Er bestaat geen toverformule of universele oplossing op het gebied van fietskleding. Dat is waarom wij in onze gids voor fietskleding in het voorjaar diverse kledingstukken beschrijven, van top tot teen, zodat iedereen kan zien welke opties er zijn en de combinatie kan vinden die het beste bij zijn of haar behoeften past, ongeacht het niveau. Wij willen deze gids graag uitbreiden met deze 7 tips om je te helpen het beste te maken van je eigen wielerkleding of nieuwe uitrusting die je dit voorjaar van plan bent aan te schaffen:
Kijk eerst eens in je kast
Kijk, voordat je iets koopt, eens naar alle fietsspullen die je in je kast of in je lades hebt liggen. Er is een kans dat als je wat van je winter- en zomerkleding combineert, je eigenlijk alles hebt wat je nodig hebt voor de lente. Het is niet altijd nodig om specifieke kleding te kopen, en soms hoef je alleen maar uit te proberen wat je al hebt, en kijken of het tijdens de rit voldoet. Zo kan je bijvoorbeeld een ondershirt voor de zomer combineren met een thermisch wielershirt of winterjack, of een ondershirt voor de winter met een zomer wielershirt met lange mouwen.
Veelzijdige en praktische kleding
Maar wat als je geen perfecte oplossing kunt vinden in de kleding die je al hebt? Het belangrijkste bij de aanschaf van fietskleding en -uitrusting voor mildere seizoenen (lente, herfst of gebieden met zacht winterweer) is dat deze zo veelzijdig en praktisch mogelijk moet zijn. Bijvoorbeeld, een combinatie van een ondershirt van merinowol met korte mouwen, een paar thermische armstukken en een fietsvest kan het meeste uit onze wielershirts met korte mouwen halen, zodat je het een groter deel van het jaar kunt dragen. Zo’n outfit kan net genoeg zijn voor lenteachtige weertypes. Voor andere klimaten is het beter om een thermisch wielershirt met lange mouwen te gebruiken en dit te combineren met een zomers ondershirt en een vest. Je kunt hetzelfde thermische wielershirt ook dragen bij lagere temperaturen, samen met een merinowollen ondershirt en een fietsvest met meer thermale bescherming en waterbestendigheid.
Hoe veelzijdiger een kledingstuk is, hoe beter, ongeacht het oorspronkelijke doel dat het heeft. Een nekwarmer kan bijvoorbeeld dienen als muts om je hoofd te beschermen of als hoofdband om je oren.
De lente is voor laagjes!
We hebben het hier al vaak over gehad, maar het kan nooit kwaad om je er nog eens aan te herinneren. Laagjes kleding is vooral belangrijk in de lente (en in de herfst), omdat de buitentemperatuur in de loop van de dag met 10 graden of meer kan verschillen. Bovendien begint ons lichaam warmte te produceren zodra we op de fiets stappen.
Door laagjes te dragen, kunnen we gemakkelijk iets uittrekken als we het warm hebben of iets aantrekken als het koud wordt. Als je naar buiten gaat als het warm is en de lucht is perfect helder en blauw, wordt dan niet te zelfverzekerd. Neem altijd warme kleren mee in je zakken, voor het geval dat. Dit brengt ons bij onze volgende tip.
Kijk wat de profs doen… maar alleen als ze trainen
Probeer profwielrenners niet te volgen als ze aan het eind van de winter en het begin van de lente wedstrijden rijden. Ten eerste omdat ze met een hoge intensiteit rijden, waarbij ze zoveel lichaamswarmte genereren dat te veel lagen kleding zichzelf in de weg zouden staan; ten tweede omdat ze altijd begeleiders om zich heen hebben, voor het geval ze in de loop van de dag kleding moeten uit- of aantrekken. Let alleen op de profs wanneer ze buiten trainen, aan het eind van de winter en in het voorjaar. Op die manier zie je hoe ze zich opwarmen en hoe ze hun lichaam beschermen door laagjes aan te trekken en zich aan te passen aan alle weersomstandigheden en aan de intensiteit van de training.
Lichte en goed gevouwen kleren
Omdat we niet elke keer dat we op pad gaan een volgwagen hebben en de ruimte in onze zakken vrij beperkt is, is de keuze voor lichte en compacte kleding van groot belang. Ze moeten pakbaar en gemakkelijk opvouwbaar zijn en zo weinig mogelijk ruimte innemen, zodat we ze gemakkelijk in de zakken van ons wielershirt of jack kunnen stoppen. Dat is niet altijd mogelijk op de fiets, maar als we even stoppen en de tijd nemen om wat we net hebben uitgetrokken op te vouwen zodat het in onze zakken past, voorkomen we problemen zoals iets verliezen onderweg of een ongeluk krijgen.
Alles op z’n plek
Soms komt het gebrek aan ruimte in de zakken van ons wielershirt doordat we er andere spullen in bewaren.
Gebruik een zadeltas of een opbergfles of -doos voor gereedschap en reserveonderdelen; zo bespaar je ruimte in de zakken van je wielershirt.
Als je nog steeds te weinig ruimte in je zakken hebt omdat je veel snacks meeneemt, heb je twee opties: de ene is minder eten meenemen of alleen een paar energiegels in geval van nood en onderweg stoppen om iets te eten te kopen; de andere is een frametas tussen de stuurpen en de bovenbuis monteren. Je kunt er veel snacks in meenemen en, afhankelijk van de grootte van de tas, kun je hem zelfs gebruiken voor je telefoon, gereedschap, enz.
Een stuurtas is een goede keuze voor echt lange tochten, want je hebt veel ruimte nodig voor voedsel, reserveonderdelen, reservekleding, een regenjas, enz. Het is misschien niet de meest aerodynamische oplossing, maar hij komt zeker van pas.
Zet je comfort op de eerste plaats, wat de mensen ook zeggen
Bedenk dat het altijd beter is om het warm te hebben dan te koud. Kleed je daarom vanaf het begin altijd warm aan of neem voldoende kleding mee voor het geval je onderweg extra bescherming nodig hebt. Zweet en vocht van te warm gekleed zijn is beter te verdragen dan kou. En als je het warm hebt, hoef je alleen maar een laagje uit te trekken om door te gaan. Heb je het echter koud en heb je geen extra kleding om aan te trekken, dan zul je niet alleen niet van de rit kunnen genieten, maar ook de veiligheid, concentratie en reactievermogen in gevaar brengen.