bici cover

Siroko Sidney: näin hyödynnät uutta Siroko-kaupunkifiksipyörää parhaalla mahdollisella tavalla

Kaupungissa liikkumisesta on tullut yhä rasittavampaa ja kalliimpaa. Autossa ja julkisissa liikennevälineissä viettämämme ajan lisäksi ovat myös inflaatio ja bensojen hinnat kohonneet, mikä on tehnyt työmatkojen taittamisesta yhäkin ikävämpää. Mutta jos olemme oppineet jotain sitten maaliskuun 2020, on se se, että tarjolla on nopea, edullinen, hauska ja terveyttä edistävä vaihtoehto kaikelle tälle: nimittäin pyörä.

Yhä useammat pyöräilevät kaupungeissa ja tämä on trendi, johon Siroko haluaa kannustaa Sidney-kaupunkipyörällään. Yksivaihteinen pyörä, sinkula (muunnettavissa fiksiksi) on yksinkertainen ja käytännöllinen tapa muuttaa elintapojasi helposti – ilman, että sinun täytyy vaihtaa yhtäkään vaihdetta. Tähän julkaisuun olemme koonneet kaikki sinkulan/fiksin edut, mutta tänään haluamme keskittyä siihen, miksi muutos on tärkeää. Käymme myös läpi sen, kuinka onnistua siinä ja mitä tarvitset (pyörän lisäksi siis) liikkuaksesi turvallisesti kaupungilla.

SYYT PYÖRÄN KÄYTTÄMISELLE KAUPUNGISSA

sidney fixie bike feed 05 estudio lifestyle v1

On kolme pääsyytä sille, miksi pyörä kannattaa valita kulkuvälineeksi kaupungissa liikkumiseen:

Rahan säästäminen

Tämä pätee erityisesti silloin, jos vaihdat kulkuvälineesi autosta pyörään. Valitsemalla pyörän töihin tai kouluun kulkemiseen sekä lyhyiden matkojen ajamiseen, voit säästää noin 180 euroa kuussa (ottaen huomioon bensan hinnan ja renkaiden kulutuksen 1 000 km/kuussa, kun pyörää käytetään työmatkapyöräilyyn ja lyhyillä matkoilla).

Ajan säästäminen

Kahdella tavalla:

  1. Lyhyillä matkoilla. Kaupungissa liikkuminen autolla tarkoittaa ajan tuhlaamista liikenneruuhkissa ja parkkipaikkaa etsien. Pyörä on myös nopeampi kuin julkinen liikenne, sillä voit valita suoremman reitin.
  2. Polkemiseen käyttämäsi aika lasketaan mukaan päivittäisiin treeneihisi. Sinun ei tarvitse käydä salilla tai urheilla muuten yhtä usein pysyäksesi hyvässä kunnossa. Lisäksi säästät rahaa salijäsenyydessä.
image 6

Terveyden edistäminen ja ympäristöystävällisyys

WHO suosittelee harrastamaan viikossa vähintään 150 minuuttia kohtuullista aerobista liikuntaa tai 75 minuuttia korkean intensiteetin liikuntaa. Tämä yhdessä paikallaan pysyvän ajan rajoittamisen kanssa on minimi jokaiselle 18–64-vuotiaalle aikuiselle, jotka haluavat viettää terveellisempää elämäntyyliä. Pyöräilemällä 30 minuuttia joka päivä maanantaista perjantaihin päästäksesi töihin tai kouluun tai muuten vain, olet jo saavuttanut tämän minimin.

Tässä Oxfordin yliopiston tutkimuksessa saatiin selville, että jos keskivertokansalainen vaihtaisi autosta pyörään vain yhtenä päivänä viikossa, vähenisivät hiilipäästöt 67 %. Enemmän pyöräilyä tarkoittaa vähemmän liikennettä ja saasteita. Tämä puolestaan johtaa parempaan ilmanlaatuun kaupungissa ja terveempiin asukkaisiin ja vierailijoihin. Tästä seuraavat alhaisemmat terveydenhuollon kulut. Täten pyöräilyyn kannustavaan infrastruktuuriin investointi on käytännössä investointia yleisterveyteen.

SÄÄNNÖT KAUPUNGISSA PYÖRÄILYYN

sidney fixie bike lateral total v1

Kaupungin ruuhkat voivat tuntua pelottavalta ajatukselta jopa kokeneille pyöräilijöille. Jos et ole ennen harrastanut pyöräilyä, niin totuttaudu siihen ensin tunteaksesi olosi mukavammaksi pyörän selässä. Aloittelijoille yksivaihteisen pyörän etuna on sen yksinkertaisuus: sillä pyöräily kiteytyy polkemiseen ja jarruttamiseen.

Etsi pyöräkaistoja tai alueita, joilla on vain vähän liikennettä, erityisesti viikonloppuisin ja pyöräile niillä kerätäksesi itseluottamusta. Tutustu reitteihin, joita haluat ajaa, jotta ymmärrät mahdolliset vaaran paikat. Vinkki: joskus on parempi pyöräillä pidempi reitti välttääkseen ongelmia. Tulet lopulta huomaamaan (tai näin ainakin toivomme), että kaupunkipyöräily on itse asiassa huomattavasti vaarattomampaa kuin olit kuvitellut.

Joten tässä neljä vinkkiä siihen, kuinka pyöräillä vastuullisesti:

Noudata liikennesääntöjä

Ja tarkoitamme sekä liikennemerkkejä, jotka koskevat kaikkia kulkuneuvoja, että pelkästään pyöräilijöitä koskevia sääntöjä ja määräyksiä.

Pysy poissa jalkakäytäviltä

Joissain maissa jalankulkuväylällä ajaminen on sallittua ja toisissa se on kielletty. Tässä ei kuitenkaan ole kyse pelkästään lakiin liittyvästä asiasta, vaan myös niin jalankulkijoiden kuin sinunkin turvallisuudesta.

Osoita tulevat liikkeesi ja hanki soittokello

Käsilläsi muille kulkuneuvoille tulevien liikkeidesi osoittaminen on ensiarvoisen tärkeää. Niin on myös itsesi kuulluksi tekeminen soittokellolla, jotta jalankulkijat ja muut pyöräilijät huomaavat sinun lähestyvän.

Älä käytä puhelinta tai kuulokkeita

Matkapuhelimen tai muiden laitteiden käyttö autolla ajaessa voi saada kuljettajan huomion herpaantumaan ja aiheuttaa onnettomuuden. Sama pätee pyöräilijöihin. Kuulokkeet ovat sallittuja joissain maissa, mutta voivat olla vaaralliset kaupungissa, sillä ne päässä et kuule, mitä ympärilläsi tapahtuu.

VÄLTTÄMÄTTÖMÄT VARUSTEET KAUPUNKIPYÖRÄILYYN

sidney fixie bike feed 04 estudio lifestyle v1

Riippuen matkan tyypistä (pitkä, keskipitkä, lyhyt), säästä ja henkilökohtaisista olosuhteista, tulet tarvitsemaan joitain näistä lisävarusteista tai joissain tapauksissa jopa kaikki.

Pyörän valot

On yhtä tärkeää nähdä kuin tulla nähdyksi. Hanki tarpeisiisi sopivat valot. Tästä julkaisusta voit lukea yksityiskohtaista tietoa pyörän valojen tyypeistä ja siitä, milloin käyttää niitä.

Heijastavia yksityiskohtia sisältävät vaatteet

Erityisesti jos aiot pyöräillä illalla tai pimeällä (esimerkiksi jos heräät aikaisin mennäksesi töihin tai kouluun). Jos tämä ei koske sinua, yksinkertainen kirkkaanvärinen pyöräilyliivi, kuten Langkawi on kaikki, mitä tarvitset. Voit myös hankkia heijastavia joustavia nauhoja kyynärvarsillesi, nilkoillesi tai vyötäröllesi. Ne ovat todella käytännöllisiä ja niitä on hyvin saatavilla netissä.

Pyöräilykypärä

Riippuen asuinpaikastasi saattaa pyöräilykypärän käyttö olla pakollista tai vapaaehtoista. Ongelmat välttääksesi kannattaa aina selvittää maasi oleelliset lait.

Pyörän lukko

Kaikki kaupunkipyöräilijät eivät tarvitse lukkoa. Jos voit pitää pyöräsi turvassa ja suojattuna sekä kotona että töissä, se tuskin on tarpeen. Se on kuitenkin välttämättömyys, jos sinun on jätettävä pyöräsi kadulle. Mitä kauemman aikaa säilytät sitä ulkona, sitä paremman lukon tarvitset.

Lokasuojat

Helsingissä asuessa olosuhteet eivät ole samat kuin Ibizalla. Tästä syystä päätös lokasuojien käyttämisestä tai käyttämättä jättämisestä riippuu alueesta, jolla elät tai työskentelet. Katso tästä artikkelista lisää tietoa eri tyyppisistä lokasuojista.

Perustyökalusetti

Rengasvivut, sisäkumit, pumppu ja monitoimityökalu ketjunkatkaisijalla muodostavat välttämättömän setin. Käytännöllisin tapa on laittaa se reppuun tai laukkuun, jota normaalistikin kaupungilla ollessasi käytät. Tosin jos sinulla on käytettävissäsi satulalaukku, joka on helppo laittaa kiinni pyörään ja irrottaa siitä, on myös se varteenotettava vaihtoehto.

Perustyökalusettikin on hyödytön, ellet osaa korjata puhjennutta kumia. Tämä on käytännössä katsoen kaikki, mitä sinun tarvitsee opetella ajaessasi yksivaihteista pyörää, kuten Sidneytä, joka on suunniteltu pitämään hajoamiset ja huoltotoimenpiteiden tarve minimissä.

MILLAINEN ON KOHTUULLINEN TYÖMATKAPYÖRÄILYN MATKA?

sidney fixie bike frontal girada v1

Tähän kysymykseen ei ole olemassa yksiselitteistä ja universaalia vastausta, sillä huomioon on otettava lukuisia eri tekijöitä: pyöräilijän kuntotaso, pyöräilykokemus, henkilökohtaiset olosuhteet, matkan tyyppi, käytettävissä olevan ajan määrä, maaperä, alueen ilmasto sekä kaupungissa ja sen ympäristössä saatavilla oleva infrastruktuuri ja monet muut seikat.

8–10 kilometrin pyörämatkaan kuluu keskimäärin 35 minuuttia. On kuitenkin pyöräilijöitä, jotka polkevat saman matkan nopeammin ollessaan hyvässä kunnossa. Toisilta se kestää kauemmin haastavammasta maastosta tai infrastruktuurin puutteesta johtuen, vaikka heidän kunnossa ei olisikaan mitään moittimista. Valitettavasti jokainen kaupunki ei ole kuin Amsterdam tai Kööpenhamina.

Oma henkilökohtainen kokemuksesi kaupungissa liikkumisesta autolla, julkisilla tai yksin kävelemällä voi olla viite siitä, kuinka kauan matka sinulta veisi ja millaisia haasteita pyörällä liikkuminen voisi tuoda mukanaan. Jos myös käytät Google Mapsin kaltaista laajalti saatavilla olevaa sovellusta, voit myös luoda reittisuunnitelmia mieltymystesi mukaan ja saada selville summittaisen etäisyyden sekä ajan välittömästi. Seuraava askel on kokeilla, aloittaa pyöräily ja ehkä jopa huomata, että aktiviteetti, jota ensin luulit mahdottomaksi ja vaaralliseksi, onkin todellisuudessa turvallinen ja hyvinkin toteuttamiskelpoinen. On muutoksen aika, joten hyppää pyörän selkään ja lähde polkemaan!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaaditut kentät on merkitty *

Suositellut artikkelit