Muutama viikko sitten kävimme artikkelissamme läpi, kuinka ohjaustangon teippi vaihdetaan maantie- tai gravel-pyörään. Tänään aiomme jatkaa sarjaa toisella hyvin perustavanlaatuisella pyöränhuoltopulmalla, joka lienee tuttu kaikille pyöräilijöille, oli kyseessä sitten aloittelija tai kokenut konkari: mistä tietää, ovatko ketjut kuluneet ja kaipaavat vaihtamista? Kenties et ole uhrannut ajatukselle hetkeäkään pyöräsi hankittuasi. Kuitenkin tuo ketjun lenkkien joukko, joka vastustaa polkemisesi voimaa, on puhdistettava ja rasvattava säännöllisesti toimiakseen oikein. Kaikista huoltotoimenpiteistä – kuten parhaista ja innovatiivisimmista uppovahatekniikoista – huolimatta ei mikään ketju kestä ikuisesti. Ketjulla on käyttöikänsä, jonka aikana se suoriutuu parhaalla mahdollisella tavallaan, mutta tämän jälkeen se alkaa hidastaa menoasi ja kuluttaa muita voimansiirron komponentteja, joihin se osuu. Näitä ovat esimerkiksi rataspakka, eturattaan hammaspyörät ja takavaihtajan rissat.
Kuinka kauan pyörän ketjut normaalisti kestävät?
Kuten yleensä, vastauksemme tähän kysymykseen on: se riippuu. Ketjujen keskimääräinen elinikä riippuu paitsi itse ketjuista, myös käyttöolosuhteista sekä huoltoväleistä ja huollon laadusta. Vaikka useimmat valmistajat arvioivat käyttöiäksi noin 3 000 km, voivat ketjut kulua huomattavasti tätä aiemmin, jos ne altistuvat kosteille olosuhteille ja/tai runsaalle määrälle likaa (kuten pölyä tai mutaa) tai jos niitä rasitetaan paljon. Tällaista rasitusta voi tapahtua esimerkiksi silloin, jos poljet matalalla kadenssilla ja käytät paljon voimaa tai jos käytät sellaista vaihteiston välityssuhdetta, joka venyttää ketjuja tarpeettoman paljon. Ja tietysti perushuoltotoimenpiteiden (puhdistamisen ja rasvaamisen) laiminlyönti vähentää huomattavasti ketjujen käyttöikää.
Kaikki yllä mainitut seikat lisäävät kitkaa ja näin ollen lisäävät myös ketjujen kulumista. Joka kerta, kun polkaisemme, liikkuvat ketjut taipumalla etu- ja takarattaan hammaspyörien sekä takavaihtajan rissojen yli. Tämä jatkuva kitka ketjun lenkkien ja hammaspyörien hampaiden välillä johtaa auttamatta kulumiseen. Ketjujen kuluessa lenkit venyvät, mikä vaikuttaa ketjun tappien välisiin etäisyyksiin ja lopulta myös etu- ja takarattaan hammaspyörien hampaiden kohdistumiseen. Tämä johtaa myös lisääntyneeseen etu- ja takarattaan hammaspyörien kulumiseen.
Miksi kuluneet ketjut täytyy vaihtaa?
Pääosin, jotta voidaan välttää muiden voimansiirron osien vaurioituminen. Tämä on ensiarvoisen tärkeää, sillä kun kuluneet ketjut ovat päässeet vaurioittamaan rataspakan etu- ja takarattaan hammaspyörien hampaita, täytyy sinun mitä todennäköisimmin vaihtaa ainakin rataspakka, sillä uudet ketjut tulisivat vain liukumaan ja hyppimään kuluneilla hampailla, mikä vaarantaisi sekä turvallisuuden että ajomukavuuden.
Turvallisuus onkin toinen merkittävä syy. Ketjujen kuluminen lisää niiden rikkoutumisen riskiä, mistä voi seurata kaatuminen ja/tai vakava loukkaantuminen.
Suorituskyky on jälleen yksi syy vaihtaa ketjut. Kuluneet ketjut voivat vaikuttaa paitsi vaihteiden vaihtamisen sulavuuteen, mutta myös suorituskykyyn. Toisin sanoen, ne voivat hidastaa menoasi ja tehdä polkemisestasi tehottomampaa.
Viimeinen syy kuluneiden ketjujen vaihtamiselle on taloudellinen. Vaikka ketjujen ennalta ehkäisevä vaihtaminen voi vaikuttaa kalliilta hommalta, voi sillä itse asiassa säästää pitkässä juoksussa, sillä näin tulee välttäneeksi rataspakan sekä etu- ja takarattaan hammaspyörien kulumisen. Edullisemman luokan tai keskitasoisten komponenttien kohdalla tätä ei välttämättä huomaa niin paljoa, mutta korkealaatuisten etu- ja takarattaan hammaspyörien vaihtaminen voi tulla hyvin kalliiksi.
Mistä huomaa, että ketjut ovat kuluneet?
Käydäänpä sitten itse asiaan. Kuten jo mainitsimmekin, ei ketjujen käyttöikää voi tarkalleen tietää, mutta sen kulumisen aiheuttajat ja lisääjät kyllä voi. Ketjujen kulumisen voi tarkastaa erilaisilla menetelmillä, aina yksinkertaisesta silmävaraisesta ja manuaalisesta tarkastuksesta erityisellä työkalulla tehtäviin digitaalisiin mittauksiin. Kulumisen voi huomata myös ongelmien ilmenemisestä koko voimansiirrossa. Tutustutaanpa seuraavaksi näihin menetelmiin:
Ongelmat voimansiirrossa: jos huomaat kohtaavasi ongelmia vaihteiden sulavassa ja oikein onnistuvassa vaihtamisessa, ja erityisesti, jos huomaat ketjujen hyppivän tai liukuvan takarattaan hammaspyörillä, saattaa tämä olla merkki siitä, että ketjut ovat kuluneet ja kaipaavat vaihtamista.
Silmävarainen ja/tai manuaalinen tarkastus: Jos kykenet katsomalla havaitsemaan, että ketjujen lenkit ovat kuluneet, hankautuneet tai epämuodostuneet, on se selvä merkki siitä, että ketjut tulee vaihtaa. Varmastikaan ketjujesi ei tarvitse saavuttaa seuraavalla videolla näkyvää kuntoa, jotta huomaisit niiden tarvitsevan vaihtamista:
Voit myös vaihtaa pienimmälle takarattaan hammaspyörälle ja suurimmalle eturattaan hammaspyörälle ja yrittää nostaa ja venyttää ketjua käsin, kuten tässä videossa:
Voit käyttää myös yksinkertaista viivoitinta tarkastaaksesi ketjujen kulumisen. Pidä kuitenkin mielessä, että se on hyvin alkeellinen ja epätarkka tapa tarkastaa ketjujen kuluminen.
Perinteisen tai digitaalisen työntömitan avulla: Voit mitata eri kohtia ketjuista tarkan tuloksen antavalla työntömitalla, kuten Campagnolon kuvassa näytetään. Jos edes yksi mittaustuloksista on 132,6 mm:ä suurempi, on aika vaihtaa ketjut.
Ketjun kulumismitta tai venymämittari: Markkinoilta löytyy lukuisia malleja hintaluokissa, jotka sopivat joka budjettiin. Jotkin ovat tarkempia kuin toiset, mutta Adam Kerin Zero Frictionilta – todellinen ketjuasiantuntija – suosittelee Shimanon ketjujen kulumismittaa ja selittää seuraavalla videolla, kuinka sitä käytetään:
Tästä Adam Kerin verkkosivuilta saatavasta PDF-tiedostosta löydät muita Kerinin suosituksia työkaluista ja menetelmistä ketjujen kuluman mittaamiselle. Muista vaihtaa vaihde suurille etu- ja takarattaan hammaspyörille ja kuten Kerin videollaankin sanoo, pidä mielessä, ettei kuluminen tapahdu lineaarisesti. Näin ollen, mitä vanhemmat ketjut ovat tai mitä enemmän niitä käytetään, sitä tasaisemmin tulisi myös mittausten tapahtua. Entistä tärkeämpää säännöllinen kuluman mittaaminen on silloin, kun ketjut altistuvat kosteudelle ja lialle.
Lopuksi haluamme vielä muistuttaa ketjujen säännöllisen kulumisen mittauksen tärkeydestä. Ei väliä, käytätkö viivoitinta, työntömittaa tai yksinkertaista kulumismittaa Decathlonilta vai oletko todella panostanut ja hankkinut itsellesi hienon digitaalisen ketjun kuntomitan KMC:ltä. Jos et käytä mittaasi tarpeeksi usein, ei siitä ole hyötyä. Paras hetki mitata ketjujen kuluma on niiden puhdistamisen jälkeen ja ennen kuin olet ehtinyt rasvata ne.