Een schone, goed geoliede fiets werkt niet alleen beter, maar ziet er ook beter uit. Hetzelfde geldt voor fietskleding: Een schone fietsbroek is sowieso comfortabeler om te dragen en hygiënischer dan een broek die nog vuil is van het zweet. Bovendien gaat hij langer mee. In deze blogpost over hoe je je fietskleding goed verzorgt hebben we al een heleboel reinigingstips met je gedeeld, maar er zijn nog een aantal andere dingen die je misschien niet zo vaak schoonmaakt als je zou moeten:
Helm: kussentjes en riempjes
Zowel zweet als vuil hopen zich op op je helm al je hem gebruikt. Hoe meer je zweet, hoe grondiger je je helm moet schoonmaken, vooral als je MTB of gravel beoefent, omdat veel stof en vuil zich met al het zweet vermengt. Het goede hieraan is dat hoe vuiler de helm is, hoe gemakkelijker het zal zijn om al het opgehoopte vuil te zien en er sneller vanaf te komen. Maar zelfs als je denkt dat je helm op het eerste gezicht in orde is, moeten de kussentjes en de riempjes regelmatig worden schoongemaakt.
In de meeste gevallen kunnen de kussentjes worden verwijderd en samen met de fietskleding worden gewassen, maar pas op dat je ze niet verliest. De riempjes daarentegen kunnen niet van de helm worden losgemaakt, maar als je de kussentjes hebt verwijderd, kun je ze wassen met een vochtige doek en neutrale zeep. Doe dit ook met de binnenkant van de helm. Spoel de helm vervolgens af onder koud water en laat hem aan de lucht drogen.
Fietsbrillen: frames en rubberen onderdelen
Net als bij je helm, fiets of kleding moet je de glazen van onze fietsbrillen onmiddellijk schoonmaken als ze vuil worden. Als je niet weet hoe dat moet kun je deze blogpost bekijken, waar we uitlegden dat sommige soorten vuil op het eerste gezicht niet te zien zijn en zich blijven ophopen in het frame van je bril, en ook in de rubberen bandjes voor je slapen en het neuskussentje.
Om het frame schoon te maken, verwijder je de glazen en de rubberen bandjes. Maak vervolgens het frame onder stromend water schoon met een oude tandenborstel, tot in alle hoeken. Was de rubberen bandjes met neutrale zeep en lauw water om al het vuil te verwijderen. Spoel alles goed af met koud water, droog af en zet de rubberen bandjes weer op het frame. Plaats tenslotte de lenzen terug.
Hartslagmonitor: band
Meestal wordt het bandje te veel of te weinig schoongemaakt, en niet op de beste manier. De meeste fabrikanten raden aan om het bandje na elk gebruik af te spoelen om het zweet kwijt te raken. Daarna moet je hem om de 5-7 dagen (afhankelijk van het model of het zweet/vuilgehalte) met de hand wassen onder koud water met een beetje zeep. OPMERKING: Je mag het niet in de wasmachine wassen of in de droger stoppen, omdat dit kan leiden tot koppelingsproblemen tussen de hartslagmeter en de fietscomputer.
Indoor fietstrainer
Op de indoor fietstrainer zweten we nogal wat, en al dat zweten gaat gepaard met zouten, zuren en vochtigheid. Deze combinatie kan leiden tot roestvorming op onverwachte plekken op je fiets die niet meer te herstellen zijn. In deze vorige blogpost hebben we je al advies gegeven over hoe je je indoor fietstrainer moet schoonmaken en drogen na elke trainingssessie. Bovendien moet je, als je veel zweet en de indoor trainer op hoge intensiteit gebruikt, regelmatig op zoek gaan naar corrosie en/of zoutafzetting onder het stuurlint, het zadel, de zadelpen en de kop en klem daarvan. Zorg ervoor dat de zadelpen correct in en uit de zitbuis kan.
Bidons en hydratatiepacks
Bidons zijn plastic flessen met hoeken, randen, openingen en een smalle tuit om uit te drinken. Ze worden altijd blootgesteld aan hitte en vuil. Bovendien vullen we ze met drankjes die suiker en zouten bevatten. Hetzelfde gebeurt met hydratatie packs. Dit alles samen vormt een uitstekende voedingsbodem voor bacteriën.
In deze blogpost vind je een handleiding voor het wassen van bidons in this post. Je kunt deze methoden ook gebruiken om de hydratatie packs schoon te maken, zo weet je zeker dat je geen buikpijn krijgt als je drinkt tijdens het fietsen.
Schoenen en binnenzolen
Je stapt toch niet met blote voeten op de fiets? Daarom sluiten we deze post af met fietsschoenen. Als je geen poetsfreak bent of een speciale voorliefde hebt voor je fietsschoenen, gebeurt daarmee hetzelfde als met de helm en de fietsbril: Je maakt ze alleen schoon als ze echt vies worden. En vaak is het dan al te laat, want het vuil stapelt zich op en wordt moeilijker te verwijderen. Daarom moet je ze, zelfs als je denkt dat ze niet vuil zijn, toch na elke 1-2 dagen gebruik of minstens eenmaal per week schoonmaken. Hier is een leerzame video van Rides of Japan hierover:
Als je aan MTB, gravel of cyclocross doet, moet je de schoenen grondiger schoonmaken om ze te ontdoen van alle vuil en modder. Je kunt de schoenen stevig aanpakken en ze wassen met de hogedrukspuit die je gebruikt om je fiets schoon te maken. Of je kunt milder zijn en deze video van Trek als referentie nemen:
Was je fietsschoenen niet in de wasmachine en stop ze ook niet in de droger, want dan kun je je schoenen of de kleding waarmee je ze in de wasmachine stopt beschadigen. De inlegzooltjes kunnen wel gewoon in de wasmachine. Leg ze niet in de buurt van een warmtebron om ze te drogen. Het is het beste om ze aan de lucht te laten drogen, uit de buurt van direct zonlicht. Om ze sneller te laten drogen, kun je krantenpapier, een handdoek of een poetslap gebruiken.