blog 202

Takavalolla varustetut takatutkat – mitä ne ovat ja kuinka ne toimivat?

Sellaisia ympäristöjä varten, joissa pyöräilijät ovat erityisen haavoittuvassa asemassa, ovat takavaloilla varustetut takatutkat, tai lyhyemmin takatutkat, ilmestyneet markkinoille tarjoten lisäturvaa tuovan varusteen niin maantiepyöräilyyn kuin kaupunkiajoonkin. Tässä artikkelissa käymme läpi, kuinka nämä laitteet tehostavat turvallisuutta havaitsemalla takaa lähestyviä ajoneuvoja, tarjoten niistä reaaliaikaisia hälytyksiä pyöräilijälle. Selitämme, mitä takatutkat ovat ja kuinka ne toimivat ja käymme läpi laitteen hankkimisen hyvät ja huonot puolet. Lopuksi perehdymme muutamaan markkinoilla saatavilla olevaan malliin, kuten Garmin Variaan ja Magene L508:aan.

Mikä on takatutka?

Takatutka (tunnetaan myös nimillä pyöräilytutka ja polkupyörätutka) on laite, joka havaitsee takaa tulevat ajoneuvot ja hälyttää pyöräilijöitä niiden saapumisesta sekä ilmoittaa, kuinka lähellä ne ovat. Näihin laitteisiin on yleensä integroitu takavalo, tosin saatavilla on myös versioita ilman sitä. Laite yhdistetään pyörätietokoneeseen tai älypuhelimeen ANT+:n tai Bluetoothin välityksellä, ja se antaa pyöräilijälle selkeän kuvan siitä, mitä hänen takanaan tapahtuu ilman, että hänen täytyisi vilkuilla olkansa yli. Se kiinnitetään pyörään kiinnikkeellä, joka asetetaan satulatolppaan tai satulaan.

Kuinka se toimii?

 Takatutkat toimivat lähettämällä pyöräilijän takaa radioaaltoja, jotka sitten kimpoavat lähestyvistä ajoneuvoista. Tämän tekniikan avulla laite havaitsee näiden ajoneuvojen nopeuden ja etäisyyden ja antaa pyöräilijälle niistä reaaliaikaisia hälytyksiä. Laite laskee näiden kohteiden nopeuden ja etäisyyden mittaamalla radioaaltojen paluuseen kuluvaa aikaa ja aaltojen liikkeen aiheuttamia taajuusmuutoksia – tätä kutsutaan Doppler-ilmiöksi. Kun tutka havaitsee lähestyvän ajoneuvon, se lähettää pyöräilijälle visuaalisen ilmoituksen sekä äänimerkin pyörätietokoneen tai älypuhelimen kautta. 

Tunnistus perustuu pyöräilijän ja ajoneuvon väliseen nopeuseroon. Jos lähestyvä ajoneuvo kuitenkin ajaa samanlaista nopeutta kuin pyöräilijä, laite voi joskus tulkita tämän vääränä negatiivisena tuloksena, jolloin se ei varoita pyöräilijää ajoneuvon läsnäolosta. 

Takatutkan hyvät puolet

Lisääntynyt turvallisuus: Tutkat varoittavat pyöräilijöitä lähestyvistä ajoneuvoista, minkä ansiosta he voivat tehdä tietoon perustuvia päätöksiä. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi tien sivuun siirtymistä, aikeidensa ilmoittamista viittomalla, käännöksen viivyttämistä tai valmistautumista turvalliseen ohitustilanteeseen.

Näkyvyyden tehostuminen: Useimmat mallit sisältävät myös integroidun takavalon, joka parantaa pyöräilijän näkyvyyttä ja lisää turvallisuutta sekä päivällä että yöllä. On kuitenkin tärkeää muistaa, että vaikka takavalo on äärimmäisen tärkeä, on pyöräilijän keho sitä paljon suurempi. Siksi heijastavilla yksityiskohdilla varustettujen vaatteiden käyttäminen on tärkeää, jotta voidaan varmistaa paras mahdollinen näkyvyys teillä.

Reaaliaikainen tieto: Visuaaliset ilmoitukset ja äänimerkit pitävät kuljettajan tietoisena takana olevasta liikenteestä ilman, että hänen tarvitsee kääntää päätään, mikä minimoi huomion herpaantumisen ja mahdollistaa keskittymisen edessä olevaan tiehen. Takatutkaan ei tulisi kuitenkaan koskaan luottaa 100-prosenttisesti, sillä se voi joskus tehdä vääriä negatiivisia tai positiivisia tulkintoja, esimerkiksi havaitsemalla ajoneuvon, vaikka sellainen ei todellisuudessa ole lähestymässä tai olemalla tunnistamatta lähestyvää ajoneuvoa.

Takatutkan huonot puolet

Luotettavuus: Jotkin mallit voivat tehdä paljon vääriä hälytyksiä, mikä voi itse asiassa heikentää pyöräilijän turvallisuutta. Nämä virheelliset hälytykset aiheuttavat sekaannusta ja voivat häiritä pyöräilijää, minkä ansiosta hän ei voi olla varma saamansa tiedon luotettavuudesta. Tärkeää onkin valita takatutka, joka on luotettava ja joka saa aikaan mahdollisimman vähän vääriä hälytyksiä.

Hinta: Pyöräilytutkat ovat usein huomattavasti kalliimpia kuin perinteiset takavalot, minkä vuoksi kaikki pyöräilijät eivät välttämättä voi niitä hankkia.

Häiriötekijät: Joskus visuaaliset ilmoitukset voivat olla liian häiritseviä ja viedä pyöräilijän huomiota pois tieltä. Pyörätietokoneen tai älypuhelimen tarkastaminen muutaman sekunnin välein voi olla häiritsevää ja aiheuttaa sen, ettei pyöräilijä tule keskittyneeksi edessä olevaan tiehen.

Akunkesto: Takatutkan jatkuva käyttö yhdessä takavalon kanssa voi kuluttaa akun loppuun nopeammin, erityisesti, jos valo on asetettu jatkuvasti päällä olevaan tasaiseen tilaan tai maksimaaliseen kirkkauteensa. Siksi onkin tärkeää tarkkailla akun varaustasoa säännöllisesti. Takatutka on jälleen yksi laite, joka ottaa huomioon jatkuvasti kasvavassa välttämättömien pyöräilytarvikkeiden listassa, johon kuuluvat muun muassa etuvalot, pyörätietokoneet ja sähkövaihteet.

Markkinoilla saatavilla olevat takavalolliset takatutkamallit:

Garmin Varia RTL515


Suosittelemme tätä mallia lämpimästi sen luotettavuuden vuoksi. Sen suurimmat miinuspuolet ovat hinta ja mikro-USB-latauskaapeli. Jos etsit kameran sisältävää mallia (mutta korkeampaan hintaan), on Varia RTL715 loistava vaihtoehto. Nämä ovat RTL515:n tärkeimmät ominaisuudet:

  • Havaitsee jopa kahdeksan ajoneuvoa jopa 140 metrin etäisyydeltä.
  • Takavalo: 60 luumenia.
  • Akunkesto: 15 tuntia päivävilkkutilassa ja kuusi tuntia tasaisessa valotilassa.
  • Takatutkan voi yhdistää yhteensopiviin pyörätietokoneisiin ANT+:n avulla ja älypuhelimiin Bluetoothin kautta.
  • Takavalossa on neljä tilaa (tasainen, pääjoukko (ryhmäajo), vilkku päivällä ja vilkku yöllä). 

Bryton Gardia R300L


Bryton Gardia R300L ei ole yhtä luotettava väärien positiivisten tulostensa vuoksi (havaitsee lähestyviä ajoneuvoja, vaikka niitä ei ole), mutta sen mukana toimitetaan USB-C-kaapeli ja se on hinnaltaan edullisempi kuin Varia RTL515. Tärkeimmät ominaisuudet ovat:

  • Havaitsee useita ajoneuvoja jopa 190 metrin etäisyydeltä.
  • Takavalo: jopa 73 luumenia.
  • Akunkesto: jopa 17 tuntia päivävilkkutilassa ja kahdeksan tuntia tasaisessa valotilassa.
  • Takatutkan voi yhdistää yhteensopiviin pyörätietokoneisiin ANT+:n avulla ja älypuhelimiin Bluetoothin kautta.

Magene L508


Edellisen mallin tavoin tapaa myös Magene L508 tuottaa vääriä positiivisia tuloksia. Sen mukana toimitetaan USB-C-kaapeli, ja se on erittäin edullinen. Tärkeimmät ominaisuudet ovat:

  • Havaitsee ajoneuvoja jopa 140 metrin etäisyydeltä, joskin sillä on vaikeuksia useiden ajoneuvojen samanaikaisessa tunnistamisessa.
  • Takavalo: jopa 40 luumenia.
  • Akunkesto: jopa 18 tuntia nopeassa vilkkutilassa ja 11 tuntia tasaisessa valotilassa.
  • Takatutkan voi yhdistää yhteensopiviin pyörätietokoneisiin ANT+:n avulla ja älypuhelimiin Bluetoothin kautta.

iGPSport SRTL SR30


iGPSport SRTL SR30 on jälleen yksi tutka, joka tuottaa usein vääriä positiivisia tuloksia. Mukana tulee USB-C-kaapeli ja se tunnetaan sen vaikuttavasta akunkestostaan. Tärkeimmät ominaisuudet ovat:

  • Havaitsee useita ajoneuvoja jopa 150 metrin etäisyydeltä.
  • Takavalo: jopa 65 luumenia.
  • Akunkesto: jopa 18 tuntia yövilkkutilassa ja kahdeksan tuntia tasaisessa valotilassa.
  • Takatutkan voi yhdistää yhteensopiviin pyörätietokoneisiin ANT+:n avulla ja älypuhelimiin Bluetoothin kautta.

Trek CarBack


Trek CarBack on yksi uusimmista markkinoille tulleista takatutkista. Se on suhteellisen luotettava ja se ladataan USB-C-kaapelilla, mutta se on aiempia malleja kalliimpi. Tärkeimmät ominaisuudet ovat:

  • Havaitsee useita ajoneuvoja jopa 240 metrin etäisyydeltä.
  • Takavalo: jopa 90 luumenia.
  • Akunkesto: jopa 12 tuntia vilkkutilassa ja seitsemän tuntia tasaisessa valotilassa.
  • Takatutkan voi yhdistää yhteensopiviin pyörätietokoneisiin ANT+:n avulla ja älypuhelimiin Bluetoothin kautta.

Yhteenvetona voisi sanoa, että takatutkat ovat merkittävä innovaatio pyöräilyn turvallisuutta lisäävien laitteiden markkinoilla tarjotessaan pyöräilijöille arvokasta tietoa takaa lähestyvistä ajoneuvoista. Hinta on laitteiden suurin miinuspuoli, mutta tutkan ollessa luotettava, ovat näkyvyyteen ja turvallisuuteen liittyvät edut korvaamattoman arvokkaita, erityisesti vilkkailla teillä ajettaessa. Tässä artikkelissa esittelimme ainoastaan viisi takatutkavaihtoehtoa, mutta markkinoilla on muitakin malleja ja niiden valikoima kasvaa jatkuvasti. Jos Garmin Varia RTL515 vain mahtuu budjettiisi, on se ehdoton suosituksemme.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaaditut kentät on merkitty *

Suositellut artikkelit