Cover 193

Mitä tehdä, jos koira hyökkää kimppuusi pyöräillessäsi?

Ihmisen paras ystävä voi joskus muuttua hänen vihollisekseen. Juuri tätä osa koirista on myös monille pyöräilijöille, jopa heille, jotka ovat koiraihmisiä ja omistavat niitä ehkä itsekin. Tämä johtuu siitä, että useimmat reaktiiviset koirat voivat olla ystävällisiä silloin, kun kuljemme jalkaisin – asia on vain täysin eri, kun hyppäämme pyörän selkään ja alamme polkea.

Vaikka sinulla itsellä ei olisikaan pyöräilijänä ollut huonoja kokemuksia yhden tai useamman koiran kanssa, saatat hyvinkin tuntea henkilön, jolla on niitä ollut – erityisesti, jos pyöräilyn alalajisi on maastopyöräily tai gravel, joskaan ongelma ei ole ennenkuulumaton myöskään kaupunkiympäristössä. Monet tällaisia huonoja kokemuksia kokeneet pyöräilijät pelkäävät koirien hyökkäyksiä jopa enemmän kuin minkäänlaisten moottoriajoneuvojen aiheuttamia onnettomuuksia. Ja kyllä, kohtaamme monenlaisia kulkuneuvoja joka ikisellä pyörämatkallamme, kun taas koirien hyökkäyksiä tapahtuu melkoisen harvoin. Suomessa koirahyökkäykset ovat onneksi suhteellisen harvinaisia, mutta monessa muussa maassa ikävä kyllä yleisempiä. Silti on hyvä tietää, mitä tehdä tällaisessa tilanteessa.

Me Sirokolla emme ole koira-asiantuntijoita, joten paras, mitä voimme tehdä, on suositella seuraavaa videota, jolla oikea asiantuntija – joka on myös pyöräilijä itse ja matkustaa ympäri maailmaa koiransa kanssa – selittää syitä sille, miksi koira voi reagoida hyökkäävästi ja mitä pyöräilijän tulisi tehdä kussakin tilanteessa. Hän käyttää apunaan oikean elämän tilanteita, joita hän itse sekä hänen koiransa ovat kokeneet. Huom: voit laittaa tekstitykset päälle videon alla olevista kuvakkeista.


Tämä aihe on minulle, tämän blogiartikkelin kirjoittajalle varsin henkilökohtainen, sillä olen valitettavasti ollut osallisena useissa videolla näkyvän kaltaisissa tilanteissa – tosin onneksi ilman vakavia seurauksia. Näissä hyökkäyksissä on ollut pääosin osallisina paimenkoiria maaseuduilla tai pieniä koirarotuja, mutta valitettavasti myös suurempia rotuja, kuten mastiffeja. Pyöräilevän ihmisen nähdessään vapaana oleva koira lähtee monesti juoksemaan tämän perään haukkuen. Jos vauhtini on tarpeeksi kova, jatkan pyöräilyä, pitäen silti koiraa ja ympäristöäni aina silmällä. Olen joutunut koirahyökkäyksen uhriksi nousuosuudella useammin kuin kerran. Tällaisessa tilanteessa voi pysähtyä heti paikalla, kuten videollakin neuvotaan, tai jatkaa pyöräilemistä, mutta hitaammin, viittoen käsillään ja korottaen ääntään pitääkseen koiran loitolla. Tämä on tähän mennessä toiminut aina minulle.

Ainoa epäonninen kohtaaminen, joka minulla on ollut, tapahtui saksanpaimenkoiran kanssa. Sen omistajat olivat sen kanssa lenkillä siten, ettei koira ollut hihnassa. En huomannut koiraa lainkaan ja sinä hetkenä, kun ajoin pyörälläni omistajien läheltä, hyökkäsi koira kimppuuni. Kuten videollakin mainittiin, ei tämäkään koira edes haukahtanut, vaan hyökkäsi suoraan kimppuuni, työntäen minua pois pyörän päältä ja yrittäen purra minua ollessani maassa. Omistajat huusivat ja yrittivät saada koiransa hallintaan ja kun he sitten vihdoin siinä onnistuivat, laittoivat he koiransa hihnaan ja pyytelivät anteeksi. Olin helpottunut, mutta samaan aikaan yhä peloissani. Koiranomistajina heidän tulisi tietää, kuinka tärkeää on kouluttaa koiransa ja auttaa sitä ymmärtämään ympäristönsä. Heidän tulisi myös varmistaa, ettei koira ole milloinkaan vapaana, jos he tietävät sen voivan olla aggressiivinen ihmisiä kohtaan. Tällaisella tilanteella voi valitettavasti olla vielä vakavammat seuraukset, jos hyökkäyksen kohteena oleva henkilö on haavoittuvammassa asemassa, kuten lasten ja vanhusten tapauksissa. Tämän lisäksi omistajien tulisi huomioida, että ihmisten lisäksi alueilla liikkuu myös muita eläimiä. Lisäksi, monissa maissa, kuten Suomessa, on laitonta pitää koiraa vapaana kaupunkialueilla, ja useissa maissa se on kiellettyä myös joka paikassa maaseudulla.

Toivottavasti kokemukseni eivät saaneet sinua lannistumaan, saati estä sinua nauttimasta pyöräilystä. Voin laskea koirahyökkäykset kahden käden sormillani koko pyöräilyurani ajalta, mutta koskaan ei ole haittaakaan siitä, että tietää, kuinka näissä tilanteissa tulee toimia. Jos sinulla itselläsi on koira, koulutathan sitä, etkä anna sen koskaan kulkea vapaana onnettomuuksien estämiseksi. Ja jos asut omakoti- tai rivitalossa, varmista, ettei koirasi pääse karkaamaan ja hyökkäämään ohikulkevien pyöräilijöiden kimppuun, jotta ainoa asia, mikä pyöräilijää säikäyttäisi, olisi yhtäkkinen haukahdus etäällä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaaditut kentät on merkitty *

Suositellut artikkelit