Talvipyöräilytakki on omiaan pitämään lämpimänä ja suojaamaan ikäviltä sääolosuhteilta pyöräiltäessä myös niissä viileämmissä keleissä. Sirokolta tällaisia takkeja löytyy useassa eri mallissa: J1-mallimme, joka on monipuolisin valinta; J3-mallimme, joka on premium-vaihtoehtomme sekä J2, joka on vedenpitävä sadetakki. Näissä kolmessa eri mallissa on joitain samoja ominaisuuksia, mutta ne eroavat toisistaan yksityiskohtien, teknisten seikkojen, tyylien ja designien osalta. Käydäänpä läpi, millaisia kukin niistä on!
J1-talvipyöräilytakki
Erilliset istuvuudet ja designit miehille ja naisille.
Ominaisuudet:
- Kolmikerroksinen softshell-kangas.
- Ulkokerros: valmistettu polyamidista ja elastaanista ja sisältää vettä hylkivän pinnoitteen (DWR) jopa 3 000 mm:n vesipilariarvoon saakka.
- Keskikerros: TPU-kalvo, joka suojaa tuulelta ja mahdollistaa kosteuden siirtymisen pois iholta.
- Sisäkerros: polyesteristä valmistettu mikrofleece-kangas, joka ylläpitää kehon lämpöä ja auttaa säilyttämään miellyttävän lämpötilan.
- Ekstrasuuret vetoketjun vetimet tekevät käytöstä helppoa hanskat kädessä.
- Heijastavat yksityiskohdat takana.
- Miesten malli: kolme takataskua ja laserleikatut perforaatiot kainaloissa.
- Naisten malli: kahdella suuaukolla varustettu takatasku.
J3-talvipyöräilytakki
Saatavilla vain miesten malli. Premium-takki.
Ominaisuudet:
- Neljään suuntaan joustava kolmekerroksinen softshell-kangas, joka tarjoaa paremman joustavuuden ja istuvuuden.
- Ulkokerros: valmistettu polyamidista ja elastaanista ja sisältää vettä hylkivän pinnoitteen (DWR) jopa 5 000 mm:n vesipilariarvoon saakka.
- Keskikerros: TPU-kalvo, joka suojaa tuulelta ja mahdollistaa kosteuden siirtymisen pois iholta.
- Sisäkerros: polyesteristä ja elastaanista valmistettu mikrofleece-kangas, joka ylläpitää kehon lämpöä. Elastaanimateriaalin joustavuuden ansiosta takki istuu paremmin ja siinä on entistä helpompi liikkua.
- Kaksisuuntainen vetoketju ekstrasuurilla vetimillä.
- Kuusi taskua: yksi vetoketjullinen etutasku rinnassa ja kaksi vetoketjullista sivutaskua vyötäröllä. Lisäksi kolme perinteistä takataskua.
- Joustavilla hihansuilla varustetut hihat.
- Heijastavat yksityiskohdat rinnalla ja takana.
J2-pyöräilysadetakki
Saatavilla erilliset mallit miehille ja naisille. Pyöräilysadetakki sopii käytettäväksi mihin vuodenaikaan tahansa, sillä sen pääominaisuudet ovat vedenkestävyys, keveys ja helppo pakattavuus säilytystä varten (pyöräilypaidan tai vaikka edellä mainittujen J1- tai J3 -takkien taskuun).
Ominaisuudet:
- Äärimmäisen kevyt vedenpitävä nailonkangas jopa 10 000 mm:n vesipilariarvoon saakka.
- Tiivistetyt saumat ja vetoketjut.
- Joustavat hihansuut.
- Erityinen design, joka on suunniteltu ajoasentoa ajatellen: hieman pidemmät hihat, lyhyempi etuosa ja helmasta hieman pidempi takaosa suojaamaan veden räiskymiseltä.
- Säädettävä ja joustava kiristysnauha helmassa pitää takin paikoillaan ja tarjoaa optimaalisen istuvuuden.
- Heijastavat yksityiskohdat rinnassa ja takana.
- Laserleikatut perforaatiot kainaloissa parannettua ilmanvaihtoa varten.
Mitkä ovat tärkeitä ominaisuuksia talvipyöräilytakissa?
Seuraavassa lista ominaisuuksista ja yksityiskohdista, joita pitää silmällä valitessa pyöräilytakkia tänä talvena:
Kankaat:
- Softshell: tuulenkestävyys ja hengittävyys.
- Polyamidi ja elastaani: joustavuus ja vedenkestävyys.
- Mikrofleece: säilyttää kehon lämpöä ja ylläpitää miellyttävää lämpötilaa.
Lämpösuoja ja eristys:
- Vedenpitävyys: etsi tuotteen vesipilari-indeksi (ilmoitettu millimetreinä) määrittääksesi vedenkestävyyden tason.
- Tuulenkestävyys: tuulenpitävä kalvo on välttämättömyys.
- Hyvä eristys on ensiarvoisen tärkeä pitämään lämpimänä kylmällä ilmalla.
Hengittävyys:
- Valitse takki, joka siirtää kosteutta pois iholta ehkäisten näin ylikuumenemisen ja hien kertymisen.
Istuvuus ja joustavuus:
- Erityinen leikkaus: joissain takeissa on erityiset designit miehille ja naisille.
- Neljään suuntaan joustava kangas: parempaa joustavuutta ja helpompaa liikkumista varten.
- Ergonominen design: takki, joka on suunniteltu erityisesti pyöräilyä ja pyöräilyasentoa varten on mukavampi, lämpimämpi ja käytännöllisempi.
Muut ominaisuudet:
- Heijastavat yksityiskohdat: ensiarvoisen tärkeät tarjoamaan näkyvyyttä huonoissa valaistusolosuhteissa.
- Säilytystila: mieti, kuinka monta taskua tarvitset ja missä haluat niiden sijaitsevan.
- Perforaatiot tarjoamaan parempaa ilmanvaihtoa (kainaloiden alueella). Auttavat säätelemään kehon lämpötilaa.
- Lujat ja vedenkestävät vetoketjut. Suuret vetoketjun vetimet helpottavat käyttöä hanskojen kanssa.
- Joustavat hihansuut ja säädettävä helma pitävät takin paikoillaan ja estävät kylmää viimaa pääsemästä takin sisään.
Kuinka ja milloin käyttää talvipyöräilytakkia?
Takin käyttäminen oikealla tavalla sekä silloin, kun on sopiva aika käyttää sitä, ovat aivan yhtä tärkeitä seikkoja kuin juuri omiin tarpeisiin sopivan takin valitseminenkin. Seuraavassa pieni opas siihen, kuinka ja milloin talvipyöräilytakkia kannattaa käyttää.
- Kerrastopaita: Ennen takin pukemista kannattaa alle laittaa kerrastopaita, joka auttaa säätelemään kehon lämpötilaa sekä siirtää kosteutta pois iholta pitäen sen kuivana. Sääolosuhteista ja omasta kylmänsietokyvystä riippuen voi valita minkä tahansa monesta erityyppisestä kerrastopaitavaihtoehdosta.
- Oikea koko ja istuvuus: Varmista, että takki on kokoasi ja istuu oikein. Sinun tulisi pystyä liikkumaan helposti, mutta kannattaa myös varmistaa, ettei takki ole erittäin löysä, sillä sen on tarkoitus pitää tuuli ja kylmyys ulkona.
- Ilmanvaihto: Jos olosi alkaa tuntua kuumalta, voit avata kaksisuuntaisia vetoketjuja tai tuuletusvetoketjuja.
- Asusteet: Yhdistä takkisi muiden talviasusteidesi, kuten hanskojen, kypärän alle tarkoitettujen kypärämyssyjen ja kengänsuojien kanssa. Joskus pyöräilyn aikaisella palelemisella ei ole mitään tekemistä pyöräilytakin kanssa – kylmä voi tulla, jos jalkaterät, kädet tai pää ei ole suojattu tarpeeksi hyvin.
- Lämpötila-alue: J1- ja J3-takit on suunniteltu käytettäviksi lämpötilavälillä 0–15 °C, mutta kaikki toki riippuu siitä, kuinka kylmä käyttäjälle tapaa tulla pyöräillessä. Joten jos sinulla on kylmä, eikä kehon lämpötila tunnu enää miellyttävältä syksyllä käyttämiesi pyöräilyvaatteiden kanssa, on aika lisätä mukaan myös talvipyöräilytakki.
- Kylmä tuuli: Joskus lämpötila ei välttämättä ole edes erityisen matala, mutta voimakas tuuli voi saada olon tuntumaan huomattavasti kylmemmältä pyörän selässä. Vedenpitävän kalvon sisältävä takki on välttämätön tällaisiin olosuhteisiin.
- Sade ja kosteustaso: Kevyeen ripotteluun ja sadekuuroihin ovat J1- ja J3-mallit tarpeeksi. Jos päivän aikana kuitenkin tulee rankkoja sadekuuroja tai jos sade on kevyttä, mutta jatkuvaa, suosittelemme valitsemaan vedenpitävän takin, kuten J2:n.
Edellä mainitut ovat kaikki yleisiä suosituksia. Kukin pyöräilijä tietää omien kokemustensa pohjalta, mikä toimii parhaiten heidän treeneihinsä sekä alueille, joilla he asuvat. Esimerkiksi Etelä-Euroopassa asuvat eivät välttämättä tarvitse talvitakkia lainkaan.
Keski- ja Pohjois-Euroopassa on talvipyöräilytakki melko lailla välttämättömyys. Lisäksi joinain päivinä saattaa jopa tarvita ylimääräisen suojaavan kerrastopaidan, kuten SRX Denalin, sekä lisäulkokerroksen, kuten vaikkapa J2-sadetakin tai lämpöliivin, kuten SRX Ultra Warmin. Kuten vanha sanonta kuuluu, on sää pukeutumiskysymys. Ei siis ole olemassakaan sellaista konseptia kuin huono sää – vain epäsopivia vaatteita. No okei, joskus Suomen sydäntalven tuiskuissa on yksinkertaisesti parempi pysytellä sisällä ja vetää kunnon treeni harjoitusvastuksella tai harrastaa jotain aivan muuta, jonka vuoksi ei ole pakko vaivautua ulos.