tire pressure bikes

Oikean rengaspaineen valinta: aloittelijan opas

Ei väliä sillä, oliko kyse maasto-, maantie- gravel- vai kaupunkipyöräilystä, on yksi yleisimmistä virheistä vääränlainen ilmanpaine pyörän renkaissa. Joskus liian suuri rengaspaine johtuu siitä, että ajattelemme pääsevämme korkealla ilmanpaineella nopeammin. Myös harhaluulo siitä, että renkaat ovat ilmatiiviit ja menettävät ilmaa vain silloin, kun renkaaseen tulee reikä, voi vaikuttaa asiaan. Suuri ilmanpaine ei kuitenkaan ole aina hyvä asia, eivätkä kivikovat renkaat aina automaattisesti tarkoita nopeampaa vauhtia. Turvallisuussyistä meidän tulisi myös aina tarkistaa, että niissä on oikea, muun muassa pyöräilijän painon ja renkaan leveyden mukaan säädetty paine. Eipä kuitenkaan mennä asioiden edelle, vaan aloitetaan perusteista:

Perusteet

Rengaspaineen selvittämiseksi tarvitset pumpun, jossa on painemittari – tai vielä parempi ratkaisu olisi erillinen analoginen tai digitaalinen painemittari, sillä monetkaan pumput eivät ole 100-prosenttisen tarkkoja mitatessaan painetta pumpussa, eivät renkaassa.

Kaksi yleisintä paineen mittayksikköä ovat psi ja baari. Me viittaamme aina psi-lukemaan. Löydät molempien yksiköiden muuntotaulukon alta:

image 13

Kaikissa renkaissa on valmistajan suosittelema painealue tai maksimipaine (psi:nä ja/tai baareina) merkittynä renkaan sivuille ja/tai vanteisiin. Turvallisuussyistä suositukset ovat yleensä melko tiukkoja, mutta niitä kannattaa silti noudattaa välttyäkseen ongelmilta.

image 14

Jos renkaan sivuilla ja/tai vanteilla ei ole mitään tietoja, ovat tässä suositellut paineet 70 kg painavalle pyöräilijälle:

PYÖRÄN TYYPPIRENKAAN LEVEYSCLINCHER-ETURENKAILLACLINCHER-TAKARENKAILLATUBELESS-ETURENKAILLATUBELESS-TAKARENKAILLA
Maantiepyörä25 mm90 psi93 psi80 psi83 psi
Urbaani-/hybridipyörä35 mm50 psi55 psi38 psi40 psi
Gravel-pyörä35 mm48 psi50 psi36 psi38 psi
Maastopyörä 29”2,1”36 psi38 psi26 psi28 psi
Karkeasti ottaen jokaista 5 painokiloa kohden voit lisätä tai vähentää 2 psi:tä maantiepyörissä ja 1 psi:n maasto-, hybridi- ja gravel-pyörissä.

Nämä lukemat ovat arvioita. Optimaalinen paine riippuu useasta tekijästä, joihin tutustumme alla.

Tekijät, jotka vaikuttavat optimaaliseen rengaspaineeseen

Vaikka tekijöitä on useampiakin, käydään tässä läpi kuusi tärkeintä:

  1. Rengasleveys
  2. Rengasrunko
  3. Tubeless-järjestelmä
  4. Pyöräilijän paino + varusteet/matkatavarat ja niiden jakautuminen
  5. Maasto
  6. Sää ja lämpötila

Rengasleveys

Mitä leveämpi rengas, sitä vähemmän painetta se tarvitsee. Käydäänpä tämä läpi pikaisesti: Paine on painon pinta-alalle kohdistaman voiman mittayksikkö. Tässä tapauksessa painona toimii ilma sisäkumin tai renkaan sisällä. Jos pinta-alaa lisätään (leveämmällä renkaalla), tarvitaan vähemmän painetta (sisällä olevan ilman ulostyöntävää voimaa), jotta rengas istuisi oikein vanteilla, mikä on tietenkin kaikkein tärkein asia.

image 15

Tämä tarkoittaa sitä, että jos siirryt 25 millimetristä 28 millimetriin maantiepyörässä tai 2,1-tuumaisesta 2,3-tuumaiseen maastopyörässä, tarvitset pienemmän psi:n. Mutta kuinka paljon pienemmän? Tarkkaa lukua emme voi tarjota, mutta se on noin 10 % alle ideaalin paineen.

Rengasrunko

Renkaat, joiden rengasrunko on valmistettu puuvillan kaltaisista materiaaleista tai ne, joiden TPI on korkea, painavat vähemmän ja ovat joustavampia ja nopeampia. Alhaisen TPI:n renkaat ovat painavampia, jäykempiä ja hitaampia, mutta kestävät kauemmin ja tarjoavat paremman puhkeamiskestävyyden. Loogisesti ajateltuna korkean TPI:n rengas suoriutuu paremmin eikä puhkea niin todennäköisesti suuremmalla paineella. Toisaalta alhaisen TPI:n ansiosta voit vähentää psi:tä parantaaksesi pitoa tai iskunvaimennusta ilman, että kasvattaisit puhkeamisriskiä.

Tubeless-järjestelmä

Tubeless-renkailla voi käyttää matalampaa ilmanpainetta parantaakseen ajomukavuutta ja saadakseen paremman otteen tienpinnasta ilman, että tarvitsisi huolehtia snake bite -tyyppisistä rei’istä. Sillä vältetään myös sisäkumin ja renkaan välinen kitka, mikä tekee samalla psi:llä tubeless-renkaasta nopeamman.

Pyöräilijän paino + varusteet/matkatavarat ja niiden jakautuminen

Ei tarvitse olla rakettitieteilijä ymmärtääkseen, että painomme ja kaikki mitä kannamme pyörän päällä vaikuttaa merkittävästi optimaalisen rengaspaineen löytämiseen. Mitä painavampi ajaja, sitä suurempi rengaspaineen tulisi olla. Noin jokaista 5 painokiloa kohden lisää tai vähennä 2 psi:tä maantiepyörille ja 1 psi maasto-, hybridi- ja gravel-pyörille. Muista kuitenkin tehdä se aina valmistajan suosittelemien minimi- ja maksimipaineiden puitteissa.

Pyöräilijän asento pyörän selässä tarkoittaa myös sitä, että takarengas kannattelee noin 60–70 % kokonaispainosta. Varmista tästä syystä, että asetat eturenkaan ilmanpaineen matalammaksi kuin takarenkaan paineen. Sen tulisi olla noin 2–3 psi:tä vähemmän, mutta tämä riippuu myös ajoasennostasi ja -tyylistäsi sekä pyöräilyn alalajistasi.

Maasto

Päällystetyillä suorilla teillä voi paine olla niin korkea kuin rengas ja pyöräilijän paino vain antavat myöten. Ongelma on kuitenkin se, että täydellisen tasaiset tiet eivät ole yleisiä. Jos ei halua tuntea jokaista kuoppaa, näin menettäen tehokkuutta ja ajomukavuutta, on parempi ajaa 90–100 psi:n paineilla. Näin rengas on nopeampi ja sillä on mukavampi ajaa, sillä se vaimentaa kuopat ja pienet tärinät paremmin – ja mutkissa ajettaessakin on enemmän pitoa.

image 16

Asia käy monimutkaisemmaksi maasto- ja gravel-pyöräilyn tapauksessa, sillä ajomaasto voi olla hyvin vaihtelevaa. Voimmekin vain ehdottaa kokeilemaan ja oppimaan yrityksen ja erehdyksen kautta. On järkevämpää aloittaa suuremmalla ilmanpaineella, jotta voit vähentää sitä myöhemmin tunnustellen, miltä se tuntuu ja huomaten, kuinka suuren psi:n kukin maasto vaatii. Tärkeintä on etsiä tasapaino tarpeeksi hyvän puhkeamiskestävyyden, tarpeeksi suuren pidon sekä ajomukavuuden välillä joutumatta kuitenkaan tinkimään nopeudesta.

Sää ja lämpötila

Saatatkin jo tietää, että kosteissa olosuhteissa rengaspainetta tulisi hieman laskea – mutta ei liikaa. 2–3 psi:tä riittää, jos renkaassasi oli alun perin oikea paine renkaiden tyyppiä, painoasi ja maastoa ajatellen. Jos lasket painetta liikaa, saattaa renkaasta tulla epävakaa ja menetätkin pitoa sen sijaan, että se paranisi. Lisäksi puhkeamisriski kasvaa, erityisesti clincher-renkaiden kohdalla.

Mutaisissa olosuhteissa renkaan kuviointi korkeilla, paksuilla ja erillään olevilla kuvioilla on aivan yhtä tärkeä seikka kuin paineen laskeminenkin.

image 17

Myös lämpötilalla on suuri merkitys, erityisesti silloin, kun lämpötilaerot ovat suuret sisä- ja ulkotilojen välillä ja pumppaat renkaasi sisällä. Mitä lämpimämmäksi sää käy, sitä korkeammaksi myös paine käy ja toisin päin. Jokaista 5 °C:tta kohden kasvaa tai vähenee myös yksi psi. Jos täytät renkaasi kotona 21,1 °C:ssa ja ulkolämpötila on 0 °C, menettävät renkaat noin 4 psi:tä.

Viisi näistä kuudesta tekijästä löytyvät tästä Stamin nettilaskurista, joka auttaa sinua löytämään optimaalisen rengaspaineen.

Kuinka rengaspaine vaikuttaa suorituskykyyn

Väärä rengaspaine – joko liian korkea tai liian matala – voi johtaa renkaan huonoon suorituskykyyn, mitä pitoon, ajomukavuuteen, rullausvastukseen ja puhkeamisherkkyyteen tulee. Renkaiden ollessa ainoat kosketuspinnat maan kanssa, välittyy niiden huono suorituskyky luontaisesti koko pyörään ja ajajaan.

Olemme jo käyneet asiaa läpi tämän artikkelin eri osissa, mutta tässä on yhteenvetona alhaisen ja korkean rengaspaineen hyvät ja huonot puolet listattuna:

Alhainen paine

  • Plussat
    • Parempi ote maanpinnasta
    • Enemmän pitoa
    • Parempi ajomukavuus
    • Vähemmän rullausvastusta kuoppaisessa maastossa.
  • Miinukset
    • Suurempi snake bite -rengasrikkojen todennäköisyys clincher-renkailla ajettaessa
    • Enemmän kulumaa
    • Suurempi rullausvastus asfaltilla ja helpossa maastossa.

Korkea paine

  • Plussat
    • Vähemmän reikiä
    • Vähemmän kulumaa
    • Vähemmän rullausvastusta asfaltilla ja helpossa maastossa.
  • Miinukset
    • Vähemmän pitoa ja otetta maanpinnasta
    • Huonompi ajomukavuus
    • Energiakato kuoppaisessa maastossa.

Jokaisen pyöräilijän on löydettävä optimaalinen ilmanpaine saavuttaakseen tasapainon pidon, ajomukavuuden, rullausvastuksen ja puhkeamiskestävyyden välillä. Jos priorisoi jotain ominaisuutta, menettää toisessa. Ja vaikka renkaat, vanteet ja kaikki muutkin pyöräilyvarusteet kehittyvät jatkuvasti tarjoten suorituskykyä, joka oli suorastaan käsittämätön vain muutama vuosi sitten, on rengaspaine yhäkin merkittävässä asemassa suorituskykyä. Voimme – ja meidän myös tulisi – kokeilla eri ilmanpaineita eri olosuhteissa. Yrityksen ja erehdyksen kautta, sillä onhan ilma ilmaista!

1 kommentti blogissa “Oikean rengaspaineen valinta: aloittelijan opas”

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaaditut kentät on merkitty *

Suositellut artikkelit