In een van onze vorige posts gaven wij je een aantal tips over het goed verzorgen van je fietskleding om de levensduur ervan zo veel mogelijk te verlengen. Deze keer gaan we in op hoe een slecht onderhouden fiets je fietsuitrusting kan beschadigen of verslijten.
Als we kijken naar de schade die onze tweewieler kan toebrengen aan onze fietskleding, gaan we er logischerwijs van uit dat alleen de kledingstukken die direct in aanraking komen met de fiets worden aangetast: fietsbroeken, fietshandschoenen en schoenen, omdat zij de drie cruciale contactpunten vertegenwoordigen: zadel, stuur en pedalen. Lees verder en je zult ontdekken dat er nog een ander kledingstuk is dat door fietsers geliefd en gewaardeerd wordt, en dat zwaar wordt aangetast door onze dierbare fiets.
Fietsbroeken en het zadel
Een fietsbroek is het enige dat onze billen scheidt van het zadel. De zeem zit strak tegen onze huid aan, en de lycra buitenkant zit zowat vastgelijmd aan het zadel, dus elke wrijving in deze intieme relatie kan je fietsbroek beschadigen.
Als het zadel naden, ribbels of een volumineus decoratief patroon heeft, is het zeer waarschijnlijk dat de stof van de fietsbroek in contact met dit gebied uiteindelijk beschadigd zal raken. Verslechtering kan variëren van een lichte pilling als het een deel is dat alleen aan druk wordt blootgesteld, tot scheuren of breuk in gebieden met veel wrijving als gevolg van het trappen.
Als we vallen, komt er vaak een kras op het zadel aan de brede kant. Er kunnen wat puntige of scherpe plekken ontstaan waar de lycra van je fietsbroek kan blijven haken.
Overweeg het zadel te vervangen zodra je merkt dat een deel van de bekleding begint te scheuren of loslaat door slijtage.
Handschoenen en het stuur
Omwille van de veiligheid en het comfort moeten we handschoenen dragen als we op de fiets zitten. Ze beschermen ons bij een val en, als de handschoenen gevoerd zijn, ze bieden comfort wanneer we onze handen op het stuur laten rusten. De slijtage van de handschoenen hangt af van het type fiets, de grip en de houding van de fietser.
Mountainbikers zijn voor hun ondersteuning sterk afhankelijk van de handgrepen aan het stuur. De mate waarin de handvatten verslijten hangt af van het materiaal waarvan ze zijn gemaakt, maar slijtage is onvermijdelijk.
Goede, stroeve handvatten zullen de handschoen meer beschadigen, maar zo is het nu eenmaal. Tijdens het mountainbiken hebben we een goede grip op het stuur nodig om de fiets te kunnen bewegen en onder controle te houden. Af en toe van handschoen wisselen is een betere oplossing dan door een val helemaal niet meer te kunnen trappen.
Hoe gladder en zachter de handgrepen, hoe langer onze handschoenen meegaan, maar veel hangt af van de manier waarop we het stuur vasthouden en van de positie van onze handen. Zoals we al zeiden, zijn de handen van cruciaal belang voor mountainbikers omdat ze bijna de hele tijd het stuur vastgrijpen, en daarom is de slijtage van de handschoenen groter in het binnenste gedeelte tussen de duim en de wijsvinger. De hele palm van de handschoen wordt ook aangetast, vooral in het gebied waar de vingers beginnen en waar het meestal pijn doet nadat je lange tijd in de verkeerde houding hebt geleund.
Op een racefiets is het anders, omdat de ondersteuning en het type grip anders zijn. De handen grijpen het stuur niet zo stevig vast als bij MTB en doordat er minder kracht op de handvaten wordt uitgeoefend, slijten de handschoenen over het algemeen minder snel en gaan ze langer mee, maar het hangt er ook vanaf hoe we het stuur vasthouden en waar we onze handen gewoonlijk houden.
De meest voorkomende houding is met de handen op de grepen die een rubberen grip hebben, dus het is normaal dat vingerloze handschoenen verslijten in de binnenste zone tussen de duim en de wijsvinger. Daarnaast hebben bij handschoenen met vingers, de hele binnenkant van de duim van de handschoen behoorlijk te lijden. Miljoenen jaren evolutie hebben ons een opponeerbare duim gegeven die we gebruiken voor de handvaten, vooral als we op de trappers gaan staan. Aangezien niet alle fietsers hun handen en vingers op dezelfde manier op de handvatten plaatsen, zal de slijtage van de handschoenen variëren.
De bovenkant van het racefietsstuur is een andere plaats waar we gewoonlijk onze handen laten zakken, om ze vast te grijpen of gewoon om onze handpalmen te laten rusten. Maak je geen zorgen over je handschoenen, want die hebben in deze positie nauwelijks te lijden. Hetzelfde gebeurt als we onze handen laten zakken naar het hele gebogen deel onder de hendels, bekend als “drops”. In beide gevallen zullen je handschoenen niet veel te lijden hebben, tenzij je stuurlint van schuurpapier is gemaakt.
Schoenen en pedalen
Elke fietser die klikpedalen gebruikt is wel eens uitgegleden en heeft bij het inklikken de zool geraakt, wat een lelijke afdruk op de schoen achterlaat. We kennen allemaal de pijn, maar er is meer…
Fietsschoenen schuren ook vaak tegen de trapas aan, in sommige gevallen zelfs tegen de achtervork. Als we een cadans van 90 RPM aanhouden, geeft 6 uur fietsen per week ons 32.400 omwentelingen. Je schuurt is niet altijd tegen de trapas, maar na verloop van tijd, na vele pedaalslagen, slijt het binnenste deel van de schoenen bij de hiel en de trapas. Hoewel er voor sommige fietsers niets aan te doen is omdat hun houding op de fiets goed is en de pedaalslag rond is, is het probleem in andere gevallen op te lossen door naar een fietsenmaker te gaan en de schoenplaatjes of je houding op de fiets aan te passen.
Doei Sokken!
Onze geliefde fietssokken komen niet in direct contact met de fiets en toch slijten ze sterk omdat ze af en toe wrijven, en uiteindelijk vlekken, rafels en scheuren krijgen.
De tanden van de ketting – ter hoogte van onze sokken – zijn scherp en kunnen tegen de stof schuren en deze scheuren. Vergeet niet dat als je fietsschoenen met veters draagt, je de veters moet wegstoppen zodat ze niet tussen de ketting komen. Let ook op als de kabel van het voortandwiel in slechte staat is, de sok er tussen kan komen en beschadigen.
Als we tegen de tanden van het kettingwiel aankomen, zal de stof misschien niet kapot gaan, maar het zal zeker een lelijke vlek opleveren. Alle sokken behalve zwart zullen eindigen met vlekken van vuil, vet of olie van de ketting, de kettingbladen of de trappers. Dergelijke vlekken blijven onopgemerkt op zwarte sokken, maar elke andere kleur zal zichtbaar vuil blijven tot we thuis zijn en de sokken wassen. Vuil in combinatie met vet gaat er niet gemakkelijk af, dus we raden aan de sokken met de hand te wassen met warm water en neutrale zeep.
Zelfs als je alles schoon houdt, is het lastig om niet met vieze sokken te eindigen als ze een deel van de ketting of de trappers raken. Het enige wat je kunt doen is oefenen met op- en afstappen, in,- en uitklikken, en de optimale positie voor je voeten te vinden wanneer je op de fiets zit maar niet trapt, want dat zijn de momenten waarop je de meeste kans loopt vlekken in je sokken te krijgen.