blog 203

Miksi pyörät ovat niin kalliita?

2014 Specialized Tarmac SL4 S-Works -mallin vähittäismyyntihinta oli ennen noin 10 000 euroa, kun taas 2024 Specialized Tarmac SL8 S-Works maksaa 14 000 euroa. Sama pätee Trek Madoneen, jonka hinta on kohonnut 10 000 eurosta vuonna 2014 13 499 euroon vuonna 2024. Vaikka inflaatio saattaakin selittää osin tätä merkittävää muutosta, ovat myös muut tekijät, kuten materiaalit, valmistusprosessit, palkat, tutkimus- ja kehitystyö, logistiikka ja markkinointi tärkeässä osassa hintojen nousua.

bike prices

Inflaatio

Pyörien hintojen nousua ei voida selittää pelkästään inflaatiolla. Kymmenen vuotta sitten saattoi saada premium-luokan pyörän noin 10 000 eurolla. Jos tämä suhteutetaan inflaatioon, tulisi niiden hinnat pyöriä noin 12 717 eurossa. Modernien huippuluokan pyörämallien hinnat voivat kuitenkin kohota jopa 14 000 euroon. Valmistajat perustelevat tätä eroa sillä, että modernit pyörät ovat kehittyneempiä ja kalliimpia tuottaa johtuen edistysaskeleista aerodynamiikan, hydraulisten levyjarrujen ja sähkövaihteiden saralla.

Onko sama ongelma myös keskitasoisten pyörien kohdalla?

2014 Trek Madone 5.9 maksoi 3 999 euroa ennen inflaation kiihtymistä, mutta nykyisin sen hinta on kohonnut noin 5 100 euroon. 2024 Trek Madone SL 7 Gen 8 puolestaan maksaa 6 499 euroa. Tällä saa vuoden 2014 malliin verrattuna paremmat tekniset ominaisuudet sekä parempaa vastinetta rahoilleen. Itse asiassa Shimano 105 Di2:llä varustettu Trek Madone SL 6 Gen 8 maksaa 4 999 euroa eikä jää paljoa jälkeen sen premium-luokan vastineestaan. 

bike prices2

Mitä Specializedin malleihin tulee, maksoi Ultegra Di2:llä varustettu 2014 Tarmac SL4 Comp 3 899 euroa, ja inflaatioon suhteutettuna hinta olisi 5 000 euroa vuonna 2024. Teknisiltä ominaisuuksiltaan lähimpänä olevan mallin varustettuna Shimano 105 Di2:llä saisi silti 4 400 eurolla. Expert-mallisto on vaihtoehto SL8 Comp -pyörälle, joka Shimano Ultegra Di2:llä varustettuna saisi 7 000 eurolla

Lyhyesti sanottuna voisi siis todeta, että keskitasoisiet pyörät tarjoavat parempaa vastinetta rahalle, mitä inflaatiohintoihin tulee. Tämä johtaakin seuraavaan kysymykseen: Miksi huippuluokan pyörät ovat niin kalliita?

Kuinka paljon pyörän rungon valmistaminen maksaa? 

Rungon valmistamiseen kuluvat kustannukset riippuvat siitä, omistaako brändi itse tehtaan vai tekeekö se yhteistyötä ulkoisten valmistajien kanssa. Mitä huippuluokan hiilikuiturunkoihin tulee, voivat niiden valmistamiseen tarvittavien materiaalien kustannukset kohota jopa 350 euroon, sillä ne on valmistettu korkealaatuisemmasta hiilikuidusta. Tällaisia ovat esimerkiksi FACT 12r -hiilikuidusta valmistetut S-Works-pyöränrungot Specializediltä, jotka ovat kevyempiä ja jäykempiä kuin keskitasoiset mallit.


Toinen tärkeä tekijä on muottien hinnat, jotka voivat vaihdella 10 000:n ja 20 000 euron välillä per muotti designista riippuen. Kukin runkokoko tarvitsee oman muottinsa, mikä tarkoittaa sitä, että runkomallin kokonaiskustannukset voivat kohota 50 000:n ja 120 000 euron välille. Investoinnit näihin kustannuksiin voivat olla rahallisesti hyvinkin kannattavia, jos malli on suosittu, mutta vähemmän suosittujen pyörien, kuten aika-ajomallien, kohdalla, voi näiden kulujen kattaminen kestää kauemmin.


Tutkimus- ja kehitystyö

Brändit, kuten Trek ja Specialized investoivat huomattavia summia tutkimus- ja kehitystyöhön. Pienempi brändi Factor käyttää vuodessa siihen noin miljoona dollaria (noin 918 200 euroa), mikä lisää noin 100 dollaria (noin 92 euroa) kunkin pyörän hintaan. Tutkimus- ja kehitystyökustannukset jaetaan eri mallien välille, ja ne ovat vähentyneet tietokonemallinnuksen ja tekoälyn käyttöönoton myötä, joskin myös nämä ohjelmistot lisäävät omat kustannuksensa.

Komponentit

Monet brändit valmistavat omat komponenttinsa, mikä tuo mukanaan lisäkustannuksia. Tämän ansiosta ne kykenevät kuitenkin kerryttämään suurempia voittomarginaaleja ja takaamaan paremman laadunvalvonnan kullekin tuotteelleen. Jos brändi ei valmista omia komponenttejaan, täytyy sen ostaa ne, mikä lisää myös kustannuksia. Kalleimmat komponentit ovat kiekot ja voimansiirto, joskin brändit saavat hankittua nämä vähittäismyyntihintoja edullisemmin.

Komponenttien määrä sekä hintavaihtelu on niin suurta, että on käytännössä katsoen mahdotonta saada selville edes summittaisia lukuja siitä, minkä verran komponenttien kustannukset kasvattavat pyörän kokonaishintaa.

Toimitus ja jakelu

Myös kuljetuksilla on vaikutuksensa pyörän kokonaishintaan. Laivaliikenne on taloudellisin vaihtoehto, lisäten pyörän hintaan 40–60 euroa, kun taas lentoliikenne voi korottaa kuluja 200 euroon tai enemmänkin. Lisäksi mukaan on laskettava maahantuonti- ja vakuutusmaksut, jotka voivat nousta 1 200 euroon konttia kohti.

Brändit, jotka käyttävät B2C-järjestelmää (yrityksiltä kuluttajille), kuten Canyon, voivat tarjota alhaisempia hintoja verrattuna B2B-brändeihin (yrityksiltä yrityksille), kuten Trek ja Specialized. Jälleenmyyjien ja myymälöiden käyttäminen voi korottaa hintaa 30–60 prosentilla. Todelliset marginaalit kuitenkin vaihtelevat, erityisesti myymälöiden alentaessa tuotteidensa hintoja varastojensa tyhjentämiseksi.

Markkinointi ja sponsoritoiminta


Markkinointi ja sponsoritoiminta ovat äärimmäisen tärkeitä osa-alueita brändeille, erityisesti, kun yhteistyökumppaneiksi saadaan ammattilaistalleja. Esimerkiksi Trek sponsoroi miesten Lidl-Trek-ammattipyöräilytallia, tarjoten sille vähintään 150 pyörää, joiden arvo kohoaa 2,1 miljoonaan euroon. Se sponsoroi myös naisten tallia, mikä tarvitsee vähintään 100 lisäpyörää. Myös Specialized sponsoroi useita eri miesten ja naisten ammattipyöräilytalleja. Nämä sponsorisopimukset voivat maksaa brändille kolme–kahdeksan miljoonaa euroa vuosittain, mikä puolestaan näkyy kuluttajille kalliimpina hintoina.

On melko vaikeaa arvioida, kuinka paljon sponsoritoiminta vaikuttaa yksittäisen kuluttajan pyörän hintaan, sillä se riippuu siitä, nousevatko kustannukset ainoastaan tallien käyttämien pyörien malleissa, kaikissa pyörissä samasta tuotevalikoimasta vai kaikissa brändin valmistamissa pyörissä. 10 000 pyörää vuodessa tuottavan Factoryn omistaja on kertonut luvun voivan olla noin 300–500 euroa.

Ei niin suuria voittomarginaaleja, kuin voisi luulla

Kun otetaan huomioon valmistuksen, jakelun, tutkimus- ja kehitystyön ja muiden tekijöiden kustannukset, voivat pyörän rungon kustannukset kohota 1 000–2 000 euroon. Vaikka tämä onkin kaukana vähittäismyyntihinnasta, täytyy kustannuksiin listätä myös jälleenmyynnin ja myymälöiden voittomarginaalit, jotka voivat olla kukin 30 %:n luokkaa. Lisäksi brändien on katettava myös muut epäsuorat kustannukset, kuten palkat, vuokrat, ohjelmistot, vakuutukset ja verot.

Toisin kuin yleisesti luullaan, eivät monetkaan brändit tee merkittävää tuottoa. Pyöräilyn koronapandemian aiheuttaman suosion jälkimainingeissa ovat monien brändien myytiluvut pudonneet ja jotkin myymälät ovat jopa joutuneet sulkemaan ovensa pysyvästi.

Ostaisimmeko enemmän pyöriä, jos hinnat laskisivat hieman?


Koronapandemian aikana hinnat eivät olleet erityisen alhaalla, mutta pyöriä myytiin enemmän kuin koskaan ennen. Tämä myyntilukujen nousu oli kuitenkin poikkeustapaus. Tällä hetkellä sähköpyörät ovat parhaiten myyviä pyöriä joka hintaluokassa. Vaikka huippuluokan pyörät voivat olla hyvin kalliita, on markkinoilta silti mahdollista löytää joitain 5 000 euron tai jopa 2 000 euron malleja, jotka tarjoavat samantyylisen mahtavan käyttökokemuksen ja suorituskyvyn kuin premium-pyörätkin. Premium-pyörien tarjoama hieman parempi suorituskyky on ei juuri perusharrastajan kokemukseen vaikuta. Ne ovat kuitenkin pyöriä, jotka brändit ovat kehittäneet yhteistyössä ammattipyöräilijöiden kanssa ja vain muutamassa lajissa maailmassa on tavallisilla harrastajilla käytössään täysin samat varusteet kuin maailman korkeimmin palkatuilla ammattilaisilla.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaaditut kentät on merkitty *

Suositellut artikkelit