coverblog 199

Pyöräily olympialaisissa

Vuoden 2024 kesäolympialaisissa tullaan näkemään pyöräilyn kilpailutapahtumia seuraavassa neljässä kategoriassa: maantiepyöräily, ratapyöräily, maastopyöräily ja BMX-pyöräily. Kussakin kategoriassa on eri alalajeja ja kisoja. Tutustutaanpa niihin kaikkiin.

Maantiepyöräily


Kilpailutapahtumat: Maantiepyöräily on jaettu olympialaisissa kahdentyyppisiin kilpailutapahtumiin: maantieajoon ja aika-ajoon.

Kuvaus: Maantieajot järjestetään kaupunki- ja esikaupunkiradoilla, kun taas aika-ajot ovat kisoja kelloa vastaan niille omistetuilla kentillä. Maantieajossa käytetään normaaleja maantiepyöriä, kun taas aika-ajoissa ovat erityiset aika-ajoon tarkoitetut pyörät yleensä parhaita vaihtoehtoja, johtuen niiden tarjoamista aerodynaamisista hyödyistä. Aika-ajoissa on mahdollista kisata myös normaalilla maantiepyörällä.

Ammattipyöräilyä seuraavat huomaavat, että olympialaisten maantieajokisa eroaa hieman tavanomaisesta. Ensinnäkin tallit (tässä tapauksessa maat) koostuvat pienemmästä määrästä kilpailijoita: maksimissaan neljästä pyöräilijästä maata kohden. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että kisan hallitseminen on monimutkaisempaa. Toiseksi, kisaamaan pääsevien ajajien valintakriteerit vaihtelevat maittain. Suurin osa ansaitsee paikkansa joukkueessa tuloksiinsa perustuen, mutta joissain tapauksissa päätöksen tekevät pyöräilyvalmentajat ajajien kunnon ja saatavuuden perusteella. Kolmanneksi, autossa ajavien valmentajien ja pyöräilijöiden välillä ei käytetä kommunikaatiomenetelmänä korvanappeja. Tämä tarkoittaa sitä, että kilpailu on arvaamattomampi ja siinä nähdään enemmän improvisaatiota kisaajien toimesta. Lisäksi ennakkosuosikit pitävät tarkasti silmällä toisiaan, kisailua nähdään jopa joukkuekavereiden keskuudessa ja liittoja muodostuu maiden välille (joko silkasta henkilökohtaisen hyödyn tavoittelusta tai siksi, että jotkut kisan pyöräilijät ovat tallikavereita keskenään olympialaisten ulkopuolella). Kommunikaation puutteen vuoksi kisoissa nähdään myös suuria yllätyksiä. Yksi tällaisista tapahtui esimerkiksi naisten maantieajossa Tokiossa, jossa toiseksi tullut pyöräilijä kohotti kätensä ilmaan luullen voittaneensa. Hän ei tiennyt, että alun irtiotossa onnistunut Anna Kiesenhofer oli jo saavuttanut maaliviivan ennen häntä.


Viimeisimmät kultamitalistit:

Maantieajo, miehet: Richard Carapaz (Ecuador)

Maantieajo, naiset: Anna Kiesenhofer (Itävalta)

Aika-ajo, miehet: Primož Roglič (Slovenia)

Aika-ajo, naiset: Annemiek van Vleuten (Alankomaat).

Ratapyöräily

Kilpailutapahtumat: sprintti (eräajo), joukkuesprintti, keirin, joukkuetakaa-ajo, omnium (moniottelu) ja pariajo (madison) sekä miehille että naisille.


Kuvaus: Kaikki kisat järjestetään tarkoitusta varten valmistetuilla radoilla eli velodromeilla. Käytössä ovat yksivaihteiset pyörät ilman tavallisia jarruja, jalkajarrujen ollessa ainoa mahdollinen vaihtoehto. Kaikkien osallistujien joukosta voi erotella kaksi ryhmää tai pyöräilijätyyppiä sekä miesten että naisten kisoista. Ensimmäinen niistä on pyöräilijät, jotka kisaavat sprintissä (yksilö- ja joukkuesprintissä) ja keirinissä. Toisen ryhmän muodostavat kestävyyspyöräilijät, jotka kisaavat omnium- ja pariajokilpailuissa. Joukkuetakaa-ajoon osallistuu myös kestävyyspyöräilijöitä sekä joitain sprinttereitä, mutta molempia näistä nähdään niissä harvemmin.

Näiden kahden ryhmän pyöräilijöiden fyysiset ominaisuudet eroavat toisistaan merkittävästi. Heillä, jotka kisaavat nopeuteen perustuvissa aika-ajoissa ja kilpailuissa, on kehittyneemmät lihakset sekä yläruumiissaan että erityisesti alaruumiissaan. Fokus on räjähtäväisyydessä, kiihdytyksessä ja nopeudessa lyhyiden ajanjaksojen aikana. Kestävyyspyöräilijöiden kehot muistuttavat puolestaan niitä, joita olemme tottuneet näkemään maantiepyöräilyssä. Monet rata-ajon kestävyystapahtumien mies- ja naispyöräilijät osallistuvat myös maantiepyöräilytapahtumiin.


Sprintti (eräajo): kaksi kilpailijaa ajaa toisiaan vastaan kolmikierroksisessa erässä, jonka alku on yleensä taktinen ja loppu räjähtävä sprintti.

Joukkuesprintti: Kolmesta ajajasta koostuvat (miesten) joukkueet kilpailevat kolmikierroksisessa aika-ajossa, jossa jokainen joukkueen jäsen vetää joukkuettaan yhden kierroksen.

Keirin: Kuusi kilpailijaa ajaa moottoripyörän (moottorikäyttöisen edeltäjän) perässä kolmen kierroksen ajan. Moottoripyörän nopeus on hallittu, jopa 50 km/h. Kolmen kierroksen jälkeen moottoripyörä eli edeltäjä poistuu radalta ja kuusi kilpailijaa ajavat vielä toiset kolme kierrosta. Kisan voittaa ensimmäisenä maaliin tullut.

Joukkuetakaa-ajo: Neljästä pyöräilijästä koostuva joukkue kisaa neljän kilometrin aika-ajossa, aloittaen vastakkaisilta puolilta rataa. Joukkue, joka suorittaa etäisyyden lyhyimmässä ajassa tai saa vastakkaisen joukkueen kiinni, voittaa.

Omnium: Moniottelu (linja-ajo eli scratch, tempoajo, pudotusajo eli elimination ja pisteajo) yhden päivän aikana. Kilpailijat keräävät pisteitä kussakin kisassa ja kokonaispistemäärä määrittää voittajan.

Pariajo (madison): Kahdesta ajajasta koostuvat joukkueet kilpailevat pitkän matkan viestikilpailussa (50 km miehillä ja 30 km naisilla), joissa pisteitä saa kirikierroksista joka kymmenes kierros. Pisteitä voi kerätä myös saavuttamalla pääjoukon kierroksella. 


Viimeisimmät kultamitalistit:

Sprintti, miehet: Harrie Lavreysen (Alankomaat)

Sprintti, naiset: Kelsey Mitchell (Kanada)

Joukkuesprintti, miehet: Alankomaat (Roy van den Berg, Harrie Lavreysen, Jeffrey Hoogland ja varalla ollut Matthijs Büchlin)

Joukkuesprintti, naiset: Kiina (Bao Shanju ja Zhong Tianshi)

Joukkuetakaa-ajo, miehet: Italia (Simone Consonni, Filippo Ganna, Francesco Lamon ja Jonathan Milan)

Joukkuetakaa-ajo, naiset: Saksa (Franziska Brauße, Lisa Brennauer, Lisa Klein ja Mieke Kröger)

Keirin, miehet: Jason Kenny (Yhdistynyt kuningaskunta)

Keirin, naiset: Shanne Braspennincx (Alankomaat)

Pariajo, miehet: Tanska (Lasse Norman Hansen ja Michael Mørkøv)

Pariajo, naiset: Yhdistynyt kuningaskunta (Katie Archibald ja Laura Kenny)

Omnium, miehet: Matthew Walls (Yhdistynyt kuningaskunta)

Omnium, naiset: Jennifer Valente (USA).

Maastopyöräily (MTB)


Kilpailutapahtumat: XCO-maastopyöräily (Cross-Country Olympic) sekä miehille että naisille.

Kuvaus: Kisa käydään täysjousitetuilla maastopyörillä, joskin jäykkäperiä (etujousituksellisia pyöriä) voidaan myös käyttää. Kisat sijoittuvat luonnon ympäristöihin, mutta rata sisältää myös monia kisoja varten rakennettuja osia. Näitä ovat nousu- ja laskuosuudet, teknisesti haastavat osiot ja ekstraesteet, jotka eivät ainoastaan testaa pyöräilijöiden kestävyyttä, vaan myös heidän teknisiä taitojaan.

Jokainen maa saa yksi tai kaksi paikkaa maastopyöräilijöille, riippuen maan sijoituksesta ranking-listalla. Sitten kunkin maan pyöräilyliitot määrittävät valintakriteerit, joiden mukaan ne myöntävät kisapaikkansa. Yleisesti ottaen valinnat tehdään kriteerien, kuten ensimmäisten pyöräilyn maailmancupin osakilpailujen tulosten mukaan, mutta aina on tilaa myös poikkeuksille.


Viimeisimmät kultamitalistit:

Miehet: Thomas Pidcock (Yhdistynyt kuningaskunta)

Naiset: Jolanda Neff (Sveitsi).

BMX-pyöräily

Kilpailutapahtumat: BMX-racing (eli kilpa-ajo) ja BMX-freestyle sekä miehille että naisille.


BMX-racing: BMX-kilpa-ajot ajetaan 20-tuumaisilla BMX-pyörillä. Kisat ovat hyvin lyhyitä ja saavat alkunsa rampin päältä, josta ajajat lähtevät matkaan polkemisen ja painovoiman siivittäminä. Kisarata on valmistettu tiivistetystä maaperästä ja varustettu 180 asteen kallistetuilla käännöksillä. Rata on täynnä kumpuja, joten mahdollisimman nopea ajaminen edellyttää erilaisia hyppyjä ja liikkeitä.

Ensiksi järjestetään karsintakierrokset. Kukin ajaja kisaa kolmessa kahdeksan ajajan erässä ja saa pisteitä maaliintulosijoituksensa mukaan. Tavoitteena on saada niin vähän pisteitä kuin mahdollista, joten ensimmäinen saa yhden pisteen, toinen kaksi ja niin edelleen aina kuudenteen sijaan asti.

Parhaat 12 ajajaa etenevät semifinaaleihin, kun taas 13.– 20. sijalle päätyneet saavat vielä yhden mahdollisuuden erässä, jonka neljä parasta pääsee myös semifinaaleihin. Myös semifinaalit käydään kolmessa erässä siten, että kaikki ajavat toisiaan vastaan ja pyrkivät saamaan mahdollisimman alhaisen pistemäärän. Ensimmäiset kahdeksan ajajaa pääsevät finaalivaiheeseen, joka käydään yhdessä erässä. Tämän viimeisen kierroksen voittaja vie kotiin kultamitalin.


BMX-freestyle: Tapahtuma järjestetään bike parkissa (pyöräpuistossa), jolle on asetettu erilaisia ramppeja ja esteitä. Ajajat suorittavat trikkejä ja temppuja 60 sekunnin ajan saaden teknisen tuomariston antaman pistetuloksen 0 ja 100 väliltä. Pistetulos määräytyy parametrien, kuten temppujen vaikeuden, monipuolisuuden, luovuuden, flow’n, suorituksen sekä temppujen määrän, riskitason ja tyylin perusteella.


BMX-freestyle-pyörät eroavat racing-pyöristä, sillä ne on valmistettu erityisesti erilaisten temppujen, hyppyjen ja toimintojen suorittamiseksi.

Ensimmäiseksi BMX-freestyle-kisoissa on karsintavaihe, jossa jokainen ajaja suorittaa kaksi kierrosta temppuja bike parkissa. Lopullinen pistemäärä on molempien kierrosten keskiarvo. Yhdeksän parhaat tulokset saanutta kisaajaa etenee finaaleihin. Myös finaalissa on kaksi kierrosta, mutta vain niistä paras otetaan huomioon finaalisijoituksissa. Pyöräilijä, joka saa finaalin aikana parhaan tuloksen, voittaa kultaa.


Viimeisimmät kultamitalistit:

Racing, miehet: Niek Kimmann (Alankomaat)

Racing, naiset: Bethany Shriever (Yhdistynyt kuningaskunta)

Freestyle, miehet: Logan Martin (Australia)

Freestyle, naiset: Charlotte Worthington (Yhdistynyt kuningaskunta).

Kokonaisuudessaan olympialaisissa järjestetään yhteensä 22 pyöräilytapahtumaa 514 pyöräilijän voimin. Jaossa on yhteensä 66 mitalia. Olympialaisia pidetään hyvin tärkeänä tapahtumana kaikkien pyöräilyn alalajien ammattilaisten keskuudessa, joskin maantiepyöräilijät saattavat pitää sitä toissijaisena tapahtumana, jota varten he eivät sen erityisemmin valmistaudu. Olympiakultaa voittaneet maantiepyöräilijät eivät kuitenkaan välttämättä ole asiasta aivan samaa mieltä, erityisesti, jos kyse on heidän uriensa suurista voitoista – tosin he ehkä salaa vaihtaisivat sen kyllä Tour de Francen tai maailmanmestaruuskilpailujen voittoon. Asia on päin vastoin ratapyöräilijöille. Olympiamitali on heidän urallaan äärimmäisen merkittävä saavutus ja he valmistautuvatkin erityisesti joka neljäs vuosi järjestettäviä olympialaisia varten, sillä menestys olympialaisissa voi toimia heidän uransa ratkaisevana tekijänä. Voit tarkastaa kaikkien pyöräilykilpailujen kalenterin olympialaisten virallisilta verkkosivuilta tai täältä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaaditut kentät on merkitty *

Suositellut artikkelit