salud sexual 89425901 ec9b 44df 985f 8f22d9ed2132

Voiko pyöräily olla haitaksi seksuaaliterveydelle?

Vastataksemme lyhyesti: pyöräily ei ole haitallista naisten tai miesten seksuaaliterveydelle, vaan itse asiassa hyödyksi, sillä se ennaltaehkäisee eri sairauksia ja terveysongelmia. Voisimme päättää artikkelimme myös tähän, mutta käydään nyt kuitenkin läpi hieman asiaan liittyvää tietoa perustellaksemme kantaamme, sekä tutustuaksemme väitteen historiaan.

Historiallista taustaa

saddle vintage

Huolet liittyen pyöräilyn mahdollisiin vaikutuksiin seksuaalisuuteen ja seksuaaliterveyteen eivät missään tapauksessa ole uusi ilmiö. Aina polkupyörän keksimisestä lähtien se on nähty mahdollisena “ongelmana” miehille ja paholaisen keksimänä stimulanttina naisille. On tarpeen muistaa, että tuolloin naiset ratsastivat hevosillakin kumpikin jalka samalla puolella roikkuen, sillä hajareisin ratsastamista ei pidetty “naisellisena”, ja sen uskottiin olevan jopa vaaraksi hedelmällisyydelle. Turvapolkupyörien kasvava suosio ajautui törmäyskurssille 1800-luvun loppupuolen ja 1900-luvun alun moraalikäsitysten kanssa, ja kaksipyöräiset joutuivatkin lukemattomien hyökkäysten kohteiksi. Kenties tuon ajan konservatiivien mielestä pyöräilevien naisten hymyilevät ilmeet eivät olleet seurausta ilosta, jonka polkeminen sai aikaan, vaan siitä, että he saivat jatkuvasti orgasmeja. Jopa feministit, kuten Charlotte Smith, joka kamppaili ankarasti naisten oikeuksien puolesta, kirjoitti, että polkupyörä “…aiheuttaa siveettömiä assosiaatioita sekä kielenkäytössä että pukeutumisessa […] ja tekee naisista paitsi epänaisellisia, mutta myös säädyttömiä […] houkutellen nuoria tyttöjä poluille, jotka johtavat suoraan syntiin”.

Vaikuttaako pyöräily hedelmällisyyteen?

Harhaluulo siitä, että pyöräilyllä voisi olla haitallisia vaikutuksia sekä naisten että miesten hedelmällisyyteen, on pitänyt pintansa vuosikausien ajan aina tähän päivään saakka. Onneksi emme enää joudu kuulemaan tai lukemaan yllä mainitun kaltaisia mielipiteitä, mitä naisiin tulee, mutta 2000-luvun alusta alkaen pyöräily ja polkupyörien käyttö on liitetty miesten hedelmättömyyteen.

couple kissing

Mistä tämä ajatus on sitten saanut alkunsa? Ensinnäkin länsimaiden syntyvyys on hyvin alhaista. Tämä seikka koskettaa meistä jokaista ja sen syitä sekä mahdollisia ratkaisuja ongelmalle pyritäänkin jatkuvasti löytämään. Tämän seurauksena on tehty useita tutkimuksia (1, 2 ja 3), joissa hedelmättömyys, erektio-ongelmat ja jopa eturauhassyöpä on liitetty satulassa istumiseen.

Valtaosa näistä tutkimuksista perustuu hyvin pieneen otantaan ilman riittävää tilastollista voimaa, niiden tutkimuksia ei ole kliinisesti validoitu eikä niissä ole ollut osallisina kontrolliryhmiä vertailutarkoitusta varten. Vuonna 2014 Cycling for Health UK julkaisi tutkimuksen, johon osallistui yli 5 000 pyöräilijää. Tutkimuksen lopputulemana havaittiin, että “pyöräilyajan ja erektio-ongelmien tai hedelmättömyyden välillä ei ollut yhteyttä, mikä kiistää yksinkertaisen syy-seuraussuhteen olemassaolon.”

Mitä puolestaan naisiin tulee, on Norjan teknis-luonnontieteellinen yliopisto teettänyt tutkimuksen, joka antaa viitteitä siitä, että hyvin intensiivinen treenaaminen alentaisi hedelmällisyyttä. Tutkimus teetettiin lähes 3 000 naiselle. Siinä saatiin selville, että hyvin säännöllinen ja ankara urheilu näyttää alentavan nuorten naisten hedelmällisyyttä, mutta tämä alennus kesti vain sen ajan, kuin intensiivistä treenaamista jatkettiin. Tämä käy yksi yhteen sen tosiasian kanssa, että monet naispuoliset ammattipyöräilijät lopettavat ankaran treenaamisen toivoessaan perheenlisäystä. Voimme myös päätellä, että naisiin, jotka käyttävät pyöräänsä kulkuvälineenään paikasta toiseen liikkumiseen tai pyöräilevät kohtuullisesti, ei kohdistu alentuneen hedelmällisyyden riskiä, päinvastoin.

Aiheuttaako pyöräily erektiohäiriöitä?

Tämä on epäilemättä yksi miesten suurimmista huolenaiheista. Asia ei kuitenkaan ole tyypillinen puheenaihe pyöräilijöiden keskuudessa, joten auttaaksemme niin aloittelijoita kuin säännöllisesti lajia harrastavia, on paras tukeutua jälleen kerran tutkimustietoon. Vuonna 2018 julkaistun tutkimuksen tiimoilta tehtiin kyselytutkimus lähes 4 000 pyöräilijälle, juoksijalle ja uimarille, joista kaksi jälkimmäistä toimivat vertailuryhmänä. Tutkimuksessa tultiin seuraavaan lopputulokseen: “pyöräily ei saa aikaan vakavampia erektiohäiriöitä tai alempien virtsateiden oireita verrattuna uimiseen tai juoksemiseen, mutta saattaa tehdä urheilijan alttiimmaksi virtsaputken ahtaumalle, sukupuolielinten tunnottomuudelle ja satulahaavaumille.”

salud sexual 2

Benjamin Breyer, tutkija edellä mainitussa tutkimuksessa sekä urologian apulaisprofessori Kalifornian yliopistosta sanoo The Guardianin artikkelissa, että “pelkkä sohvalla tai tietokoneen ääressä kahdeksan tuntia päivässä istuminen on pahinta, mitä voimme tehdä seksuaali- ja yleisterveydellemme”. Samassa artikkelissa Gurminder Mann, konsultoiva urologian kirurgi, on samaa mieltä tutkimuksen kanssa ja lisää löydöksiin ripauksen huumoria: “Tämä tutkimus osoittaa tuon hypoteesin vääräksi ja pitäisi saada miehet vakuuttumaan pyöräilyn jatkamisen kannattavuudesta. Se on erityisen hyödyllistä tietyn ikäisille miehille, sillä pyöräily edistää sydämen terveyttä, eikä rasita niveliä. Totisesti, pyöräilyn aiheuttama suurin riski kohdistuu kehonkuvaamme. Lycra-materiaali ei piilota mitään.”

Erektio-ongelmien syyt piilevätkin enemmän seikoissa, jotka liittyvät elämäntyyliimme, stressin määrään ja huonoon verisuonielimistön terveyteen, kuin säännöllisessä pyöräilyssä. Diabetes, korkea verenpaine, tupakointi ja alkoholin juominen ovat kaikki erektiohäiriöiden aiheuttajia ja johtavat myös lisääntyneeseen sydänkohtauksen ja muiden verenkiertoelimistön ongelmien riskiin. Joten, jos olet pyöräilijä ja kärsit erektiohäiriöistä, tulisi sinun käydä lääkärin juttusilla, sillä alakerran vaikeudet ovat hyvin todennäköisesti oire vakavammasta terveysongelmasta.

Onko genitaalialueen tunnottomuus huono asia?

Jokainen pyöräilijä – oli kyseessä sitten mies tai nainen sekä ajoittain tai säännöllisesti lajia harrastava – on kärsinyt tästä ongelmasta enemmän tai vähemmän. Ei ole mukavaa nousta pyörän selkään, alkaa polkea ja tuntea 20 minuutin jälkeen puutumista, pistelyä tai tunnottomuutta sukupuolielinten alueella. Oli kyseessä sitten minkä sukupuolinen pyöräilijä tahansa.

Viime tutkimus, johon viittasimme varoittaa tästä ongelmasta ja tarjoaa myös selkeän selityksen mahdolliseen riskiin, sekä seuraavan suosituksen: “pyöräily saattaa lisätä välilihan tunnottomuuden riskiä, mutta se itsessään ei välttämättä johda seksuaalisuuteen liittyvien toimintojen heikkenemiseen. Huolimatta asioiden epäselvästä toisiinsa liittymisestä, on parasta minimoida tunnottomuuden mahdollisuutta ajettaessa niin paljon kuin mahdollista.”

Kuinka vähentää tunnottomuutta tai välttyä siltä kokonaan?

Kolme vinkkiä: biomekaaninen tutkimus, joka varmistaa, että pyörä sopii ajajalle, oikeankokoinen ja -muotoinen satula ja hyvät bib-shortsit kunnollisella säämiskällä varustettuna. Kaksi ensimmäistä vinkkiä kulkee yleensä käsi kädessä, mutta sopiva satula ei aina löydy ensiyrittämällä. Se kuitenkin onnistuu lopulta yrityksen ja erehdyksen kautta. Jos etsit uusia bib-shortseja, tästä löydät Sirokon oppaan parhaiden bib-pyöräilyshortsien valintaan. Se sopii kaikille sukupuolille.

Muista ilmaista biomekaanisen tutkimuksen aikana selkeästi asiat, jotka huolettavat ja kerro, jos kärsit säännöllisesti tunnottomuudesta tai mistä tahansa muista ongelmista. Tällöin istuvuus saadaan räätälöityä omiin erityisiin tarpeisiisi sopivaksi. On tärkeää pitää mielessä, etteivät kaikki meistä ole yhtä notkeita, emmekä myöskään harrasta samantyyppistä pyöräilyä. Ryhtimme pyörän satulassa tapaavat myös poiketa ja käytämme pyörää eri tavoin mitä etäisyyksiin, kestoihin ja käyttötiheyteen tulee. Pyörän säädöt ovat erilaiset henkilölle, joka käyttää pyöräänsä aika ajoin, mutta tällöin viettää useita tunteja sen satulassa sekä henkilölle, joka käyttää sitä päivittäin treenaten intensiivisesti.

Pyöräily ja eturauhassyöpä

Yhteistyössä Global Cycling Networkin (GCN) kanssa tehty ja vuonna 2020 julkaistu tutkimus piti sisällään 8 074 pyöräilijän kyselytutkimuksen. Siinä ei havaittu korrelaatiota pyöräilyn ja eturauhassyövän välillä. Tiede ei tue teoriaa siitä, että satulassa istuminen ärsyttäisi eturauhasta saaden siinä aikaan tulehdusreaktion, mikä tekisi ajajasta alttiimman eturauhassyövälle. Asia on itse asiassa päinvastoin. Juuri ne samat positiiviset vaikutukset, joita pyöräilyllä on verisuonielimistön terveydelle, auttavat vähentämään myös eturauhassyöpään sairastumisen riskiä. Seuraava tutkimuksen löydös vahvistaa tämän seikan: todennäköisyys sille, että mies sairastuu tähän syöpään, on 15 %. Kyselytutkimukseen osallistuneiden miespyöräilijöiden kohdalla tämä prosenttiosuus oli 0,5.

saddle

Yhteenvetona voimme todeta, että pyöräilyharrastuksen sekä pyörän kulkuneuvona käyttämisenkin positiiviset vaikutukset ovat kiistattomat. Pyöräily ei aiheuta hedelmättömyyttä, erektiohäiriöitä tai eturauhassyöpää, mutta vääränlainen pyöräilyasento voi kyllä aiheuttaa tunnottomuutta sukupuolielinten alueella. Tämä ongelma ratkeaa kuitenkin biomekaanisen tutkimuksen teettämisellä sekä oikeanlaisen satulan ja hyvien bib-shortsien käyttämisen myötä. Joka tapauksesta kaikenlaisista oireista, tai tuntemuksista siitä, että jotain on vialla, tulisi keskustella lääkärin kanssa, sillä taustalla voi olla diagnosoimaton sairaus tai terveysongelma.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaaditut kentät on merkitty *

Suositellut artikkelit