Pyöräilemään lähteminen helteessä voi olla hyvin vaarallista, ellei ole varautunut asianmukaisesti. Hyvä ja aurinkoinen sää saa kaipaamaan satulaan ja juuri siksi tämä ongelma on meille täällä Sirokolla aivan erityinen huolenaihe. Olemme jo sivunneet aihetta kahdessa aiemmassa blogijulkaisussamme ja kertoneet neuvoja siihen, mitä pukea päälle lähtiessään pyöräilemään kuumalla säällä sekä antaneet 7 vinkkiä, joiden avulla pysyt viileänä korkeissa lämpötiloissa. Tässä artikkelissamme puolestaan käymme läpi asioita, joita kannattaa välttää helteellä. Seuraavat vinkkimme perustuvat henkilökohtaisiin kokemuksiimme. Haluamme jakaa ne, jotta kaikki lukijamme voisivat välttää virheemme ja pyöräillä turvallisesti sekä lajista nauttien silloinkin, kun lämpötilat kohoavat ennätyslukemiin.
Kerrospukeutuminen kuumalla säällä
Tämä neuvo voi tuntua hassulta, mutta itse asiassa jotkut pyöräilijät tapaavat pukea liian monta vaatekappaletta pyöräilemään lähtiessä varautuen siihen, että jossain kohtaa saattaa tulla kylmä tai pakkaavat mukaan enemmän vaatteita siltä varalta, että niitä saattaisi tarvita jossain vaiheessa. Tosiasia kuitenkin on, ettei tämä ekstravaatemäärä paranna pyöräilymukavuutta – itse asiassa päin vastoin. Tällöin pyöräilijä tulee vain hikoilleeksi enemmän, eikä hänen kehonsa kykene viilentymään, sillä hengittävyys heikkenee liian monien vaatekertojen myötä. Lopputuloksena voi olla nestehukka ja ylikuumeneminen.
Vääränlaisten vaatteiden ja asusteiden käyttäminen
Mitä kuumemmaksi ilma käy, sitä simppelimmäksi ja vähäisemmäksi tulisi pyöräilyvarustuksenkin käydä. Kevyt pitkä- tai lyhythihainen pyöräilypaita, mesh-aluskerros, bib-shortsit ja kesäpyöräilysukat ovat riittävät. Tähän asuun voi lisätä myös seuraavat asusteet: kynsikkäät tai kesäpyöräilyhanskat, kevyt pyöräilyliivi ja kesäirtohihat siinä tapauksessa, jos pyöräilymatka sisältää esimerkiksi pitkän laskuosuuden alas vuoristosta.
Kannattaa välttää bib-housuja, välikausia varten suunniteltuja pyöräilypaitoja, takkeja, irtolahkeita, pitkähihaisia lämpökerraston paitoja, kengänsuojia, kaulanlämmittimiä ja muita vastaavia. Nämä vaatteet ja asusteet tulisi pestä hyvin käytön jälkeen ja säilytää niitä pyöräilyvarustekaapissa odottamassa lämpötilojen laskemista.
Mario-tyyli
Mario-tyylillä tarkoitamme paidatta ajamista eli jotain, mitä italialaispyöräilijä Mario Cipollini tapasi tehdä ja tekee yhäkin joka kerta saadessaan tilaisuuden esitellä atleettista kroppaansa. Ei väliä kuinka paljon haluaa esitellä omia rintalihaksiaan ja muita kuntosalityöskentelyn tuloksiaan, ei tämä ole suotavaa. Se on paitsi terveysriski iholle ja terveydelle, mutta jättää kehon myös täysin suojatta kaatumisen tai onnettomuuden sattuessa.
Jotkut pyöräilijät vievät Mario-tyylin äärimmäisyyksiin pyöräillen pelkillä lyhyillä uimahousuilla. Tätä pidämme hyväksyttävänä vain silloin, jos pyörää käyttää kulkuneuvonaan rannalle siirtyessään ja kyseessä on lyhyt reitti. Siltikään emme tätä suosittele. Ja lienee tarpeetonta edes mainita, että kommandona pyöräily on vihoviimeinen vaihtoehto.
Ilman kypärää ajaminen
Ei väliä kuinka kuuma kypärä päässä ajaessa tulee, on sen pois ottaminen paitsi äärimmäisen vaarallista, myös lainvastaista monissa maailman maissa. Kypärän käyttämiseen ei ole poikkeuksia – sitä tulisi käyttää aina satulaan hypätessään. Jos esimerkiksi sattuu kiipeämään hyvin pitkää nousuosuutta 8 km/h:n vauhdissa ja tulee pakottava tarve viilentää kehoa, niin kannattaa tällöin etsiä varjoisa paikka tai pysähtyä juomavesilähteelle. Pysähtyneenä kypärän voi ottaa pois laskeakseen kehon lämpötilaa. Kypärät paitsi pelastavat ihmishenkiä, suojaavat myös auringonpistoksilta.
Kannattaa muistaa valita hyvän ilmanvaihdon omaava kypärä, kun ulkona on kuuma. Tällöin kannattaa siis välttää aero- ja aika-ajokypäriä. Ja jos ei omista erityisen tuuheaa tukkaa, kannattaa käyttää myös päässä aurinkosuojaa ja pantaa tai pyöräilylippistä, joka on valmistettu kevyestä ja hengittävästä materiaalista.
Vesipullojen täyttämättä jättäminen tilaisuuden tullen
Ellei sitten satu jo tietämään, että vesipullojen täyttämiseen tulee olemaan paljon mahdollisuuksia matkan varrella, tulisi aina pysähtyä juomavesilähteen tai muun helpon vedenottopaikan nähdessään. Raikas ja kylmä vesi on tässä avainasemassa, sillä vesi voi lämmetä melko nopeasti juomapullossa, eikä lämpimän veden hörppiminen ole erityisen miellyttävä kokemus. Tämän tilaisuuden voi käyttää hyväkseen myös viilentääkseen kehoaan valelemalla vettä päähän, niskaan, käsivarsiin ja reisiin. Kannattaa kuitenkin muistaa, ettei itsensä likomäräksi kastelu kannata, sillä kosteat vaatteet eivät ime hikeä ja menettävät hengittävyysominaisuuksiaan. Lisäksi, jos ilma on hyvin kostea, kannattaa yrittää välttää kastelemasta itseään, sillä mitä korkeampi ilmankosteus on, sitä vaikeampi kehon on viilentää itseään.
Korjaustöiden tekeminen auringon poltteessa
Jos pyörä hajoaa kesken matkan, kannattaa ensitöikseen etsiä varjosta paikka, jossa korjata pyörä poissa porottavasta auringosta ja etäällä muusta liikenteestä. Puhjenneen kumin korjaaminen vie noin 10 minuuttia. Tämä aika auringossa ilman ajamisen tuomaa viilentävää tuulta voi olla kidutusta keholle sekä silmille hien alkaessa valua otsaa pitkin. Tästä syystä kannattaakin aina etsiä varjopaikka ennen korjaustöihin alkamista.
Pyörän jättäminen aurinkoon
Jos haluaa pysähtyä kahvittelemaan, kuvaamaan kaunista maisemaa, vaihtamaan kuulumisia kaverin kanssa tai tekemään korjaustöitä, kannattaa aina varmistaa, ettei tule jättäneeksi pyöräänsä auringon porotukseen. Liikkeellä ollessa pyörä ei kuumene liikaa (samaan tapaan kuin kehommekin viilentyvät tuulen ansiosta polkiessamme), mutta jos pyörän jättää vaikka 15–20 minuutiksi polttavan kuuman auringon alle, tulee myös pyörä olemaan sitä – tulikuuma. Ja kuumaan satulaan istahtaminen tai polttavan ohjaustangon pitely ei muuten ole mukavaa. Ei tässä kuitenkaan vielä kaikki, sillä pyörän jättäminen aurinkoon voi aiheuttaa myös vaurioita renkaisiin, kaapeleihin tai voimansiirtoon, ja nämä vauriot käyvät vain vakavammiksi, jos pyörän aurinkoon jättämisestä tulee tapa.
Sulaneen suklaan sotku
Suklaa, tuo ihana herkku, josta tulee pahin vihollisesi, kun lämpötilat kohoavat. Auringon porottaessa selkään ja takataskuihin, tulee mukana oleva suklaapatukka sulamaan ennen kuin huomaatkaan. Ja käärepaperin avatessa edessä on lämmin ja tahmainen yllätys. Tai mikä vielä katastrofaalisempaa – patukan käärepaperi voi pahimmassa tapauksessa rikkoontua kesken matkan, mistä seuraa luonnollisesti vielä suurempi, koko taskun laajuinen sotku.
Muita välipaloja, joita emme suosittele hellesäihin ovat muun muassa pehmeät keksit (ne murenevat), taatelit (niistä tulee lämpimässä tahmeita), patukat tai välipalat, joissa on minkäänlaista hunajaa tai siirappia (myös näistä tulee tahmaisia), kypsät banaanit (kuumuus saa ne pehmenemään entisestään ja muussaantumaan taskuun) ja maapähkinävoi-hilloleivät (niistä tulee rasvaisia ja tahmeita ja niitä on myös vaikea niellä ilman runsasta vesimäärää).
Edellä mainitut ovat kaikki virheitä, joita olemme itse päässeet kokemaan pyöräilyseikkailuillamme. Jos keksit listamme jatkoksi joitain omakohtaisten kokemusten kautta opittuja vinkkejä, niin jaa ne ihmeessä kommenteissa. Opimme mielellämme uutta ja ehkä saamme samalla hyvät naurut jos toisetkin. Kannattaa pitää mielessä, että kesäpyöräily lämpötilojen kohotessa korkeisiin lukemiin voi olla melkoinen haaste, mutta samalla myös loistava tilaisuus nauttia auringosta ja pitää hauskaa. Varo vain, ettet sula auringossa ja muista myös käyttää aurinkorasvaa ja pitää huolta nesteytyksestä! Nähdään kesäpyöräilyreiteillä!