Selaillessasi Sirokon verkkokauppaa, olet ehkä törmännyt UPF-lyhenteeseen tuotekuvauksissa. Mitä tämä lyhenne tarkoittaa ja mitä UPF 50+ -suoja merkitsee käyttäjälleen?
UPF tulee englanninkielisistä sanoista Ultraviolet Protection Factor (suom. ultraviolettisuojakerroin). Se on mittayksikkö, joka kertoo, kuinka paljon ultravioletti- eli UV-säteilyä kangas onnistuu blokkaamaan. Luokituksen toimintaperiaate on samankaltainen kuin SPF (Sun Protection Factor, aurinkosuojakerroin) -luokituksen, jota tapaa aurinkovoiteissa. Erona on kuitenkin se, että vaate säilyttää suojauksensa huomattavasti kauemmin kuin aurinkovoide, jonka suositeltu uudelleenlevitysväli on tyypillisesti 2 tuntia. UPF-luokituksen taso merkitsee vaatteen tehokkuutta ihon suojaamisessa UV-säteilyn (sekä UVA- että UVB-säteilyn) haitallisilta vaikutuksilta.
UPF on luku, joka on saatu määritettyä laboratoriotestaamalla kankaan läpi kulkevaa UV-säteilyn määrää. Esimerkiksi lukema UPF 50 tarkoittaa sitä, että vain 1/50 UV-säteistä voi läpäistä kankaan, päästäen näin ollen ainoastaan 2 % auringon UV-säteilystä lävitsensä.
Kankaasta riippuen voit törmätä seuraavanlaisiin UPF-luokituksiin:
- UPF 15–24: Hyvä suojaustaso. Estää 93,3–95,9 % UV-säteistä.
- UPF 25–39: Erittäin hyvä suojaustaso. Estää 96–97,4 % UV-säteistä.
- UPF 40–50+: Erinomainen suojaustaso. Estää 97,5 – yli 98 % UV-säteistä.
Tekijät, jotka vaikuttavat vaatteiden UPF-luokituksiin
- Kankaan tyyppi: Tiiviimmillä ja tiheään kudotuilla kankailla tapaa olla korkeammat UPF:t. Esimerkiksi polyesteri ja nailon yleisesti blokkaavat enemmän UV-säteitä. Pellava- ja puuvillavaatteiden UPF-luokitus puolestaan riippuu siitä, kuinka ne on kudottu ja käsitelty tai prosessoitu. Synteettiset kankaat tapaavat säilyttää UPF-tasonsa paremmin kuin luonnonkuidut, jotka voivat menettää tehokkuutensa nopeammin ja varsinkin silloin, jos niitä ei ole erityisesti käsitelty.
- Väri: Tummat ja kirkkaat värit imevät enemmän UV-säteilyä kuin vaaleat värit, mikä tarkoittaa sitä, että tummia tai kirkkaita vaatteita käyttämällä UV-säteet saavuttavat ihon epätodennäköisemmin. Näin ollen ne saavat korkeampia UPF-luokituksia kuin vaalean väriset vaatteet, jotka puolestaan heijastavat enemmän UV-säteilyä, mutta päästävät myös enemmän UV-säteitä lävitseen. Mitä voimakkaampi väri, sitä suurempi suojaus – esimerkiksi kirkkaan oranssi pyöräilypaita suojaa enemmän kuin pastellin vaaleanpunainen paita.
- Paksuus ja paino: Paksummat ja painavammat materiaalit tarjoavat parempaa suojaa. Tosin itsensä verhoaminen paksuun villavilttiin kesähelteillä ei välttämättä ole kaikista fiksuin idea.
- Istuvuus: Rennosti istuvat vaatteet tapaavat tarjota parempaa suojaa kuin ihonmyötäiset vaatteet, erityisesti, jos vaate istuu niin tiukasti, että materiaali venyy sen seurauksena tehden siitä entistä ohuemman.
- Kankaan kemiallinen käsittely: Jotkut kankaat käsitellään kemikaaleilla, jotka parantavat niiden kykyä estää UV-säteitä ja saavat UPF-suojan kestämään pidempään.
- Uusi vs. käytetty: Uudet vaatteet tarjoavat yleisesti ottaen parempaa suojaa. Käyttö, peseminen ja kuluminen voivat vähentää kankaan kykyä blokata UV-säteilyä. Konepesu voi olla käsitellyille kankaille vahingollisempaa, erityisesti, jos pesun aikana käytetään kuumaa vettä tai vahvoja pesuaineita. Jokainen pesukerta voi pikku hiljaa heikentää UV-käsittelyn tehoa. Tästä syystä on tärkeää noudattaa valmistajan suosituksia vaatteiden pesulle, erityisesti urheilua varten suunniteltujen teknisten kankaiden tapauksessa.
- Kuiva vs. märkä: Jotkut kankaat menettävät suojaavia ominaisuuksiaan kastuessaan, vaikkakin monet materiaalit on suunniteltu säilyttämään niiden suojaustason jopa tällaisissa olosuhteissa.
- Käyttöolosuhteet: Pitkäkestoinen auringolle altistuminen voi aiheuttaa vaurioita joillekin materiaaleille ja UV-käsittelyille. Hankautuminen ja venyminen voivat vaikuttaa kankaan rakenteeseen vähentäen sen kykyä estää UV-säteitä.
- Vaatteen huolto ja käsittely: Valmistajan hoito-ohjeiden noudattaminen voi pidentää UPF:n kestoa. Vaatteen säilyttäminen viileässä ja kuivassa paikassa voi auttaa säilyttämään käsittelyn sekä kankaan rakenteen eheyden.
Vaatteiden UPF-tasot voivat vaihdella paljonkin, mutta yleisesti ottaen korkealaatuiset, erityisesti ulkolajeihin suunnitellut vaatteet (kuten kaikki Sirokon malliston) tarjoavat erittäin hyvän tai erinomaisen UV-suojan. Ja jos näistä vaatteista huolehditaan asianmukaisesti, säilyttää niiden UV-suojaus tehonsa pitkään. Jokaisella vaatteella on kuitenkin elinikänsä ja onkin tärkeää säännöllisesti tarkastaa vaatteidensa kunto. Jos kangas on silminnähden kulunut, venynyt tai ohut, on sen UPF-taso mitä todennäköisimmin heikentynyt, erityisesti jos vaatetta on käytetty ja pesty hyvin usein. Tällöin vanhojen vaatteiden korvaaminen uusilla, UPF:llä varustetuilla vaatteilla on tärkeää, jotta voidaan taata optimaalinen suojaus.
Miksi valita vaatteita UPF-aurinkosuojalla?
Korkealla UPF-luokituksella varustetut vaatteet ovat välttämättömyys ihon suojaamiseksi, erityisesti ulkoaktiviteetteja, kuten pyöräilyä harrastettaessa. Erityisen hyödyllisiä ne ovat heille, joilla on auringolle herkkä iho tai terveysongelmia, jotka liittyvät auringolle altistumiseen. UPF-vaatteiden käyttäminen on myös erityisen hyvä menetelmä jatkuvaan ja järjestelmälliseen suojaukseen heille, jotka asuvat alueilla, joiden UV-säteily on voimakasta.
Kuten jo mainitsimmekin, ei aurinkosuojan jatkuvuudesta tarvitse huolehtia UPF-vaatetusta käyttäessään oleillessaan auringossa, toisin kuin aurinkovoiteen tapauksessa. Lisäksi vaatteilla on mahdollista peittää suuria osia kehosta ja ne tarjoavat suojaa, joka tulee verrattain huomattavasti edullisemmaksi kuin aurinkovoiteen käyttäminen. Ja lopuksi, UPF-vaatteiden käyttäminen on erityisesti pitkään jatkuvissa ulkoaktiviteeteissa hyvin kätevä ja huomattavasti käytännöllisempi suojausmenetelmä, kuin aurinkovoiteen levittäminen muutaman tunnin välein.
Aina ei kuitenkaan ole mahdollista tai edes suositeltavaa luottaa vain yhteen auringolta suojautumisen menetelmään. Yhdistelmä vaatetusta ja aurinkovoidetta on ideaali urheilulajeihin, kuten pyöräilyyn, joissa suurin osa kehostamme on vaatteiden peitossa. Koko muu keho – joka ei ole bib-shortsien tai pyöräilypaidan peittämä – tulisi suojata aurinkovoiteella. Voit myös halutessasi käyttää vaatteita, kuten pitkähihaisia kesäpyöräilypaitoja tai kesäirtohihoja, kuten Climatik-mallia saadaksesi niistä hieman ekstrasuojaa.