Jotkut pyöräilypaidat ovat uskomattomia design-mestariteoksia, kun taas toiset… noh, eivät ehkä niinkään. Tässä hauskassa listauksessamme esittelemme joitain omituisimmista, mahtipontisimmista ja suoraan sanottuna rumimmista pyöräilypaidoista koko Tour de Francen historiassa. Varustaudu siis kieli poskella laadittuun kevyeen muotikritiikkiin. Saatat ehkä löytää jopa yhden tai kaksi mallia joista pidät, ja kuka tietää, joitain tyylejä on ehkä nähty sinunkin päälläsi. Muoti kulkee sykleissä ja vaihtuu nopeasti, ja jotkut designit kestävät aikaa paremmin kuin toiset, mutta emme kuitenkaan usko, että mitkään seuraavista päätyvät klassikoiksi, kuten vaikkapa La Vie Claire -pyöräilypaita teki.
Castorama 1990-1994
Tämä talli oli aktiivinen aina vuoteen 1995 saakka, mutta pyöräilypaita, jota se käytti juuri tänä vuonna ei ollut tyyliltään samanlainen, jota tiimi käytti alusta alkaen ja joka teki heistä niin suositun. Työntekijät ranskalaisyritys Castoramasta, joka erikoistui rakennusalaan, sisustukseen ja puutarhanhoitoon, käyttivät kaikki sinisiä haalareita sinivalkoraidallisen t-paidan yllä. Ja tämän tallin pääsponsorina oli Castoramalla ehdottomasti näppinsä pelissä tämän pyöräilypaidan suunnitteluprosessissa. Talli ei totisesti jäänyt huomaamatta, eikä ainoastaan heidän upeiden pyöräilypaitojensa ansiosta, vaan myös siksi, että tiimissä oli mukana joitain aikansa ranskalaisia pyöräilymestareita, kuten Laurent Fignon, Luc Leblanc ja Thierry Marie. Ja erityisesti Thierry Marie, joka tunnettiin Mr. Prologuena (Hra Prologina), esitteli ylpeänä tätä paitaa vuoden 1990 Ranskan ympäriajossa voittaen odotetusti prologin.
Système U 1986-1989
Itse Thierry Marie nähtiin yllään Système U:n pyöräilypaita ensimmäistä kertaa vuoden 1986 Tour de Francella (myös tällöin hän voitti prologin). Tämä ei kenties kuitenkaan ollut pelkkää sattumaa, sillä Système U:n ja Castoraman tallien paidoilla oli samanlainen rakenne. Système U:n paidassa oli samaa väritystä kuin Renault-Elf-tallin paidassa, joskin siinä oli hieman vähemmän mustia yksityiskohtia, eri design ja sponsorilogo toisella kyljellä. Lopputulos ei tehnyt tallille sen ansaitsemaansa kunniaa.
Toshiba 1990-1991
Kukapa olisi uskonut, että yksi koko lajin ihailluimmista ja pidetyimmistä pyöräilypaidoista tallilta La Vie Claire joituisi pyöräilyn historian kamalimpiin designeihin kuuluvan hirvityksen korvaamaksi. Tämä tapahtui vuonna 1990, kun talli luopui aiemmasta designista, joka oli alankomaalaistaiteilija Piet Mondrianin inspiroima. Jos uusi malli olisi yhdistetty täysin mustiin bib-shortseihin, ei se ehkä olisi ollut aivan niiin paha, mutta tämä väriyhdistelmä mustien raitojen kanssa oli ainoastaan muotia 90-luvulla.
Mario Cipollini – Tour de France 1999, 9. etappi
1999 oli vuosi, joka merkitsi Lance Armstrongin valtakauden alkua Tourilla. Kuitenkin Mario Cipollini (a.k.a. Super Mario) oli se henkilö, joka oli 9. etapille tultaessa kerännyt eniten etappivoittoja – itse asiassa neljä putkeen. Heti Metzin aika-ajon jälkeen, jonka aikana Armstrong petasi tiensä ensimmäiselle Tour-voitolleen, saapui Mario Cipollini pelipaikoille pukeutuneena toogaan juhlistaakseen Julius Caesarin syntymäpäivää. Lisäksi hänen tallinsa Saeco-Cannondale vaihtoi punaväriset paitansa valkoisiin kultaisin yksityiskohdin. Sekä Cipollini että tiimi saivat epäilemättäkin kaipaamansa huomion, mutta sen lisäksi myös Tour de Francen organisaation antaman sakon kiellettyjen varusteiden käyttämisestä. Cipollini joutui vaikeuksiin 9. etapin aikana ja hylkäsi Tourin ennen maaliviivaa Sestrieressä.
Mapei – Quick Step 2002
Tämä talli on yksi pyöräilyn historian pääesiintyjistä, pitäen sisällään legendoja, kuten Johan Museeuwin, Oscar Freiren, Paolo Bettinin ja Michele Bartolin sekä monia muita. Tallilla oli alun perin italialaiset juuret, tiimin jäsenet ja sponsori (Mapei, rakennusmateriaaliyritys), mutta myöhemmin se belgialaistui niin sijaintinsa, tiimin jäsentensä kuin sponsorinsakin (Quick Step, belgialainen lattiamateriaaliyritys) osalta. Tiimin pyöräilyvarusteet ovat erottuneet joukosta jo alusta alkaen ja jakaneet aina mielipiteitä. Erityisen huonosti kesti aikaa vuoden 2002 pyöräilypaita, toisin kuin kauniit Colnagon C40-pyörät, joita talli käytti, ja joita pidetään nykyisin keräilykappaleina.
Cervélo Test Team 2009-2010
Valkoinen ei aina ole se paras väri, mitä pyöräilyvaatetukseen ja erityisesti bib-shortseihin tulee. Mutta mielenkiintoista kyllä, tämä talli käytti mustia paitoja ja bib-shortseja sekä vuonna 2009 että 2010. Tämä on yhdistelmä, joka ei koskaan mene pois muodista, ja mustaa tiimi olisi toki voinut käyttää Ranskan ympäriajollakin bibseissään. He käyttivät mustan ja valkoisen yhdistelmää (sekä joitain harmaan sävyjä vuonna 2010), mikä ei estänyt tallia haalimasta voittoja. Vuonna 2009 se voitti kaksi etappia (Thor Hushovd ja Heinrich Haussler) ja yhden vuonna 2010 (Thor Hushovd). Tälle tiimille täytyy antaa kunniamaininta, sillä vaatii aivan next level -itsevarmuutta käyttää valkoista sadepäivinä…
Milram 2009
Tästä voimme todeta vain, että aina täytyy olla hyvin varovainen, kun haluaa pitää sponsorinsa tyytyväisinä varusteiden designeilla. Homma voi nimittäin lähteä lapasesta – katso vaikka Milram-tallia (meijeriteollisuuden tuotantoyhtiö) ja pyöräilijöitään pukeutuneina sinisiksi lehmiksi. Onneksi saksalaistalli otti järjen käteen, ennen kuin ehti pukea nämä asut Tourille. Tiimi valitsi lopulta tämän sijaan mustat bibsit kylkien sinisillä raidoilla (tosin paita pysyi lehmäteemaisena). Talli ei menestynyt tai kerännyt lainkaan voittoja.
Polti 1994-1997
Päätämme tämän monenkirjavan listauksemme talliin, jota sponsoroi Polti, italialainen silitysrautojen ja pölynimurien valmistaja. Jos sinä keksit selityksen tälle abstraktille designille, niin kerro ihmeessä kommenttikentässä, sillä meillä ei rehellisesti sanottuna ole mitään hajua siitä, mihin sen on tarkoitus viitata.
Ja näin tulee päätökseemme listamme övereimmistä pyöräilypaitadesigneista koko Tour de Francen historiassa. Halusimme ottaa paussin teknisemmistä aiheista ja pitää välillä hieman hauskaa, mutta kuten kaikki tiedämme, on Ranskan ympäriajo paljon muutakin kuin pelkkä sponsorien showroom. Se laittaa pyöräilijöiden taidot, suorituskyvyn ja mielenlujuuden kolmen viikon mittaiselle koetukselle. Joten vaikka satummekin törmäämään muutamaan karmaisevaan pyöräilypaitadesigniin matkan varrella, niin nauttikaamme joka Tourista – ja toivoa saattaa, että myös tulevaisuuden mallit tulevat saamaan hymyn huulille tämän listausten paitojen tapaan!