Liivi on pakollinen asuste joka pyöräilijän vaatekaapissa. Se voi auttaa pitämään kylmyyden loitolla, jos suuntaat treenillesi aikaisin aamulla tai myöhään illalla. Lisäksi se voi tuoda lisäsuojaa pitkille laskuosuuksille tai toimia lisäkerroksena auttaen optimaalisen keskivartalon lämpötilan säilyttämisessä. Ja jos asut alueella, jonka sää on usein vaihteleva ja arvaamaton, on liivi sellainen vaate, jolle tulee takuulla käyttöä koko vuoden ympäri.
Aivan kuten muidenkin pyöräilyvaatteiden kohdalla, on tarjolla laaja valikoima myös tiettyihin olosuhteisiin sopivia pyöräilyliivejä eri tyyppisine, laatuisine sekä eri ominaisuuksia tarjoavine kankaineen.
Kevyen tuulenpitävän pyöräilyliivin voi helposti laittaa pyöräilytakin tai -paidan takataskuun, kun sille ei ole tarvetta. Se on täydellinen valinta kevääseen, kesään ja syksyyn, jos ei sada ja jos lämpötilat eivät ole liian alhaiset.
Jos ajat sateessa ja kylmässä ilmassa, tarvitset vedenkestävän pyöräilyliivin, kuten Siroko SRX Pro Layerin. Se suojaa paitsi tuulelta, myös sateelta, säilyttäen kehon lämpötilan tinkimättä hengittävyydestä. Sen ominaisuudet ovat seuraavanlaiset:
KANGAS
- LunarCell+-kangas 5 000 mm:n vedenkestävyysluokituksella ja 5 000 mvp:n hengittävyysluokituksella. Käymme myöhemmin yksityiskohtaisemmin läpi nämä kaksi parametria.
- Kaksikerroksinen kangas. Ulompi kerros on valmistettu polyamidista ja elastaanista ja sisäkerros on TPU-kalvoa (termoplastinen polyuretaani).
- Kangas painaa 195–205 g/m2. Koon M liivi painaa 198 grammaa..
YKSITYISKOHDAT
- Litteät ja tiivistetyt sisäpuolella olevat saumat, jotka pitävät veden ulkona.
- Polyuretaanivetoketju, joka on myös tiivistetty. Sisältää suuren vetimen, joka takaa paremman liukuvuuden ja johon on helppo tarttua käsinein.
- Helppo pääsy pyöräilypaidan takataskuihin. Suunniteltu estämään veden vuotaminen sisäpuolelle vaikeuttamatta kuitenkaan taskujen käyttöä.
- Takaosan heijastavat yksityiskohdat.
- Joustava vyötärönauha ja hihat.
- Sisäosan liukumista estävä silikoninauha alahelmassa pitämässä liivin paikoillaan.
Tämä liivi on suunniteltu tarjoamaan ekstralämpöä ja -suojaa verrattuna perusvarusteltuihin pyöräilyliivimalleihin.
LunarCell+-kangas tarjoaa suojaa sateelta ja sekä edestä että takaapäin tulevilta tien roiskeilta.
Liivin takaosan helma on etuosaa hieman alempana. Hieman pidempi takaosa on tarkoitettu sopeutumaan pyöräilijän asentoon pyörän selässä ja suojaamaan sekä alaselkää että pakaroita.
Oikeankokoisen pyöräilyliivin valitseminen on todella tärkeää, sillä sen täytyy istua niin ihonmyötäisesti kuin mahdollista. Näin se ei lerpata tuulessa, eikä vesi pääse sisälle, toisin kuin silloin, kun liivi on liian löysä.
Jos liivin taittelee oikein, mahtuu se helposti pyöräilypaidan keskitaskuun. Se ei tosin ole samanlainen tilaihme kuin ultrakevyet tuulenpitävät liivimme, vaan SRX Pro Layer -liivin taitteluun täytyy keskittyä hieman enemmän. Voit toki aina vain taittaa sen pyöräilypaitasi alle ja taitella sen kunnolla pysähtyessäsi.
VEDENKESTÄVYYS JA HENGITTÄVYYS
Kuten lupasimme, tässä tulee lyhyt selitys kahdesta mainitsemastamme parametrista, 5 000 mm:n vedenkestävyys- ja 5 000 mvp:n hengittävyysluokituksesta.
Käyttämämme termi ei ole “vesitiivis”. Jos pidämme vesitiiviinä asioita, jotka eivät ikinä päästä vettä lävitseen, ei tarjolla ole moniakaan vesitiiviitä tuotteita. Ainakaan pyöräilyvaatteet eivät sellaisia ole. Usein oletamme (tai meille uskotellaan), että vaatetus tai asusteet ovat vesitiiviitä, täysin vedenpitäviä, ja tässä piileekin ongelman ydin. Ostamme vedenpitävän vaatteen, laitamme sen päälle sateella, ja vaikka aluksi kaikki vaikuttaa olevan erinomaisesti, huomaamme jonkin ajan kuluttua (tai jonkin vesimäärän kuluttua), että alla olevat vaatteet alkavat kastua. Tunnemme olomme pettyneiksi ja jopa huijatuiksi.
Tästä syystä vedenkestävyydestä tulisikin puhua luokitusasteikkona, joka auttaa meitä arvioimaan ostamiemme asioiden todellisia vedenkestävyysominaisuuksia. Kun kankaan vedenkestävyyttä mitataan, tehdään laboratorio-olosuhteissa testi, jossa kangaspala altistetaan vedenpaineelle. Tarjolla on erilaisia menetelmiä ja yksi niistä on vesipilari. Tämä video kertoo siitä tarkemmin:
Kankaan ylle asetetaan putki. Se täytetään vedellä tarkoituksena lisätä painetta, kunnes neste pääsee virtaamaan kankaan läpi. Kankaan vedenkestävyys osoitetaan korkeutena millimetreissä, jonka vesi saavuttaa putkessa sillä hetkellä, kun vesi alkaa vuotaa kankaan läpi. Tässä toinen video aiheesta:
Tässä toisessa videossa näet saman testin, joka on suoritettu eri tavalla. Siinä käytetään konetta, joka lisää kangasta vasten painetun veden painetta:
SRX Pro Layer -liivin tapauksessa lukema on 5 000 mm. Vertailun vuoksi esimerkiksi Gore-Tex-kalvon lukema on 28 000 mm. Toisin sanoen tämä liivi kestää roiskeita ja kevyttä tai kohtalaista sadetta.
Kannattaa myös pitää mielessä se, että jos kankaaseen kohdistuu painetta, esimerkiksi kun puet repun tai johtuen kovasta tuulesta, vähenee sen vedenkestävyys.
Myös kuluminen, tahrat ja hankautuminen vaikuttavat kankaan ominaisuuksiin, joten liivistä on tärkeää huolehtia sen pesulapusta löytyvien hoito-ohjeiden mukaan.
Siirrytäänpä sitten toiseen lukemaan: 5000 mvp:n hengittävyysluokitukseen. Mvp on lyhenne englanninkielisistä sanoista moisture vapor permeability, kosteuden höyrynläpäisevyys. Se osoittaa kankaan kykyn siirtää iholta pois kosteutta (pääosin hikeä) pitääkseen vaatteen käyttäjän kuivana. Hengittävyys ilmoitetaan arvona g/m2/päivä. Mitä korkeampi luku, sitä hengittävämpi kangas on.
Kuten olemme jo aiemmissa artikkeleissamme maininneet, on hikoilu kehon luonnollinen ilmastointimenetelmä silloin, kun se ylikuumenee ja kankaan olisi tällöin mahdollistettava kosteuden siirtäminen pois iholta. Tästä syystä tasapaino vedenkestävyyden ja hengittävyyden välillä on ensiarvoisen tärkeä. Lyhyesti sanottuna muovinen sadetakki on ideaali valinta silloin, kun sataa paljon ja seisoskelet paikallaan odottaen bussia. Jos kuitenkin pyöräilet tällainen takki päällä, kastut sen alla läpimäräksi ja lopulta sinulle tulee mitä todennäköisimmin kylmä. Tästä syystä hengittävyys on pyöräilyvaatteissa ensisijainen ominaisuus. Pyöräilijöiden tuleekin etsiä sellaisia tuotteita, joiden vedenkestävyysarvo sopii eri tilanteisiin pitäen kuitenkin mielessä, että tarpeeksi suuren sademäärän, ajan ja paineen myötä tulee jokainen vaate joka tapauksessa kastumaan läpimäräksi. Joten silloin kun sataa kaatamalla onkin parasta kääntyä sisäharjoitusvastuksen puoleen sen sijaan, että etsisit juuri näihin tilanteisiin sopivia suojaavia vaatteita. Kevyessä ja kohtalaisessa sateessa mahdollistaa SRX Pro Layer -liivimme mukavan ja turvallisen ajon.