Jos kysyy keltä tahansa pyöräilijältä tämän yleisimmistä kivun aiheuttajista, liittyy vastaukseen mitä todennäköisimmin satula. Satulalla istuminen voi olla hyvinkin kivuliasta ja epämukavaa miehille, mutta naisille tilanne on yhäkin huonompi, sillä he istuvat ja lepuuttavat koko painoaan suoraan genitaalialueensa päällä. Tämä voi aiheuttaa samanlaisia epämukavia tuntemuksia kuin miehille, mutta johtaa myös muihin ongelmiin. Jos haluat tietää, kuinka estää ja ehkäistä satulan aiheuttamaa arkuutta ja muita vaivoja, löydät alta kattavan oppaan. Käymme läpi aiheuttajia, ratkaisuja ja monia hyödyllisiä vinkkejä.
Jaamme kivut ja säryt neljään tyyppiin yleisimmästä vähiten esiintyvään:
- Tunnottomuus, hiertymät, karvatuppitulehdus ja paiseet
- Emätintulehdus eli vaginiitti
- Virtsatietulehdus
- Genitaalialueen hypertrofia
Tunnottomuus, hiertymät, karvatuppitulehdus ja paiseet
Tunnottomuus
Tässä tutkimuksessa 64 % kilpailevista naispyöräilijöistä koki genitaalialueen tunnottomuutta. Tarjolla ei ole sellaisia tutkimuksia, johon olisi otettu mukaan kaikentyyppisiä pyöräilijöitä, mutta jos sellaisia olisi, olisivat niiden tulokset mitä todennäköisimmin samankaltaiset. Tunnottomuus ei ole vaarallista, mitä tulee seksuaalisiin toimintahäiriöihin tai virtsaamiseen liittyviin oireisiin. Ongelmaan täytyy kuitenkin puuttua, sillä se osoittaa, ettei kaikki ole, niin kuin kuuluisi.
Todennäköisin aiheuttaja on huono asento tai vääränlainen satula, joskin se voi olla myös näiden yhdistelmä.
Ratkaisu ongelmaan on biomekaanisen analyysin teettäminen (jotta voit säätää pyörääsi kuntosi, notkeutesi ja olosuhteittesi perusteella) sekä erilaisten satuloiden kokeileminen, kunnes löydät tarpeisiisi parhaiten sopivan. Varmista, että teet molemmat toimenpiteet, sillä väärin asemoitu hyvä satula on aivan yhtä haitallinen kuin oikein säädetty vääränlainen satula.
Hiertymät
Sisäreisien ja nivusten alueen hiertymät ja hankaumat ovat myös hyvin yleisiä vaivoja. Ne eivät ole varsinaisesti vakavia ongelmia (paitsi jos iho hiertyy rikki asti), mutta voivat totisesti tuntua hyvin epämiellyttäviltä. Jos ihosi vaurioituu ja vuotaa verta, niin varmista, että huolehdit henkilökohtaisesta hygieniastasi ja peset pyöräilyshortsisi kunnolla välttyäksesi mahdollisilta infektioilta.
Aiheuttajat voivat olla moninaiset: vääränlainen satula, väärä ajoasento, liian isot tai pienet bib-shortsit, huonokuntoinen tai vääräntyyppinen säämiskä, alusvaatteiden käyttäminen bib-shortsien kanssa, kuiva iho, liiallinen hikoilu, ihokarvanpoisto… tai yksinkertaisesti se tosiasia, että olet istunut satulassa ja 10 tuntia ja kaikella on rajansa.
Ratkaisut:
- Muuta pyörän säätöjä ja vaihda satula.
- Hanki oikeankokoiset bib-shortsit varustettuna oikeanlaisella säämiskällä. Älä myöskään käytä alusvaatteita niiden kanssa.
- Ylläpidä kunnollista henkilökohtaista hygieniaa ja pese bib-shortsit säännöllisesti.
- Pidä ihosi kosteutettuna sekä ennen että jälkeen pyöräilyn.
- Käytä säämiskävoidetta ehkäistäksesi polkemisen aikaista hankautumista. Markkinoilta löytyy erityisiä, naisille suunnattuja vaihtoehtoja, jotka eivät sisällä naisten genitaalialueelle epäsopivia ainesosia. Markkinoilta löytyy myös hiertymiltä suojaavia voiteita sisäreisille.
- Ole varovainen ihokarvojen poistamisen kanssa. Emme sano, että sitä täytyisi kokonaan välttää, onhan se jokaisen henkilökohtainen asia. Pidä kuitenkin mielessä, että häpykarvoitus toimii suojaavana esteenä. Jos sen poistaa, tulee pehmytkudoksensa altistaneeksi hankaukselle ja ärsytykselle.
Karvatuppitulehdus ja paiseet
Tulehdukset ja infektiot yhdessä tai useammassa karvatupessa voivat pitää sinut poissa satulasta kokonaisen kauden ajan.
Karvatuppitulehduksia ja paiseita aiheuttavat:
- nypityn tai ajellun karvan kasvaminen takaisin
- runsas hikoilu
- riittämätön hygienia
- runsas hankautuminen.
Paras tapa välttyä näiltä ongelmilta, on noudattaa edellisessä osiossa listattuja ratkaisuja.
Kun iholle ilmestyy karvatuppitulehdus tai paise, täytyy käydä lääkärissä hankkimassa antibioottikuuri. Pyöräily täytyy laittaa tauolle, kunnes ongelma on täysin häipynyt. Nämä iho-ongelmat voivat olla hyvin ärsyttäviä ja kivuliaita tehden satulassa istumisesta käytännössä mahdotonta.
Emätintulehdus
Emätintulehdus tai vaginiitti on yleinen naisten ongelma, harrastivatpa he pyöräilyä tai eivät. Naispyöräilijöiden tapauksessa yleisin tyyppi on hiivasienitulehdus. Tämä johtuu siitä, että säämiskään kertynyt kosteus ja lämpö saavat aikaan loistavan lisääntymisalustan bakteereille ja sienille. Oireet ovat: epänormaali valkovuoto, hajumuutokset, kutina ja polttelu sekä kipu virtsatessa tai yhdynnässä.
Sitä ehkäistäkseen täytyy välttää bakteerien ja sienten lisääntyminen:
- Ota bib-shortsit jalasta niin pian kuin mahdollista ajamisen jälkeen, mene nopeasti suihkuun ja kuivaa koko genitaalialue hyvin. Jos et pääse heti suihkuun, käytä intiimialueelle sopivia kosteuspyyhkeitä. Muista kuitenkin, että ne ovat vain tilapäisratkaisu, sillä nekin voivat ärsyttää herkkää ihoaluetta.
- Pese ja kuivaa bib-shortsit hyvin noudattaen aina valmistajan pesu- ja huolto-ohjeita.
- Valitse hyvälaatuiset bib-shortsit, jotka on varustettu bakteerien kasvamista ehkäisevällä säämiskällä.
Hiivasienitulehdus hoidetaan sienilääkkeillä, joita on muun muassa saatavilla voiteena ja sisäisesti nautittavina tabletteina. Steroidivoiteet voivat lievittää kutinaa ja polttelua ja joissain maissa niitä saa ostettua reseptivapaasti. Jos et kuitenkaan ole varma emätintulehduksesi tyypistä, käy lääkärissä selvittääksesi se ja saadaksesi itsellesi sopivaa hoitoa.
Mitä jogurttien ja probioottisten ruokien syömiseen tulee emätintulehdusten ehkäisemiseksi, tutkimusten mukaan “tarjolla on riittämättömästi todisteita probioottien käytöstä perinteisten sienilääkkeiden tehostajina tai yksin käytettynä hiivasienitulehduksen hoitoon muilla kuin raskaana olevilla naisilla.”
Virtsatietulehdus
Virtsatietulehdukset ovat emätintulehdusten tapaan yleisiä naispyöräilijöillä, sillä bakteerit voivat kertyä säämiskän alueelle, nousta virtsaputkeen ja aiheuttaa tulehduksen virtsateihin. Yleisimpiä oireita ovat:
- kipu ja poltteleva tunne virtsatessa
- kohonnut virtsaamistiheys
- virtsahädän tunne ilman virtsaa
- samea virtsa
- verta virtsassa.
Virtsatieinfektion välttämiseksi noudata samoja neuvoja kuin emätintulehdusten ehkäisyssä. Tärkeintä on noudattaa hyvää hygieniaa ja pestä bib-shortsit säännöllisesti.
Mitä puhtaan, makeuttamattoman karpalomehun nauttimiseen tulee virtsatietulehdusten ehkäisemiseksi, saatiin tässä Cochranen teettämässa meta-analyysissä selville, ettei “karpalomehua voi tällä hetkellä suositella virtsatieinfektioiden välttämiseksi.”
Genitaalialueen hypertrofia
Tämä ongelma vaikuttaa yleensä pieniin häpyhuuliin, mutta voi myös vaikuttaa isoihin häpyhuuliin tai molempiin. Jatkuva paine ja hankaus johtavat tulehdukseen johtuen lymfaattisen vedenpoiston puutteesta, mikä puolestaan aiheuttaa koon suurenemista. Mitä enemmän painetta ja hankausta, sitä vähemmän vedenpoistoa ja enemmän tulehdusta. Tämän vuoksi tämä ongelma häiritsee lähinnä kilpapyöräilijöitä ja naisia, jotka viettävät pyörän selässä samassa asennossa runsaasti aikaa, kuten esimerkiksi naistriathlonisteja.
Oireisiin lukeutuvat tulehdus, ärsytys ja epämukavuuden tuntemus paineen syntyessä. Jos itse koet näitä oireita, niin käy lääkärissä niin pian kuin mahdollista.
Kuinka ehkäistä genitaalialueen hypertrofiaa? Ratkaisut ovat biomekaaninen analyysi ja sopiva satula jakamaan painon tasaisesti pyörän kosketuspisteiden (satula, ohjaustanko ja polkimet) välille sekä mahdollistamaan nesteiden oikeanlainen poistuminen genitaalialueelta.
Joissain tapauksissa ainoa vaihtoehto on leikkaushoito. Tämä on äärimmäinen ratkaisu ja usein viimeinen vaihtoehto naisille, jotka kärsivät genitaalialueen hypertrofiasta ja tuntevat kipua tai epämukavuuden tuntemuksia jopa pyörän säätöjen muuttamisen ja sopivan satulan valinnan jälkeenkin.
Yhteenvetona voisi sanoa, että lähes kaikki satulassa istumiseen liittyvät kivut ja säryt voidaan ratkaista säätämällä ajoasentoa, hankkimalla oikeanlainen satula ja hyvälaatuiset bib-shortsit, jotka pidetään puhtaina ja kuivina sekä hyvästä henkilökohtaisesta hygieniasta huolehtimalla.