Voimme varmasti syyttää asiasta huonoa satulaa, väittää, ettei säämiskästä ole hyötyä yli kolmetuntisilla matkoilla tai kokeilla lukemattomia hiertymistä ehkäiseviä voiteita. Kuitenkin jokaisen pyöräilijän, joka kärsii takapuolen, haaravälin sekä genitaalialueen kivuista ja epämukavista tuntemuksista, ja joka haluaa päästä niistä eroon, täytyy pureutua ongelman juurisyyhyn: vääränlaiseen asentoon pyörän selässä. Kun asento on säädetty oikeaksi, voidaan alkaa puhua satuloista, bib-shortseista, säämisköistä ja hankautumista ehkäisevistä voiteista takapuolen ajomukavuuden parantamiseksi.
Joten ratkaisu, jolla voi hankkiutua eroon pyöräilyn aikaisesta kipeästä takapuolesta, on löytää oikea asento pyörän selässä. Tämän tekemiseksi suosittelemme teettämään biomekaanisen tutkimuksen sekä pyytämään asiantuntevaa ammattilaista tekemään pyöräsi säädöt sen perusteella. Voit myös säätää pyörääsi itseksesi kotona, mutta lopputulos ei koskaan tule olemaan yhtä hyvä kuin asiantuntijan tekemänä. Yritys voi olla jo alun alkujaan tuhoon tuomittu, sillä asennon säätäminen yhdeltä alueelta ja yhteen suuntaan vaatii yleensä myös muitakin säätöjä, ja jos nämä jätetään tekemättä, voi se johtaa kipuun tai epämukaviin tuntemuksiin muilla kehon alueilla ja lopulta tehdä koko tee se itse -prosessista yhä monimutkaisemman.
Jos neuvoistamme huolimatta päätät tehdä säädöt itse, luettelemme seuraavaksi (tärkeysjärjestyksessä) suurimmat pyöräilyasentoon liittyvät syyt, jotka aiheuttavat takapuolen kipua ja epämukavuutta:
Väärä satulan korkeus
Useimmiten satula on asetettu liian korkealle, mutta se voi toki olla liian alhaallakin. Ensimmäisessä tapauksessa joutuu pyöräilijä ulottamaan jalkansa liian pitkälle polkiessaan ja – toisen jalan ollessa dominoivampi – päätyy hän luomaan epätasapainon istuessaan satulalla. Tästä seuraa pääosin hankausta, mutta myös tunnottomuutta, erityisesti, jos ohjaustanko on liian alhaalla.
Jos satula on asetettu liian alas, on kipu ja epämukavuus todennäköisesti melko vähäistä. Tällöin kuitenkin asento vaikuttaa myös pyöräilijän lonkkiin, polviin ja nilkkoihin, sillä jalat eivät ojennu kunnolla ja tämä aiheuttaa epätasapainoa nivelissä.
Satulan setback-mitta ja satulan ja ohjaustangon välinen etäisyys
Satulan setback-mitta on vaakasuora etäisyys keskiön keskiosan ja satulan kärjen välissä. Se on äärimmäisen tärkeä muun muassa oikean pyöräilijän painon jakautumisen sekä polkemistehokkuuden kannalta. Sen säätö tulisi tapahtua riippumatta ohjaustangon ja satulan välisestä etäisyydestä sekä ohjaustangon korkeudesta. Satula, joka on asetettu liian taakse voi paitsi rasittaa olkapäitä, käsivarsia ja käsiä, myös aiheuttaa hankautumista ja tunnottomuutta, sillä tällöin tapaamme istua satulan kärkiosassa pehmytkudosten ja genitaalialueidemme päällä. Jos satula on puolestaan asetettu liian eteen, voi se johtaa haaravälin hankautumiseen ja takapuolen tunnottomuuteen sekä alaselän kipuihin.
Satulan ja ohjaustangon välisestä etäisyydestä muodostuu ongelma, jos se on liian suuri. Tämä voi tapahtua joko silloin, kun satula on asetettu liian taakse tai ohjaustanko liian eteen. Molemmissa tapauksissa ajaja yrittää löytää mukavamman asennon istumalla satulan kärjessä – kapeimmassa kohdassa, joka tarjoaa lantiolle hyvin vähän tukea. Jos pyöräilijä haluaa ylläpitää tätä asentoa, täytyy hänen kurotella käsivarsillaan ja nojata ylävartalollaan eteenpäin, mikä kohdistaa enemmän painoa satulan päälle, erityisesti, jos ohjaustanko on asetettu liian alhaalle. Tästä seuraa genitaalialueen tunnottomuutta ja hiertymistä.
Klossien asento
Väärin asemoidut klossit voivat myös aiheuttaa epämukavia tuntemuksia takapuolen ja haaravälin alueelle. Jos ne on asetettu liian eteen tai liian taakse, voi tämä johtaa epävakauteen koko jalassa. Tästä puolestaan voi seurata edellä mainittuja kipuja nivelissä sekä epämukavia tuntemuksia satulassa istuttaessa.
Poljinten välinen etäisyys
Haaravälin hankautuminen voi myös olla seurausta väärästä etäisyydestä poljinten välillä, joten asiaan on syytä kiinnittää erityistä huomiota. Liian suuri tai pieni poljinten välinen etäisyys aiheuttaa sen, että polvet joutuvat menemään sisään- tai ulospäin polkaisun yläosassa. Tämä, sekä ongelmat lonkissa, polvissa ja nilkoissa, voivat johtaa hankaumiin ja epämukaviin tuntemuksiin haaravälissä, nivusissa ja genitaalialueella.
Vääränlaiset kengät ja/tai pohjalliset
Kengät ja/tai pohjalliset, jotka eivät tarjoa kunnollista tukea jalkaterälle ja holvikaarelle, luovat epätasapainon, joka välittyy jalkaa ylöspäin ja nivelongelmien lisäksi (nilkat, polvet ja lonkat) voi myös johtaa nivusten ja haaravälin alueen hankaumiin ja ärsytykseen.
Kun asento pyörän selässä on saatu säädettyä parhaaksi mahdolliseksi, on aika kiinnittää huomiota komponentteihin ja varusteisiin seuraavassa järjestyksessä:
- Valitse oikeanlainen satula. Tämä ei ole helppoa ja oikea satula löytyy usein yrityksen ja erehdyksen kautta, mutta kun satulan asento on jo etukäteen asetettu oikeaksi, on huomattavasti helpompaa löytää sopiva valtavasta valikoimasta erilaisia tyyppejä ja malleja.
- Älä käytä satulanpäällisiä tai -pehmusteita. Enemmän pehmustetta ei tarkoita enemmän mukavuutta. Itse asiassa, asia on päinvastainen, sillä päällistä tai pehmustetta käyttämällä lisäät mukaan elementin, joka voi vain pahentaa ongelmaa.
- Käytä oikeankokoisia bib-shortseja. Kuten olemme bib-shortsien osto-oppaassamme maininneet, ei niiden tulisi olla äärimmäisen tiukat, muttei myöskään liian löysät. Ihonmyötäinen istuvuus on parempi vaihtoehto, joten jos et ole varma kumman kahdesta koosta ottaisit, valitse pienempi.
- Valitse säämiskä, joka sopii sinulle parhaiten. Muista, että markkinoilta löytyy säämisköjä miehille ja naisille. Tarjolla on myös eri kokoisia, paksuisia ja levyisiä malleja, joista valita sopiva kunkin pyöräilijän tarpeisiin.
- Älä käytä alusvaatteita bib-shortsien kanssa.
- Pese ja huolla bib-shortseja oikein. Tästä artikkelista voit tutustua siihen, kuinka huollat pyöräilyvaatteitasi oikein.
- Pidä koko takapuolen, haaravälin ja genitaalien alue puhtaana ja terveenä. Noudata varovaisuutta poistaessasi ihokarvoja ja ole tietoinen tässä julkaisussa kuvailtujen eri menetelmien mahdollisista seurauksista. Jos sinulla on infektio, haava, ihoärsytystä tai mikä tahansa muu ongelma, joka estää sinua istumasta mukavasti, käy ammattilaisen (ihotautilääkäri, gynekologi, urologi) vastaanotolla ja laita pyöräilyharrastus tauolle siihen asti, että ongelma ratkeaa.
- Käytä hankautumista ehkäisevää säämiskävoidetta. Se auttaa suojaamaan ihoa hankautumiselta ja hiertymiseltä satulaa vasten, erityisesti pitkien ajojen aikana. Sitä voi levittää iholle, haaraväliin sekä lisäksi myös säämiskään sen vaikutusten lisäämiseksi ja niiden keston pitkittämiseksi.
Yhteenvetona voisimme todeta, että ennen kuin vaihdat satulasi tai bib-shortsisi tai hankit uuden hiertymiä ehkäisevän voiteen, etsi alueeltasi ammattimainen pyörän säätäjä löytääksesi itsellesi oikean ajoasennon. Saat rahoillesi taatusti vastinetta, sillä kipujen ja särkyjen ehkäisemisen lisäksi oikean ajoasennon löytäminen lisää ajomukavuutta ja tehoa. Tämä motivoi sinua ajamaan pidempiä matkoja tai nopeammin, kuin olisit koskaan voinut uskoakaan pyöräilyharrastustasi aloittaessasi – siis silloin, kun olit vakuuttunut siitä, ettei takapuolessasi jomottava kipu väistyisi koskaan.