Ilma on liian viileä siihen, että tarkenisi pelkällä pyöräilypaidalla ja termisellä aluskerroksella (vaikka se olisi valmistettu merinovillasta), mutta talvitakki päällä tulee heti liian kuuma. Vaikka tämä tilanne voi käydä mihin tahansa aikaan vuodesta sään ollessa hyvin arvaamaton joissain maailman kolkissa, saavat syksy ja kevät meidät usein epäröimään eniten, kun pyrimme valitsemaan juuri oikeaa asua – siis sellaista, joka päällä ei tule liian kylmä tai liian kuuma.
Pitkähihainen pyöräilypaita saattaisi tarjota ratkaisun ongelmaan, mutta sinulla on asiaan liittyen varmaankin useita kysymyksiä, kuten “Onko pitkähihaisen pyöräilypaidan ostaminen kannattavaa?”, “Mikä minun kannattaisi valita monien mallien joukosta?” ja “Mihin lämpötila-alueeseen kukin niistä soveltuu?”. Markkinoilta löytyvien mallien valikoima on valtava, joten tässä artikkelissa käymme läpi erityyppiset pitkähihaiset pyöräilypaidat, niiden ominaisuudet sekä sen, mihin asioihin tulisi kiinnittää huomiota pyöräilypaitaa valitessaan.
Pitkähihaisten pyöräilypaitojen kolme tyyppiä
Markkinoilta löytyy kolmea päätyyppiä:
- Pitkähihaiset kesäpyöräilypaidat
- Pitkähihaiset pyöräilypaidat lämmöneristyksellä.
- Vedenkestävät pitkähihaiset pyöräilypaidat.
Pitkähihaiset kesäpyöräilypaidat
- Samat ominaisuudet (kankaat, leikkaukset, istuvuus, taskut ja heijastavat yksityiskohdat) kuin lyhythihaisissa versioissa.
- Äärimmäisen kevyitä.
- 10–15 °C:een lämpötiloihin yhdistettynä merinovillaiseen termiseen aluskerrokseen.
- Yli 15 °C:een lämpötiloihin yhdistettynä hihattomaan mesh-aluskerrokseen.
- Yli 25 °C:een lämpötiloja varten sinun tulee varmistaa, että paita on valmistettu oikeista materiaaleista. Itse pitkät hihat eivät saa oloamme lämpimäksi. Sirokon pitkähihaisia SRX-pyöräilypaitoja voi käyttää jopa kuumimpina kesäpäivinä.
- UPF (aurinkosuojatekijä) suojaa pyöräilijän käsivarsia.
- Käyttäjä välttyy rusketusraidoilta, jotka ovat välttämättömyys lyhythihaista pyöräilypaitaa käytettäessä.
- Sopii henkilöille, joiden iho on hyvin vaalea tai herkkä tai jotka ovat allergisia auringolle tai aurinkovoiteille.
- Tarjoavat suojaa auringolta niin haavoille kuin palaneelle iholle ja tatuoinneillekin.
Pitkähihaiset pyöräilypaidat lämmöneristyksellä
- Niissä käytetään teknisiä kankaita, jotka tarjoavat eriasteista lämmöneristystä ja suojaa, sekä hyvän hengittävyyden, jonka tarkoituksena on hankkiutua eroon kehon lämmöstä ja välttää ylikuumeneminen tai kosteuden säilyttäminen vaatekerrosten alla.
- Materiaalit voivat olla synteettisiä (polyesteriä tai nailonia) tai luonnonkuiduista valmistettuja (pääosin merinovillaa).
- Laaja valikoima malleja ja hintaluokkia riippuen käytettyjen kankaiden tyypistä.
- Noin 10–15 °C:een lämpötiloihin valitse kevyimpiä, kompakteimpia ja monipuolisimpia fleecevuorittomia malleja, jotka on suunniteltu suojaavaksi kerrokseksi lyhythihaisen pyöräilypaidan ja/tai aluskerroksen päälle. Täydellisiä kylmiin aamuihin tai pitkille laskuosuuksille vuoristossa, sillä ne on helppo pukea päälle ja ottaa pois sekä laittaa taskuun. Ne sopivat erinomaisesti myös sellaisille pyöräilijöille, jotka treenaavat kovaa tai joille tapaa tulla treenatessa hyvin kuuma.
- Alle 10–12 °C:een lämpötiloja varten valitse pitkähihaisia pyöräilypaitamalleja, jotka suojaavat kylmältä ja tuulelta lähes yhtä paljon kuin talvitakki. Ne tulisi olla varustettu fleecevuorilla, tiheällä kudoksella ja korkealla kauluksella.
- Voit laajentaa kahden yllä kuvatun pyöräilypaitatyypin käyttölämpötilavälejä lisäämällä erilaisia kerroksia päälle (tuulenpitäviä liivejä, talvitakkeja jne.) tai alle (erilaisia aluskerroksia tai lyhythihaisia paitoja). Joissain tapauksissa voit jopa käyttää molempia vaatteita samaan aikaan, sillä joskus erot kevyen termisen pyöräilypaidan ja pitkähihaisen kesäpyöräilypaidan sekä termisen, fleecevuorilla varustetun pyöräilypaidat ja talvitakin välillä ovat minimaalisen pienet.
- Heijastavat yksityiskohdat ovat ensiarvoisen tärkeät, jotta voit varmistua siitä, että muut pyöräilijät ja ajoneuvojen kuljettajat näkevät sinut yöllä tai huonoissa valaistusolosuhteissa.
- Muita tärkeitä pyöräilypaidan yksityiskohtia ovat: suuret takataskut, hyvä vetoketju, litteät saumat kunnollisella viimeistelyllä hiertymien ja repeämien välttämiseksi sekä liukumista estävä järjestelmä, joka pitää paidan paikoillaan.
Vedenkestävät pitkähihaiset pyöräilypaidat
- Valmistettu vedenkestävistä kankaista tai tekstiileistä, jotka on varustettu hydrofobisella (vettä hylkivällä) pinnoitteella.
- Vedenhylkivyys kulkee yleensä käsi kädessä lämmöneristyksen kanssa. Hyödyt vaatteen monipuolisuudesta, mutta saatat hävitä hengittävyydessä vettä hylkivästä pinnoitteesta johtuen.
- Markkinoilla ei ole vesitiiviitä pitkähihaisia pyöräilypaitoja. Vedenkestävyydellä on omat rajoitteensa ja suojaustaso alenee vaatteen kuluessa. Tämä on erityisesti huomattavissa tekstiileissä, joissa on vettä hylkivä pinnoite. Onneksi markkinoilta löytyy myös tuotteita, jotka auttavat kankaan uudelleenkäsittelyssä ja vettä hylkivien ominaisuuksien palauttamisessa.
- Vettä hylkivät mallit ovat yleensä melkoisen hintavia. Ota tämä huomioon, kun päätät, onko sen arvoista maksaa enemmän vaatteesta, jota et ehkä juurikaan tarvitse, sillä alueellasi sataa harvoin tai sillä et yksinkertaisesti tykkää sateella pyöräilystä.
Olemme nyt käsitelleet kolmea pitkähihaisten pyöräilypaitojen päätyyppiä. Voisimme lisätä joukkoon myös neljännen: erityisesti maastopyöräilyyn tarkoitetut pyöräilypaidat. Näissä on maantiepyöräilymalleista eroavat leikkaukset ja ne ovat rennompia ja mukavampia yllä näyttäen myös arkisemmilta (mikä saa ne sopimaan loistavasti muihinkin alalajeihin, kuten pyöräilyturismiin). Lisäksi ne on suunniteltu nimenomaan maastopyöräilyn vaatimukset mielessä pitäen. Pitkähihaisten MTB-paitojen joukosta löytyisi kuitenkin myös kolme kategoriaa, jotka kuvailimme aiemmin. Tästä päästäänkin seuraavaan kysymykseen…
Kuinka valita oikeanlainen pitkähihainen pyöräilypaita?
Voidaksesi tehdä oikean valinnan täytyy sinun ensin kysyä itseltäsi seuraavat kaksi asiaa: Minkä tyyppinen pyöräilijä olet ja milloin tulet käyttämään paitaasi? Paitatyypin valinta riippuu vastauksistasi. On mahdotonta käydä läpi joka ikistä mahdollista vastausta, sillä jokainen pyöräilijä on erilainen, mutta tässä siitä huolimatta muutamia niistä:
- Jos haluat yksinkertaisesti suojata itseäsi auringolta, on valinta helppo: hanki kesäpyöräilypaita UPF 50 -suojalla.
- Epäröinnille ei ole tilaa myöskään silloin, jos kaipaat paidaltasi vedenkestävyyttä. Mutta muista, ettei markkinoilla ole olemassa täysin vedenpitäviä pitkähihaisia pyöräilypaitoja.
- Jos haluat vaatteen, joka on niin monikäyttöinen kuin mahdollista, niin tutustu valikoimaan keskitason lämmöneristystä tarjoavia malleja, joihin voidaan sitten yhdistää eri kerroksia pukemalla niitä sekä päälle että alle.
- Jos hikoilet paljon ja kehosi tapaa ylikuumentua polkiessasi, niin etsi mallia, joka tarjoaa hyvän hengittävyyden sekä hikeä iholta pois siirtävät ominaisuudet.
- Jos etsit itsellesi sopivaa talvipyöräilyvaatetta, mutta sinulla tapaa tulla pyöräillessä kuuma tai alueesi lämpötilat eivät laske alle 10 °C:een (ja tästä syystä talvitakki on liikaa), riittää tällöin pitkähihainen pyöräilypaita, joka on varustettu lämmöneristävyydellä ja tuulelta suojaavilla ominaisuuksilla.
- Jos etsit kompaktia vaatetta, joka on helppo pukea ja ottaa pois ja joka suojaa enemmän kuin liivi pitkillä laskuosuuksilla, tauoilla tai kylminä aamuina, niin valitse kevyt malli. Se voi olla varustettu fleecevuorilla tai olla vuoriton mieltymyksistäsi riippuen.
Joskus juuri oikeaan vaatteeseen päätyminen ensimmäisellä yrittämällä voi olla haastavaa, mutta toivomme tämän oppaan auttavan sinua löytämään pitkähihaisen pyöräilypaidan, joka sopii parhaiten niin makuusi kuin tarpeisiisikin.