ja täten se koostuu pääosin fibrillaarisesta proteiinista, keratiinista, joka toimii suojaavana kilpenä muun muassa mikro-organismeja vastaan.

Hajuja ehkäisevä ja vettä hylkivä

Bakteerit ovat vastuussa pahoista hajuista. Ne rakastavat kuumia ja kosteita ympäristöjä. Kuten olemme juuri oppineet, estää merinovilla niiden lisääntymistä, imee kosteutta ja on myös hengittävä, joten se kuivuu nopeammin. Tästä syystä vaatteilla ja iholla on vähemmän bakteereja ja vähemmän epämiellyttäviä hajuja.

Cross section of merino fibre

Epikutikula on merinovillakuidun uloin kerros, jossa rasvahapot ja proteiinit muodostavat ulospäin suuntautuvia sidoksia tehden pinnasta hydrofobisen ja vettä hylkivän.

Kestävä ja luja

Merinovilla ei ole täydellinen materiaali. Se ei ole yhtä vahva kuin nailon, polyesteri tai muut synteettiset kuidut. Nämä toisaalta tarjoavat vähemmän hengittävyyttä, hien imemiskykyä ja hajuja ehkäiseviä ominaisuuksia merinovillaan verrattuna. Mikään materiaaleista ei ole täydellinen, joten yleensä pyöräilyvaatteista löytyykin edellä mainittujen materiaalien seoksia.

Mitä kestävyyteen tulee, se riippuu siitä, kuinka huollamme vaatteitamme. Ottaen kuitenkin huomioon sen, että merinovillasta valmistetut vaatteet eivät yleensä tapaa haista pahalle, eikä niitä tarvitse pestä yhtä usein kuin synteettisistä kuiduista valmistettuja vaatteita, kestävät ne loogisestikin pidempään.

Monipuolisuus

Kiitos merinovillan lämpöä säätelevien ominaisuuksien, voidaan sitä käyttää mihin aikaan vuodesta tahansa, olipa ulkona kylmä tai kuuma.

Merinovillan yhdistäminen muihin kuituihin parantaa ja tehostaa pyöräilyvaatteiden ominaisuuksia, tehden niistä monipuolisempia ja soveltuvia eri lämpötila-alueisiin

Käyttömukavuus

Jos olet koskaan kokeillut merinovillasta valmistettua termistä aluskerrosta, paitaa, sukkia tai takkia, tiedät, että sen äärimmäisen ohuiden ja keveyden kuitujen pehmeä ja lämmin tuntuma iholla on vertaansa vailla.

image 11

Hyväksi ihollesi

Ensinnäkään, merinovilla ei kutise johtuen siitä, kuinka ohutta se on (17–23 mikronia). Se on kaukana siitä rajasta, jolloin ihmiskeho voi alkaa tuntea tätä epämiellyttävää tuntemusta (25 mikronia). Jos tämä ei olisi totta, ei merinovilla voisi parantaa unenlaatua verrattuna muihin materiaaleihin, kuten puuvillaan tai polyesteriin, kuten tässä tutkimuksessa saatiin selville.

Mitä allergioihin, tulee, on tällä teorialla paljon tekemistä huonolaatuisen villan, sekä sen aiheuttaman kutinan kanssa. Mutta “tämänhetkiset tutkimustulokset eivät viittaa siihen, että villakuitu olisi ihon allergeeni”. Päin vastoin, vaikuttaa siltä, että tähän mennessä mainitut ominaisuudet tekevät siitä luonnonmukaisen hoidon ekseemaa vastaan vähentäen sen oireita.

Lisäksi on mainitsemisen arvoista, että merinovillakankaan tiheydestä riippuen se voi tarjota jopa 50 UPF:n UV-suojaa.

Ekologinen raakamateriaali

Ollaanpa rehellisiä: tekstiilituotanto jättää planeetallemme jäljen, tosin jotkin tuotantotavat toisia suuremman. Synteettiset kuidut valmistetaan öljypolymeereistä ja vastaavat 1,35 %:sta tämän fossiilisen polttoaineen kulutuksesta koko maailmassa. Villa puolestaan saadaan lampaista, jotka keritään kerran vuodessa. Sitten lampaiden turkki kasvaa takaisin, mikä tekeekin villasta uudistuvan materiaalin. Jos sinua huolestuttaa eläinten hyvinvointi, niin voit olla varma siitä, että keritsijät ovat alansa ammattilaisia, eivätkä aiheuta prosessissa haittaa lampaille.

image 12

Emme toki aio väittää, etteikö villa saastuttaisi ympäristöä, sillä hiilijalanjälkeä syntyy koko prosessissa aina lampaiden kasvatuksesta siihen pisteeseen saakka, kun termisen aluskerroksen sisältävä paketti saapuu kotiovellesi. Merinovillan etuna on se, että se on uudelleenkäytettävä ja 100-prosenttisen biohajoava materiaali.

Sen ollessa antibakteerinen ja hajuja estävä, ei sitä tarvitse pestä niin usein, mikä auttaa säästämään energiaa. Mutta mikä tärkeintä, se ei aikaansaa mikromuovia samalla tavalla, kuin synteettiset kuidut tekevät joka kerta, kun peset niitä. Näitä pikkuruisia muovipartikkeleita löytyy kaikkialta – niitä on löydetty jopa ihmisen istukasta.

mid adult woman cycling in field with sheep new z 2021 11 17 01 49 09 utc

Lopuksi hyvin huomionarvoinen fakta: merinovillan tuotanto pitää ihmisiä maalaisalueilla, ehkäisten väestökatoa ja kylien sekä suurten maakaistaleiden hylkäämistä. Kun lampaat eivät laidunna näillä alueilla, sisältävät pellot huomattavasti enemmän materiaalia metsäpalojen leviämiseksi. Kun asiaa katsellaan pyöräilijän näkökulmasta: tietyllä tavalla merinovillaiset pyöräilyvaatteet osallistuvat luonnosta huolehtimiseen ja auttavat (alueen asukkaiden toimesta) pitämään tiet ja polut puhtaina, jotta voimme kaikki pyöräillä niillä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaaditut kentät on merkitty *

Suositellut artikkelit