Cover 170 man

Sähkövaihteet: plussat ja miinukset

Ovatko sähkövaihteet mekaanisia paremmat? Onko päivitys niihin rahan ja vaivan arvoista? Ja onko se ylipäätään tarpeen? Nämä ovat joitain niistä kysymyksistä, joita lukijamme ovat meille lähettäneet, ja tässä postauksessa pyrimmekin vastaamaan niihin ja auttamaan yhteisömme jäseniä uuden pyörän valinnassa tai vanhan muokkaamisessa. Tässä ovat sähköisen vaihteensiirron plussat ja miinukset:

Plussat

Vaihteiston tarkkuus: Sähköiset vaihtajat tarjoavat paremman vaihteiston tarkkuuden perinteisiin mekaanisiin vaihteistoihin verrattuna. Tämä teknologia mahdollistaa sujuvamman ja nopeamman vaihteiden vaihdon ilman tarvetta säännölliselle huollolle.

Helppo käyttää: Sähköisten osasarjojen käsittely tapaa olla helpompaa, erityisesti aloitteleville pyöräilijöille tai heille, joilla on ollut vaikeaa päästä jyvälle mekaanisten vaihteiden käytöstä. Vaihdetta vaihtaakseen täytyy ainoastaan painaa painiketta tai kahta brändistä riippuen. Jotkin järjestelmät mahdollistavat myös automaattisen vaihteiden vaihdon, mikä tekee prosessista yhäkin helpomman. Osa sähkövaihteistoista tarjoaa mahdollisuuden vaihtaa myös pitämällä kiinni painikkeesta, vaihtaen kaksi tai jopa kolme vaihdetta kerralla, kunnes saavuttaa haluamansa vaihteen.


Tasalaatuisuus: Sähköinen vaihteensiirto takaa saman suorituskyvyn alusta loppuun, kun taas mekaanisen vaihteiston suorituskyky riippuu aina siitä, kuinka tiukalla tai löysällä vaijerit ovat tai kuinka ne ovat päässeet kulumaan. Vaijereiden löystyminen, kuluminen tai muut niihin liittyvät ongelmat johtavat lopulta vaihteiden vaihtamisen hidastumiseen ja tarkkuuden heikkenemiseen. Lisäksi, sähkötoimisia vaihteita käytettäessä täytyy ainoastaan painaa painiketta, toisin kuin mekaanisia vaihteita käytettäessä, sillä joskus vaihteita vaihtaakseen tarvitsee käyttää hieman ekstravoimaa tai tarkkuutta.

Minimaalinen vaivannäkö: Pyöräilijä ei juuri tarvitse paljoakaan voimaa käyttääkseen vaihdevipuja ja vaihtaakseen vaihteita mekaanisella järjestelmällä ajaessaan, mutta se vaivannäkö, joka vaaditaan sähköisen vaihteiston käyttäjältä, on lähestulkoon olematon. Emme toki usko, että pyöräilijät usein kokisivat erityistä kipua sormissaan vaihteiden vaihtamisen ansiosta, mutta joissain tapauksissa (kun pyöräilijä menettää esimerkiksi pitkällä matkalla tai kylmissä olosuhteissa tunnon tai voimat käsistään tai sormistaan) on sähkövaihteisto oikea pelastus.


Kustomointi: Joidenkin sähkövaihteistojen kohdalla on mahdollista mukauttaa asetuksia, kuten vaihteen vaihtamisnopeutta tai painikkeiden konfiguraatiota. Joissain tapauksissa on jopa mahdollista lisätä ekstrapainikkeita voidakseen vaihtaa vaihteita vipuja käyttämättä. Tämän ansiosta pyöräilijä voi erinomaisesti muokata järjestelmää juuri omien mieltymysten ja tarpeiden mukaiseksi.

Parempi suorituskyky sateella ja mutaisella tai hiekkaisella tiellä: Cyclocross oli sähkövaihteiston tulikoe. Aivan alusta alkaen on sähkövaihteisto ollut varsin perustavanlaatuinen elementti tässä haastavassa pyöräilylajissa, sillä se toimii huomattavasti paremmin kuin mekaaninen vaihteisto ja vedellä, mudalla, pölyllä ja hiekalla on siihen paljon vähemmän vaikutusvaltaa.

Vähemmän huoltotoimenpiteitä: Sähkövaiheet tarvitsevat vähemmän huoltoa kuin mekaaninen vaihteisto, sillä pyörässä ei ole rapistumiselle alttiita vaijereita, jotka vaatisivat ajoittaista säätämistä. Näin huollon ja vaihto-osien tarve vähenee. Tärkeintä on muistaa tarkastaa akun varaustaso ja enimmillään suorittaa muutamia mikrosäätöjä painikkeisiin.

Yhdistely muiden sähkökomponenttien kanssa: Useimmat sähköiset osasarjat on mahdollista integroida muiden pyörän komponenttien, kuten pyörätietokoneiden tai GPS-navigointijärjestelmien kanssa. Tämä mahdollistaa esimerkiksi paremman toiminnallisuuden ja akun varauksen hallinnan. Lisäksi se kerää käyttödataa, josta voi nähdä kuinka vaihtaa vaihteitaan ja mitä vaihteita käyttää eniten.

Alan trendit: Pyöräilyalan suuret nimet (Shimano, Sram ja Campagnolo) näyttävät yhä enenevissä määrin valitsevan sähkövaihteita kaikkiin malleihinsa. Ne tarjoavat tietysti yhä malleja, joissa on mekaaniset vaihteet, mutta ne vaikuttaisivat olevan yhä epäsuositumpia. Lisäksi, mitä vanhempiin malleihin tulee, käy yhä vaikeammaksi löytää korvaavia osia tietyille komponenteille. Voisikin siis sanoa, että koko pyöräilyala “pakottaa” hitaasti, mutta varmasti pyöräilijöitä ottamaan käyttöönsä sähköiset osasarjat.


Miinukset

Hinta: Sähköiset osasarjat tapaavat olla kalliimpia kuin mekaaniset järjestelmät. Tällä hetkellä eri komponenttien ostaminen erikseen ei ole erityisen yleistä, mutta jos niin yrittäisi kuitenkin tehdä, tulisi kokonaishinta olemaan huomattavasti korkeampi verrattuna kokonaisen sähköisen osasarjan ostamiseen. Samoin myös sähkövaihteiston varaosat ovat aina kalliimpia mekaanisiin verrattuna.

Akun varassa oleminen: Sähköiset osasarjat tarvitsevat akkua tai jopa useaa akkua vaihtajien ja vaihdevipujen toimimiseen. Tämä tarkoittaa sitä, että akun varaustason varmistaminen ja sen täyteen lataaminen on äärimmäisen tärkeää, sillä jos lataus on jäänyt välistä, saattaa siitä loppua varaus kesken matkan. On myös mahdollista, että pyörää säilöön laittaessa tai siirtäessä tulee vahingossa painaneeksi painiketta, jolloin järjestelmä jää päälle, kuluttaen näin akun loppuun. Kaikissa sähkövaihteistoissa on valot, jotka ilmaisevat akun tilaa, joten niitä kannattaa pitää silmällä. Kuten voit nähdä alla olevalta videolta, on Sramin sähkövaihteet varustettu etu- ja takavaihtajien irrotettavilla ja keskenään vaihdettavissa olevilla akuilla, mikä on hyvin kätevää.


Huonompi iskunkestävyys: Sähkövaihteet ovat alttiimpia kuoppien tai törmäysten aiheuttamille vaurioille. Jos pyörä kolhiintuu kaatumisen tai onnettomuuden seurauksena, ovat sähköiset komponentit suuremmassa vaarassa vaurioitua. Niitä voi olla vaikea lähteä korjaamaan kesken matkan ja puolestaan kallista kunnostaa tai korvata.

Sähköisten komponenttien varassa oleminen: Aivan kuten mekaaniset vaihteistot, myös sähkövaihteet ovat alttiita hajoamiselle. Ongelmia saattaa esiintyä akkujen, viallisten komponenttien tai ohjelmistovikojen muodossa. Jos sähköinen osasarja sattuu hajoamaan kesken pyörämatkan, ei pyöräilijä voi juuri muuta tehdä, kuin tarkastaa akut ja varmistaa että johdotus on kunnolla kytketty sekä kokeilla resetointia. Monesti kyseessä on mahdoton tehtävä ratkaistavaksi liikkeellä ollessa.

Lisäpaino: Verrattuna saman laatutason mekaanisiin vaihteisiin, tapaavat sähkövaihteistot olla painavampia johtuen komponenteista, kuten akuista ja moottoreista. Tästä seuraa noin 300–400 gramman painon korotus, vaikka jotkin muut komponentit ovatkin joskus kevyempiä kuin mekaanisissa vaihteistoissa.


Vaikeampia asentaa: Tämä pätee erityisesti Shimano Di2- ja Campagnolo EPS -vaihteistoihin, mutta ei niinkään Sram eTap AXS:ään. Jos et satu olemaan mekaniikka-alan asiantuntija, eikä sinulla ole käytettävissä tarvittavia työkaluja, käänny asiantuntevan pyöräkorjaamon puoleen asennuksia ja konfigurointeja varten.

Vähän tai ei lainkaan kosketustuntumaa vaihteita vaihdettaessa: Kun vaihtaa vaihteita vain painiketta painamalla, menettää sen palautteen, jonka normaalisti saisi mekaanista vaihteistoa käyttämällä. Sähkövaihteistot ovat niin hiljaisia ja nopeita, että et välttämättä tunne vaihtaneesi edes vaihteita (tosin jalkasi eivät ole välttämättä samaa mieltä). Tästä syystä jotkut pyöräilijät pitävät enemmän mekaanisista vaihteistoista, sillä niitä käyttäessä pääsee tuntemaan vastuksen ja kuulemaan vaihteiden vaihdosta kuuluvan tutun klikkausäänen.

Yhteensopivuusongelmat: On hyvin todennäköistä, että sähköinen vaihteisto ei sovi yhteen monien pyörien ja komponenttien kanssa, erityisesti, mitä vanhempiin malleihin tulee. Muista siis tarkastaa, että kaikki pyörän komponentit ovat yhteensopivia valitsemasi sähkövaihteiston kanssa.

Epävarmuus tulevasta: Sähkövaihteet ovat suhteellisen uusi juttu, emmekä voi tietää, kuinka kauan ne kestävät ja lakkaavatko valmistajat tuottamasta komponentteja tai päivittämästä ohjelmistoja. Shimano Di2:n ensimmäinen sukupolvi on ollut toiminnassa vuodesta 2010 saakka – kestääkö se vuoteen 2030?

Kun sähkövaihteet saapuivat pyöräilymaailmaan, olivat ne aluksi premium-vaihtoehtoja ammattilaisille ja pyöräilyhifistelijöille. Nyt monet brändit ovat olleet mukana tekemässä tästä teknologiasta yhä suositumpaa ja yhä useampi keski- tai matalatasoisempi pyörä on nyt varustettu sähkövaihteilla. Jos tosissaan harkitset pyörää sähköisellä osasarjalla, suosittelemme tekemään pohjatutkimusta ja lukemaan arvioita niistä järjestelmistä, joista olet kiinnostunut saadaksesi kokonaiskuvan niiden hyvistä ja huonoista puolista, jotka voivat vaihdella merkittävästikin brändistä ja mallista riippuen.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaaditut kentät on merkitty *

Suositellut artikkelit